Всеки ще се справя сам: ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари

Всеки ще се справя сам: ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари

© Георги КожухаровОт края на февруари е реалистично да започне имунизирането срещу COVID-19 на хората над 65 години и на страдащите от хронични заболявания, обяви преди седмица министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ваксините на тази група, която по официални данни наброява 1.8 млн. души, се поставят от личните лекари, а организацията на процеса се очертава като новото предизвикателство пред здравната система.


Отсега е сигурно, че изходът от тази четвъртата фаза на правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19 ще е ключов за цялата кампания, тъй като става дума за едновременно най-многобройната и най-уязвимата към болестта част от населението на страната. Месец преди очакваното начало обаче изглежда, че властите разчитат за успех предимно на работещия от години алгоритъм на ваксиниране срещу други болести, а общопрактикуващите лекари се сблъскват с множество неясноти и липсата на инструкции как да действат в различните ситуации.


Ало, искам да бъда ваксиниран


Процесът по ваксинирането започва с даването на заявка. Според препоръката на здравните власти желаещите трябва да се обадят на личните си лекари, които да съставят списъци с имена и контакти, за да могат да се планират необходимите количества от препаратите и организацията по поставянето. Препоръката важи за всеки, дори и да не попада в четвъртата фаза, т.е. да е под 65 г. и без хронични заболявания.
Записването вече тече, но засега никой общопрактикуващ медик не се ангажира с прогноза кога приблизително ще извика чакащите пациенти в листата си, за да ги инжектира. Причината е в неизвестните около доставките и разпределението на ваксини, а вече и във вида на ползвания препарат, след като миналата седмица стана известно, че одобрената от Европейската агенция за лекарствата трета ваксина - на "Астра Зенека", не е тествана на хора над 55 г. и ефективността при тях й е вероятна, но не е гарантирана.


След обаждането


Когато вече има осигурени ваксини, личните лекари трябва да отидат с хладилни чанти до регионалните здравни инспекции (РЗИ), за да се снабдят с тях. Засега уверението е, че този процес не би трябвало да създава трудности в страната, защото има опит от ваксинирането извън COVID-19.


"Тази организация сме я създали от години и тя си работи, защото всички ваксини, които получаваме, се разпределят по този начин. Не мисля, че сега е необходимо по-различно разпределение", заяви за "Дневник" Фани Петрова, която е начело на здравната инспекция за област Пазарджик. Директорът на най-голямата РЗИ - в София, Данчо Пенчев отказа коментар какво предвижда организацията в столицата.


За Виктория Чобанова, личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област, сериозен проблем е липсата на план кой от пациентите да има предимство пред останалите и каква логика ще се следва при определянето на графиците. "Списъци има, но оттам нататък каква ще бъде логистиката, кого с каква ваксина ще имунизираме, дали ще имунизираме преболедувалите, имунокомпрометираните, хората с онкологични заболявания, никой не дава конкретни указания", каза тя пред "Дневник". Обяснява, че с колеги си обменят информация за практиката в други страни в опит да търсят ефективни решения.


Опасява се и че отиването до РЗИ за взимането на ваксини ще създаде допълнителни трудности за личните лекари, които не са в града. "Имаме в София-област места, които са на 150 км от София, и ако трябва всяка седмица да ходим до София за няколко флакончета, ще трябва в този ден да не преглеждаме болни", смята д-р Чобанова, чийто кабинет е в Ихтиман.


Ало, елате в кабинета


По предварителните разчети всеки личен лекар ще организира сам пациентите си за деня и часовете за ваксиниране. В този етап предизвикателството ще е правилното изчисление на дозите и повиканите пациенти, защото дозите във флаконите на различните производители не са еднакви: на "Пфайзер"/"БиоНТех" са по шест, на "Модерна" са по десет, а на "АстраЗенека"/Оксфордския университет са по осем или по десет.

Трябва да извикаме най-малко толкова хора, колкото са дозите във флаконите.


д-р Виктория Чобанова,

председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област


Според общопрактикуващия лекар Гергана Николова, която е и част от ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), обаче това не е съществен проблем, защото медиците са свикнали да правят подобни предвиждания при ваксинирането срещу други болести. "Винаги се прави листа от резервни пациенти, които са на разположение, ако някой от извиканите не дойде", обясни д-р Николова през Би Ти Ви.


Смята се, че за ваксиниране на един човек (ако не се брои изчакването пред кабинета) са необходими поне 10 минути. Ако убождането трае секунди, то преди него се прави преглед, включващ измерване на кръвно налягане и температура, както и снемане на подробна анамнеза (медицинска история), от която лекарят да разбере има ли пациентът други заболявания, алергии, бил ли е наскоро в контакт със заразен. След ваксинирането човек трябва да остане под наблюдение за 15 минути в чакалнята, в случай че прояви алергична реакция.


"Във всеки един кабинет има възможност за включване на венозен път, задължително е да имаме адреналин и урбазон", уверява д-р Виктория Чобанова.


Някои лични лекари вече се оплакаха от административна тежест, която ще ги съпътства според актуалните разпоредби. Пред "Нова телевизия" Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, изброи пет места, на които трябва да се отрази поставянето на ваксината.

И най-хубаво да сложиш ваксината, ако не я отчетеш правилно и не я въведеш, нищо не си направил. Ако искат да тръгне ваксинацията, трябва да намалят административната ни натовареност.


д-р Георги Миндов,

председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София


Пред същата телевизия здравният министър Костадин Ангелов заяви, че решението за по-малко администрация трябва да се вземе от здравната каса. Засега не е публично известно да е направена такава промяна.


Ролята на "АстраЗенека"


Одобрението на ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) се приемаше като ключов момент от ваксинационния план на правителството заради очакването да ускори рязко темпа на ваксиниране срещу COVID-19 - само през февруари от този продукт се очаква да пристигнат над 260 хил. дози (достатъчни за 130 хил. души), а до края на годината - над 4.5 млн. дози (за над 2 млн. души).


Тъкмо с този препарат се планираше ваксинирането на хората над 65 години и хронично болните. Според подробното описание на продукта обаче ефикасността му не е достатъчно изследвана при хората над 55 години. Министерството на здравеопазването на този етап не е взело становище как ще се процедира и дали планът ще бъде променен.


Европейската комисия по лекарствата (European Medicines agency, EMA) смята, че "тази ваксина може да се използва при по-възрастни хора", макар и да не посочва конкретни години. Причината за преценката на ЕМА е, че "има надеждна информация за безопасността в тази популация". В същото време позицията на постоянната комисия по ваксинирането (Ständige Impfkommission, STIKO) в Германия е продуктът да се използва при възрастни до 64 години. Полша и Австрия също обявиха, че няма да ваксинират възрастните над 65 години с препарата на "АстраЗенека".


Колко ваксинирани и кога


Според изявленията на здравния министър Костадин Ангелов при достатъчно доставени дози в България могат да се правят от 50 хил. до 100 хил. ваксини дневно. По неговите сметки личните лекари в страната - общо 4500 души, могат да поставят по поне 10 ваксини дневно. Удвояването можело да се достигне с ваксиниране в лечебните заведения и от мобилните екипи.


Прогнозата на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пък е, че с трите одобрени продукта може да бъдат ваксинирани до 2 млн. души в страната до края на юни. Грубата сметка показва, че това би означавало да се поставят по 13 хил. дози дневно, при това без да се броят вторите дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Както не казва тукашния доктор до момента няма нищо реално и черно на бяло за ваксинирането при личните лекари.
  Елементарна пропаганда !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  > А който не иска да се ваксинира, за него ще държавата майка, ще отвори пак белене и скравена.

  В зависимост от пропорцията на сертифицириани / не-сертифицириани, тези обекти с ограничен и контролиран достъп биха могли да се използват какво за едната, така и за другата група лица.

  В крайна сметка, каква е далаверата да се ваксинираш и после да пипнеш заразата от някакъв антиваксър дето се шляе по Витошка ? Ще е доста по-безопасно временно да се изолираш в безопасна локация.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  > От края на февруари е реалистично да започне имунизирането срещу COVID-19 на хората над 65 години и на страдащите от хронични заболявания, обяви преди седмица министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  На английски стандартния отговор на такова изяление е

  Реалистично - m* a**.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  > Според изявленията на здравния министър Костадин Ангелов при достатъчно доставени дози в България могат да се правят от 50 хил. до 100 хил. ваксини дневно.

  А според мен могат и по 2 милиона дневно да се поставят. Даже част от екипите ще стоят без работа и можем да ги изпратим временно в съседните държави за им помогнат.

  Все пак и там живеят хора, нали така ?

  કટાક્ષ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#8] от "radelmarfx":

  Имаше някаква история за оградата на лудницата. И едните и другите смятат че истинските луди са от другата страна на оградата.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Как навсякъде се организираха центрове даже и по колите ги бодат, тука държавната прехвърли цялата си отговорност на джипитата.

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Има ама историята показва кои са правите. Само като се сетиш за луда крава, свински грип, птичи грип, ебола, зика.

  Проблема е че трябва да се сетиш щото в момента вече медиите не ги разправят

  =)

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Според мен ще има немалко лични лекари, които няма да се справят с задачата.
  Баща ми е на 82, има лична лекарка която я е с 15 години по-млада от него, я не.
  Е не я виждам тази баба да се дигне да ходи да взима ваксини, пък след това организирано да ги слага, да не й треперят ръцете, да минава по повече хора на ден.
  Е тя като сложи на един-двама на ден, докъде ще се справи...?
  Доникъде.
  Не може без алтернативна структура.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#10] от "maddrum":

  > тука държавната прехвърли цялата си отговорност на джипитата.

  Епа колко му - боцкаш 40 човека на ден по 10 лева са 400 лева за деня.

  40 сертфицирани по 5000 джипита са 200 000 сертификации на ден.

  За една седмица сертифицираме всички желаещи, и после можем да изпратим джипитата да помагат на съседните страни - пък и допълнително пари могат да изкарат - там вече за процедурата ще им искаме по 10 евро.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":Има ама историята показва кои са правите. Само като се сетиш за луда крава, свински грип, птичи грип, ебола, зика. Проблема е че трябва да се сетиш щото в момента вече медиите не ги разправят=)
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx


  И каква е връзката на изброените болести с ваксинацията ? Трябва да има някакъв модел (според вас) , но нещо не го виждам.

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1962 Гневно

  Явно се подготвят първите частни центрове за ваксинации в ЕС, за хората, които няма да могат да си вършат работата, когато колегите от чужбина започнат да пътуват в командировки, сезонните работници, шофьорите и т.н. Защото никой няма да чака една малка балканска държава да се натутка и ще въведат ограничения веднага, щом е възможно.
  И разбира се ще има пари, дадени на правилните хора, фалшиви сертификати за антиваксъри, които все пак не искат да изостанат, безплатни ваксини за наши хора, много различни цени за различните производители. Въобще в мътната вода много се печели, защо властта да изпусне този келепир като организира нещата?
  За еднократната ваксина за жълта треска искаха 120 лв, значи за двойна доза за ковид ще е примерно 300-400? Защото нали е специална, пази се на студено и т.н.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Цитат:
  "Всеки ще се справя сам: ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари"

  Е, дойдохме си на думата: "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се"!

 17. 17 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 148 Неутрално

  До коментар [#12] от "pariah":

  Всеки личен лекар работи в кабинета си с мед. сестра - тя ще слага ваксината.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  E6aти цирка, каква мисирка!

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Весело

  Спасяването на давещите се - дело на ръцете на самите давещи се! /Дванадесетте стола, Илф и Петров, преди век/

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Кви ваксини бе уважаеми приЕАтели? Личните лекари не знаят как да слагат ваксините които ги няма, на липсващите желаещи - е това е ваксинацията в момента

 21. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1020 Разстроено

  Както при повечето неща в нашата държава има само думи, но не и реален план. Явно зависимостите на някои хора отново имат решаваща роля, в случая с избора на ваксини. Сега вече започнаха да си играят буквално с живота ни и този на нашите възрастни близки. На 04.04. е нужно да се покаже, че е искаме промяна.

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1912 Весело

  Всяка седмица излизат от глупави по глупави идеи....
  Следващата идея може да бъде ваксинацията да се прави в пунктовете за годишни технически прегледи на МПС. Хем организацията е направена - по 3 милиона технически прегледи на година, хем с печатането на сертификатите няма да има проблеми.
  А и на място ще мерят изгорелите газове....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 23. 23 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 98 Неутрално

  най-лесният начин да провалиш нещо е да прехвърлиш отговорността, без да създадеш необходимата организация. Личните лекари сами ще тъсят бусове за кремвирши за да организират логистиката, но пък нашите колбасари и месари са отличници по инжектирането - във всяко пилешко бутче относителното тегло на "ваксините" надвишава това на месото.

 24. 24 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1987 Гневно

  Данчо, шефчето на столичното РЗИ, отказал коментар. Данчо, шефчето на РЗИ, си няма абсолютно никаква идея какво и как ще се случва, щото на две магарета слама не може да раздели.
  Нито има ваксини, нито има план, независимо какво ни баламосват по телевизора. Ето ги, сега мълчат като комунист на разпит какво ще правят със смотаната ваксина на Астра Зенека, дето сме си я поръчали в колосални количества.
  И самият процес на ваксинация е явно напълно омазан. Само като си представя тесния коридор пред кабинета на моята лична лекарка в поликлиниката и как ще се трупат тълпи да чакаме ваксинации, пък после да чакаме евентуални алергични реакции, тръпки ме побиват. Който още не го е пипнал тоя вирус, ще го пипне тогава. Малоумието на управляващите калинки вече е добило животозастрашаващи размери.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 25. 25 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Гледам тук хора се изказват, без да имат някаква представа от нещата. Те и сега личните лекари ваксинират по набори. Обаждат се, взема ваксини. Какъв точно ви е проблема? Така или иначе, не може да се ваксинират по повече от определен брой хора на ден, защото след поставянето трябва 15 минути пациента да се наблюдава за странични ефекти. поне при първата ваксина беше така. За Зенеката не знам.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#22] от "mitko11":

  > Следващата идея може да бъде ваксинацията да се прави в пунктовете за годишни технически прегледи на МПС.

  Нелош вариант е основното натоварване да поемат веригите като Лидл и Кауфланд.

  Народа и без това ги посещава без притеснения, логистика има, персонал има - като се наредиш на опашката на касата ти боцкат една доза, докато минеш, вече си приключил с изчакването.

  И никаква специална организация не е нужна.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хриси":

  > Само като си представя тесния коридор пред кабинета на моята лична лекарка в поликлиниката

  Кой е казал че трябва да се завирате в коридора пред кабинета и ?

  Значи имаме магазин Лидл. Организира се график - всеки личен лекар има 2 часа дежурство там. Клиента се нарежда на опашката. Дежурния го боцка и взима 10 лева. Докато мине през касата, вече периода за изчакване на алергични реакции е минал.

  Всичко е въпрос на елементарна организация.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Горките джипита, ще луднат, ще перкулясат.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  До коментар [#25] от "Stargate":

  Глупавите евреи, а и не само те, са изградили специални центрове, в които става ваксинацията. Според мен това е най-правилното решение. Личните лекари са претоварени с пациенти, за да поемат и СПЕШНА ваксинация.
  Колкото до текущите ваксинации,например за тетанус, нали усещаш разликата между ваксинирането на 50 или 100 човека набор примерно 1960 г. ЗА СРОК ОТ ЦЯЛА ГОДИНА и спешно ваксиниране на 1000 човека/от средно 3000 пациента на личен лекар/В РАМКИТЕ НА ЕДИН МЕСЕЦ..
  Да не говорим, че по време на ваксинирането личните лекари трябва да изоставят всякаква друга работа - спешни пациенти, прегледи, направления, хоспитализации.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 30. 30 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Тази организация сме я създали от години и тя си работи..."

  Това може да си работи за някакви определени ваксини с минимална бройка и без нужда от специфично съхранение. Но да разчиташ на същата "организация" след година пандемия е най-малкото нехайно и минимум престъпно.

 31. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  А как личните лекари ще ваксинират с продуктите на Пфайзер които трябва да се съхраняват при -70 градуса, при първата поръчка гербаджиите са поръчали само 500 000 от възможни 2500000 дози ( за това и сега изоставаме от европейските държави с ръководители коитто не са идиоти), но при втората заявка сме допълнили поръчката до почти 4 000 000, това според министър Захариева вчера през Асен Генов. По света правят ваксинационни центрове, тук понеже знаем и умеем повече всичко отговорност на личните лекари и при очаквания провал удобно ще има с кой да измият ръце. ГЕРБ значи смърт, това и буквално.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Много мие чудно как след като германците официално са определили ,че за тази имунизация са нужни 70минути на пациент , как някой си галфон в България решава ,че у нас ще е 10 минути, след като възрастни хора се събличат зимните си дрехи за преглед в кабинета за 10 минути ?!? При това след тези имунизации пациентът трябва да остане в коридора 30 минути за наблюдение за остри алергични реакции .Как си го представят тези тъпанари ,които пак натовариха излишно личните лекари вместо да си направят ЦЕНТРОВЕ ЗА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ, така както правят цивилизованите бели западни държави.
  И изобщо масови имунизации не могат да се сравняват с плановите имунизации, които правим. Плановата имунизация е 1 флакон за един човек. Няма никакви резерви и подобни глупости. Няма чакане- пациентът идва обикновено за друго нещо ( така е в България, не идват на профилактичен преглед годишно ) и му се казва ,е подлежи на планова реимунизация срещу тетанус-дифтерия на 25,35,45 и т.н. годишна възраст. Прави се тогава и ли в друг ден със записан час. Има само годишно планиране и равномерно натоварване. Сега ще трябва да си зарежем цялата друга профилактична и диспансерна дейност ,както и остро заболелите за да изпълним поредните глупави пара-управленски решения на тъпаците от МЗ,НЗОК и подобните им чантаджии.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Операция ваксинация
  Гробарска излагация !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Операция ваксинация
  Гробарска излагация !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Любопитно

  Отиваш и първо четеш за ....работното време , което зависи от логистиката... , после за условията към теб ....напр. дали здрав , имаш ли си спринцовка ( това е майтап....), записваш на опашката ( ако , я има... ).....така е най-вероятно да протече кампанията , чакаш.......тук шансът да отидеш здрав , а да си тръгнеш болен е реален , поради чакане , контакти , разходки.....поне засега така изглежда организационно !

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Любопитно

  Отиваш и първо четеш за ....работното време , което зависи от логистиката... , после за условията към теб ....напр. дали здрав , имаш ли си спринцовка ( това е майтап....), записваш на опашката ( ако , я има... ).....така е най-вероятно да протече кампанията , чакаш.......тук шансът да отидеш здрав , а да си тръгнеш болен е реален , поради чакане , контакти , разходки.....поне засега така изглежда организационно !

 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Според мен ще има немалко лични лекари, които няма да се справят с задачата.Баща ми е на 82, има лична лекарка която я е с 15 години по-млада от него, я не.Е не я виждам тази баба да се дигне да ходи да взима ваксини, пък след това организирано да ги слага, да не й треперят ръцете, да минава по повече хора на ден.Е тя като сложи на един-двама на ден, докъде ще се справи...?Доникъде.Не може без алтернативна структура.
  —цитат от коментар 12 на pariah


  Той баща ти ще е псоледния от вас с личен лекар . Бъди рахат ,както казват по ислямските страни в които ще ходите на лекар (Турция, Косово и Албания)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Абсолютно тъпа идея. Личните лекари и без това имат много работа. По-скоро в ДКЦ-тата да открият центрове за ваксинация, макар че път там едва ли ще има помещения. Така остава вариант палатка пред ДКЦ-то и личните лекари дежурят и ваксинират. И като имам предвид колко зле сме с организацията, от сега косата ми започва да се изправя.

 39. 39 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#31] от "gripen":

  След като се извадят от фризера / - 70 / ваксини те можа да стоят пет дни в кашон със сух лед или обикновен хладилник. И това важи само за ваксината на Пфайзер.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Да се поставят ваксините от личните лекари е добро решение. Личните лекари имат между 1000 и 2000 пациента. Поне 10, а може и повече проценти са прекарали болеста и може да се ваксинират по-късно. Даже възрастните да са половината от ациентите, да вакиснираш между 500 и 1000 човека, при 10 човека на ден, отнема между 50 и 100 дни. Да прибавим още 20-30 дни и почивните дни работата излиза около 120 дни в тежкия случай, т.е. 5 месеца. Да не говорим, че част от тези хора ще са ваксинирани по другия ред, в първите 3 групи, а някои няма да искат..
  Така че, ако почнат през март, най-късно към септември, най-застрашените може да са ваксинирани.
  А тези приказки за обучението са направо смешни - обикновена мускулна инжекция.
  Според мен, трудностите ще възникнат при статистиката и евентуално някакви документи, че си ваксиниран, за да отпаднат евентуални и мисля неизбежни ограничения за пътуване, подобни на тези когато се пътува до рискови за някои болести страни, а ние с електронното здравеопазване сме на никъде. Може би трябва да се направи някакво допълнение към електронните здравни карти, където да се отразява дали си преболедувал или си ваксиниран и това лесно и бързо да се проверява там, където е необходимо.

 41. 41 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  Цветко, ти май не схващаш, че нямаме лукса да се туткаме с тия ваксинации още месеци наред. И без това България вече отчайващо изостава във ваксинациите, за да се подмотваме още повече. Така измислената "организация" ще създаде хаос, драма, ненужен риск от заразяване и ще попречи на личните лекари да си вършат другите задължения. Едно е да ваксинираш три бебета на седмица, друго е да трябва да се разхождаш през ден до РЗИ, да ваксинираш десетки хора с ваксини, които се развалят бързо, всяка е с различни количества дози и различни условия на съхранение, трябва да ги джуркаш и разреждаш, да смяташ колко човека да извикаш, пък да им снемаш анамнези (ха!), пък да ги наблюдаваш и, насред целия този тотален хаос, да трябва да звъниш на други пациенти да идват, ако някой не се е появил. Това е рецепта за пълна катастрофа.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 42. 42 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Според "Национален план за ваксиниране срещу КОВИД-19", линк към който е даден в статията, е предвидено да се ваксинират следните групи хора:
  "От особено значение е първите доставки на ваксина да са предназначени за следните групи от населението:
  Фаза I:Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.
  ...
  243600 лица

  Фаза II:Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.
  ...
  112080 лица

  Фаза III:Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.
  Очакван брой подлежащи: по предварително изготвени списъци.

  Фаза IV:Възрастни хора на и над 65-годишнавъзрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.Очакван брой подлежащи: 1 800 000:
  - над 65-години–1 500000 лица
  - между 45-65 години –1 950 000 лица,15% от това население -300 000 лица

  ФазаV:Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот."

  За всички останали не е предвидена фаза за ваксиниране към момента. Т.е. ако си под 45 години, не работиш в медицинско/социално заведение/училище/ферма за норки и не живееш в гето/на улицата се оправяй и си търси сам ваксина.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Както върви снабдяването с ваксини и догодина няма сме ваксинирани.

 44. 44 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  западна българия на една екскурзия до сърбия, северна до румъния, южна до гърция. източна... валат

 45. 45 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Ваксинацията на всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се записва на видео, защото има измами! Взимат документ, че е ваксиниран, а пък не е! Това са опасни хора за обществото! Ваксинацията трябва да бъде придружена с видео запис доказателство!!!

 46. 46 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#17] от "lrj56715531":

  Верваш ли, че всеки личен лекар има сестра.
  Аз знам за такива, дето немат.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 47. 47 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Всеки ще се справя сам" е много добра идея, и най-важно, напълно антикомунистическа, и дори малко лустрационна. Щото знаем ги ние комуняките, дето все натискат да се обединяват. А известно е, че човек най-добре се справя сам. Един камък да повдигне по-лесно е сам, отколко двама. Да се излекува - по-добре сам. Да си изреже сам апандисита например. Или да си направи химиотерапия. Да си преподава на децата - по-добре сам, със всичките му там история, география, и математика с химии и физики. Прасе да си отгледа, овчици, крава, зайци, кокошки, зърно, картоф, зеленчук - всичко сам. Крадеца дето се промъкнал до неговите кокошки - да си проследи сам, хване сам и сам си го затвори и си го храни в самостоятелен затвор. Сам ваксина да си изработи и се самоваксинира. И не само срещу ковидлата то се знае, ами и срещу шарки, ТБЦ, грип, тетанус, полиомиелит. Сичко, сука, сам!

 48. 48 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Всеки сам да се оправя ,Ние си знаехме че така ще стане въпроса е виеза какво сте.

 49. 49 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Всеки сам да се оправя ,Ние си знаехме че така ще стане въпроса е вие за какво сте.
  —цитат от коментар 48 на qtl36551020


  А ако ги няма - кой тогава ще прибира парите, ти и аз ли? Капитализъм братчет!

 50. 50 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 616 Гневно

  Малоумщината и некадърността на ГРОБ са абсолютни. След топ 10 в света по смъртност от КОВИД, сега ще гоним първото място.

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#45] от "cnu40695109":

  >Ваксинацията на всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се записва на видео, защото има измами!

  Колега, не че имам нещо конкретно предвид, но каква е разликата ако ви снимат как ви инжектират Ваксината или ви снимат как ви инжектират физиолигичен разтвор?

  Нано-ботове със съответния набор от инструменти за подсигуряване че сертификата е валиден си трябват.

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ан Он":

  е в единия случай имаш чип, в другия не.
  Видеото е за да има бе. нали сега всеки си прави видео, за да се предпази от измами.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#52] от "cnu40695109":

  Значи дали искаш ваксина с чип или без чип - всеки сам си решава.

  Ама на кого и как помага видеото, като те снимат как ти инжектират физиологичен разтвор, ей това не го разбирам.

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#52] от "cnu40695109":

  Говорих с моите хора, не е проблем освен да даваме сертификат да снимаме и видео.

  Има осигурено помещение съ съответния интериор, сестрата е на повикване, но ще оскъпи услугата по сертифицирането със 120 лева (с включено 20% ДДС).

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#52] от "cnu40695109":

  > за да се предпази от измами.

  Извинявам се че в началото не разбрах идеята, доколкото ние стандартно осигуряваме първокласни услуги и не се занимаваме с измами.

  કટાક્ષ
 56. 56 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Днес приятел от Нови сад ми се обади, че се е ваксинирал. В спортната зала в града има разкрити три сектора за ваксинации за Пфайзер, Синовак и Спутник. В 15-те кабинета на Пфайзер работят по един лекар, сестра и трима доброволци, които проверяват и подготвят документите. Ваксинацията отнема 20 минути. Изборът е реален. Много повече кабинети има в руския и китайския сектор. По 3-4 села около града имат общ ваксинационен център. Както казват сърбите - То се не прича, то се ради. У нас прехвърлят отговорността на семейните лекари, а трябва да бъде като в повечето европейски държави - ваксинационни центрове, с контрол върху качеството на процеса и компютеризация. Много акъл не се иска, но ние както винаги сме най-умни и не акъл, а пари за крадене ни трябват.

 57. 57 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ан Он":

  нема как да е без чип. Ти още тва не си разбрало. Чипа е .. МАНДАТОРИ!

 58. 58 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Това е държавата, в която живеем - тя отказа отговорност. А вие пак гласувайте за ГЕРБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK