На живо

Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

© Associated Press28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу коронавирус, докато 43% не биха го направили, сочат данните от проучване на агенция "Тренд", поръчано от вестник "24 часа". В същото време се разбра, че в София 20% от учителите биха се имунизирали.


На този фон, според официалната информация, ефективността на ваксината на "Астра Зенека", която е сред най-предпочитаните от българските власти, е около 60%. Проучване сред фармацевтичните компании показа, че пандемията е забавила лансирането в България на редица нови лекарства за болести, различни от коронавируса. В същото време данните за последното денонощие сочат увеличаване на броя на новозаразените.


Подробности вижте в хронологията.
От 5 февруари българите, които пътуват за Чехия, трябва да представят негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Пет дни след пристигането си в страната те следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като до тогава те са длъжни да се самоизолират. Пристигащите в Чехия е необходимо предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр на пътуващия. Продължават да важат изключенията от горните правила за международния транспорт, за транзитно преминаващите през територията на Чехия пътници, както и за трансграничните работници.

Под 20% са искащите да се ваксинират сред живеещите и персонала в домове за възрастни хора в страната. Единствено в София процентът е бил около 30, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Би Ти Ви.


Ваксинацията в домовете за възрастни хора в София вече приключи. Понастоящем тя се осъществява в други големи градове.


Възрастните хора в социални домове и персоналът, който се грижи тях, са част от втората фаза на ваксинационния план на правителството.

Улиците в София се мият с разтвор от йод и белина

Основните улици в София се мият с разтвор от йод и белина за дезинфекция, съобщи пиарът на Столичния инспекторат Анета Савова, цитирана от Би Ти Ви. Днес екипите са били в район "Люлин", "Подуяне" и "Сердика". Докато има топли дни ще се мие и през зимата, уточняват от инспектората.


Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

© Георги Кожухаров

Готвят се нови програми за подпомагане на свободните артисти

До края на март се очаква да бъдат готови новите програми за подпомагане на свободните артисти. Това заяви във Варна музикантът и депутат от ГЕРБ Калин Вельов, който проведе поредица от срещи с актьори от Драматичния и Кукления театър, с представители на ансамблите и читалищните дейци, както и със свободните артисти. Според Вельов срещите са изключително полезни, защото се обменят идеи и се създават контакти.


Последната целева финансова помощ за свободните артисти беше през юли в размер на 15 млн. лв.


Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

© Юлия Лазарова

Работещите в туризма си чакат компенсациите от държавата

Заетите в туристическия бизнес очакват обещаните финансови компенсации за периода от декември до края на януари, които трябва да получат всички служителите и бизнеси, чиято работа е забранена или ограничена със заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Ангелов обеща пред Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), че това ще се случи още до края на януари или през първите дни на февруари, това се казва в позиция на асоциацията.


От БХРА предлагат компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100% от възнаграждението, на което са осигурени служителите по трудов договор, компенсациите за бизнеса да бъдат увеличени от 20 на 30 на сто от оборота на засегнатите компании, омощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано

Ваксината на "АстраЗенека" е с 60% ефикасност

Няма достатъчно данни, за да се определи "колко добре би действала ваксината" на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) при хората над 55 години и причината за това е, че повечето от участниците в предварителните проучвания на производителя са между 18 и 55 години. Това се посочва в документ с подробна информация на Европейската агенция по лекарствата/European Medicines agency (EMA), преведен и публикуван на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Ваксината на "АстраЗенека" е с 60% ефикасност, се посочва в документа с подробна информация за продукта. За сравнение препарата на "Пфайзер"/"БиоНТех" е с 95% ефикасност), на "Модерна" с 94% ефикасност.


Подробности тук

Епидемията е забавила пускането на нови лекарства

Епидемията от коронавирус КОВИД-19 е засегнала значително работата на 84% от работещите във фармацевтичния бизнес в страната, показва проучване на Health PR и "Индекс на болниците". То е осъществено в края на януари сред 25 от най-големите фармацевтични производители и търговци на едро с медикаменти в страната, като обхваща дейността им през 2020 г., както и плановете им за 2021 г.


Пандемията е оказала влияние и върху навлизането на нови лекарства в България. 32% от респондентите казват, че са забавили пускането на медикаменти с до 6 месеца, а 8% с над половин година. Други 8% от респондентите са отложили пускането на нови лекарства у нас за след края на пандемията. 52% от анкетираните обаче са спазили сроковете си за пускането на нови медикаменти на българския пазар.


Фармацевтичните компании планират да запазят в дългосрочен план част от промените, които предизвика в работата им КОВИД. 84% от респондентите смятат да не прекъсват засилената употреба на дигиталните средства за комуникация и след пандемията. 80% са на мнение, че е добре да запазят възможността за работа от вкъщи, едва 12% обаче са на мнение, че трябва да намалят офисната си площ трайно.

Най-честите причини за отказани помощи

Част от служителите, за които работодателите със затворени бизнеси са кандидатствали за компенсации, не са одобрени поради това, че с тях няма сключени трудови договори или пък наличните договори не са основни, а допълнителни, се разбира от публикуваните на сайта на Агенцията по заетостта причини за откази да се изплатят компенсации, съобщи БНР.


Най-честата причина да се откаже компенсация на работник е фактът, че той е нает по код в икономическа дейност извън обхвата на заповедта на социалния министър. В нея детайлно са посочени всички допустими за компенсиране позиции в бизнесите, които бяха затворени или продължават да не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър.


Неодобрение се получава и след като не са представени допълнително изисквани документи в определения срок или са подадени отново сгрешени. А има и такива служители, които не са пуснати в неплатен отпуск каквото е изискването за компенсацията. Премахват се от списъците и служители, за които се установява, че вече не работят при съответния работодател.

28% от българите биха се ваксинирали, според проучване

28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу Ковид-19, докато 43% не биха се ваксинирали, сочат данните на проучване на агенция "Тренд", поръчано от вестник "24 часа". То е обхванало 1008 души и е представително за пълнолетното население на страната.


Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират.


Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Франция вече иска PCR тест и от транзитно преминаващите

Франция въвежда изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващи, съобщиха от външно министерство. Изследването трябва да бъде направено в рамките на 72 часа преди пътуването.
Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

© Reuters


Изискването важи за всички граждани над 11-годишна възраст, независимо дали пътуването е по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът се изчислява от отпътуването на първия полет.
Изключение за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км около дома им.


На 31 януари 2021 г. Франция забрани всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз. При всяко влизане във Франция от страни от ЕС по въздух, море или сухопътни граници се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус.


Какви са актуалните новини за коронавируса по света четете тук

Зачестяват измамите с лекарства за коронавирус

Зачестиха подвеждащите реклами, свързани с епидемията от коронавирус. Появиха се най-различни продукти, които лекуват и предпазват от вируси, включително и от Ковид 19 и Трябва да бъдем изключително внимателни към тези продукти и търговци, предупреди Богомил Никиолов от Активни потребители, цитиран от БНР. От организацията отчитат нарастване на онлайн търговията в условията на локдаун. Заедно с рисковете на лице са и предимствата, като едно от тях е възможността за сравняването на цените на различните оферти, казват от Активни потребители.

20% от учителите в София искат да се ваксинират

До момента над 5000 учители и помощен персонал от учебни заведения са изразили желание да се ваксинират, каза днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Това е малко над 20% от работещите в системата и е около средното за страната в тази професионална група. Вчера е бил първият ден за ваксиниране, като са минали 162-ма души. Към момента в София има 15 болници и медицински центрове, в които се поставят ваксини.
Коронавирусът в България: броят на новозаразените расте, 28% от българите искат да се ваксинират (хронология)

© Велко Ангелов


Директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев каза, че в момента в София-град има 25 хил. ваксини на "Пфайзер" и 4800 на "Модерна". Според него нежелаещите да се ваксинират преподаватели нямат сериозни аргументи за своето решение.

От вчера има информация, че е започнала поетапната оценка на лекарствен продукт за лечение на COVID-19 с готови антитела, съобщи в интервю за "Нова телевизия" проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция за лекарствата. Продуктът, с който е лекуван президентът на САЩ Доналд Тръмп, е експериментален и се очаква в скоро време да бъде наличен, каза специалистът.


В отговор на въпрос Гетов поясни, че фактът, че ваксината на "Астра Зенека" не се препоръчва на хора над 65 г., не означава, че тя ще им навреди, а това, че няма достатъчно данни дали ще бъде ефективна при тях. Той добави, че в САЩ върви мащабно проучване сред вече ваксинирани хора в тази възрастова група и скоро ще има резултат. 60% ефективност на тази ваксина не означава, че останалите 40% ще я поемат без никакъв ефект за здравето си, каза той. При тези 40% фаталният изход е слабо вероятен, а и да се разболеят, болестта ще протече леко, поясни експертът.

Броят на заразените с коронавирус в момента се повишава и за последното денонощие е 832 души. Това е най-високият брой от 8 януари насам. Във вторник традиционно случаите са най-много за седмицата, заради натрупвания от уикенда, но броят е по-висок от предишните три вторника и е най-висок от 8 януари насам. Направените тестове са 11 576, от които 8213 бързи, а процентът положителни е около 7%. Излекуваните са 1920, което е най-голям брой от 22 януари; 97 души са починали. Ваксинираните за денонощието са 1438.


Подробности вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Коронавирусът в България: 20% от учителите в София искат да се ваксинират
  От което следва, че 80% не искат да се ваксинират.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Което е супер, предвид че всъщност Ваксини няма.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Аз съвсем погрешно бях останал с впечатление че вече са наваксинирали всички учители ... А пък то сме били още на фаза да ги питаме дали изпитват желание да се ваксинират ...


  Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването ...www.mh.government.bg › intervyuta
  Jan 4, 2021 —

  ... до седмица ще започнем да ваксинираме и учителите ...

  https://www.mh.government.bg/bg/novini/intervyuta/prof-kostadin-angelov-ministr-na-zdrave-03-01-2021/

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 420 Гневно

  Успокоителни статии в очакване на дългосрочната липса!

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Какъв е процента учители с антитела?
  Какъв е процента учители със страх от чипиране през ваксината?
  Какъв е процента учители вярващи, че "маските са за да мълчите"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Е явно учителите не искат да участват в тоя цирк наречен васксиниране,

 7. 7 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Е явно учителите не искат да участват в тоя цирк наречен васксиниране,

 8. 8 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  И започна една агитация за ваксината на КрастаЕмека ...

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  > Какъв е процента учители с антитела?

  Еми проведоха едно публично събитие с бързи тестове, ама никой не се сети паралено да им пуснат и за антитела.

  С една дума: НЕЗНАЕМ

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  А другите 80% какво искат? Може би да си седят в къщи...

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  И това са учителите в столицата. Колко ли е процентът за страната?

  А някога учителите са дърпали напред българите...

 12. 12 Профил на manchev
  manchev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо децата са дистанционно, учителите не ги е страх от вируса!

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#12] от "manchev":


  Ах не ги е страх...

 14. 14 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Абсолютно правилни въпроси, които може да дадат отговор за качеството на образованието в България.

 15. 15 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Баланс и стабилност по български - невежеството на учителите компенсира некадърността на управляващите и всички са доволни.

  Няма организация за ваксиниране, няма и желаещи - красота, социален мир и благодат.

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Според директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев нежелаещите да се ваксинират преподаватели нямат сериозни аргументи за своето решение.
  Въпрос на личен избор. Щом има избор, не може никой да ми обяснява, че аргументите ми не са сериозни!

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лео":

  > Според директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев
  > ...
  > нямат сериозни аргументи за своето решение.

  Значи достатъчно е да гледаш и слушаш 10 месеца какви ги плещят по телевизията 'здравните експерти'. И те аргументите се натрупват от само себе си.

  Друг е въпроса, че е неудобно да ги споделиш точно с това лице, може да ги приеме твърде лично.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 44 Разстроено

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Някога, учителите са били авторитетна и респектираща прослойка в обществото ни.
  Сега се спотайват, от страх или неинформираност - не е ясно. Но със сигурност 20% са безкрайно малко и поставя под въпрос интелекта на останалите 80%.

 19. 19 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Ето защо не трябва да ни учудва, че нивото на образование в България е ниско и децата са неграмотни. С такива учители - такива резултати.
  В миналото даскала е бил най-умния и най-прогресивния в селото. Сега 80% от учителите са абсолютни дебили вярващи в конспирации, чипиране и т.н.

 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Бе то и ние простосмъртните искаме, ама няма. Не сме важни за ГЕРБ

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лео":

  Така е, въпрос на личен избор. Но този избор довежда и до отказ от претенции за опасност от заразяване от учениците, нали така. Щото от четвъртък се връщат 3 класа и до края на месеца ще се върнат всички. Тогава да не проплачат пак учителите и да искат още дистанционно ?

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dark":

  Нищо, като Мая, Слави, тримата глупаци и зеления чорап вземат властта, ще им станете важни и моментално ще се появят ваксини.

 23. 23 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Българинът си е прост човек, но има вродена способност да взема верни решения за важните неща. Тъй че тука дето ми ръсите, че даскалите били прости, че не искат да се ваксинират - ами прости са, ама не защото не искат да се ваксинират.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Не искат да се ваксинират, не искат да ходят на работа, за да не се заразят. А заплати искат ли да получават?

 25. 25 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Ще проплачат, разбира се.
  За мен, тази професия трябва да се упражнява при всички условия на безопасност.
  Както учениците не ги приемат на 15.09 без медицински картон за имунизации, така да бъде и за учителите.
  Сега това условие трябва да важи със пълна сила.
  Който не желае да се ваксинира - вън от образователната системата!

 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Откога повтарям, че не повече от 20-30% от хората са съгласни да се ваксинират. И това от рисковите групи.

  Затова тези 60% ваксинирани до лятото са само някакви мокри сънища на ваксърите. Отделно няма ги и самите ваксини.

 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1297 Разстроено

  Някога учителите са били най-прогресивните и начетени хора.
  Деградацията на тази наша любима държава стигна до чутовни дълбини...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#25] от "lrj56715531":

  Колега, не разбирате истинския проблем.

  Когато установиш че тия които дефинират 'условията на безопасност' са ... как да кажа ... на малко по-ниско ниво от вашето, тогава сериозно се замисляш дали да следваш 'доброволно и незадължително' това което са измислили тази седмица.

  Или да изчакаш да видиш какво ще измислят другата.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на ceg22697604
  ceg22697604
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Ми като се ваксинират тези 20% да пускат училищата и повече без затваряния. Другите 80% да се оправят както знаят. Вирусът така или иначе няма да си отиде, а не може училищата да стоят затворени вечно.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#26] от "everlast666":

  Ами няма лошо, тогава още до юни ще се ваксинираме всички желаещи и падят всякакви ограничения. И който има късмет ще оцелее, пък другите сами са ти направили избора.

 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Някой да обясни на Данчо и Мунчев, че ваксинацията е доброволна и никой не е длъжен да обяснява защо не иска да се ваксинира, нито пък те трябва да ходят на п....чка си лелина в ямболските села да кандърдисват даскалите да се ваксинират. Като не искат, не искат.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Те 60% от населението го изкараха и имат естествен имунитет, като се добавят и 20% ваксинирани става 80 и повече от това не можеш да търсиш

 33. 33 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Жалко, че голяма маст от учителите не са разумни, но погледнато от друга страна при малкото ваксини уредени от властите това дава шанс на обикновени граждани не попадащи в приоритетните групи да се доберат до ваксина по-рано. Ако Пенчо даскала е готов да изкара пневмония, дори да умре, но да не се остави на Бил Гейтс да го чипира, аз не съм.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 34. 34 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 44 Гневно

  До коментар [#21] от "m17":Ще проплачат, разбира се. За мен, тази професия трябва да се упражнява при всички условия на безопасност.Както учениците не ги приемат на 15.09 без медицински картон за имунизации, така да бъде и за учителите. Сега това условие трябва да важи със пълна сила. Който не желае да се ваксинира - вън от образователната системата!
  —цитат от коментар 25 на lrj56715531


  За 3-мата, отбелязали минуси!
  Не знам дали сте наясно, че учителите носят отговорност за здравето и живота на учениците в час!
  По-малко престъпление ли е това - учител да зарази ученик, пред това да се случи нещастен инцидент в часа му?
  Вие, бихте ли си пуснали детето на у-ще, ако безсимптомно заразен учител му преподава?
  Ако все още ваксинирането е пожелателно и учителите поради ред причини не желаят да се ваксинират, то тогава на всеки 48 часа да си правят ПСР тестове и така да ходят на работа.

 35. 35 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":Ще проплачат, разбира се. За мен, тази професия трябва да се упражнява при всички условия на безопасност.Както учениците не ги приемат на 15.09 без медицински картон за имунизации, така да бъде и за учителите. Сега това условие трябва да важи със пълна сила. Който не желае да се ваксинира - вън от образователната системата!
  —цитат от коментар 25 на lrj56715531


  Имам една съседка, която мрази, ама зверски, всички учители.....без значение пол, възраст и цвят на косата...., щото дъщеря и беше омъжена за учител, разведоха се и той се ожени за негова колежка....
  Давай по-спокойно!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 36. 36 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  [quote#34:"lrj56715531"][/quote]

  Към 10.46 минусите са вече 6 и един е от мен...... Както си го подкаралО, кога ще въвеждаме отличителни знаци тип пионерска връзка и в какъв цвят ще са?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 37. 37 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Не знам за ваксинациите, но има само една учителка, станала директорка, а след това кметица. Ако я познавах, щеше да ме е срам от нея.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  добре, не искат да се ваксинират, а какво искат?

 39. 39 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  198.114 приключени случая
  188.972 оздравели (95%)
  9142 починали (5%)

 40. 40 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  За последните 3 месеца у нас от коронавирус са починали 7891 души.

 41. 41 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#40] от "xkoleva":

  "ОТ" или "С" коронавирус са починали?

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1.-530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  В последните дни започва и нарастване на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  24-30.1. - 31
  25-31.1 - 32
  26.1-1.2.- 37
  Сега очакваме към обед и данните за общата смъртност в страната за трета седмица от 2021 година - 18 до 24.1. Вероятно броят на починалите няма силно да се различава от този миналата година и дори може да бъде по-малък, тъй като това е в периода на намаляване на регистрираните случаи на починали от коронавирус - 49 средно на ден.

 43. 43 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#38] от "extraCACA":

  може да не искат нищо, освен близка среща със смъртта, може да са роднини.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 44. 44 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 44 Весело

  До коментар [#36] от "the_flea":

  Цветът е без значение, важното е да има логото за ваксиниран.

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#36] от "the_flea":Цветът е без значение, важното е да има логото за ваксиниран.
  —цитат от коментар 44 на lrj56715531


  Т.е. ще въвеждате отличителни знаци.....и логото за ваксиниран ще е ....?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  20% е прекалено малко !
  Безотговорна работа

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 47. 47 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Любопитно

  До коментар [#21] от "m17":Ще проплачат, разбира се. За мен, тази професия трябва да се упражнява при всички условия на безопасност.Както учениците не ги приемат на 15.09 без медицински картон за имунизации, така да бъде и за учителите. Сега това условие трябва да важи със пълна сила. Който не желае да се ваксинира - вън от образователната системата!
  —цитат от коментар 25 на lrj56715531


  А лекарите, зъболекарите, хирурзите, работниците в старчески домове и т.н. които също не искат - всичките ли ще трябва да ги дамгосаме с по една черна точка на челото, че да ги заобикалят отдалеч?

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#32] от "everlast666":

  щях да се радвам ако е така но не е и това си личи съвсем ясно от ситуацията навсякъде по света. Вижте дори днес - маса неща са затворени, повечето хора ходя с маски и имаме 800 човека новозаразени от 11 хиляди тествани. Ако бяхме постигнали наистина 60% прекарали нямаше да има дори 50 човека при тия мерки.

 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Някога, учителите са били авторитетна и респектираща прослойка в обществото ни. Сега се спотайват, от страх или неинформираност - не е ясно. Но със сигурност 20% са безкрайно малко и поставя под въпрос интелекта на останалите 80%.
  —цитат от коментар 18 на lrj56715531


  това все пак са хора, които са в състояние съвсем сериозно да се опитват да ви убедят, че овлажнителят за въздух пазел от грип и ковид... при това на базата на авторитета на е-маг хахах

 50. 50 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Средната продължителност на живота ни в последните 200 години се е увеличила с 25 години благодарение на науката.

  Когато влезеш в болница от каквото и да било, биваш лекуван благодарение на науката.

  Когато науката ти дава решение на проблема с коронавирус, но ти отказваш да се ваксинираш и след това легнеш болен от коронавирус, не би трябвало да имаш претенции същата тази наука да те приема в болница и да те лекува.

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  А ако от това ще зависи дали ще имаш възможност да работиш от тук насетне?... какво ли ще изберат?....

 52. 52 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Какъв парадокс, хората, призвани да разпространяват знание и просвета, робуват на средновековни страхове...

 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Когато влезеш в болница от каквото и да било, биваш лекуван благодарение на науката.
  Когато науката ти дава решение на проблема с коронавирус, но ти отказваш да се ваксинираш и след това легнеш болен от коронавирус, не би трябвало да имаш претенции същата тази наука да те приема в болница и да те лекува.
  —цитат от коментар 50 на sylt


  а когато си лекар и отказваш да се ваксинираш, което обаче не ти пречи да лекуваш другите с достиженията на науката... какъв си ти тогава?

 54. 54 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 314 Неутрално

  а когато си лекар и отказваш да се ваксинираш, което обаче не ти пречи да лекуваш другите с достиженията на науката... какъв си ти тогава?
  —цитат от коментар 53 на extraCACA

  По-прост лекар.

 55. 55 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Гневно

  А ако от това ще зависи дали ще имаш възможност да работиш от тук насетне?... какво ли ще изберат?....
  —цитат от коментар 51 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Обичате си диктатурата ........ и те така! Давате ли си сметка, че непрекъснатото ровене, провокиране и плюене по учителите може да има обратен ефект....?
  Страхливи били, неуки, неграмотни, мързеливи....... но плод на системата, разграждана от 70-те години на 20 в. Спомнете си Полувисшите папагалски институти.......каква наука? И тези кадри са създали по свой образ и подобие нови кадри...... Пренебрежението на системата за десетилетия и .......маматъ....... Искате учители като Айнщайн - може....след 50 години.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 56. 56 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  "Радостно" е да се види, е спорът продължава на пълна скорост.
  Вие продължавайте да спорите кой е умен и кой е прост, междувременно аз се ваксинирах преди около час и все още дишам и още не съм започнал да чувам "сигнали".
  Ще Ви държа в течение как ми въздейства "чипирането" ако Ви е интересно😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Любопитно

  До коментар [#50] от "sylt":Средната продължителност на живота ни в последните 200 години се е увеличила с 25 години благодарение на науката.

  Искате да кажете, че средната продължителност на живота в България през 1817-19 година е била 50 години? Това би била най-високата продължителност на живота през онзи период в света. В първенците - Швеция, Дания и Норвегия продължителността на живота в началото на 19-ти век не е надхвърляла 45 години.

  В България - 1892-94 - 35 години
  1899-1902 - 40 години
  1901-5 - 42 години
  1909-12 - 40 години
  1919-22 - 40 години
  1925-28 - 45 години
  1933-36 - 50 години

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#57] от "Patsis":

  Колега, благодаря. И днес научих нещо ново от вас.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Графиката по-горе само потвълждава твърденията на все още Директора на Ковид клиниката към Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров, че огромна част от "лекуваните" спокойно могат да бъдат оставени у дома и не се нуждаят от никакви антибиотици. Да, ама не! Такова твърдение се възприема "на нож" от Търговците на здраве, живот и смърт. Мангъров твърди, че 80% от болните не са за болница, т.е. не са за "златната пътека". А тя струва по 1300 лв на ден за череп. Според предписанията, болните трябва да се излежават в болницата къде 18 дни, ако не се лъжа. По 1300 лв, това прави едни "лесни" 23 400 левчета. А Мангъра иска да лиши Търговците от тия лесни пари. Ами как няма да обявят Мангъров и "мангъровщината" за ерес и престъпление? На всичко отгоре д-р Мангъров твърди, че да се лекува вирусът с антибиотици било дори вредно и опасно. Ами с какво друго да ги "лекуват", като лекарства за Ковид няма? Каквото имат, това дават. Ето затова го държат на половин заплата. Докато се откаже сам.

 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#53] от "extraCACA":

  Имам такива колеги, но все пак лекар ще вземе по-информирано решение в резултат на знанията си в областта на имунологията и епидемиологията. Отколкото друг без това образование.
  ( За протокола от една седмица съм имунизиран с първата доза Comirnaty и нямам никави оплаквания от странични ефекти. Имунизиращите ме тогава бяха по- напрегнати от мен)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  До коментар [#38] от "extraCACA":

  Искат добро заплащане и да преподават от къщи , а часовете по 20-30 минути.

 62. 62 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexsilver":

  Миналата седмица в интервю по БНР (май там беше), Манръров каза, че в ковид отделението му са заети 7 /седем/ от 90 легла!

 63. 63 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexsilver":

  О,да ватниците си мислят ,че това е скъпа клинична пътека ,защото същите галфони не са видели какво плащат на германските доктори - 250 евро НА ЧАС за работа в такова отделение. Само, че на германските търговци лекари (ако им го кажете ще влезете в германска психиатрия) не им пука на патките какво мисли обикновения нискочел консуматор пролетар в България, защото германското общество им уважава професията и това което правят за обществото. А за протокола имам писмени и устни данни как доц Мангъров фабрикува диагнози на деца с КОКЛЮШ (2018г) обяснявайки на моите пациенти родители ' То само така си го пишем заради клиничната пътека' . С което плюе по личните лекари, като че ли това бебе изобщо не е имунизирано. И отговарям за думите си с показанията на тези родители, ако се наложи.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 64. 64 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  За последните 3 месеца у нас от коронавирус са починали 7891 души.
  —цитат от коментар 40 на xkoleva

  За последните три месеца общата смъртност е почти два пъти по-висока, сравнено с миналата година. Дневната смъртност достига до 660 души, срещу 290 за 2019г. От тези 660 около 120 са били С Ковид. На какво се дължи взривното нарастване на нековид починалите? Има ли виновни за създалата се обстановка или "то така си беше"?
  Ето какво посочват проф. Аврамов и д-р Дамянов в интервю за в. "Банкеръ":
  "...Тоест блокирането на части от здравната система заради Ковид 19 фатално е лишило от здравна услуга хора с тежки медицински проблеми?

  Проф. Аврамов: Точно така. Официалната статистика го сочи..."

  Цялото интервю:
  https://www.banker.bg/pozicii/read/603272-sled-kraia-na-pandemiiata-mnogo-upravliavashti-otivat-na-sud

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#53] от "extraCACA":Имам такива колеги, но все пак лекар ще вземе по-информирано решение в резултат на знанията си в областта на имунологията и епидемиологията. Отколкото друг без това образование.( За протокола от една седмица съм имунизиран с първата доза Comirnaty и нямам никави оплаквания от странични ефекти. Имунизиращите ме тогава бяха по- напрегнати от мен)
  —цитат от коментар 60 на Dr_Doolittle


  Лекар може и да вземе по-информирано решение, но за Ковида има спуснати отвън Правила.
  А пък "разни учЕни - доценти и професори" се спукаха да профанизират вирусологията и епидемиологията с твърдения от рода, че преболедувал от Ковид може повторно да саболее, докато ваксиниран за Ковид не може. Въпреки че учените отдавна са констатирали, че 80% от защитните сили на организма са на клетъчно, доимунно ниво. И получената устойчивост на инфекцията по естествен път е многократно по-силна, от тази с ваксините.

  Ето едно съобщение на израелски учени:
  Recovered COVID patients have immunity - even without antibodies

  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/295712?fbclid=IwAR2tRomWTo14OQKHeotFLtnv1KmfZ1Tsbd8FwA4wjHO5rIQKqKzSs4C3Mu0

 66. 66 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#38] от "extraCACA":Искат добро заплащане и да преподават от къщи , а часовете по 20-30 минути.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Росе, учителите не определяме продължителността на часовете. Има хигиенни рамки за дейностите, определени са от МЗ. Ако едно дете стои 5 уч. часа по 45 мин. пред монитора ще се зомбира......Ти това ли искаш? А без добро заплащане до 2-3 години училищата ще се обезкървят, ще останем само старците.....Това ли искаш? Преподаване от дома......ами училищата са затворени, защото ...... знаеш защо! Кога учителите са решавали? Стига вече демагогия, докара ви до 3% и още ще падате...... от мен минус 5 гласа!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 67. 67 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  20% от учителите подкрепят науката, вярват в науката и медицината?
  Е, Що се чудим за нивото на образованието?
  Май твърдото дъно е на още по-дълбоко, а?
  Циганизацийка даже още не е започнала, а?

 68. 68 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#65] от "alexsilver":

  Domain israelnationalnews.com
  IP Address 199.232.6.217
  Web Server Location United States
  Fake NEWS на арабски чички за дискредитиране на Израел

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 69. 69 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Е тука сега се казва, че 28% биха се ваксинирали, а иначе епидемиолози твърдят, че всъщност са повече. Последно?

 70. 70 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не се притеснявай, не си седим вкъщи

 71. 71 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "Улиците в София се мият с разтвор от йод и белина" -лъжи, аз не съм забелязал улиците в София да се мият...

 72. 72 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#71] от "T.M.":

  Ами дано не изреве някой собственик на читав автомобил с потъмняло лаково покритие, което се случва след контакт с белина, ако автомобила не се измие веднага.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 73. 73 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Белината не трябва да се смесва с други препарати по принцип. Не знам какво се случва като се смеси с йод. Дано от почистващата фирма да знаят.

 74. 74 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Улиците в София се мият с разтвор от йод и белина"
  Що за безумие е това???

 75. 75 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Вярно е!
  Видях чичо Киро да сипва Аче в цистерната...
  ПП
  Догодина, дървесата да не плачат и ние с тях?

 76. 76 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "...Коронавирусът в България: улиците в София се мият с разтвор от йод и белина..."

  Откога ОРВИ се приемат и третират като чума и холера, взети заедно? Тия профанизирани типове въобще дават ли си сметка как трябва да се подхожда в такива случаи? И без това пораженията от "мерките и теглилките" срещу "златния" Ковид надхвърлят десетки пъти пораженията от самата инфекция, която, подчертавам, СЗО определя като предизвикваща 0.14% смъртност, по-ниска дори от сезонния грип.
  Ето и мнението на д-р Антония Първанова:

  https://www.youtube.com/watch?v=9Nd1LtLEkqc

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  След цяла година нищо, сега нова програма.

 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  "Основните улици в София се мият с разтвор от йод и белина за дезинфекция, съобщи пиарът на Столичния инспекторат Анета Савова, цитирана от Би Ти Ви."
  Требва да минат въртолети да измият цееелия свят! Ние така тука с това дезинфектант, нищо не може да направим.
  Абе Фандъкова, малоумна ли си?

 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Тука имам чувството, че местната фауна си мисли, че училищата са затворени, за да не се заразяват учителите. Ми не бе мили чукундури, на никого не му пука за учителите. Затворени саз, защото децата се заразяват едно от друго и макар че те самите не боледуват или боледуват леко, заразяват вкъщи семействата си и се пълнят болниците.

 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Затворени саз, защото децата се заразяват едно от друго и макар че те самите не боледуват или боледуват леко, заразяват вкъщи семействата си и се пълнят болниците.
  —цитат от коментар 79 на uq

  Това са пълни глупости. Епидемиолозите отдавна казаха, че неболен не може да разнася заразата, поради просата причина, че в тялото му концентрацията на вируса е много малка. Преболедувал, а също и ваксиниран, също не може да разнася вируса. Това, че "заинтересовани" експерти твърдят обратното, не значи, че то е вярно. Като как САМО ТОЗИ вирус не се подчинява на правилата, които отдавна са установени от учените? И него ли успяха да "изпедерастят", да ме прощава Господ?

 81. 81 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#55] от "the_flea":

  Че защо диктатура?
  Ваксината е продукт на науката, учителите-инструмент, чрез който се разпространява науката.
  Не виждате ли парадокса?
  Хем знаещи, хем не искат да се ваксинират. Значи излиза че не вярват в науката и просветата,а я разпространяват само защото им се плаща...

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#80] от "alexsilver":

  Така ми казаха? Май не си в час с последните твърдения на епидемиолозите. За това ли месец след отваряне на училищата нацепи цяла Европа?

 83. 83 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#70] от "kxm38695246":

  А, пука ми къде си седите- дали у вас или в час...😂

 84. 84 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#81] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ако имаше поне малка представа за каква ужасяваща по мащабите си корупция става въпрос, едва ли така възторжено щеше да прегръщаш всяка "наука". Мързи ме да обяснявам, пък и смисъл не виждам да се хабя за хора, неизживели детската си наивност. Сега, за да сте в крак със "съвременната науката", ще трябва да се откажете от родните си майка и баща. Толкоз по въпроса.

 85. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexsilver":Миналата седмица в интервю по БНР (май там беше), Манръров каза, че в ковид отделението му са заети 7 /седем/ от 90 легла!
  —цитат от коментар 62 на Bond007


  Има два варианта - или наистина болните намаляха драстично, въпреки поддържаната паника, или ги насочват към "правилни" болници, които знаят как да оценят жеста.

 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  Откога повтарям, че не повече от 20-30% от хората са съгласни да се ваксинират. И това от рисковите групи.Затова тези 60% ваксинирани до лятото са само някакви мокри сънища на ваксърите. Отделно няма ги и самите ваксини.
  —цитат от коментар 26 на everlast666


  Щото лечението е безплатно, заради това не им пука. Ако лечението им зависеше от застраховки или някакво доплащане (дори минимално), щяхме да изпреварим Израел по бързина и брой на ваксинираните.
  Лесно е да си "силен", когато друг ти плаща масрафа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#81] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Науката предполага мислене и разбиране, не вярвания.
  Все пак съвременните учители преподават знания а не вероучение.

 88. 88 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Никаква ваксина за българите който ще умиргат така или ина4е

  Марс е изконна Американска територия!
 89. 89 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Лекар по Италиянската телевизия каза че тази ваксина не представлява нищо,Не създава никакъв имунитет,има заразени хора при втора ваксина.Както пишат медий в Европа руската ваксина е с много доброкачество и я тъсят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK