Всеки ще се справя сам: ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари

Всеки ще се справя сам: ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари

© Георги КожухаровОт края на февруари е реалистично да започне имунизирането срещу COVID-19 на хората над 65 години и на страдащите от хронични заболявания, обяви преди седмица министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ваксините на тази група, която по официални данни наброява 1.8 млн. души, се поставят от личните лекари, а организацията на процеса се очертава като новото предизвикателство пред здравната система.


Отсега е сигурно, че изходът от тази четвъртата фаза на правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19 ще е ключов за цялата кампания, тъй като става дума за едновременно най-многобройната и най-уязвимата към болестта част от населението на страната. Месец преди очакваното начало обаче изглежда, че властите разчитат за успех предимно на работещия от години алгоритъм на ваксиниране срещу други болести, а общопрактикуващите лекари се сблъскват с множество неясноти и липсата на инструкции как да действат в различните ситуации.


Ало, искам да бъда ваксиниран


Процесът по ваксинирането започва с даването на заявка. Според препоръката на здравните власти желаещите трябва да се обадят на личните си лекари, които да съставят списъци с имена и контакти, за да могат да се планират необходимите количества от препаратите и организацията по поставянето. Препоръката важи за всеки, дори и да не попада в четвъртата фаза, т.е. да е под 65 г. и без хронични заболявания.
Записването вече тече, но засега никой общопрактикуващ медик не се ангажира с прогноза кога приблизително ще извика чакащите пациенти в листата си, за да ги инжектира. Причината е в неизвестните около доставките и разпределението на ваксини, а вече и във вида на ползвания препарат, след като миналата седмица стана известно, че одобрената от Европейската агенция за лекарствата трета ваксина - на "Астра Зенека", не е тествана на хора над 55 г. и ефективността при тях й е вероятна, но не е гарантирана.


След обаждането


Когато вече има осигурени ваксини, личните лекари трябва да отидат с хладилни чанти до регионалните здравни инспекции (РЗИ), за да се снабдят с тях. Засега уверението е, че този процес не би трябвало да създава трудности в страната, защото има опит от ваксинирането извън COVID-19.


"Тази организация сме я създали от години и тя си работи, защото всички ваксини, които получаваме, се разпределят по този начин. Не мисля, че сега е необходимо по-различно разпределение", заяви за "Дневник" Фани Петрова, която е начело на здравната инспекция за област Пазарджик. Директорът на най-голямата РЗИ - в София, Данчо Пенчев отказа коментар какво предвижда организацията в столицата.


За Виктория Чобанова, личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област, сериозен проблем е липсата на план кой от пациентите да има предимство пред останалите и каква логика ще се следва при определянето на графиците. "Списъци има, но оттам нататък каква ще бъде логистиката, кого с каква ваксина ще имунизираме, дали ще имунизираме преболедувалите, имунокомпрометираните, хората с онкологични заболявания, никой не дава конкретни указания", каза тя пред "Дневник". Обяснява, че с колеги си обменят информация за практиката в други страни в опит да търсят ефективни решения.


Опасява се и че отиването до РЗИ за взимането на ваксини ще създаде допълнителни трудности за личните лекари, които не са в града. "Имаме в София-област места, които са на 150 км от София, и ако трябва всяка седмица да ходим до София за няколко флакончета, ще трябва в този ден да не преглеждаме болни", смята д-р Чобанова, чийто кабинет е в Ихтиман.


Ало, елате в кабинета


По предварителните разчети всеки личен лекар ще организира сам пациентите си за деня и часовете за ваксиниране. В този етап предизвикателството ще е правилното изчисление на дозите и повиканите пациенти, защото дозите във флаконите на различните производители не са еднакви: на "Пфайзер"/"БиоНТех" са по шест, на "Модерна" са по десет, а на "АстраЗенека"/Оксфордския университет са по осем или по десет.

Трябва да извикаме най-малко толкова хора, колкото са дозите във флаконите.


д-р Виктория Чобанова,

председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област


Според общопрактикуващия лекар Гергана Николова, която е и част от ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), обаче това не е съществен проблем, защото медиците са свикнали да правят подобни предвиждания при ваксинирането срещу други болести. "Винаги се прави листа от резервни пациенти, които са на разположение, ако някой от извиканите не дойде", обясни д-р Николова през Би Ти Ви.


Смята се, че за ваксиниране на един човек (ако не се брои изчакването пред кабинета) са необходими поне 10 минути. Ако убождането трае секунди, то преди него се прави преглед, включващ измерване на кръвно налягане и температура, както и снемане на подробна анамнеза (медицинска история), от която лекарят да разбере има ли пациентът други заболявания, алергии, бил ли е наскоро в контакт със заразен. След ваксинирането човек трябва да остане под наблюдение за 15 минути в чакалнята, в случай че прояви алергична реакция.


"Във всеки един кабинет има възможност за включване на венозен път, задължително е да имаме адреналин и урбазон", уверява д-р Виктория Чобанова.


Някои лични лекари вече се оплакаха от административна тежест, която ще ги съпътства според актуалните разпоредби. Пред "Нова телевизия" Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, изброи пет места, на които трябва да се отрази поставянето на ваксината.

И най-хубаво да сложиш ваксината, ако не я отчетеш правилно и не я въведеш, нищо не си направил. Ако искат да тръгне ваксинацията, трябва да намалят административната ни натовареност.


д-р Георги Миндов,

председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София


Пред същата телевизия здравният министър Костадин Ангелов заяви, че решението за по-малко администрация трябва да се вземе от здравната каса. Засега не е публично известно да е направена такава промяна.


Ролята на "АстраЗенека"


Одобрението на ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) се приемаше като ключов момент от ваксинационния план на правителството заради очакването да ускори рязко темпа на ваксиниране срещу COVID-19 - само през февруари от този продукт се очаква да пристигнат над 260 хил. дози (достатъчни за 130 хил. души), а до края на годината - над 4.5 млн. дози (за над 2 млн. души).


Тъкмо с този препарат се планираше ваксинирането на хората над 65 години и хронично болните. Според подробното описание на продукта обаче ефикасността му не е достатъчно изследвана при хората над 55 години. Министерството на здравеопазването на този етап не е взело становище как ще се процедира и дали планът ще бъде променен.


Европейската комисия по лекарствата (European Medicines agency, EMA) смята, че "тази ваксина може да се използва при по-възрастни хора", макар и да не посочва конкретни години. Причината за преценката на ЕМА е, че "има надеждна информация за безопасността в тази популация". В същото време позицията на постоянната комисия по ваксинирането (Ständige Impfkommission, STIKO) в Германия е продуктът да се използва при възрастни до 64 години. Полша и Австрия също обявиха, че няма да ваксинират възрастните над 65 години с препарата на "АстраЗенека".


Колко ваксинирани и кога


Според изявленията на здравния министър Костадин Ангелов при достатъчно доставени дози в България могат да се правят от 50 хил. до 100 хил. ваксини дневно. По неговите сметки личните лекари в страната - общо 4500 души, могат да поставят по поне 10 ваксини дневно. Удвояването можело да се достигне с ваксиниране в лечебните заведения и от мобилните екипи.


Прогнозата на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пък е, че с трите одобрени продукта може да бъдат ваксинирани до 2 млн. души в страната до края на юни. Грубата сметка показва, че това би означавало да се поставят по 13 хил. дози дневно, при това без да се броят вторите дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK