Борисов възложи на вътрешния министър да докладва за търга, атакуван от ОЛАФ

Борисов възложи на вътрешния министър да докладва за търга, атакуван от ОЛАФ

© Правителствена информационна пресслужбаМного ми е важно да бъде обяснено на обществеността кой каква вина има в процедурата със закупените автомобили за МВР, за която Европейската служба за борба с измамите (OLAF) иска България да възстанови отпуснатите близо 6 млн. евро, каза днес на правителството заседание премиерът Бойко Борисов. Той нареди на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да направи детайлно проверка по случая и да докладва.
Съобщението за проблемната поръчка е от понеделник, като аргументът е, че параметрите в нея са променени и така службите на МВР са получили коли, с които няма да могат да си свършат работата - охрана на границите от мигранти.


Снощи генералният директор на ОЛАФ Виле Итала коментира пред БНТ, че разследването на службата, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Става въпрос за автомобили "Грейт Уол", сглобени от свързаната с Гриша Ганчев "Българска автомобилна индустрия" в завода край Ловешкото село Баховица. "Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията", разясни Итала.


Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава "класическа" измама.


Оръжие в конфликта Борисов-Радев
Казусът от два дни се използва в продължаващия конфликт правителство-президентство. Според Борисов съобщенията от президентството, че вината е на министър от ГЕРБ е типичен случай, в който "крадецът вика дръжте крадеца" Мнението на премиера, подкрепено днес от Терзийски е, че цялата процедура е извършена по времето, когато начело на МВР като служебен министър на вътрешните работи е сегашният президентски съветник Пламен Узунов.


"По времето на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото ви, нито второто ви, нито третото ви правителство или член на някое от тях има вина за тази ситуация", обяви Терзийски.


От президентството са на друго мнение. Снощи оттам припомниха се, че тази медийна "сензация" е предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. От депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, но си "остава също толкова в разрез с истината към днешна дата".


От президентството настояват и за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но "и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо".


Днес Терзийски каза, че по случай е извършена детайлна проверка от OLAF, изготвен е доклад, който е даден на ЕК и прокуратурата на България. По случая е образувано и досъдебно производство. По време на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори, докладва министър Терзийски и изрази надежда, че ще се установят виновните за избора на не толкова качествени автомобили.


Премиерът пък обяви, че месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли в страната, а с идването на третото правителство на ГЕРБ е спряна контрабандата.


Сблъсък по темата и в парламента


Темата влезе и в парламента, като от трибуната Спас Гърневски прочете декларация, в която обяви, че Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването на ОЛАФ. В типичният си стил той обяви, че Румен Радев е срам и позор за страната, а е зинал за власт в току-що съвзелата се от комунистическата кома България. "Като хора с повече опит в политиката, Ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за нов мандат. 4 години стигат", каза още Гърневски.


В отговор депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че ГЕРБ изопачават фактите. "България е осъждана неведнъж заради това, че депутати от ГЕРБ си позволяват тук да изопачават фактите и да произнасят присъди. България е осъждана неведнъж за хора, които тук четяха СРС или подобни на тази декларация. Моля също да пазите авторитета на институциите. Скоро има избори и тогава хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев, или политици като Спас Гърневски", каза той.


Какво се знае до момента


Обявлението за старт на обществената поръчка е от 2 март 2017 г. Тогава служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.


Средствата в размер на 5 948 569 евро са по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници".


От президентството смятат, че процедурата по закупуване на автомобилите от МВР е започната през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов.


Докладът на назначената комисия по обществената поръчка за класиране на кандидатите и изборът кой да достави автомобили на МВР е от април 2017 г, когато все още МВР е управлявано от служебния министър Узунов.


В периода между доклада за избор на "Българска автомобилна индустрия" за доставчик на автомобилите "Грейт Уол" през пролетта на 2017 г. и подписването на договор с изпълнителя 10 месеца по-късно е имало обжалвания на процедурата. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховният административен съд не намират нищо съмнително в търга.


Договор със спечелилите изпълнители е подписан на 22 февруари 2018 г. Тогава вътрешен министър е настоящият депутат от ГЕРБ Валентин Радев. Договорът е за доставка на 51 автомобила "Фолксваген Тигуан" и 290 "Грейт Уол Ховър".


Разследването на ОЛАФ започва през юли 2018 г. и е приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия България да възстанови отпуснатите пари от ЕС. Към българската прокуратура са отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.


В понеделник прокуратурата присъедини материалите, получени от ОЛАФ по случая, към вече образувано преди месеци дело за търговия с влияние, по което има обвинени две лица. Медийни публикации свързват новото разследване с предишното на Узунов за търговия с влияние. Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица, казват още от прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK