Правителството отпусна 65 млн. лева за осигуряване на "честни и прозрачни" избори

Правителството отпусна 65 млн. лева за осигуряване на "честни и прозрачни" избори

© Правителствена пресслужбаЗа осигуряване на честни и прозрачни избори днес отпускаме 65.2 млн. лева за различните дейности за провеждане на изборите." Така министър-председателят Бойко Борисов анонсира бюджетното обезпечаване на парламентарните избори на 4 април по време на днешното заседание на Министерски съвет. Одобрените средства са с 1.2 млн. лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворява искането на Централната избирателна комисия за възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.


Дейностите, които ще бъдат финансирани с парите, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци, купуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет. Средства ще се изразходват и за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии, за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване. Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за хората с COVID-19, настанени в лечебни заведения. Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка, пише още в съобщението на Министерски съвет.


Борисов добави, че заедно с парите за купуване на машини за гласуване общо до този момент правителството отпуска близо 110 млн. лева за разходите по подготовката на парламентарните избори през тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK