ГЕРБ е против референдум в район "Изгрев" за спиране на строежите в зелени площи

Строеж върху детска площадка.

© Цветелина Белутова

Строеж върху детска площадка.Да се проведе референдум в столичния район "Изгрев" прие общинската комисия по архитектура. Двата въпроса, предложени от кмета Делян Георгиев, са дали да се спре застрояването на зелени площи за срок от 10 години и да се въведе ли платено паркиране.


Против референдума гласуваха всички съветници от ГЕРБ и "Патриоти за София", но това не бе достатъчно. Комисията по архитектура е единствената в Столичния общински съвет (СОС), където управляващите общината са малцинство.Цялата опозиция - "Демократична България", Борис Бонев и БСП, подкрепи референдума в район "Изгрев", който се предлага да е заедно с парламентарните избори на 4 април. За да се проведе обаче, трябва да получи одобрение на сесия на Столичния общински съвет (СОС), където ГЕРБ, ВМРО и "Атака" имат мнозинство.


ГЕРБ: Неясно формулирани въпроси за референдума
Доводите на ГЕРБ срещу референдума бяха за неясно формулирани въпроси, както и че не са посочени конкретни квартали и улици, където има нужда от платено паркиране. Главният архитект на София Здравко Здравков изтъкна, че подробните устройствени планове бранят зелените площи от застрояване. Той даде пример с имот, за който пет години СОС се е борил в съда да остане зелена площ, вместо да се застрои. "С приетия ПУП ние защитихме тази зелена площ, след като е в зона с режим ТГО (за озеленяване и паркове). Скорошни промени в ЗУТ също давали защита на зелените площи, препоръча арх.Здравков.


ГЕРБ отхвърли и други предложения за референдуми в София - да се строи ли инсинератор за RDF отпадъци и за презастрояването в район "Младост", със същите аргументи, че въпросите били подвеждащи и недобре формулирани, напомни Николай Николов от БСП.


На вчерашното заседание на комисията по транспорт ГЕРБ и ВМРО отхвърлиха референдума, като посочиха и друга причина - с налагането на мораториум върху строителството в зелени площи ще се попречи на общината да строи подземни паркинги или алейна мрежа в тези територии.


Кметът Георгиев: Почти всяка детска площадка е върху частен имот


"В район "Изгрев" има над 200 частни имота в междублоковите пространства и в зелените площи, а в квартал "Изток" почти всяка детска площадка е в такъв имот. Затова предлагаме 10-годишен мораториум, за да се намери решение", обясни кметът Георгиев.


Истинското решение на проблема е отчуждаването на тези терени и общината трябва да го направи, посочи арх. Борислав Игнатов от "Демократична България". "Иначе зелената система на София ще стане бетонна система", очерта тенденцията той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK