Млекопроизводители поискаха европейска защита за българското кисело мляко и бялото сирене

Млекопроизводители поискаха европейска защита за българското кисело мляко и бялото сирене

© Юлия Лазарова



Сдружение "Български традиционни млечни продукти" е подало заявления за вписване на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. По време на националната процедура по обработка на заявленията сдружението е работило заедно с комисия към Министерство на земеделието, храните и горите за прецизиране на текстовете.


Предстои Европейската комисия да започне проучване на документацията. То би трябвало да продължи не повече от шест месеца, а ако този срок се надхвърли, комисията писмено посочва причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите-членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.


Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.




Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения.


"В края на миналата година влезе в сила новият Закон за марките и географските означения (ЗМГО). Той е насочен към подобряване на нормативната уредба в тази област и съответствие между българското и европейското право за защитата на търговските марки и географските означения. Законът следва директива на ЕС за сближаване на законодателствата на държавите членки относно марките, която определя основните принципи в тази област и оставя на държавите свобода да въвеждат по-детайлни правила. В същото време чрез нея се гарантира, че регистрираните марки се ползват с една и съща защита в правните системи на всички държави членки. Крайната цел е повишаване на ефективността и правната сигурност за бизнеса и потребителите. С приемане на този закон отпадна защитата на българските млечни продукти - българско кисело мляко, българско бяло саламурено сирене и български кашкавал", обяснява пред "Агровестник" Димитър Зоров, председател на сдружение "Български млечни продукти".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1470 Неутрално

    Хубаво, ама не трябваше ли отдавна да е направено?!

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  2. 2 Профил на PoToP
    PoToP
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Хубава идея, ама производителите които се облизват как ще вдигнат цените, не е лошо да имат предвид че не всяко мляко произведено в България ще бъде "българско кисело" а само на тези които отговарят на условията. А едно от тях е да е произведено от българско ПРЯСНО мляко, а не от немско дехидратирано обезмаслено или от френско сухо.

  3. 3 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 894 Неутрално

    А българското кисело кога ще остане (отново) кисело?

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  4. 4 Профил на Крадливото ромче
    Крадливото ромче
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Срам и позор е , че още не са. Ама то трябва да е и за други хранителни продукти!

    Комунистите са виновни!
  5. 5 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 1235 Неутрално

    До коментар [#3] от "zo":

    А сега какво е?
    На пазара има десетки марки кисели млека. И сега ако не можете да си харесате.

  6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4170 Любопитно

    Кво е това претенциозно сдружение, което дори няма сайт?!

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  7. 7 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 1710 Неутрално

    То хубаво ама да е "Българско кисело мляко" а не нишестена каша!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  8. 8 Профил на miropenkov
    miropenkov
    Рейтинг: 224 Неутрално

    Хубаво, ама не трябваше ли отдавна да е направено?!
    —цитат от коментар 1 на schwimmwagen


    Абсолютно! Бактерия лактобациликус отдавна е призната от други народи, ние се бавим още.

  9. 9 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 1710 Неутрално

    Българското кисело мляко е КИСЕЛО, а не сладко както всички го правят!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  10. 10 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 973 Неутрално

    Алчноста губи всинца ни.

  11. 11 Профил на ТРАБАНТ
    ТРАБАНТ
    Рейтинг: 104 Неутрално

    Нито едното, нито другото са български продукти!
    И нито едното, нито другото имат някакво качество!
    По-добре тия производители да наблегат на качеството на това, което произвеждат! Защото с малки изключения всичко останало наистина е трагично качество!

  12. 12 Профил на curiousmind
    curiousmind
    Рейтинг: 379 Неутрално

    Видяла жабата, че подковават вола... и тя вдигнала крак.
    Българската млекопреработвателна промишленост е на светлинни години от това да заслужава да се впише в някакъв международен стандарт, хеле пък за защитен географски произход... Няма една с една еднакви партиди и дори и да си купуваш винаги от една определена марка, никога не знаеш какво е решил технологът на смяна в деня на производство ...
    А да не говорим за суровините, които се използват и откъде идват...

  13. 13 Профил на Артър Дент
    Артър Дент
    Рейтинг: 477 Неутрално

    То хубаво, ама много дълго ми звучи, не могат ли да измислят някоя по - кратка дума за сиренето? Както гърците го кръстиха ''Фета'', например? Тук е пълно с гръцко кисело мляко, което си е всичко друго, освен кисело, но явно съседите знаят как да си пробутат стоката.

  14. 14 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 1235 Неутрално

    До коментар [#7] от "lz2":

    В никое кисело мляко няма нишесте.
    И да искаш - не можеш да сложиш.

    Гъстотата, срещу която всички роптаете, се постига с добавянето на ензим.

  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7209 Неутрално

    Сега се сетиха, след 13 години.

  16. 16 Профил на ТРАБАНТ
    ТРАБАНТ
    Рейтинг: 104 Неутрално

    Българското кисело мляко е КИСЕЛО, а не сладко както всички го правят!
    —цитат от коментар 9 на lz2


    Най-лесното нещо е да вкиселиш млякото в процеса на производство! Това не му дава качество обаче!

  17. 17 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 4680 Любопитно

    Гърците отдавна са завзели пазара в западна Европа с Фета и "киселото" мляко.
    За съжаление нашите се сетиха пак много късно.

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  18. 18 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 976 Весело

    Апапите май яко са позакъснели с искането за защита. За киселото мляко не знам, аз си го подквасвам у дома с бактерии на LB “Bulgaricum” и от истинско западно-европейско краве и биволско мляко. Директно от автомата на краваря и биволаря.

    А за защита на бялото сирене по българска технология направо са изтървали влака. Знам поне две турски фирми, които произвеждат и продават такова сирене. Едната е регистрирана в Белгия, а другата май беше в Базел.

    73! Go Go
  19. 19 Профил на reply
    reply
    Рейтинг: 646 Неутрално

    ДАНОН ИЗКРАДЕ ЩАМА НА БАЦИЛУС БУЛГОРИКУСА , ПРЕКРЪСТИ БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО НА ЙУГУРТ , И ЗАВЛАДЯ СВЕТА С НЕГО ЗАЛЯ ГО , А ВИЕ ЛАПАЙТЕ МУХИТЕ БЪЛЪЦИ

  20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
    Тони КОСТОВ
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    Колкото Кьовеши ще защити българите от свинетеГЕРБДПС.

  21. 21 Профил на dedoliben
    dedoliben
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    До коментар [#17] от "padrino":

    Прав си

    "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
  22. 22 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1684 Неутрално

    не знам дали сте опитвали гръцко кисело мляко, но е много по-добро - високомаслено, винаги получаваш това което очакваш, няма изненади.

    Относно фета, различен продукт е от бяло саламурено сирене. Стандартът е, във фетата да има минимум 30% козе мляко.

    Here for the LOLS
  23. 23 Профил на ТРАБАНТ
    ТРАБАНТ
    Рейтинг: 104 Неутрално

    не знам дали сте опитвали гръцко кисело мляко, но е много по-добро - високомаслено, винаги получаваш това което очакваш, няма изненади.Относно фета, различен продукт е от бяло саламурено сирене. Стандартът е, във фетата да има минимум 30% козе мляко.
    —цитат от коментар 22 на kaiser


    Фетата е 70% овче и 30 % козе, какво да разказваме повече на ганчо....

  24. 24 Профил на ТРАБАНТ
    ТРАБАНТ
    Рейтинг: 104 Неутрално

    Гърците отдавна са завзели пазара в западна Европа с Фета и "киселото" мляко.За съжаление нашите се сетиха пак много късно.
    —цитат от коментар 17 на padrino


    Късно, късно....колко да е късно?! Фетата датира от брозовата епоха...

  25. 25 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2782 Неутрално

    Млекопроизводителите искали?
    То и аз искам да мога да си купя от български магазин истинско кисело мляко.
    Искам ама няма!

  26. 26 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1470 Неутрално

    До коментар [#25] от "Таралеж":

    Има достатъчно. Е, не е 90 ст на щанда у фантастико. Виж примерно "семейна ферма " - бившата марка "с. Глава", млякото и сиренето.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  27. 27 Профил на PoToP
    PoToP
    Рейтинг: 521 Неутрално

    не знам дали сте опитвали гръцко кисело мляко, но е много по-добро - високомаслено, винаги получаваш това което очакваш, няма изненади.Относно фета, различен продукт е от бяло саламурено сирене. Стандартът е, във фетата да има минимум 30% козе мляко.
    —цитат от коментар 22 на kaiser


    Една грешка си допуснал - козето е максимум 30%, а не минимум. Фетата може и да е само от овче мляко.
    Това което е задължително за Фета ЗНП обаче е че се прави от пълномаслено мляко от местни животни. Ако гръцка фирма прави сирене по същата технология, но ползва да кажем българско овче мляко, няма право да го продава под името "фета". Също така стриктно се следи срока на зреене и даже на всякак кутия/тенекия може да се види колко е зряло сиренето.
    Проблемите на българските сирена (да не казвам на 100%, но поне на 99.9% от тях) са че се правят основно от обезмаслено или даже от сухо мляко и никой не ги чака да зреят. Затова във всички български сирена има калциев хлорид. На гърците не им се налага да го слагат, защото спазват технологията.

  28. 28 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    За съжаление над 98% от заквасените млека в родината на прочутото Българско Кисело Мляко - тук, в България, не се заквасват с лактобацилус булгарикус, а с неговият стрептококов щам - термофилус, който е далеч по-евтин, но това вече не е българско кисело мляко. Какво ще защитаваме, като тук, у нас не го правим истинско? В Япония се произвежда стотици, ако не и хиляди пъти повече ИСТИНСКО българско кисело мляко, макар и от японски крави. От 1952-ра до ден днешен изнасяме за Япония необходимите количества лактобацилус булгарикус (истински) и японците си плащат цената. Те не си и помислят да го заместят с lactobacilus bulgarikus thermophilus или с други щамове. Те по-достойно биха защитили марката защото я поддържат. С неизменната японска прецизност и качество.

  29. 29 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1684 Неутрално

    До коментар [#27] от "PoToP":

    Благодаря за поправката. Основната ми идея беше, че са различни продукти.

    Отделно, бялото саламурено сирене направо бледнее пред сирената които се произвеждат във Великобритания, Франция, Италия, Испания...

    Here for the LOLS
  30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2448 Неутрално

    Вече не е кисело от много години !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  31. 31 Профил на Vladislav Sotirov
    Vladislav Sotirov
    Рейтинг: 83 Неутрално

    Опитакте се да продсде какввото и да е с марка България където и да е по света и вижте резултата колко ще е успешен. За бърза справка можете да напишете на английски рецепта за мусака в ютюб - гръцките са с по няколко хиляди гледания, на българските дали стигат едва 50к...

  32. 32 Профил на Борис
    Борис
    Рейтинг: 749 Неутрално
  33. 33 Профил на Борис
    Борис
    Рейтинг: 749 Неутрално

    До коментар [#3] от "zo":

    На LB е кисело, поне малко, но и при тях го няма едновремешния каймак. Все пак повече го докарват на вкус.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK