Владайска река ще приюти битака, а Перловската ще има лятно кино

Зона за развлечение до Орлов мост, визуализация.

© Софияплан

Зона за развлечение до Орлов мост, визуализация.Реките на София - Владайска и Перловска, стават и сцени за изкуство, за отдих и спорт. Идейни проекти са разработени от два екипа от архитекти, хидроинженери и дизайнери по инициатива на фондация "Колективът". Първата задача е водите на двете реки да се пречистят с екологични начини - с филтриращи растения и почва от кокосови влакна.


Битакът от Сточна гара възкръсва под Лъвов мост


Битакът в коритото на на река Владайска, който допреди 15-ина години беше жив в района на Сточна гара, ще бъде възстановен. Този път мястото е под Лъвов мост и ще е естествено продължение на Женския пазар. Идеята е там с артистична цел да се вдигнат строителни скелета със стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки.
Строителни скелета в коритото на Владайската река до Лъвов мост, визуализация.

© Софияплан

Строителни скелета в коритото на Владайската река до Лъвов мост, визуализация.


Течението на река Владайска ще се забави


Екипът за река Владайска цели да осигури едно парково пространство, каквото липсва на хората в района на Лъвов мост, и залага на богато допълнително озеленяване, пречистване и забавяне на реката чрез малки корекции, и разполагане на укрепена растителност, която да филтрира водата. Основни функции на мястото, заложени в проекта са организацията на традиционни за зоната базари, както и зона за изкуство на открито. Проектът предвижда работа за подобряване на имиджа на мястото чрез активна комуникация и партньорства.


Лятно кино при ул. "Паренсов"


Концепцията за Перловска река в зоната на Орлов мост и пред националния стадион "Васил Левски" залага на атрактивна рампа за достъп до реката, места за арт събития, храна и спорт. Идеята е наречена "На една ръка разстояние", защото основна задача на проекта е реката да свърже Борисовата и Княжевската градина. Проектът включва рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, активна зона за деца и спорт, зона за храна и напитки с контейнери. При ул. "Паренсов" ще се оформи арт зона със стрийт арт, лятно кино и други културни събития.


Лятно кино до Перловска река, в зоната на ул. "Паренсов", визуализация.

© Софияплан

Лятно кино до Перловска река, в зоната на ул. "Паренсов", визуализация.


Главният архитект на София поощри инициативата


Двете концепции бяха представени пред главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, който подкрепи инициативата и предложи първи стъпки за подготовка на осъществяването й.


Двата екипа представят концепциите си пред арх. Здравко Здравков (вдясно), скрийншот.

© Софияплан

Двата екипа представят концепциите си пред арх. Здравко Здравков (вдясно), скрийншот.


"Работилница: Реките на София" е втората стъпка от дългосрочната инициатива за социализиране на градските реки на фондация "Колективът" след провелия се през септември фестивал, който включваше разнообразни събития на три локации по реките. Следващи стъпки са техническата подготовка на предложените в проектите първи намеси, съгласуване с отговорните институции и старт на фондонабиране за реализацията на проектите.


Основен двигател на инициативата е фондация "Колективът", консултант и комуникационен партньор - Агенция Imp-Act, а експертна подкрепа е осигурена от общинския офис за стратегическо и пространствено планиране на "Софияплан".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK