Прокуратурата е прикрепила сигнала на ОЛАФ към друго разследване

Прокуратурата е прикрепила сигнала на ОЛАФ към друго разследване

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Прокуратурата е запозната със сигнала на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) както и с констатациите, че България трябва да върне 6 млн. евро европейско финансиране за нарушения при обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР. Сигналът е прикрепен към друго дело, по което са обвинени двама души, съобщиха от прокуратурата, но кои са обвинените не се съобщава. От прокуратурата не посочват дори инициалите им, каквато е практиката по текущи разследвания и проверки.


Вчера медийни публикации посочиха като отговорен президентския съветник Пламен Узунов, който е бил служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2017 г., а от президентството изпратиха опровержение, подчертавайки, че договорът е сключен година по-късно. От сигнала на ОЛАФ се разбира, че българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, сочи разследването на ОЛАФ. Европейската служба съобщи, че е препоръчала да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на министерството.


Върховната касационна прокуратура е изпратила на 6 януари в спецпрокуратурата материалите, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи, посочват и от държавното обвинение.


Към българската прокуратура е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.


След анализ и преценка с постановление на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна "търговия с влияние". От съобщението на прокуратурата обаче остава впечатление, че въпросното разследване е започнало преди информацията от европейската служба.


По досъдебното производство двама души имат обвинения по чл.321,ал.6 от НК (за организирана престъпна група) и по чл.282,ал.2 от НК (длъжностно престъпление). Освен деянията, за които двамата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за "търговия с влияние", посочват от прокуратурата.


От там уверяват и че активно се извършват действия по разследването с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата, подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинението да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на ОЛАФ.


Срещу кого се води производството и кои са обвинените от прокуратурата не съобщават, като по този начин нито потвърждават, нито отричат, че един от тях е президентският съветник Пламен Узунов. ОЛАФ също не посочва датите на обявяването на поръчката, за която става въпрос, нито пък датата на сключването на договора, както и конкретни имена на хора. Някои български медии обаче (между които "24 часа", БНТ) в заглавия обвързаха нарушенията с името на президентския секретар Пламен Узунов, разследван миналото лято от прокуратурата за търговия с влияние по друг казус. Узунов е бил служебен министър на вътрешните работи от 27 януари до 4 май 2017 г. Именно по това време е обявена поръчката - 2 март. Изпълнителят също е избран от служебното правителство - на 20 април 2017 г.


След като опроверга информацията, прессекретариатът на президента разпрати до медиите и текста на договора, сключен от МВР година по-късно - на 18 февруари 2018 г. (когато министър е Валентин Радев от ГЕРБ - бел. ред), както и анекс към него от 27 февруари 2018 г.


Mediapool припомня, че поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство - на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета "Герджиков" е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година. Тогава министър на вътрешните работи е Валентин Радев.


Според публикацията обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка. Оферти подават 11 кандидата. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четири, а другите 7 са отстранени по различни причини.


За изпълнител на поръчката е избрана компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка "Грейт уол", като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK