Съобщение на ОЛАФ за възможно престъпление в МВР доведе до тълкувания и опровержение

Сградата на МВР в София.

© Юлия Лазарова

Сградата на МВР в София.Избори 2022

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF) обяви, че България трябва да върне 6 млн. евро европейско финансиране за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР. Медийни публикации посочиха като отговорен президентския съветник Пламен Узунов, който е бил служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2017 г., а от президентството изпратиха опровержение, подчертавайки, че договорът е сключен година по-късно.


Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, сочи разследването на ОЛАФ. Европейската служба съобщи, че е препоръчала да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на министерството.


В съобщението се посочва, че разследването е започнало през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.
Службата е установила, че МВР е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. Вчастност министерството е избрало да купи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. ОЛАФ съобщава, че има основания да се счита, че служители на министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.


Разследването е приключено през декември 2020 г., а към българската прокуратура са отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.


Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала призовава българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката за предприемане на правни действия. "Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци, казва Итала, цитиран в прессъобщението.


ОЛАФ не посочва никакви други детайли за обществената поръчка, нито датите на обявяването й и сключването на договора, както и конкретни имена на хора. Някои български медии обаче (между които "24 часа", БНТ) в заглавия обвързаха нарушенията с името на президентския секретар Пламен Узунов, разследван от миналото лято прокуратурата за търговия с влияние по друг казус. Узунов е бил служебен министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. Именно по това време е обявена поръчката - 2 март. Изпълнителят също е избран от служебното правителство - на 20 април 2017 г.


Прессекретариатът на президента разпрати до медиите и текста на договора, сключен от МВР година по-късно - на 18 февруари 2018 г. (когато министър е Валентин Радев от ГЕРБ.- бел. ред). Също и анекс към него от 27 февруари 2018 г.


"Дневник" отправи запитване до специализираната прокуратура по повод препоръката на ОЛАФ за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице. Оттам посочиха, че са запознати с констатациите на европейската служба, но до края на деня няма да коментират темата. Допълнителна информация може да се очаква в следващите дни.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK