Кратки новини: Екоактивисти очакват президентско вето върху строителния закон

Кратки новини: Екоактивисти очакват президентско вето върху строителния закон

© Юлия Лазарова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Екоактивисти очакват президентско вето върху строителния закон


Природозащитната инициатива "Зелени закони" е подала днес искане до президента Румен Радев да наложи вето върху последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Възраженията са, че новите текстове нарушават задължения на България в областите на отпадните води, достъп до правосъдие и оценка за въздействие върху околната среда на ново строителство. Според експерта на инициативата Тома Белев новият вариант на ЗУТ поощрява строителство на непопивни ями без разрешение за строеж и не въвежда контрол върху водните пречиствателни системи, с което ще задълбочи вече започната през май 2020г. европейска наказателна процедура за лошо прилагане на Директива 91/271 за пречистването на градските отпадъчни води. Искането на вето е мотивирано и с липса на право на гражданите да обжалват общите устройствени планове, което противоречи на решение на Конституционния съд от 2020г и е нарушение и на международната Орхуска конвенция за достъп до правосъдие за околната среда, от която България е заплашена с изключване. Промените превръщат общинските кметове в компетентни органи за екооценките на Общите и подробните устройствени планове (ОУП и ПУП), които те сами възлагат при обществени поръчки. Така според природозащитниците се нарушават европейските директиви за екологичната оценка и за "Натура 2000".


Цената на електронен подпис намалява с 63%


Цената за издаване и управление на квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на държавната фирма "Информационно обслужване" АД StampIT, вече e 12 лв. и ще важи за период 3 години. Услугата предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която до скоро беше за годишен абонамент.
За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. и 12 лв. Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв. за нови потребители, а до скоро тя беше почти два пъти по-висока, съобщават от "Информационно обслужване".
Услугата се предоставя и от други доставчици в България.


Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста


Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, остава окончателно в ареста. Това реши Софийският апелативен съд и отказа да освободи с по-лека мярка за неотклонение Николов. Тричленният състав на съда с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова се мотивират с това, че към момента не са налице каквито и да е нови обстоятелства, които да налагат по-лека мярка за шофьора. Определението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Весело

  До колкото ми е известно електронните подписи се продават от частни фирми. Незнам това да е акцизна стока и да може да се определя нейната цена.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Това е добре но би трябвало да е интегриран в личните документи и да е са валидността на документа.
  Нали така ГЕРБ рекламираха новите документи!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#1] от "olexander":

  рекламна кампания на едно държавно 'дружество'...

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ИО да го ду*ат - стинка няма да им дам, достатъчно крадат от целия народ...

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Разстроено

  Мда... Наляха се някакви колосални милиони за т.нар. "електронно правителство", обаче за огромната част от административните услуги ти искат лист хартия с мокър печат и подпис с химикалка, което, естествено, е свързано с обикаляне, висене по опашки и общуване с кисели лели по разни гишета. От друга страна, малкото, което е достъпно като електронна услуга, ти иска електронен подпис, плюс четец, плюс не-знам-си-още какво, което, освен че трябва да си купиш (от държавата), вероятно изисква подаването на хартиен формуляр с мокър печат и подпис "със син химикал" при някоя кисела леля на гише. Междувременно, в много от нормалните и напреднали държави електронният ти подпис е интегриран в личната карта с чип. Такива трябваше да има и тук, още отпреди три години, ако не се лъжа.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Не знам американците как живеят без електронен подпис, а Инжинер Ганев е убеден че са връхтъ.

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Умно е и правилно , ще се спестят доста нерви от работата на бюрокрацията , а и калинките ще намалеят.......

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#1] от "olexander":


  До колкото ми е известно електронните подписи се продават от частни фирми. Незнам това да е акцизна стока и да може да се определя нейната цена.
  —цитат от коментар 1 на olexander


  Колкото повече, толкова повече...както е казал Мечо Пух...конкуренцията сваля цените...

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Приказвайте си, но аз се замислих и май ще се обзаведа с този атрибут на съвремието.

 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Умно е и правилно , ще се спестят доста нерви от работата на бюрокрацията , а и калинките ще намалеят.......
  —цитат от коментар 7 на Николай Бучков


  Чакай от ГЕРБ!
  Да не стане, че да ти искат като го направиш електронно, после да го разпечаташ и да идеш до някое гише в някаква институция, да ти сложат там един печат и подпис, и с вече готовия документ, да го сканираш и да го пращаш, където си решил, за каквото ти трябва?!
  Това им е "електронното" на простите и нефелни гербери.Същите, като комунистите, когато идат на власт през 44-та - неграмотни и некадърни селяци, но покорни и послушни простаци.Гонят или направо убиват интелигентните и можещите от домовете им, нанасят се в тях, невидели преди това баня и тоалетна в къща, започващи да се мислят за всесилни и за 45 години, извършили толкова злини и насилие, колкото и за 500 години турско робство - само за сравнение, тогава е имало частна собственост и е можело на църква да се ходи - за разлика през комунизма!
  Та - откраднаха едни милиарди за електронно правителство, като Томислав Дончев му е съзидателят - нищо не е направил, само приказки и лъжи!

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  За да имаме електронно правителство и масови електронни услуги беше почти задължително електронният подпис да е безплатен. Все пак 12 лв. е стъпка в правилната посока. В Естония например личната карта е с чип, към който има личен електронен подпис.

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lazarus":

  тя и личната карта се плаща...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#8] от "BiGman1":

  такова рязко сваляне на цените не прилича на просто конкуренция ;)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 606 Неутрално

  В Естония електронните паспорти са с вграден електронен подпис. Електронният подпис или така наречената електронна идентификация е от фундаментално значение за електронното управление, наричано и е-правителство. Когато беше стартиран търга за електтронни паспорти в България, заданието тихомълком се промени и резултатът е сегашните лични карти. В Естония това не се случи и сега там е налице едно от най-модерното работещо е - правителство в света. Можеше и в България да се случи, ако мафията, основно представлявана от ДПС не се намеси. Тогава прекият изпълнител на мафията беше Миков - МВР шеф, който спря електронната паспортизация. От тогава, до сега, се имитират 3 търга за електронни паспорти, но ДПС не пуска. В резултат на въведеното електронното правителство в Естония, корупцията е сведена до практически нулеви показатели. Но по - важното е, че с електронните паспорти реализират надеждна система за пряко участие на хората във властта чрез постояна връзка между хората и властта посредством електронна система за референдуми. Същата успешно се използва и за електронно гласуване при изборите. Всички български власти упорито се опитват да скрият това и да го представят като някакъв любителски експеримент, неприложим в България. Но парите, които са похарчени до сега за електронно правителство в Бг надхвърлят 4 милиарда. Когато беше направено в Естония, включващи най-важните основни функционалности, сумата не превишаваше 300 милиона евро. Естонското електронно правителство приоритетно беше развило като неотделим интегриран компонент в себе си електронното гласуване, електронното здравеопазване и електронното правосъдие. Необходимо е само наличие на политическа воля. Ако искаш да унищожиш една държава, отнеми и първо образованието, което ще убие духовността. Следва "Аз съм прост и вие сте прости..." и мафията е истинският господар на терена.

 15. 15 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  ако при тази цена си покриват разходите, защо до сега е бил повече от двойно по-скъп...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 16. 16 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  С ел. подпис ще се вади и ел. сертификата за ваксинация, така че явно се готвят за старта на системата.

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  За да имаме електронно правителство и масови електронни услуги беше почти задължително електронният подпис да е безплатен. Все пак 12 лв. е стъпка в правилната посока. В Естония например личната карта е с чип, към който има личен електронен подпис.
  —цитат от коментар 11 на Lazarus

  И пет безплатни електронни подписа да имаш, ако държавната администрация не предоставя електронни услуги, все тая.
  Калинките само това чакат - да превъртят едни пари, за да уредят всеки гражданин с "безплатен" електронен подпис. При липса на услуги, се получава малко като в брадатия виц "... и деца ще ви направим".

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  В САЩ няма електронно банкиране, и за всичко се ходи лично на гише защото електронните подписи са практически непознати. Много весело.

 19. 19 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ползвам УЕП, но на друг доставчик от над 10 години и ми спестява доста време.Ако не се лъжа в началото плащах около 60лв .Сега 12 лв за 3 години направо е без пари.За мен е голямо удобство.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Един чип, и един четец, и хоп!
  Електроннния подпис е сигура?

 21. 21 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 558 Гневно

  Всичките им инструкции са само за уиндоус... Тия в кой век живеят?

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  А досега защо беше толкова висока?

 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Да ама в Естония лустрираха комунистите и рестртираха институциите с нов персонал. Точно това съм писал 1000 пъти - докато не стане това и тук, ще ни крадат и ще ни тровят същите отново и отново ...

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#15] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Човешко око ненаситно!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Една смарт карта с чип (може и личната) като тези за банкиране и то безплатна за всички услуги на електронното правителство вкл. здравеопазване. Откъде накъде и такса поддържане само за да те държат в регистъра? А за какво ми е и четец?

 26. 26 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 637 Неутрално

  А досега защо беше толкова висока?
  —цитат от коментар 22 на Гражданин

  ако при тази цена си покриват разходите, защо до сега е бил повече от двойно по-скъп...
  —цитат от коментар 15 на GMO VACCINES CHEMICALS

  Наскоро им наляха стотици милиони, за да минават през тях поръчките за техника на държавната администрация, избори и какво ли не. Сега с държавни пари ще убият конкуренцията.

  Държавата да си гледа държавните работи, а не да се занимава с търговска дейност. Ако ще е държавни да ги вградят в личните карти, както е в много европейски държави. Не само в Естония, в Испания също е така.

  @)----,--'--
 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 637 Любопитно

  А за какво ми е и четец?
  —цитат от коментар 25 на canuck99

  Без четец ще можеш само да си оформяш линийки...

  Само че освен четец, трябват и доста настройки на софтуер и браузъри. Понякога бая тегави и изискващи компютърно доста грамотен потребител.

  Аз от години ползвам вграден в лаптопа четец и при подмяна всеки път си троша главата докато подкарам подписа. Хубавото е, че от 10 години не съм ходил „на гише да общувам с лелки“ и го подновявам изцяло електронно.

  Между другото доста е-услуги на правителството изискват Java, а не всеки може или трябва да инсталира, т.к. по последните изменения в лиценза Java машината вече не е безплатна за бизнес потребители. Java настройките за сигурност са си още една болежка.

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":Да ама в Естония лустрираха комунистите и рестртираха институциите с нов персонал. Точно това съм писал 1000 пъти - докато не стане това и тук, ще ни крадат и ще ни тровят същите отново и отново ...
  —цитат от коментар 23 на Гражданин


  Вигенин и Азер не го ли опраскаха електронното правителство ще по времето на тройната ламя?

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гражданин":

  Когато започнаха да правят ечлектронното правителство в Естония, го съчетаха с така наречената административна реформа, която представляваше освобождаване на всички държавни чиновници над 35 години. Било трудно за известно време, но после нещата в държавата рязко се подобрили. Това упорито се крие от нашитем управници. Друг, известен на малък кръг хора е, че Естонското правителство предложи безплатно съдействие на българското правителство ускорено да си изградим такова, но мълчаливо предложението им беше отклонено. Вместо това, след оценка на естонското електронно правителство от Финландия, финландците предложиха да се разшири естонското правителство във Финландия и сега двете държави имат общо такова. Лично аз не виждам причини това да не се случи и с България, но съм убеден и наясно защо, това никога няма да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK