Завръщане в офиса: как да се намали рискът от заразяване с коронавирус

Завръщане в офиса: как да се намали рискът от заразяване с коронавирус

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

От днес на присъствено обучение се връщат учениците от 7, 8 и 12 клас, а малките ученици от 1 до 4 клас, както и децата в детските градини провеждат занятия присъствено още от началото на годината. Това е предпоставка за връщането на много родители на работа в офиса, в случай че досега е натежавал аргументът да бъдат при децата си заради уроците онлайн.


В указания на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) са представени някои конкретни съвети, спазването на които се смята, че намалява рискът от разпространяване на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19).


Водеща обаче остава заповед на министъра на здравеопазването (с актуалност поне до 30 април), според която работодателите са длъжни според възможностите си да осигурят на служителите условия за работа от дистанция или пък да ги редуват на смени за присъствената форма.


Дистанция или маска
Според заповедта работодателите трябва да организират присъствената работа така, че да има 1.5 метра разстояние между хората. Задача на ръководството е да има и дезинфектанти, и маски, като служителите се очаква да носят предпазните средства, когато не са на необходимата дистанция от друг колега.


В случай че работното място не позволява да се осигури дистанция, указанията на НЦОЗА са да се сложат преградни плоскости. Напомня се при кихане и кашляне носът и устата да се покриват с лакът, след което да се дезинфекцира.


Препоръчва се, когато е възможно да се използват стълби, вместо асансьор, за да се избегне струпването на хора, особено в началото и в края на работния ден. Дистанция е желателно да се осигури в помещенията за хранене, а като добра мярка се определя служителите да ядат на работните си места.


Критични точки


Според заповедта на министъра на здравеопазването работодателите трябва да определят "критични точки, които подлежат на дезинфекция". За такива са посочени бюра, дръжки на врати и прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, стационарни телефони. Пише, че дезинфекцията трябва да е периодична, но конкретен интервал от време не е определен.


В текстовете на разпоредбата е записано още, че не трябва да се допускат хора със симптоми на COVID-19 (температура, кашлица, задух, липса на обоняние и вкус), но е оставено на преценката на работодателите как да организират този контрол - на редица места напр. са купени дистанционни термометри.


В съветите на НЦОЗА е записано пък, че е желателно да има "строг контрол на посетители и външни лица", които трябва да носят маски и да дезинфекцират ръцете си. Друга препоръка към работодателите е да бъдат редовно дезинфекцирани общите помещения и местата за почивка.


Служителите пък е желателно да почистват работните си места и да проветряват често.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK