ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Емил Димитров направи "обратен завой" за екокатастрофата във Варненското езеро

Емил Димитров

© Велко Ангелов

Емил ДимитровПо-малко от седмица, след като обяви, че новата авария с канализационния тръбопровод през Варненското езеро е предпоставка за "екологична катастрофа", днес екоминистърът Емил Димитров неочаквано смени позицията си по проблема на 180 градуса. На специално свикан брифинг във Варна, за който пристигна по море, той заяви, че "проблем във Варненското езеро няма". Според него Община Варна, която е собственик на тръбата, е


предприела своевременни мерки


след повторната авария и по тази причина нямало да й бъде налагана глоба.
"В момента, в който са разбрали, че има незначителни отклонения в манометрите и налягането, е направена проверка, уведомен е кметът, а той е изпратил писмо до нас, каза Емил Димитров. Ако някой трябва да получи акт, трябва да е шефът на ВиК", уточни министърът и допълни, че ако му бил служител, щял да го уволни.


Хвърлянето на цялата вина за укритата информация върху директора но ВиК Варна Валентин Вълканов е озадачаващо. Още на 20 януари т.г. "Дневник" получи информация от свои източници за новата авария. Веднага след това до общинския пресцентър бяха изпратени въпроси за състоянието на тръбата и евентуалния размер на ново замърсяване. От там обаче предпочетоха да отговорят с прессъобщение до всички медии пет дни по-късно - на 25 януари. В него официално бе съобщено, че администрацията на кмета Иван Портних е била информирана от ВиК Варна за аварията още на 15 януари.


Защо тази информация е била запазена в тайна


от Община Варна в продължение на 11 дни обаче така и не стана ясно.


Ден след като общината във Варна призна за повторната авария - на 26 януари пред БНТ Емил Димитров разгневено обяви: "Десет дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа. Подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки".


"Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш, каза Димитров пред Националната телевизия. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството.


Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно


каза Димитров.


По-късно от министерството на околната среда и водите съобщиха, че Емил Димитров е разпоредил на регионалната инспекция във Варна и на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро. Така се стигна и до днешната маневра, при която Димитров зае


диаметрално противоположна позиция


от първоначално заявената.


Според екоминистъра показателите за замърсяване на водата във Варненското езеро първоначално били "леко завишени", след което се нормализирали, и изрази надежда, че в следващите няколко дни "всичко за този канал ще бъде в нормалните показатели".


На брифинга стана ясно още, че всичко по скъсаната тръба е вече подменено и оставало единствено "да се допритегнат съответните фланци, за да се провери дали няма течове".


Всичко за замърсяването на Варненското езеро и причините, довели до него - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.
Как Община Варна затъна в оправдания за замърсеното езеро - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK