Проф. Асена Сербезова: И до днес не разбирам как публични данни всяват паника

Проф. Асена Сербезова бе обвинена от прокуратурата, че всява страх и паника, след като през април даде две интервюта пред БНР и БНТ, в които предупреждава за предстоящ недостиг на лекарства заради световната пандемия от коронавирус

© Надежда Чипева, Капитал

Проф. Асена Сербезова бе обвинена от прокуратурата, че всява страх и паника, след като през април даде две интервюта пред БНР и БНТ, в които предупреждава за предстоящ недостиг на лекарства заради световната пандемия от коронавирусЗа мен и до ден днешен остава неясно как българската прокуратура видя фалшива новина и всяване на паника в обществото в интервютата с експертното ми мнение, базирано на публични данни." Това заяви в обясненията си пред състав на Софийския районен съд председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова.


През април няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."


На 14 септември м.г. Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение. (Какво точно се случи в съдебната зала - тук.) На 27 октомври прокуратура й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.
Днес пред съда Сербезова поиска да даде обяснения по обвинението, което й е повдигнато, а малко след това съдът назначи техническа експертиза на записите на интервютата, които е дала и които са приложени по делото. Експертът ще трябва да установи дали записите са манипулирани, а следващото заседание по делото е насрочено за 22 март.


"Във въпросните интервюта, които цитира прокуратурата, съм изложила информация, която е публично налична в прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата от 6 април 2020 г., т.е. един ден преди интервютата. ЕС изпитва проблеми в осигуряването на необходимите лекарства, очаква се недостиг, а в някои държави членки вече има такъв. В това прессъобщение Европейската агенция по лекарствата подчертава, че недостигът на лекарствата е нормално явление, което се е влошило по време на пандемията и това се дължи на затваряне на заводи поради карантина, логистични проблеми поради затворени граници, забрани за износ, въвеждането на извънредно положение в трети страни, които доставят лекарства и активни субстанции в ЕС и др.", припомни Сербезова.


По думите й целта на това съобщение на Европейската агенция по лекарствата, както самите те обявяват, е да се ангажират държавите - членки на ЕС, проактивно да реагират на тези проблеми. В това съобщение се обявява и създаването на изпълнителна ръководна група на ЕС по случаи на недостиг на лекарства, причинени от мащабни събития, каквото е пандемията.


"Още по-рано, през март 2020 г., точно месец преди моите медийни изяви, заради които прокуратурата ме обвинява, на среща на организацията "Лекарства за Европа", посветена на COVID-19, се съобщава, че 30 до 40% на световното производство на активни вещества за лекарства е базирано в Китай и че логистични проблеми, свързани с пандемията, сериозно повлияват производството на противовирусни лекарства", цитира данни проф. Сербезова.


Тя обясни и че на срещата също така се популяризира списък на Световната здравна организация с лекарствата, които могат да бъдат засегнати и които ще бъдат в недостиг. Този списък съдържа противовирусни препарати, както и такива за лечение на диабет, епилепсия, антибиотици и други. Въпросът за недостига на лекарствата, който българската прокуратура обяви за фалшива тревога, се обсъжда и от Европейския парламент.


Само няколко дни след моите интервюта депутат в Европейския парламент официално задава въпрос на ЕК по отношения на действията, които комисията е предприела относно съобщаването на случаите на недостиг на лекарства, както и по отношение на гарантирането на европейския суверенитет в производството на лекарствени продукти.


"Именно в увода на въпроса се отчита и фактът, че в началото на март 2020 г., т.е. месец преди моите интервюта, индийските власти въвеждат ограничения на 26 активни субстанции за производство на лекарства, главно антибиотици. Доколкото ми е известно, към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито BBC, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито пък организацията "Лекарства за Европа, СЗО както и десетки депутати от ЕП, директори на болнични лечебни заведения в България, които съобщиха за недостиг, и др.", коментира Сербезова.


Тя подчерта, че целта на интервютата, които е дала, е да се информират българските граждани за световни тенденции в лекарствоснабдяването, които следва да се вземат предвид, за да се осигури адекватна реакция и употреба на лекарствата с цел предотвратяване на недостиг и намаляване на негативния ефект, който тези ситуации имат потенциала да създадат.


"Като бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата аз съм наясно, че недостигът на лекарствени продукти води до генерирането на значителни разходи - както на публични, така и на лични средства, и поставя под въпрос надеждността на системите на здравеопазване. Ето защо от изключителна важност е проблемите, свързани с това, да бъдат проактивно коментирани и огласявани както на експертно нито, така и в обществото. А като председател на Управителния съвет на БФС и експерт в областта на лекарствоснабдяването мое задължение е да прокламирам навременно, отговорно и отговаряща на нуждите на обществото система, която рано да обръща внимание на потенциалния недостиг на определени лекарствени продукти", подчерта Сербезова пред магистратите.


В духа на доклад на ЕК от юли 2020 г. за недостиг на лекарства ключов елемент на управлението е сътрудничеството и координацията между различните заинтересовани страни, добави още тя.


"За мен и до ден днешен остава неясно как българската прокуратура видя фалшива новина и всяване на паника в обществото в експертното ми мнение, базирано на публични данни", подчерта Сербезова.


Прокуратурата иска глоба


На проф. Асена Сербезова бе повдигнато обвинение на 10 април заради две нейни интервюта от 7 април пред БНР и БНТ, в които говори за презапасяването с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение, въведено заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".


Според държавното обвинение тя е създала тревога у гражданите и заради това срещу нея започна разследване по текст от закона, който се използва обикновено за фалшиви сигнали за помощ. Текстът на Наказателния кодекс предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.


Действията на прокуратурата срещу Асена Сербезова доведоха до широк отзвук и в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.


На 7 юли прокуратурата внесе в районния съд обвинителния акт, но с предложение тя да бъде освободена от наказателна отговорност, а да й се наложи административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лв. След като делото бе върнато на прокуратурата заради сериозни процесуални нарушения и внесено повторно в съда, обвинението е същото, като е уточнено кои думи в кое интервю са се сторили притеснителни и тревожни за прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Докато каскетите не почнат да плащат лично от джобовете си за такива изпълнения, подобрение няма да има

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Гешев и гешвистите ще ни струват скъпо в ЕСПЧ.

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  не разбирам, каскетите, като видят, че са я оплескали, защо продължават да се инатят?

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Весело

  не разбирам, каскетите, като видят, че са я оплескали, защо продължават да се инатят?
  —цитат от коментар 3 на Doge


  Най -лесно е да се правят на " улави "

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Стига с това "прокуратурата". Там са хора с имена. Защо не кажете кой е прокурора.  '

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Затова Гешев (зад когото е Бар :))))) цивреше миналата пролет за въвеждане на извънредно, нещо като едва ли не военно положение.

  За да запушат устите на всички несъгласни с режима на чекмеджетата.

  Няма свободни медии, няма независими гласове, няма проблем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Гневно

  Бухалка та се размахва без никаква свян, нито с дори далечно законово основание. Само понеже някой си е решил така. Както се казва в един телефонен разговор единствения закон в държавата е „аз на ХХХ мамата ще му/ѝ, че не се съобразява с мен“

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#3] от "Doge":

  "...не разбирам, каскетите, като видят, че са я оплескали, защо продължават да се инатят?"

  Тазсутрешната карикатура на Комара в Сега е нещо уникално:

  https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/01-30-2021.jpg?itok=eg8QzBue

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Стига с това "прокуратурата". Там са хора с имена. Защо не кажете кой е прокурора.'
  —цитат от коментар 5 на Рол


  Ами не е съвсем така. При единоначалието на прокуратурата, всички тези дела (и хора) ги „поръчват“ отгоре и от тези дето дърпат са го назначили.

  Хората с имена са просто изпълнители на поръчки. В краен случай бушони при издънка на делото. Важното е да има натиск и да те влачат по съдилища с години и да ти се отще да останеш.

  По същия начин влачиха и Прокопиев, че с изказване на тристранката е направил борсова манипулация.

  @)----,--'--
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Асена, бързо сменяйте партийната принадлежност или подавайте документи за членство в ГЕРБ

 12. 12 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Ако българската прокуратура имаше нещо против престъпното всяване на паника отдавна трябваше да предяви обвинения към Майтапчийски и Тиквата.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  До коментар [#5] от "Рол":

  За да може коментиращите да си отпуснат душата и да тролят срещу цялата прокуратура на общо основание.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Прокуратурата е бухалка на властта.
  Какво от това, че обвиненията са абсурдни достойни за най-мрачните милиционерски гдини от НРБ и СССР?!
  Целта е обвиняемия да бъде тормозен, да го смажат минимум психически и да му се запуши устата.
  -----
  Усещате ли, докъде щеше да стигне тази хунта, ако нямаха поне малка спирачка от ЕС!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Случаят Сербезова илюстрира по чудесен начин, поръчковата работа на прокуратурата в съчетание с крайно ниско ниво на юридически професионализъм.
  Вероятно първото е възможно само при наличие на второто.

 17. 17 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Карикатурата е жестока! Смях се с глас!Хуморът на Комарницки поразява и изважда на повърхността гнусните екскременти на политическия ни "илить"!

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  И какво? Не се ли оправдаха думите на проф. Сербезова?

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  не разбирам, каскетите, като видят, че са я оплескали, защо продължават да се инатят?
  —цитат от коментар 3 на Doge


  Елементарно, Уотсън! - Защото не са Цилиндри, затова!
  Или поне бомбета ...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  не разбирам, каскетите, като видят, че са я оплескали, защо продължават да се инатят?
  —цитат от коментар 3 на Doge


  Защото са каскети. Там се мачка до последно - Зайо, защо си с шапка, защо си без шапка.

 22. 22 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#9] от "MyTwoCents":

  И е така и не съвсем. Всеки прокорор е едноличен орган,и не действа като част от колективен орган, наречен "прокуратура".

  Отговорността е лична и всеки прокурор носи такава - административна, дисциплинарна и дори наказателна отгворност за действията си.

  Носи и обществена отговорност защото, прокурорът трябва да действа в обществен интерес.

  За това и обществото има право да знае имената и лицата на тези прокуори, които НЕ действат в обществен интерес, а в нечий друг.

  Крайно време е, някои прокурори да разберат, че чадърът на поръчителите няма да е вечен и ще те понесат лично последствията от действията си.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Случаят Сербезова илюстрира по чудесен начин, поръчковата работа на прокуратурата в съчетание с крайно ниско ниво на юридически професионализъм.Вероятно първото е възможно само при наличие на второто.
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51


  До коментар [#16] от "tsvetko_51":Както и ниско ниво на интелигентност.
  —цитат от коментар 20 на мики маус


  Не, че оспорвам, но мисля, че в случая водещо и определящо е друго.
  Спомнете си кога се закваси случката - в началото на Палажението.
  Тогава какво стана?
  Властта се опита да прокара на тагадък закон, в който да пробута не само безсрочност, но и куп "управленски безотчетни и безотговорни екстри" за себе си.
  Е, не мина. Радев и БСП се усетиха ...
  По същото време се дрънкаше докъде може/трябва да стигнат ограниченията. Щото извънредна обстановка, палажението и тутти кванти. И Данчо Ментата добавяше ... и на словото, и на словото ...
  Та това беше "обстановката", когато Властта усети - неизбежно инстинктивно, косъмът им си е такъв, но и в достатъчна степен осъзнато - че сега и е паднала сгода за офанзива и "овладяване на позиции", т.е. заграбване на власт.
  И тогава се обади Сербезова, а прокуратурата и скочи.
  Та прокуратурата и скочи не само, защото са я "задействали", но и в общият контекст, защото тя не само се чувства, тя се изживява като част от Властта!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  В България всичко може. Толкова и е акъла на прокуратурата.

 25. 25 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Преди време един бръснатоглав смехурко, който в момента заема поста министър на околната среда, призова жителите на Бургас да се готвят за воден режим и тежки времена поради сушата, която Дядо Господ (той пък бил българин някога според един спортен коментатор от миналото) щял да ни напрати. Същия ден същият министър, след среща с шефа си (индивида, заемащ министър-председателския пост понастоящем) и последвалото мъмрене заяви, че нищо страшно не предстояло и никакви основания за безпокойство нямало...
  Прокуратурата (наричана още 'цацаратура' и 'гешефтатура') не реагира изобщо - нямаше обвинение към министъра за всяване на паника в обществото...
  Такива ми ти двойни стандарти в българското правосъдие!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 352 Неутрално

  най-мръсният бизнес е фармацевтичния, тая пача не е по-различна от цялата мафия с белите престилки

 28. 28 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 189 Неутрално

  най-мръсният бизнес е фармацевтичния, тая пача не е по-различна от цялата мафия с белите престилки
  —цитат от коментар 27 на sanvito


  Каскетчо, не бъди двойно жалък и поне в случая замълчи и отивай да се възхищаващ как Радостта прави показна акция с нахлуване в някой опасен детски дом.

  То бива некадърност, но това нашата прокуратура поставя нови стандарти. Не знам дори защо продължавате да ги зовете "бухалка", при положение че те не нараняват поръчаните цели, само атакуват стерилно с некадърни актове, които не издържат в съда и накрая потърпевщите осъждат тях, за да платим ние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK