Статукво или алтернатива: президентът предложи изборен тест за партиите

Статукво или алтернатива: президентът предложи изборен тест за партиите

© ДневникВ изявлението по повод четвъртата година от началото на мандата си президентът Румен Радев очерта ключови приоритети за възстановяване на държавността в България и настоя партиите да обявят позициите си по тях преди предстоящите редовни парламентарни избори, като се разграничат от управляващата ГЕРБ и нейния властови модел в последните десет години.


Радев, който потвърди намерението си да се кандидатира за втори мандат, използва представянето им, за да отправи поредна доза остри критики към властта и лично към премиера Бойко Борисов и да призове политическите играчи да не допускат след изборите управление на задкулисието, "маскирано зад национално съгласие или експертност". Той атакува директно ГЕРБ, но в нито един момент не спомена коалиционните й партньори в управлението - партиите от "Обединените патриоти" ВМРО и НФСБ.

Този ранен анонс цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо обявените приоритети и да помогне на избирателите за информиран избор за статуквото и алтернативата


Румен Радев,

президент


Предложенията са озаглавени "Послание за нова България" и обхващат широк кръг от теми - от изборните правила, през управлението на държавата, до функционирането на съдебната власт, контрола на институциите и прозрачността на публичните финанси. Част от тях са принципни, други - максимално конкретни. А общото помежду им е, че лансираните промени не могат да бъдат осъществени от президентската институция, а само от парламентарни партии, като в част от случаите е необходимо по-голямо от обикновеното мнозинство в Народното събрание.
Идеите бяха анонсирани с недвусмислената уговорка, че


"изборите поставят гражданите пред дилемата


да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана и задкулисна, респресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин". Според него те ще откроят пред избирателите разликите между статуквото и алтернативата.


Изборните правила


Румен Радев повтори многократно съобщаваните си предложения за промени в изборните правила, които да гарантират честен вот и участие на гражданите в процеса:

- актуализация на избирателните списъци,
- видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите,
- 100% машинно гласуване,
- дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина",
- прозрачност в работата на изборната администрация и "Информационно обслужване",
- справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

Идеите бяха обсъждани по време на свиканите през януари от президента консултации за датата на парламентарния вот и правилата на провеждането му в условия на COVID пандемията. Повечето от опозиционните партии - парламентарни и извънпарламентарни, също се обявиха за предложенията, за някои дори бяха внесени проектозакони в Народното събрание. ГЕРБ обаче отказа обсъждането им, позовавайки се на съвета на експертите от Европейска комисия за демокрация чрез право (т.нар. Венецианска комисия) да не се правят съществени промени в изборния процес по-малко от шест месеца преди гласуване.


Въпреки че в България промени около гласуването традиционно се правят в навечерието на вота, този път управляващите избегнаха отварянето на Изборния кодекс, което би ги задължило да обсъдят постъпилите предложения. Вместо това внесоха неизбежните промени, свързани с правилата за гласуване по време на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса, в закона за извънредното положение.


Промени в конституцията


Президентът очерта като ключови няколко съществени промени, предимно в сферата на съдебната власт и укрепващи държавността и върховенството на правото. Те изискват конституционни и законови промени и по думите му трябва да гарантират:

- гражданското участие в държавното управление,
- независимостта на съдебната власт в служба на справедливостта и обществения интерес,
- оптимизиране на структурата и функциите на Висшия съдебен съвет (ВСС),
- ефективна, отговорна и почтена прокуратура,
- подчинение на магистратите единствено на закона.

Последният опит за конституционна реформа, засягаща съдебната власт, катастрофира през 2015 г. с т.нар. "исторически компромис", прокаран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Тогава ВСС беше разделен на съдийска и прокурорска колегия, но промяната в броя на членовете им, която трябваше да гарантира независимия избор на членовете им, пропадна и завърши с оставка на правосъдния министър и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. Именно тази коалиция - сред формациите, на които социолозите отреждат място в следващия парламент, има най-ясна позиция в подкрепа на конституционни промени.


За реформа на съдебната власт се обяви в учредителната си декларация и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която според прогнозите се очертава третата по сила парламентарна група. Сред основните цели на формацията са записани "цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa", "премахване на партийното влияние върху правосъдната система" и пряк избор на главния прокурор. За да се внесе предложение за промени в основния закон, е достатъчно да се съберат 60 депутатски подписа, за приемането им обаче е нужно мнозинство от три четвърти от парламента, т.е. 180 гласа.


Прозрачност, конкуренция, антикорупция


В посланието си Радев се обявява за връщане към базови за функционирането на всяка демократична държава ценности като ефективното разделение на властите, повече прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство. "Важно е да бъде постигната и засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса. Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите."


Президентът посочва като приоритет засилването на ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет и посочва като инструменти възстановяването на блицконтрола и задължително решение на парламента за изразходване на бюджетен излишък.


В момента излишъка се разпределя по решение на правителството и дава възможност за пренасочване на големи парични потоци по преценка на премиера и министрите. Блицконтролът в парламентарните комисии, който беше въведен с цел депутатите по-активно да следят работата на кабинета, се провежда неравномерно - в някои комисии (по здравеопазване и образование) по-често, в други (като бюджет и финанси) по-скоро по изключение. Премиерът Борисов пък е отговарял по-малко от десет пъти в парламентарния контрол за последния четиригодишен мандат.


Граждански контрол


Предложенията за ефективен контрол над управлението предложенията са доста по-детайлни. Към обичайното - реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, са добавени конкретни предложения:

- излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг,
- излъчване онлайн на заседанията на Комисията за защита на конкуренцията,
- създаване на актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях,
- осветляване на кредитното портфолио на Българската банка за развитие (ББР),
- публикуване на договорите и споразуменията с контрагенти, сключени от държавните фирми, и плащанията по тях.

Идеите насочват към част от големите скандали от последните години в България, свързани със сделки или с финансиране на бизнес с държавни средства, като отказа на Комисията за защита на конкуренцията да позволи покупката на "Нова телевизия" от фонда PPF на чешкия бизнесмен Петр Келнер, последван от скоростно одобрение, когато кандидатите бяха сочените за приближени до властта братя Кирил и Георги Домусчиеви, и затвърден при следващи техни медийни сделки. Или наложената неочаквано глоба за нелоялна конкуренция на собственика на "Хиполенд", дошла след участието му в антиправителствените протести през лятото на миналата година.


Апелът за изсветляване на кредитното портфолио на ББР пък идва след разкритията, че банката, чиято функция е да финансира дребния и средния бизнес в страната, а от началото на COVID кризата трябва да осигурява безлихвените и нисколихвени кредити за преодоляване на икономическите последствия, всъщност предоставя заеми на компании, които не би следвало да се ползват от услугите й. Това взе главата на доскорошния й директор Стоян Мавродиев, който беше уволнен демонстративно по време на извънредното положение, след като седмичника "Капитал" съобщи, че ББР е дала заем от 75 млн. лв. на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. "В предходните пет години държавната банка канализира ресурс към едри кредитополучатели, а профилът на клиентите все повече я оформя като банката на ДПС", пише "Капитал", като напомня, че по този модел са отпуснати 150 млн. лв. на фирма, свързвана с Румен Гайтански-Вълка, и още толкова - на контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България".


Легитимен парламент и действащо правителство


Румен Радев подчерта, че предлаганите реформи имат като най-важна и непосредствена национална цел укрепване на държавността и могат да се осъществят само при легитимен парламент и действащо правителство. Той предупреди, че при очертаващата се след изборите патова ситуация, в която трудно ще се състави мнозинство за управление, може да се стигне до кабинет на задкулисието "под благовидния предлог на националното спасение, експертно правителство и т.н.", и призова да не се допуска това. Тезата за експертен кабинет е многократно повтаряна от ДПС и макар напоследък движението да дава заявка за директно участие в управлението, може да се очаква да се върне към нея, ако възможностите за съставяне на правителство бъдат изчерпани.


Президентът директно обвини премиера и лидер на управляващата ГЕРБ, че е изградил модел на управление, при който властта е концентрирана в ръцете на министър-председателя и тясното му обкръжение, като подчерта, че това води до разпад на държавността.


Какво коментира Радев за руския опозицонен лидер Алексей Навални - гледайте тук.
За явяването на изборите - тук.
Пълен текст на "посланието за нова България" - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Весело

  И ще заложи на БСП, Майчето и Слави да направят промяната.
  Защото играчите са същите, играта им е до болака позната и едва ли ще има изненади.
  Тези приоритети Радев ги пише само за да си прави пиар, а не че вярва, че нещо ще се промени. Целта му е БСП да дойде на власт.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Пак глупости на търкалета.Резидентът се изказва по теми, които не познава.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Президентът директно обвини премиера и лидер на управляващата ГЕРБ, че е изградил модел на управление, при който властта е концентрирана в ръцете на министър-председателя и тясното му обкръжение, като подчерта, че това води до разпад на държавността.

  Не е ли така?

 5. 5 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ще има ли статия, за разследването на ОЛАФ срещу служебния кабинет на Радев и подозрението за корупция на Узунов?

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  актуализация на избирателните списъци,

  Кое точно да им се актуализира, драги господине???

  - видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите,
  Алоууу, това да на се ти видеоигри в нета,

  - 100% машинно гласуване,
  машини, които се правят сега, имат незнаен софтуер и им плащаме съхранението и поддръжката и транспорта до знайни и незнайни кътчета на земного ни кълбо. Щото сме много богати.

  - дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина",

  Как точно си го представя това нещо на практика военният, може би ще ги строи на плаца и ще ги попита за кой ще гласуват, докато стоят мирно...

  - прозрачност в работата на изборната администрация и "Информационно обслужване",
  - справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  6-та статия за РРадев днес в Дневник! Добро постижение.
  —цитат от коментар 3 на chichka


  Ще оставят Кмета без хонорар!
  Под тези статии го нЕма!

 8. 8 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Независимо дали човек е десен, ляв, зелен или оранжев, ако наистина иска тази държава да стане нормална, би трябвало да подкрепи подобни идеи. Трябва да се знае ББР на кого е раздавало кредити. Трябва да се знае защо КЗК има различен аршин в зависимост кой иска да купи даден актив (сделката за ЧЕЗ е също доста явен признак за зависимости).

  За да има функционираща държава, трябва да има разделение на властите. Не може проблемите да се решават, ако джипката стигне до твоя край, все едно сме през 8ми век и сме племе, а не народ.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Любопитно

  "като се разграничат от управляващата ГЕРБ и нейния властови модел в последните десет години" - как да се позиционират партиите, като са се окопали в собствен окоп и от време на време хвърлят някакви неща по Жипката, но без да излизат явно, ясно и заедно да я спрат?! През соца имаше бутафорни, присъдружни ОФ и Земеделска партия, а днес при "изстраданата" БГ ДЕМОкрация нито съдружие, нито читави партии! Вярно е като тест, но избори, които определят развитието на държавата да е цената - нито е времето, нито начин, с който да се промени системата. Избори до дупка, както го прокламираше един тантелен корифей, докато няма истински грамотни и достойни за демократични промени на системата в народни представители. Не е страшно, не е непостижимо, просто е - ГЛАСУВАНЕ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 300 Неутрално

  И ще заложи на БСП, Майчето и Слави да направят промяната. Защото играчите са същите, играта им е до болака позната и едва ли ще има изненади.Тези приоритети Радев ги пише само за да си прави пиар, а не че вярва, че нещо ще се промени. Целта му е БСП да дойде на власт.
  —цитат от коментар 1 на pamela


  Не. Резидентът от известно време е близък с ДБ и е очевидно, че до известна степен спуска техните опорни точки.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  [quote#4:"Vesselin Velkov"][/quote]

  Не е така. Това е продължение от много години.
  Аз го обвинявам,/ Борисов/ че не разгради този модел, а Радев лъже, че Бойко го е създал.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Идеите са хубаво нещо , но за тях липсват поне засега явни желаещи за изпълнители , а темите им са доста неприемливи за евентуалните успели да се вмъкнат във властта.....

 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 968 Весело

  Кефи ме. И "кутрета" също. Даже те повече...

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  До коментар [#12] от "Дисидент в ЕССР":

  ЛГДБ искаш да кажеш...

 18. 18 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Статукво или алтернатива ?

  Това е интересен въпрос и повечето партии вече са се позиционирали по него.
  Любопитно ми е каква ще е реалната (не официалната) позиция на БСП. След като те са един от "архитектите" на това статукво, но напоследък нещо изпаднаха от масата.

 19. 19 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Моите уважения към Радев. За мен той се еманципира от БСП и не се бои да постави теми, които уж опозицинната Нинова даже не смее да си помисли.

 20. 20 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 713 Неутрално

  А днес секретаря на Радев по антикорупция е обвинен от ОЛАФ в ... корупция, защото е закупил 300 SUV-ита Great Wall от Гришата на цената на Volvo XC 90. Нещо като да можеш да имаш Ангелина Джоли и да си избереш Цецка Цачева

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#8] от "Rational":

  То всеки може да дава идеи, но къде е субектът, способен да спечели избори за да ги осъществи? Все едни и същи неща се предъвкват преди всички избори, едни такива обещания валят...
  Тези, които спечелят изборите няма нищо да направят, добре си ги познаваме. Това са същите лица, които се въртят в политиката от години и които ако са искали да направят нещо досега да са го направили.

 22. 22 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Да, парламентарна република сме. ББ не е ходил там от година. Пази боже от такъв парламент!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vesselin Velkov":

  Нали старшината генерал каза, че този Парламент е компрометиран и си е изпял песента. Както каза и за предишния де. А вероятно и за следващия...

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vesselin Velkov":

  Нали старшината генерал каза, че този Парламент е компрометиран и си е изпял песента. Както каза и за предишния де. А вероятно и за следващия...

 26. 26 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#20] от "bpcorp"
  И аз попитах същото и цензурата на Дневник изтриха коментара ми.

 27. 27 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#20] от "bpcorp"И аз попитах същото и цензурата на Дневник изтриха коментара ми.
  —цитат от коментар 26 на STALKER


  И мне напоследък ме трият често, когато критикувам гьобелсовата им пропаганда. И доводите им са смешни и абсурдни :)

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И пак парата отиде в свирката - вместо да чуем стегнат отчет за неСвършеното от екипа в последната година, 40 минути нищоговорене за да ни съобщи НеНовина - щял да се кандидатира за втори мандат! Дерзай , г-н пРезидент!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  След Борисов държавата ще има нужда от възстановяване. Дефакто, то сега няма държава, има Борисов.

 31. 31 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Толкова много приказки днес от президента, а няма две думи за убитите на този ден преди 75 години !

 32. 32 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Почти всичко, което казва е приемливо. Но няма как да забравя, че беше номиниран от БСП. Партията, господин Радев е като воденичен камък. Това, впрочем важи и за вицето, за Мая и др. Но ако трябва да избирам между Радев и личност подобна на Караянчева, много ще се затрудня.

 33. 33 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  Да, от много години. Но при Борисов добу уродливи форми.

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  И пак парата отиде в свирката - вместо да чуем стегнат отчет за неСвършеното от екипа в последната година, 40 минути нищоговорене за да ни съобщи НеНовина - щял да се кандидатира за втори мандат! Дерзай , г-н пРезидент!
  —цитат от коментар 29 на n_kukaleva


  Не си внимавала! РРадев снесе най-важната новина! "Ние с г-жа Йотова и нашето социалистическо семейство..."!
  Нито веднъж не спомена като опозиция БСП, Нинова...... Извода?
  В ход е сценарий на здравите сили след парламентарните избори да разкарат Курнела и под неговата шапка да изградят ОФ с всички срещу ГЕРБ. Днес някой да чу изавление на БСП?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Рев от герберастите! Мъка мафиотска. Корумпетата се страхуват. Жалко е, че точно Радев трябва да им разбутва кошера. Но дано поне електоратът чуе посланията.

 36. 36 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  1) Прилича на изнудване. 2) Няма предварително съгласуване с БСП. 3) Използва се отсъствието на вицепрезидентката по болест. 4) Отново тежък фал с датите.

  Бих дал 5 лв. да видя сцените, които се разиграват в момента на "Позитано" 20. Мисля, че даже и 7 лв. бих дал.

  Да се ваксинираме, другари, но с коя ваксина?

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Резидента е много дървен.

  ДБ=БКП
 38. 38 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#29] от "n_kukaleva":

  Какво очаквате да свърши президентът? Да ви напълни джоба? Само вождът ви хвърля по някоя троха, да се радвате. Величайте го! Но искайте отчет и от него.

 39. 39 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 575 Гневно

  Радев иска втори мандат...

  Как пък един журналист, не го попита:
  "На какво основание? Какво въобще направихте през тоя мандат, та искате втори?"

  Да не би и той като Президента от Сирищник, и той строи хотел за синовете си?

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Часът е 19+ ч. Внимателно се запознахме с казаното от президента. Подраскахме тук във форумите... само няколко часа по-късно видяхме как скочиха като опарени гербери и патриоти, СДС. Видахме любовната подкрепа на Маямата, ДБ, на други партийки и водачи....... засега само БСП и Нинова ги няма. Днес не са на Земята, някъде са в пещера без нет.... или уплашето се снишиха и дишат тежко? Интересно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Резидента е много дървен.
  —цитат от коментар 37 на anonim440


  Няма как дърво да не е дървено.

 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Шеста ли е? Не пресолявайте манджата. Има обратен ефект.

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Само голи лозунги!
  Чиста проба комунизъм (с фашистки елементи).
  Какво значи "прозрачност в работата" или "справедлив достъп"?
  Нещо като демократическия централизъм ли?
  Или като рента и аренда при социализма?
  Жалкото човече със свитото юмруче си е повярвало, че може да е като Путин, т.е. да е над закона...
  Ама той Гешев чака.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  Ще е интересна позицията на БСП, защото изявата изглежда малко като самодейност. Ние решихме и искаме подкрепата на БСП и това точно преди изборите, когато се редят листите в БСП и положението е напечено. Отделно да коментираш бъдещо правителство, преди да са минали изборите е меко казано тъпо. Все пак Суверенът определя кой какво!

 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  А на 2 февруари какво ще предложи?
  Нито дума за разстреляните държавници на 1 февруари 1945 г.

 46. 46 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Отчетът на РР - една нова извънпарлементарна опозиция с опит за държавен преврат
  Статуквото на РР - ББ без РР
  Алтернативата на РР - статуквото без ББ с РР.

 47. 47 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  И така, Радев ще руши статуквото. Как? Ето как. След препоръките на ОЛАФ да почнат наказателно преследване срещу секретаря му по сигурността и борба с корупцията /!?/ Радев се изтъпанчи да го брани, защото формалното подписване станало след служебния кабинет. Но именно кабинетът му изменя критериите на поръчката така, че да спечели определен кандидат. Под прякото наблюдение на днешния му секретар по сигурността и борба с корупцията Узунов. А защо не и на самия Радев.Именно по време на радевото правителство е проведен конкурса и е избран изпълнителя.ОЛАФ атакува конкурса, критериите и самия избор, направени от неговото правителство. Радев, оплете се достатъчно, човек. Кротни се малко. Колкото повече мърдаш, толкова повече потъваш.

 48. 48 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 223 Гневно

  "Ние с г-жа Йотова и нашето социалистическо семейство..."!

  А нас, дето не сме от вашето социалистическо семейство ще ни разстрелвате ли? А?

 49. 49 Профил на prc14715410
  prc14715410
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "nik_77.":

  То да беше само това, а договора с Грипен сключен последните дни на правителството му. А далаверките с Деса и опита да го прикрие, а търговията с държавни тайни и влияние на съветниците ? Той ще говори за морал ?

  А наглото му изказване което казва - който ме подкрепи за следващ мандат е със статуквото. Нагъл, алчен, но пък злобен и завистлив.

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":Да, парламентарна република сме. ББ не е ходил там от година. Пази боже от такъв парламент!
  —цитат от коментар 22 на Vesselin Velkov


  Радев повече от година (при такава криза!) не е свиквал КСНС. Пази Боже от такъв президент!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 339 Неутрално

  А на 2 февруари какво ще предложи? Нито дума за разстреляните държавници на 1 февруари 1945 г.
  —цитат от коментар 45 на stedim


  Няма как хем да иска подкрепата на БСП хем да осъди разстрелите след 9 септември 1944. Опитва се от няколко майки да суче ама накря от 3-4 стола ще падне с гръм и трясък. Отделно, че никога нищо не е казвал за терора след 09.09.1944.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  Ами не, не е! Я виж тук, материал от днес - https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/olaf-podozira-plamen-uzunov-v-koruptsiya/ - „ОЛАФ подозира Пламен Узунов в корупция“, а не Бойко Борисов, ако можеш да четеш с разбиране! Сещаш ли се кой е Пламен Узунов? И ще можеш ли да ни обясниш с думи прости, щото нали, ни сочите, че сме прости, защо пРезидентът, който се изрепчи, че „България е блато“, иска да става пак пРезидент на това „блато“? Друго да питаш?

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с повечето предложения направени от Радев!Какво лошо има да се внесе повече прозрачност в изборния процес и обществените поръчки?Освен ако не си част от Шайката...
  —цитат от коментар 51 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Представи си само при видеолайфа на броенето на бюлетините някъде да прекъсне нета, или човек да мине пред камерата за секунда??? Какъв рев ще е после, че не се вижда, че се крие, че има измама.... Спомнете си преди години с едни принтери дето им свършил тонера какви ревове и скандали се заформяха.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  "при който властта е концентрирана в ръцете на министър-председателя и тясното му обкръжение, като подчерта, че това води до разпад на държавността."
  ===============
  В света има няколко модела на управление и нашият е "канцлерски". Радев мечтае за президентски при запазване на поста. Президентски са руският и американският, но Радев не е толкова смел да ги коментира.

  Еретик
 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#52] от "Червен дисибар":

  "Отделно, че никога нищо не е казвал за терора след 09.09.1944."
  Но винаги праща поздравителен адрес за всяка партизанска сбирка или венец за паметник на червените терористи!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  статуквото си е много добре, няма да го сменят. Ще сменят бушоните. Пак с руски

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  пРезидента няма какво да предложи. Играе играта на руските служби. Ако пребори ГЕРБ на парламентарните, може и да го номинират за шеф на Деса Поетеса в президентството 😊!

  agent
 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Разстроено

  До коментар [#14] от "4ort":

  Не е така. Това е продължение от много години.
  Аз го обвинявам,/ Борисов/ че не разгради този модел, а Радев лъже, че Бойко го е създал.
  ++++++++
  Това е точно така, ако ритнем истерията.
  Борисов имитира, че го разгражда, започнаха се дори бутафорни съдебни процеси, кото завършиха като антична комедия. Накрая се оказа, че Масларова е добра жена, мислеща едновременно за старците и хотелиерите, Овчаров не е нарушил нищо, а Петков само е пикал някъде, но не на наша територия.
  Сега пак ще е така. Защото прецедентът създава традиция, а тези ще... таковат като самосвали.
  После народът пак ще се заблуждава, че ще ги съдят.
  Във форума се злоупотреби с думи като ..прости, жалки, бай Ставри...
  Като филолог съм омерзен от еднообразието и ще ви предложа една дума: наивни. Когато изборите минат, ще разберете колко е актуална.

  Еретик
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#18] от "pafaka22":
  "Любопитно ми е каква ще е реалната (не официалната) позиция на БСП. След като те са един от "архитектите" на това статукво, но напоследък нещо изпаднаха от масата."
  ==============
  Каква да е?
  Нещо като:
  Ади, бе, адибе, адибе.... Да идват тези избори и за фащаме властта, че не се живее вече! То не стига глад, ами и мисирките не ни бръснат за слива... От Станишев не сме били на власт, хората пари направиха...

  Еретик
 63. 63 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#4:"Vesselin Velkov"][/quote]
  Пак глупости на търкалета.Резидентът се изказва по теми, които не познава.
  —цитат от коментар 2 на НеКой

  Президентът директно обвини премиера и лидер на управляващата ГЕРБ, че е изградил модел на управление, при който властта е концентрирана в ръцете на министър-председателя и тясното му обкръжение, като подчерта, че това води до разпад на държавността.
  Не е ли така?
  ---
  Ами не е така Веско,
  Във всяка държава по белия свят властта е концентрирана в малка група хора и над тях стои ЕДИН човек. Иначе НЯМА да е власт, а анархия.
  Разликата между диктатурите и демокрациите е КАК са избрани тези хора. При вторите става при честни избори, а при първите при имитация на ибори. Никой не е оспорил честността на изборите от 2016 г. Така че ние имаме ДЕМОКРАТИЧНО правителство (т.е. избрано от народа за 4 години). Така че не става дума за "модел". Така е във Франция, Великобритания, САЩ и навсякъде. Бойко Борисов е премиер и съгласно българската конституция в неговите ръце е концентрирана най-голямата власт. Ако това е "модел", това конституционния модел за упражняване на властта в тази страна. Всякакви други "модели", напр. основната власт да е в ръцета на президента, би било ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. Властта НЕ може да изцялопрозрачна защото съществуват държавни, търговки и най-различни други данни с поверителен характер. Така че Радев говори на ангро, бе никакъв рационал за основа, единствено гола пропаганда - последното нещо което конституцията на България му позволява. Но разбирам емоционалното състояние Веско. Ти си от тези български души, които силно любят и мразят, но НЕ МОГАТ да мислят с главата си. Също като Радев. Прогресът на България е възможен само ако се управляваот хора с хладни глави и неподваластни на емоции. За съжаление у нас такива са малко и вие с Радев не сте от тях. Нищо лично.Вярвам, че си добър човек. Понякога това не е достатъчно.

 64. 64 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "Статукво или алтернатива: президентът предложи изборен тест за партиите"

  Не за партиите бе тъп бастун ,а за хората , които гласуват !!!
  Коя е алтернативата ?
  Мая Костинбродская , която веднага ти кацна ?
  Гадното трио , чийто фронтмен си ти ?
  В цялата тази истерия се вижда ,че пак губите с туш скапани подлоги на доскорошните ни тъпи окупатори - масковските комплексари !!!

  Пълна и окончателна рекомунизация и вкарване на България в прегръдките на доскорошния окупатор Русия ???

  Това ли е нужно на България ?? !!!
  Бе безроднико !!!

  Правото на глупост и наглост е една от гаранциите за демокрация и свободно развитие на личността.
 65. 65 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#27] от "bpcorp":

  "И мне напоследък ме трият често, когато критикувам гьобелсовата им пропаганда. И доводите им са смешни и абсурдни "
  ===========
  Споко...
  На четвърти април ще стане ясно кой има право да хихика при словосъчетанието "народната любов".
  Тези обаче се канят да оспорват изборите, защото им мирише на загуба.
  Мен ме търкат рядко, не защото съм фен на Радев, а защото имам изключително прицизен език. Професионална деформация. Не можеш да си позволиш обидни квалификации.
  Но... когато играеш на чужд терен, съдията, феновете, скамейките са срещу теб.

  Еретик
 66. 66 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "...Нито веднъж не спомена като опозиция БСП, Нинова...... Извода?
  В ход е сценарий на здравите сили след парламентарните избори да разкарат Курнела и под неговата шапка да изградят ОФ с всички срещу ГЕРБ. Днес някой да чу изавление на БСП?" До коментар [#34] от "chichka":

  Не се подвеждай като флиртува с ДБ, така си мисли, че ще замяза на десен. Радев е наясно, че ако БСП не го подкрепят за втори мандат със СИГУРНОСТ ЩЕ ЗАГУБИ. Същевеременно държи Нинова в шах, че АКО ЗАГУБИ ЩЕ СИ НАПРАВИ ПАРТИЯ, която ще изсмуче част от нейните хора и подържници. Той и БСП са НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ, на върха са на НОВАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЪЛНА и събират десен електорат.


 67. 67 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#64] от "IKOOTTVA":

  питай тоя дето дава милиарди за руски АЕЦи и газови патоци, избран от гражданите за евразийско разбитие

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 68 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Весело

  Льотчика е пътник.
  Кремль никогиш нема да му прости участието в антируския проект Триморие заедно с Полша, Румъния и Балтийските държави.
  А за Берлин и Вашингтон е господин Никой...

 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#30] от "Роси":

  "След Борисов държавата ще има нужда от възстановяване. Дефакто, то сега няма държава, има Борисов."
  ============
  Като повечето жени, Роси има дарбата да каже нещо заядливо дори за това, което не разбира.
  Карай... Поздрав за Роси:
  https://www.youtube.com/watch?v=ctJ-OVcpU0Y

  Еретик
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#66] от "nxl27679751":

  + но електората който събират десен ли е или само така се наричат? Бойкикев, Радан, Атанасов десни ли са? Тези тримата прогониха и разбиха последните надежди за дясна и образована политическа сила. Виж им само днешните реакции, трепетно очакват нов Народен съд, под юмрука на РРадев, за разправа с политическите опоненти. Бесилките, ковчезите, виковете смърт по жълтите павета..... от кого бяха?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Другарю пРезидент, днешното важно събитие е помен за жертвите причинени от твоята любима партия. Не сме забравили и другите ви престъпления. Нормалните хора няма да допуснем да се върнете на власт!

 73. 73 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#62] от "Костадин Иванов":

  Така де, точно това ми е въпроса. Дали БСП ще се опитат да разтурят модела, от който така или иначе нямат полза, или ще го подкрепят с надеждата някой ден отново да седнат на масата.
  От лятото Радев говори твърде опозиционно, но от БСП го подкрепят малко с половин уста или както имаше един лаф "с отвращение".

  Иначе каквото и да си говорим, ако БСП подкрепи статуквото, ГЕРБ+ДПС+БСП+ОП ще направят такова мнозинство, което още 50 г. няма да свалим.

 74. 74 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#66] от "nxl27679751":+ но електората който събират десен ли е или само така се наричат? Бойкикев, Радан, Атанасов десни ли са? Тези тримата прогониха и разбиха последните надежди за дясна и образована политическа сила. Виж им само днешните реакции, трепетно очакват нов Народен съд, под юмрука на РРадев, за разправа с политическите опоненти. Бесилките, ковчезите, виковете смърт по жълтите павета..... от кого бяха?
  —цитат от коментар 71 на chichka


  Истинските десни не участваме в червения метеж.

 75. 75 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До [#12] от "Дисидент в ЕССР":

  Радев не ви беше проблемен когато между двата тура говореше за единоначалие в прокуратурата. От тогава, както и до днес, с лодките и платноходките на Борисов са на едно мнение и за Крим. Сега ви стана неудобен, когато обърна палачинката за Гешев и почна да ви мъти водата с Пеев.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Показателно е че гербавите и патрЕопатски тролове са строени моментално да храчат

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Знае човекът как да яхне популизма. Хубави думи, ама "дела трябват, а не думи"!

 80. 80 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 453 Неутрално

  БОЙКО ИЛИ ФАТМАКА??!? Що за въпрос??? БОЙКО!! БОЙКО Е ОТГОВОРЪТ!

 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#62] от "Костадин Иванов":Така де, точно това ми е въпроса. Дали БСП ще се опитат да разтурят модела, от който така или иначе нямат полза, или ще го подкрепят с надеждата някой ден отново да седнат на масата.От лятото Радев говори твърде опозиционно, но от БСП го подкрепят малко с половин уста или както имаше един лаф "с отвращение".Иначе каквото и да си говорим, ако БСП подкрепи статуквото, ГЕРБ+ДПС+БСП+ОП ще направят такова мнозинство, което още 50 г. няма да свалим.
  —цитат от коментар 73 на pafaka22


  Не си длъжен да помниш какво съм писал.
  Никакво рязтуряне на модела няма да има.
  Писах, че пак ще има ОФ, като това на Орешарски. Пак ще е калпаво, пак ще има разочарования. Дано пак не се плюваме толкова лошо заради едни политици.

  Еретик
 82. 82 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз ще гласувам за Радев!
  Който иска да си гласува за Мутрата!

 83. 83 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До коментар [#82] от "magistrat":

  Бай @magistrat, гласувай си за когото искаш – нито ни интересува, нито ще накараш някой да те последва! Не си ли даваш сметка обаче, че ако имаше мощна политическа алтернатива, нямаше да се налага да я търсим, а? Радев такава алтернатива ли ти се вижда? Изгонен от форум на НАТО в Талин и качен на самолета като долен измамник? Той ли ти е кумира? М?

 84. 84 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#82] от "magistrat":

  Защото си тъп БЕЗРОДНИК!!! ТОЧНО КАТО ФАТМАКА! Знаеш ли какво се е случило на 1-ви февруари 1945??????НЕ, НАЛИ!! Казах ти, че си ТЪП!!!

 85. 85 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Тая медийка да не би да е вече официоз на преЦедентството?!? Пълен смях... Излагате се.

 86. 86 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  Президентът директно обвини премиера и лидер на управляващата ГЕРБ, че е изградил модел на управление, при който властта е концентрирана в ръцете на министър-председателя и тясното му обкръжение, като подчерта, че това води до разпад на държавността.
  ----------------
  Който не вижда и не разбира горното твърдение е по-добре да не коментира политически статии.

  Stupid people make me sick
 87. 87 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1022 Весело

  [quote#50:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Лика прилика са си с Винету.

  Той пък заобикаля НС като дявол тамян. МС тоже.

  Напоследък не му се режат и лентички на тръби. Човек би си помислил, че се е депресирал, след като зли сили оспориха правото му да интимничи с и да бъде сниман от стройни осанки.

 88. 88 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Бла-бла-бла. Констатации на един от другите представители на статуквото. Само приказки и нищо реално. При все че неговите хора са на път да му духнат под опашката. Особено след измамата с полицейските коли по времето на Пламен Узунов, като вътрешен министър.

 89. 89 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Тая медийка да не би да е вече официоз на преЦедентството?!? Пълен смях... Излагате се.
  —цитат от коментар 85 на miltaka

  Не само на пРезидентството.....

 90. 90 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  президентът предложи изборен тест за партиите

  Тест Узунов

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 91. 91 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Само ги вижте двамата на снимката! Докато Сикаджията чете Тома Аквински и Авицена в оригинал и пише вечер еротично хайку на пущу, Резидента прави коремни набирания и гледа руски сериали.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#92] от "Вагината ДСБ / ДеБъ":

  Грешиш, Вагин, чета Жоро Плеханов и Троцки , слушам Deep Лилав, разчесвам си конската опашка и се чудя къде да си инвестирам грантовете от Бай Сорос-да е жив и здрав. Напролет го почваме глобалния либерализъм, само се чудим дали да е под формата на фашизъм или комунизъм? :-))

 94. 94 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Пак глупости на търкалета.Резидентът се изказва по теми, които не познава.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Като теб, когато се изкажеш за почти всичко ли? :Д

  Колко пъти вече те хващам в някакви лъжи? Жалкар

 95. 95 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1022 Весело

  [quote#92:"Вагината ДСБ / ДеБъ"][/quote]

  Всъщност главата на Тодор Живков силно наподобява накрайниците на двамцата от снимката.

 96. 96 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Виктор Димчев
  13 ч. ·
  Президентът отчита 4 години от своя мандат. Най-често срещаната дума в помпозната реч е "проект".
  Милион и едно определения. Обичайните обиди към политическите противници, рисуване в черни краски, подробно описание на бедствието, което представлява според Румен Радев страната ни, гарнирани със съмнения в абсолютно всичко, което не произтича от Президентството.
  Използване на думи като училищА и нАука, плюс изброяване на ялови инициативи без особен отклик в обществото.
  Споменатите важни визити - с Израел, Албания, Гърция, Кипър, Русия.
  "България е най-изостаналата страна в Югоизточна Европа" - това е визията на човекът за страната, която ръководи.
  Плявата за "нови политики", нов "всеобхватен подход", ново "пропагандиране", "нов курс", "нови идеи", "нови проекти" доминира до степен на втръсване. "Нямаме" това или онова, "все по-трудно", "изчезваме".
  Успехите на страната ни се заключват до дейността на двамата ръководители на Президентството.
  Оправено послание за "Нова България" вместо "Мутри вън" в годината на "българското събуждане". Въпреки "рухналото доверие" и "провала на Парламента и правителството". "Хората поискаха да вземат властта в свои ръце". "Появиха се нови партии" и дилемите към "днешния модел на властта". "Корумпирана и задкулисна", "репресивна и разхитителна", "несправедлива към обикновения българин", "пороците на този модел", "демонтаж на порочния модел", "пресичане на корупцията", "връщане на гражданите в управлението", "правителство на задкулисието".
  "Този модел води до разпад на държавността".
  "Дълбоката криза", "решителните реформи", "повишаване на благосъстоянието", "преодоляване на демографския срив".
  Набор от познатите лъжи и внушения. Елементарен, първобитен и нихилистичен.
  Дано последната година от мандата наистина е последната, въпреки заявената кандидатура за още хейт по телевизора.

 97. 97 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Герберският тролетариат май изкарва тройни надници днес с тези статии за Радев. Всички са на амбразурата да бранят Вожда ББ, шкафчетата и безконтролното раздаване на пари на правилните хора... и заплатките на троловете, разбира се. Папайте, че копанята няма вечно да е пълна и услугите ви няма да са възмездени подобаващо, драги платени форумни защитници на статуквото.

 98. 98 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Свобода за Джон Шафър!

 99. 99 Профил на Радка Кусева
  Радка Кусева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник пропусна да зададе важен вьпрос за вьншната политика.Беше казал, че в Крим трябва да се вее руското знаме. Още ли мисли така? След обясненията му за Навални, БСП, Крим щеше да бъде напълно достатъчно да си представим какво ни чака при втори мандат. БСП и Путин.

 100. 100 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Радев е в патова ситуация. Идеите му, дори да струват нещо, няма от кой да бъдат подкрепени, вкл. и от БСП (на която той разчита да го подкрепи за втори мандат), тъй като тази партия е основният носител на статуквото в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK