Борисов възложи на вътрешния министър да докладва за търга, атакуван от ОЛАФ

Борисов възложи на вътрешния министър да докладва за търга, атакуван от ОЛАФ

© Правителствена информационна пресслужбаМного ми е важно да бъде обяснено на обществеността кой каква вина има в процедурата със закупените автомобили за МВР, за която Европейската служба за борба с измамите (OLAF) иска България да възстанови отпуснатите близо 6 млн. евро, каза днес на правителството заседание премиерът Бойко Борисов. Той нареди на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да направи детайлно проверка по случая и да докладва.
Съобщението за проблемната поръчка е от понеделник, като аргументът е, че параметрите в нея са променени и така службите на МВР са получили коли, с които няма да могат да си свършат работата - охрана на границите от мигранти.


Снощи генералният директор на ОЛАФ Виле Итала коментира пред БНТ, че разследването на службата, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Става въпрос за автомобили "Грейт Уол", сглобени от свързаната с Гриша Ганчев "Българска автомобилна индустрия" в завода край Ловешкото село Баховица. "Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията", разясни Итала.


Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава "класическа" измама.


Оръжие в конфликта Борисов-Радев
Казусът от два дни се използва в продължаващия конфликт правителство-президентство. Според Борисов съобщенията от президентството, че вината е на министър от ГЕРБ е типичен случай, в който "крадецът вика дръжте крадеца" Мнението на премиера, подкрепено днес от Терзийски е, че цялата процедура е извършена по времето, когато начело на МВР като служебен министър на вътрешните работи е сегашният президентски съветник Пламен Узунов.


"По времето на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото ви, нито второто ви, нито третото ви правителство или член на някое от тях има вина за тази ситуация", обяви Терзийски.


От президентството са на друго мнение. Снощи оттам припомниха се, че тази медийна "сензация" е предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. От депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, но си "остава също толкова в разрез с истината към днешна дата".


От президентството настояват и за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но "и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо".


Днес Терзийски каза, че по случай е извършена детайлна проверка от OLAF, изготвен е доклад, който е даден на ЕК и прокуратурата на България. По случая е образувано и досъдебно производство. По време на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори, докладва министър Терзийски и изрази надежда, че ще се установят виновните за избора на не толкова качествени автомобили.


Премиерът пък обяви, че месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли в страната, а с идването на третото правителство на ГЕРБ е спряна контрабандата.


Сблъсък по темата и в парламента


Темата влезе и в парламента, като от трибуната Спас Гърневски прочете декларация, в която обяви, че Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването на ОЛАФ. В типичният си стил той обяви, че Румен Радев е срам и позор за страната, а е зинал за власт в току-що съвзелата се от комунистическата кома България. "Като хора с повече опит в политиката, Ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за нов мандат. 4 години стигат", каза още Гърневски.


В отговор депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че ГЕРБ изопачават фактите. "България е осъждана неведнъж заради това, че депутати от ГЕРБ си позволяват тук да изопачават фактите и да произнасят присъди. България е осъждана неведнъж за хора, които тук четяха СРС или подобни на тази декларация. Моля също да пазите авторитета на институциите. Скоро има избори и тогава хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев, или политици като Спас Гърневски", каза той.


Какво се знае до момента


Обявлението за старт на обществената поръчка е от 2 март 2017 г. Тогава служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.


Средствата в размер на 5 948 569 евро са по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници".


От президентството смятат, че процедурата по закупуване на автомобилите от МВР е започната през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов.


Докладът на назначената комисия по обществената поръчка за класиране на кандидатите и изборът кой да достави автомобили на МВР е от април 2017 г, когато все още МВР е управлявано от служебния министър Узунов.


В периода между доклада за избор на "Българска автомобилна индустрия" за доставчик на автомобилите "Грейт Уол" през пролетта на 2017 г. и подписването на договор с изпълнителя 10 месеца по-късно е имало обжалвания на процедурата. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховният административен съд не намират нищо съмнително в търга.


Договор със спечелилите изпълнители е подписан на 22 февруари 2018 г. Тогава вътрешен министър е настоящият депутат от ГЕРБ Валентин Радев. Договорът е за доставка на 51 автомобила "Фолксваген Тигуан" и 290 "Грейт Уол Ховър".


Разследването на ОЛАФ започва през юли 2018 г. и е приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия България да възстанови отпуснатите пари от ЕС. Към българската прокуратура са отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.


В понеделник прокуратурата присъедини материалите, получени от ОЛАФ по случая, към вече образувано преди месеци дело за търговия с влияние, по което има обвинени две лица. Медийни публикации свързват новото разследване с предишното на Узунов за търговия с влияние. Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица, казват още от прокуратурата.

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  Много е късно. Връщайте парите!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7672 Любопитно

  и кво , ЗНАЧИ....
  Не е добре да се закупуват китайски автомобили, независимо че са произведени в България и се стимулира българското производство и защитават български работни места. Това си е чиста проба протекционизъм и даване приоритет на тесни национални интереси пред общото благо и европейската солидарност...

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7672 Любопитно

  Във всички документи автомобилите са 290 и поръчката е за повишена проходимост. Какво е промененото според ОЛАФ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Нали Борисов гордо показваше тези джипове, като ги закупиха - какво има да се разследва?!А сега - друг виновен!Тарикат - ама му иде краят!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Много е късно. Връщайте парите!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Защо мразиш и Узунов?

 6. 6 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Весело

  Охо, започва милиционерската игра - "Да намерим къде е бушона".

  Простия усети, че леко му запарва, защото той да дал парите на Гриша Ганчев и некой "требе да изгори".

  Моята прогноза- "бушонът" се казва Георги Балабанов, запомнете това име. Да видим дали съм прав!

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 7. 7 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  ".....Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. .."

  Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 8. 8 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Крадецът вика: Крадецът вика: Дръжте крадеца.

 9. 9 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ТОЧНО ТАКА. Купувай ти боклуците на Гриша Ганчев с твоите пари, не с нашите, а явно и европейците не са навити, да дават техните.

  Въпроси другарю?

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Много е късно. Връщайте парите!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав си . Трябва да ги върнат Узунов, Радев и останалите в служебния кабинет.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5215 Неутрално

  Дълго ще се проточи спора през медиите, поне до президентските избори. Върнете 6 млн евра, това е капка в сравнение на окраденото.

 12. 12 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  секретарката на узунов е за присъда, ако се разприказва ще има смекчаващи вината обстоятелатва.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 13. 13 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 468 Неутрално

  и кво , ЗНАЧИ....Не е добре да се закупуват китайски автомобили, независимо че са произведени в България и се стимулира българското производство и защитават български работни места. Това си е чиста проба протекционизъм и даване приоритет на тесни национални интереси пред общото благо и европейската солидарност...
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Какво е произведено в България не разбрах? За водът в Баховица отдавна не работи, а и никога не е работил всъщност.
  https://www.mediapool.bg/priklyuchi-tretiyat-opit-za-zavod-za-koli-v-bulgaria-news261957.html

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  На фигуранта пак му клатят демагогията......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Във всички документи автомобилите са 290 и поръчката е за повишена проходимост. Какво е промененото според ОЛАФ?
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  Точно това е проблемът. Поръчката е направена за "автомобили с повишена проходимост" (демек градски кросоувър), а парите са отпуснати от Европа за "автомобили с висока проходимост" (демем автомобили за всякакъв терен, които да могат да ходят по гори, дерета и камънаци). Купените автомобили не са автомобили с висока проходимост.

 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Не, че нещо, ама ББ не се ли фукаше с точно с това колко автомобили е купил и как модернизирал МВР ?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Много бльеден на таз снимка! От чичко Олаф кли се е притеснил?

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Off Road Vehicle и SUV (Sport Utility Vehicle) са два различни типа автомобили. Това е проблемът.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Служебното правителство да се беше занимавало с организиране на избори, не с обществени поръчки. Да не се правят на светци.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Весело

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":

  Нали много искаха Лаура Кьовеши, сега ще им се наложи да дават "интервю" пред нея...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#10:"stedim"][/quote]

  Не защитавам служебния министър, но въпросът е, че сделката е завършена при правителството на ББ. Отделно именно той се фукаше с това. Пък като ще е за връщане на пари, ОК, нека Узунов връща, ама хайде тогава и всички, заради които Бъгария е била осъдена и е платила, да бъдат така добри и ако обичат да си извадят парите от джеба и да внесат в държавната хазна :)

  После ше отворим дума и за държавните поръчки и милиардите. За ремонта на ремонта на ремонта и т.н. :)

 23. 23 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  този случай не трябва да се замита, както стана с назначенията на деса.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 24. 24 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Узунов, секретаря на Румен Радев, е разследван от ОЛАФ.

 25. 25 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#15] от "Smoke":

  И разстояниет между осите не е 2 метра и 58 сантиметра и името им не започва (примерно) с Ф и не завършва на олксфаген.

 26. 26 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Нека си спомним как през февруари 2020 г. (когато по света вече се вихреше коронакриза) Боци една сутрин се събиду и хей така реши да даде 56 милиона лева на пловдивските футболиери. Събудил се сутринта и решил. Министерски съвет веднагически гласува без въпроси. Кметът на Пловдив после разправяше по телевизията, че сутринта си е нахвърлил на едно листче списък с идеи къде могат да оползотворят парите.

  Ето така се управлява България от Борисов и кликата му.

 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Off Road Vehicle и SUV (Sport Utility Vehicle) са два различни типа автомобили. Това е проблемът.
  —цитат от коментар 19 на Незнайко в Слънчевия град

  SUV означава Suburban Vehicle.

 28. 28 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Борисов беше най-точен за душевното раздвоение на Радев след новите разкрития на ОЛАФ за участие на корумпираната прислуга на Фигуранта в аферата с джиповете-менте :Крадецът вика "Дръжте крадеца!". Това си е мото не само за седмицата, ами и за цялото криминално присъствие на Радевата шайка във властта!

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  То , парите са народни , какво значение има ,КОЙ ги е похарчил......нито е за пръв път , нито ще е последен....най-вероятно !

 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#10:"stedim"][/quote]

  К'во са Радев тия пари? ДваЙсе заплати при пенциониране, пенция, пРезидентска заРплата от 15 000 лева! Бълха го ухапала!

 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  този случай не трябва да се замита, както стана с назначенията на деса.
  —цитат от коментар 23 на sarunka


  И обвинените в шпионаж съветници.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  До коментар [#27] от "Smoke":

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sport_utility_vehicle

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  представяте ли си ако служ. правителство на фигуранта имаше още 1 месец какъв ли предварителен договор щяха да ни сътворят за грипените. не по-малко пари от самоварите на р.овч

  не чувам позицията на дсб и да българия. още ли е това

  Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев
  24.01.2021 | 10:23

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 34. 34 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 761 Неутрално

  секретарката на узунов е за присъда, ако се разприказва ще има смекчаващи вината обстоятелатва.
  —цитат от коментар 12 на sarunka


  Нали не си въобразявате, че корупционните комисионни на ловешката мутра за поне 1.2 млн лева - минимума от 10 % за такива афери, не са ги гушнали само мошеникът Узунов и секретарката му?! Лъвският пай е отишъл при корумпирания ни до мозъка на костите си Фигурант, който ги е назначавал и преназначавал и в правителството си, и в пРезиденството НЕ ЗАРАДИ ЧЕРНИТЕ ИМ ОЧИ! Точно заради това Фатми е така притеснен и изнервен - дори обяви номинацията си само час преди ОЛАФ да изнесе опозоряващия го доклад за далаверата с джиповете-менте.

 35. 35 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 636 Весело

  Обявлението за старт на обществената поръчка е от 2 март 2017 г. Тогава служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.
  .........
  Докладът на назначената комисия по обществената поръчка за класиране на кандидатите и изборът кой да достави автомобили на МВР е от април 2017 г, когато все още МВР е управлявано от служебния министър Узунов.

  Какво не му е ясно на т.н. "екип на Радев"(ръцете ми отказват да пишат президента).

  Особено, като си спомним и сагата по бързането с купуването на "въздушни патрулки" от същото това служебно правителство?!?!
  Неподходящи самолети за ВВС идеално се връзват и с неподходящи автомобили за охрана на границата.

  Защото с "Фолксваген Тигуан" и "Грейт Уол Ховър" можеш да се качиш на Витоша да покараш ски, но не стават за пресечени планински терени, кални пътища, пък и липса на пътища. Също като Грипените, стават за Ер полисинг, но за сериозна охрана на небето над България - цъ.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Нали Борисов гордо показваше тези джипове, като ги закупиха - какво има да се разследва?!А сега - друг виновен!Тарикат - ама му иде краят!
  —цитат от коментар 4 на Капабланка


  На всеки му идва краят. Какво и кого виждате след края на Борисов. Ако обичате посочете "правилния" човек!

 37. 37 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#10:"stedim"]
  —цитат от коментар 22 на debruckere
  Не защитавам служебния министър, но въпросът е, че сделката е завършена при правителството на ББ. Отделно именно той се фукаше с това. Пък като ще е за връщане на пари, ОК, нека Узунов връща, ама хайде тогава и всички, заради които Бъгария е била осъдена и е платила, да бъдат така добри и ако обичат да си извадят парите от джеба и да внесат в държавната хазна :)После ше отворим дума и за държавните поръчки и милиардите. За ремонта на ремонта на ремонта и т.н. :)[/quote]

  Да бяхте прочели статията ли? Договора е сключен при служебното правителство и след това е имало 10 месеца обжалване, което не е довело до нищо. Герб просто са привели този договор в действие.
  Абе нещо като с Грипените, само че тогава Герб и ОП успяха да развалят малоумието натворено от Радев.

 38. 38 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 920 Любопитно

  Много е късно. Връщайте парите!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Защо да е късно!Таман на време е,истината преди изборите!!!
  Нещо да не би,глава да ви боли???

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 39. 39 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Борисов беше най-точен за душевното раздвоение на Радев след новите разкрития на ОЛАФ за участие на корумпираната прислуга на Фигуранта в аферата с джиповете-менте :Крадецът вика "Дръжте крадеца!". Това си е мото не само за седмицата, ами и за цялото криминално присъствие на Радевата шайка във властта!
  —цитат от коментар 28 на David Moyseev


  И най-важното - Г-н Пламен Узунов е секретар на президента по какво - точно така, по антикорупция. Щом тоя е така, представям си ги останалите.🤣🤣🤣

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#37:"oak17621787"][/quote]

  Грипените не бяха малоумие на Радев, а заявка за получаване на 50 млн евро комисионна от шведския производител! Преди да стане резидент Радев непрекъснато тръбеше, че само Ф-16 са достоен заместник на руските ръждавейки. На последното заседание на служебния му кабинет Герджиков е бил притиснат лично от Радев да приеме офертата на шведите - заради сините им очи ли ??? Добре, че ББ усети вонята на кражбата, та спря позорището...

 42. 42 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  трябва пол партии да постигнат съгласие- институцията служебно правителство да се премахне. безотговорността на туй нещо може да доведе до много поразии

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 43. 43 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 920 Любопитно

  представяте ли си ако служ. правителство на фигуранта имаше още 1 месец какъв ли предварителен договор щяха да ни сътворят за грипените. не по-малко пари от самоварите на р.овчне чувам позицията на дсб и да българия. още ли е товаАтанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев24.01.2021 | 10:23
  —цитат от коментар 33 на sarunka


  Те се навряха пак там,откъдето бяха изпълзели!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#36:"4ort"][/quote]

  Е как кой, най-успелия адвокат в целия свят - Ицето, човекът който само с появата си предизвикна неистов възторг у народа.

 46. 47 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 967 Неутрално

  липсват ми коментарите на храбреца, грънеца, никсана, хисторама, римчо, геварата, свинчо и т.н да ги не изреждам сите
  —цитат от коментар 44 на sarunka


  Еми как се защитава незащитимото. В случея няма как да кажеш, абе не съм гласувал за Радев, ама е по-добър от Тиквата. Секретаря му по антикурупция е обвинен от Олаф в корупция, мърдане няма.

 47. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2848 Неутрално
 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#41] от "David Moyseev":

  Много уважавам тези дето се изказват така категорично, сякаш всеки един от участвалите лично им е докладвал, какво е направил. Големи емешници сте!

 50. 51 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#47:"oak17621787"][/quote]

  Ама вие чели ли сте доклада, че са обвинили точно него!? Дайте някакъв линк да прочетем и ние.

 51. 52 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#47] от "oak17621787":

  ступите не го споменах , ама като писа, че галева е активен борец, дневникарите го скриха, че е голям срам.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 52. 53 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  [quote#47:"oak17621787"][/quote

  Ама вие чели ли сте доклада, че са обвинили точно него!? Дайте някакъв линк да прочетем и ние.
  —цитат от коментар 51 на 3biri


  какво точно не ти е ясно?

  ".....Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. .."

  Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала

  секретарката ако не се разприказва изгоре.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 53. 54 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Цитат от Борисов: Много ми е важно да бъде обяснено на обществеността кой ми напълни шкафчето. Нещо като кой ми ака в гащите.

 54. 55 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Абе нещо като с Грипените, само че тогава Герб и ОП успяха да развалят малоумието натворено от Радев.
  —цитат от коментар 37 на oak17621787


  И като със самоварите и договорът, подписан от Дългия Инкасатор, по който договор България беше осъдена и трябваше да ги плати...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 55. 56 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Фигурантът го изловиха на калъп и вместо да обяви подкрепа за разследването на ОЛАФ. той се крие зад фейкове за чекмеджета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 57 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Далаверата на Узунов и Радев с джиповете е едно. Но да вкараш за месец само 100 тира с контрабндни цитари!? Тия двамата са шампиони.

 57. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Във всички документи автомобилите са 290 и поръчката е за повишена проходимост. Какво е промененото според ОЛАФ?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Ако се разровиш..... ще научиш. Парите на ЕС са дадени за закупуване на автомобили 4Х4 с барзи и бавни скорости за горски и пресечени терени. По времето на Узунов от тръжната спецификация това отпада и се пише "повишена проходимост" /паркетни жипки/ каквито са залежалите коли на Ганчев! Процедурата е привършена, изпълнителите са избрани и на новия министър при ББойко трябва да сложи подписа. ОЛАФ коректно е посочил сега че атакува за измама не подписването на договора, а извършилия подмяна на спецификациите!!!
  Същия номер бе направен и с Грипените, ако помните!!! Класирането бе извършено и самолета бе избран. ББойко трябваше да подпише свършен факт. Добре, че се разшумя в медиите и като резултат бе сключен договор за окомплектовани бойни самолети.
  За сведение, договора за грипените подготвен при Герджиков бе само за летящо крило с двигател. Без РЛС, без комуникации, без оръжия, ракети....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 59 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#10:"stedim"][/quote]

  Герберите ги взели, герберите ги дали, ама пак някой друг им оцапал гащите.

 59. 60 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "Премиерът пък обяви, че месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли в страната, а с идването на третото правителство на ГЕРБ е спряна контрабандата."

  Борисов ако е сигурен за това, защо няма разледване по въпроса. 100 тира с контрабандни цигари са огрномно нещо. Отговорен за митниците е министърът на финансите. Защо министърът на финансите в служебното правителство не е разследван?.....а, чакайте... той беше Кирил Ананиев. Значи Борисов отправя обвинения за собствения си министър, че е допуснал огромна контрабанда (за която трябва да е отговорен кой.... естествено, че Радев :-). Няма такава смешка!

 60. 61 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#36:"4ort"]
  —цитат от коментар 45 на oak17621787
  Е как кой, най-успелия адвокат в целия свят - Ицето, човекът който само с появата си предизвикна неистов възторг у народа.[/quote]

  Прав сте! На въстанията имаше по 7-8 милЯрда изпаднали във възторг. Поне така твърдяха форумните специЯлилисти.

 61. 62 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 636 Весело

  представяте ли си ако служ. правителство на фигуранта имаше още 1 месец какъв ли предварителен договор щяха да ни сътворят за грипените. не по-малко пари от самоварите на р.овчне чувам позицията на дсб и да българия. още ли е товаАтанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев24.01.2021 | 10:23
  —цитат от коментар 33 на sarunka


  Има си хас и да чуеш. Радев сега е тяхното знаме.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 62. 63 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#53] от "sarunka":

  Дайте линк ... или ще си вярваме?

 63. 64 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#58] от "chichka":

  Всъщност, ОЛАФ са предупредили ГЕРБ, че поръчката е сгрешена преди да се подпише договорът, но въпреки това ГЕРБ са подписали и платили (всъщност първо са платили на Гр. Ганчев и чак после са подписали, но да не издребняваме). И сега искат друг да им е виновен. И Борисов назначава министерството само да провери себе си. Какъв ли резултат ще се получи :-). Вероятно ще излезе някой от министерстото и ще каже "Да вярно е, проверката установи, че аз съм виновен" :-))))))

 64. 65 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1106 Весело

  връзката с радев е точно никаква....тъпи гербави номера,и да е сгрешил узунов ,то си е негов проблем...баце ви колко министри изгони за 12г...и все 'невинни'...баце ги гони те пък не мрънкат ,понеже са вече милионери...но поемат 'морална' отговорност...а тая схема с микрето няма как да стане без баце..и той се беше наперил на 'реже' лентички...поредната гербава инфантилност...кой ми ср@ в гащите...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 65. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#58] от "chichka":Всъщност, ОЛАФ са предупредили ГЕРБ, че поръчката е сгрешена преди да се подпише договорът, но въпреки това ГЕРБ са подписали и платили (всъщност първо са платили на Гр. Ганчев и чак после са подписали, но да не издребняваме). И сега искат друг да им е виновен. И Борисов назначава министерството само да провери себе си. Какъв ли резултат ще се получи :-). Вероятно ще излезе някой от министерстото и ще каже "Да вярно е, проверката установи, че аз съм виновен" :-))))))
  —цитат от коментар 64 на Smile


  Ако това се докаже, вината е на подписалия договора! Но тази версия я срещам за сефте.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1930 Весело

  [quote#61:"4ort"][/quote]

  И това само на Земята, а на другите земни кълбета имаще десетки милиарди подкрепящи протеста!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 68 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 921 Весело

  липсват ми коментарите на храбреца, грънеца, никсана, хисторама, римчо, геварата, свинчо и т.н да ги не изреждам сите

  —цитат от коментар 44 на sarunka


  Еми как се защитава незащитимото. В случея няма как да кажеш, абе не съм гласувал за Радев, ама е по-добър от Тиквата. Секретаря му по антикурупция е обвинен от Олаф в корупция, мърдане няма.
  —цитат от коментар 47 на oak17621787


  Абе като гледам и модераторите/цензорите ги няма никакви. Оня ден изтъркаха гумичката да трият коментари с аха-някаква критика към Радев... Явно си прав - няма мърдане!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 68. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Абе,този Узунов да не е същия ,за разкриването на чиито зулуми, "тежко въоръжени полицай и прокурори нахлуха в президентството " ?Него ли,под вдигнатото юмруче на фигуранта ,скокнаха да бранят нашите красиви и много умни приятели ? Ако е така,значи са избрали справедлива кауза.

 69. 70 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ето го реалният проблем, но вие си говорете каквото искате:

  В България има една порочна практика в прокуратурата. А тя е да се повдигат дела, които предварително са загубени. Така се вдига шум за пред хората, че нещо се прави и проблемът се размива по институциите като се повдигат несъстоятелни обвинения.

  Разбира се, после другите институции са отхвърлили глупостите им

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховният административен съд не намират нищо съмнително в търга.

  и така проблемът се прикрива и мафията си изчиства сделките за пред овцете. Само, че някоя овца е ревнала в ЕС и сега ни искат обяснение. Мафията в България държи всички партии и трите власти от 45 година до днес.

  И понеже масовия изберател не желае да се бърка в делата на богоизбраните (за да няма после репресии и отмъщение), после се чуди що децата му напускат България!

  Закривай!


 70. 71 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#34:"David Moyseev"][/quote]

  Викаш, ГЕРБ безплатно са подписали този скандален договор ??! Те нито видяли какво подписват, нито взели рушвет .... като със 700 млн. на Божков ... ГЕРБ все не видяли, разбрали, не чули нищо ..

 71. 72 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Абе, чий подпис скрепява договорите? Нали Димов беше в затвора, щото е парафирал обичайното предписание, което се готви от подчинените шефове на дирекции.

 72. 73 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#37:"oak17621787"][/quote]

  Не лъжи, договорът е сключен от ГЕРБ.

 73. 74 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Абе,този Узунов да не е същия ,за разкриването на чиито зулуми, "тежко въоръжени полицай и прокурори нахлуха в президентството " ?Него ли,под вдигнатото юмруче на фигуранта ,скокнаха да бранят нашите красиви и много умни приятели ? Ако е така,значи са избрали справедлива кауза.
  —цитат от коментар 69 на uvtest


  Същия.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 74. 75 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#65] от "не на безразличието":

  това е вярно, само обясни защо фигуранта го брани . елементарно е - изритва го, но той го защитава и не му иска оставката. та тоя е съветник за корупцията. това не те ли притеснява.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 75. 76 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Борисов няколко пъти повтаря, че по време на правителството на Радев е имало огромна контрабанда. Днес споменава над 100 тира контрабандни цигари. Явно има инфорамация за нея. Моля да се разледва тази контрабанда. Прокуратурата да не спи, а да разследва и да повдига обвинения. За търга очевидно виновен е министъра на МВР, за контрабандата виновен е министъра на финансите. Очаквам Борисов да предаде нужните документи на прокуратурата (щом си позволява да говори публично такива неща, значи има документи) и да започне разследване срещу министъра на финансите от служебното правителство на Радев.

 76. 77 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#73] от "Alex Ivanov":

  той не лъже. никъде не казва,че догджора е подпиан от друг.

  олаф намира нередности в тържната процедура ръководена от секретарката на узунов. какво не ти е ясно?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 77. 78 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#33] от "sarunka":

  Ако ... беше ... щеше ....

  Например ако беше в шкафчето на Борисов щеше да има едно кюлче по-малко.

 78. 79 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Далаверата "Радев-Узунов-Митрева" окончателно срина чистият и неподправен образ на Фигуранта-борец срещу корупцията и мутрите. В нея имаме и мутри /Ганчев/, и корупция /промяна на тръжните условия за да спечели мутра/.

 79. 80 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#65] от "не на безразличието":това е вярно, само обясни защо фигуранта го брани . елементарно е - изритва го, но той го защитава и не му иска оставката. та тоя е съветник за корупцията. това не те ли притеснява.
  —цитат от коментар 75 на sarunka


  Елементарно уотсън! Сделката е започната и завършена от гербавата администрация.

 80. 81 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#66] от "chichka":

  тука у дневник не си ли се запознал с необятните разсъждения на умнокрасивите да зщитят незащитимото. двойният стандарт при тях е аксиома. не знам защо си мислят, че баце ако го нема ще ги заобичаме .

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 81. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#16] от "debruckere":

  Той се фука, докато дойде време да се отговаря. Тогава, друг е виновен. И не виждам, защо Радев е виновен, ако някой министър от служебното правителство е сгафил. Колко минисри на Борисов ви хващат в далавери и нарушения, пък той никога не е отговарял.

 82. 83 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#70] от "ikod":

  Името на овцата започва с Ф и завършва на олксфаген.

 83. 84 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#79] от "David Moyseev":

  Ахам, само дето друг се е хвалил и си е писал активи за това:
  https://19min.bg/news/8/114353.html
  Интернет помни.

 84. 85 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 546 Весело

  На тях им ги спират, а на мен ми ги пускат и после си ги искат!

  pastor
 85. 86 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#74] от "ТНТ":

  Благодаря! А ,дали си наясно,този или някой друг Пламен Узунов,обичал да се маскира на Хитлер?

 86. 87 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#80] от "3biri":

  ок. ама олаф казват :

  ".....Манипулирането на обществени поръчки е класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. .."

  Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала

  кой манипулира? председателя на тържната комисия. кой е той? секретарката на хитлериста.
  нещо неясно?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 87. 88 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#82] от "Роси":

  роска този му е съветник да бори корупцията, лично теб не те ли смущава това?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 88. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще ги връщате вие.

 89. 90 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1226 Весело

  До коментар [#82] от "Роси":

  росито избухна. може и да е сгафил, ама нега съветва фигуранта. кво толко

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 90. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  Във всички документи автомобилите са 290 и поръчката е за повишена проходимост. Какво е промененото според ОЛАФ?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Секретарката на Узунов, другарката Митрева, която е била и председател на тръжната комисия, е променила техническата спецификация, за да може да се класират возилата на Гриша Ганчев, които иначе не са отговаряли на техническите условия.

 91. 92 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#73] от "Alex Ivanov":той не лъже. никъде не казва,че догджора е подпиан от друг.олаф намира нередности в тържната процедура ръководена от секретарката на узунов. какво не ти е ясно?
  —цитат от коментар 77 на sarunka


  Престанете да говорите от името на ОЛАФ.

  Няма как да подпишеш подобна скандално сделка и да си невинен .... ако си невинен, сезира прокуратурата. Само че нищо подобно не стане, ГЕРБ подписаха, даже се снимаха как връчват негодните китайски автомобили и си направиха Пи Ар .... и сега изведнъж невинни, те нищо не разбрали, нищо не могли да направят.

 92. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#18] от "3biri":

  Има един друг притеснен в момента, който надава най-силен вой.

 93. 94 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2902 Весело

  Не знам кой крив, кой прав, но една такава дълга поръчка ако Герб искаха да я спрат - щяха да я спрат, но не го направиха, тоест тоогава са били ок, а сега са получили катарзис. А ако за един корумпиран съветник на президента той не трябва да иска втори мандат, сигурно Герб 100 г. не трябва да ходят на избори....
  Ей, големи циркаджилъци от управляващите, видимо им пари под краката.

 94. 95 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "Какво се знае до момента"

  Знае се че освен Президент@Узунов е имало и Президент@ЛитексЦеЦеКа.
  И се налага Кьовеши да изрие президенстките обори.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":Нали много искаха Лаура Кьовеши, сега ще им се наложи да дават "интервю" пред нея...
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Не случайно има една вярна приказка - внимавай какво си пожелаваш. Пожелаха си Кьовеши - имат я.. Ма гледам, че нещо не ѝ се радват много.
  Стискам палци на Лаура Кьовеши!

 97. 98 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 398 Неутрално

  ОЛАФ според статията твърдят, че са променени параметрите на поръчката (за да може явно „прящавилната фирма" да спечели), което в и нарушението, за което се надигат. Въппросът е при кой монистър е променена поръчката. От статията не става ясно кой е това - Узунов или тоя на ГЕРБ. Би трябвало да е лесно проверимо. Факт е обаче, че Баце се хвалеше на фона на тоя автомобили, ама нема да му е за първи път да си приписва чужди „заслуги".

 98. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#26] от "Smoke":

  Слаб опит за отклоняване от темата.
  По това време Радев категорично отричаше, че има Ковид вирус и той съществуал само в главите на враговете му, които искат да му развалят честването на 3-ти Март с руски знамена на Шипка.

 99. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#27] от "Smoke":

  SUV - sport utility vehicle.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK