Министерството на икономиката ще финансира улица към офис кулата на Николай Вълканов

Министерството на икономиката ще финансира улица към офис кулата на Николай Вълканов

© Юлия ЛазароваНова улица ще бъде изградена за строящата се 106-метрова кула "NV Tower" на бул. "Г.М. Димитров". Тя ще е пряка на булеварда и дължината й ще е 80 м - до ул. "Иван Багрянов". В обявената обществена поръчка, чийто възложител е Столичната община, е записано, че улицата ще е с ширина 9 м, с две ленти за движение с асфалтобетонна настилка и с тротоари. Единият, който ще от страната на кулата, ще е послан с гранит, предвидени са и тактилни плочи. Заложено е LED-осветление от стълбове с височина 6 м. Прогнозната цена за изпълнението е 200 хил.лева. Оферти се приемат до 8 февруари.


Бъдещата улица реално ще обслужва основно "NV Tower", която носи инициалите на Николай Вълканов. Той е бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и управлява "Минстрой пропъртис" ЕООД, което е инвеститор на строежа.


На 22 декември 2020 г. Министерският съвет одобри меморандум за разбирателство с тази компания. Проектът е сертифициран с най-високия клас А за инвеститор с над 100 млн. лева и със 150 работни места, затова по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) той може да получи финансова подкрепа от държавата за инфраструктурата около него.
В район "Студентски" не знаят


На въпрос на "Дневник" дали новата улица е очакваната държавна помощ, от "Минстрой пропъртис" лаконично отговориха, че не могат да кажат нищо. Дружеството обаче е направило искане тя да бъде изградена със средства от държавния бюджет, обясниха за "Дневник" от общината.


В район "Студентски", на чиято територия е обектът, не бяха уведомени за новата улица. "Не сме заявявали пред общината нуждата от такава улица. Тя не е включена в капиталовата програма и по-скоро ще обслужва новата сграда", предположи кметът на района Петко Горанов ("Демократична България").


Общината: Новата улица ще подобри придвижването в района


От Столичната община като възложител на поръчката се аргументираха пред "Дневник" за изграждането на улицата с мотива, че с нея "значително ще се подобри възможността за придвижване в района, в който се намират университети и други учреждения и ще се облекчи трафика".


Средствата за изграждането щели да бъдат осигурени от Министерството на икономиката по реда на чл. 22б от ЗНИ, който урежда финансови мерки за изграждане на техническата инфраструктура - публична общинска собственост. Парите ще се дадат на Столичната община за изпълнението.


Строежът на NV Tower трябва да приключи през март според арх. Ангел Захариев, автор на проекта. Кулата ще е с 19 етажа, с разгърната застроена площ от 46 551 кв.м. Най-високите етажи ще са за жилища и се планира да са целите в зеленина. Средните етажи ще са офиси, а на партера и мецанина ще има спортни и "уелнес" обекти, включително 25-метров плувен басейн.

От тази страна на обекта общината ще прокара нова улица, която ще обслужи NV Tower.

© Юлия Лазарова

От тази страна на обекта общината ще прокара нова улица, която ще обслужи NV Tower.


За да се отделят функционално различните части на сградата, се налага да има три отделни входа - източен, западен и северен и по проект те са предвидени. За подходите към тях е добре да има повече пространство с оглед мащаба на сградата, коментираха общински служители.


Дали държавната помощ ще е само с новата улица


В съседство на NV Tower, в посока ул. "Николай Габровски", има два празни общински имота с обща площ около 4 дка. Те се стопанисват от Минно-геоложкия университет, а инвеститорът Николай Вълканов е председател на настоятелството му. Областната управа на София вече е претендирала, че тези имоти са държавна собственост, но засега без успех.


В Закона за насърчаване на инвестициите за подпомагане на проекти от клас А като NV Tower се дава възможност за преференции при придобиване на недвижими имоти - частна общинска или държавна собственост. В меморандума за разбирателство с "Минстрой пропъртис", одобрен от Министерския съвет, се посочва, че се създава междуведомствена работна група за институционална подкрепа при изпълнението на този "приоритетен проект". След гласуването на меморандума от правителството в края на миналата година арх. Захариев изрази изненада пред "Дневник" защо се прави сега, след като искането е било от 2017 г. и сградата е почти готова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK