На живо

Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталПовишаване на случаите и евентуален пик на болни от COVID-19 след три седмици очакват здравните власти. Това се разбра по време на традиционния за четвъртък брифинг. Здравният министър Костадин Ангелов поиска системата да бъде готова за възможна трета вълна на заболеваемост, ако тя дойде със силата, с която вирусът се разпространява в Европа.


Заради възможния сценарий към момента не се препоръчва допълнително разхлабване на мерките. От днес присъствено в училищата за две седмици се върнаха учениците от 7, 8 и 12 клас.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с развитието на епидемията в страната
От 10 февруари в Австрия влиза в сила нова наредба, според която българските граждани, както и всички други, които пристигат от страни, за които важи предупреждение за пътуване поради пандемията, следва да представят на границата отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, който да е не по стар от 72 ч. Ако такъв тест липсва, българите ще са задължени до 24 ч. да си направят един от двата теста на територията на Австрия. Срокът на карантината от 10 дни остава, но с възможност за "освобождаване" след извършване на втори PCR тест след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден "0".

В България британският щам на вируса се появил без да е внесен от чужбина

Британският щам на коронавируса циркулира в страната без да е привнесен от чужбина, каза пред БНР завеждащият Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести проф. Нели Корсун. Тя обясни, че прави този извод, тъй като от изследваните проби, които са се оказали положителни за този щам, само един от носителите на коронавируса се е завърнал от чужбина.
Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

© Георги Кожухаров


Професор Корсун посочи, че от южноафриканската и бразилската мутация няма регистрирани случаи, а от британския вариант на вируса има 33 потвърдени случая. "Едни от мутациите правят вируса по-заразен. Той се размножава по-бързо и се излъчва в по-големи количества. Друг вид мутации правят вируса по-нечувствителен към антителата, изработени от организма при преболедуване или след ваксинация. В резултат на това са възможни повторни инфекции при хора, които са преболедували, или е възможна намалена ефективност на ваксините", казва тя.

На учители до днес са направени 22 251 антигенни теста за COVID-19, като от тях само 45 са положителни. На помощния непедагогически персонал са направени 6291 теста, положителните тестове са 16. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов.


Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

© Цветелина Белутова


Масовото тестване на учители започна на 25 януари.


Все още няма информация за започнало тестване на преподаватели и непедагогическия персонал в университетите. За него се разбраха представители на Съвета на ректорите на среща в Министерството на здравеопазването през миналата седмица.

"При всички случаи имунитетът при естествено преболедуване на COVID-19 ще бъде по-цялостен, защото при ваксиниране ние използваме само протеина на шипчетата в различни варианти. При разболяване ние имаме целия вирус и съответно антитела срещу всички части". Това обясни пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести


Тя припомни, че естественото разболяване от своя страна крие рискове от сериозни усложнения. "Затова се прави и ваксината, защото това не е едно преболедуване, при което човек за 3-5-7 дни да се възстанови напълно. Много често остават сериозни и продължителни отклонения, в което е големият проблем. Тези отклонения са веднъж по линия на това, че се засягат малките съдове навсякъде, включително в мозъка, сърцето, белите дробове. Второ, белият дроб ако е засегнат от вируса, се променя неговата функционалност и тези хора са със задух много продължително време", каза проф. Христова.


"Като цяло ваксината не дава никакви странични реакции. Казвам го, като човек, който се е ваксинирал и има поглед върху различни близки, приятели, които са с различни автоимунни заболявания, алергии и пр. При никой от тях няма реакция. Разбира се, производителят казва: Не се прилага при хора, които имат алергия към някоя от съставките. Разумно е ако има активна алергия, активно автоимунно заболяване – да се изчака и да се направи защита на организма, т.е. лекуващият алерголог знае как да потисне една евентуална бъдеща алергична реакция, която най-вероятно няма да настъпи от ваксинирането", добави тя.

От Стопанската камара искат отваряне на конгресните центрове

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за възобновяване на дейността на конгресните центрове с писмо до здравния министър Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


"Както неколкократно сме имали възможност да коментираме проблема, смятаме, че дейността на конгресните центрове по същество не се различава от епидемична гледна точка с дейността на културните институции – кина, театри, музеи и др. под. В тази връзка, буди недоумение фактът, че с Ваша заповед от 26 януари дейността на тези институции беше разрешена при спазване на определени ограничения, а конгресните центрове продължават да стоят затворени.


В допълнение, обръщаме внимание, че в друга Ваша заповед от 26 януари, в т. 8 от изискването за носене на маска за лице изрично са освободени "участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници". Тази формулировка предполага, че въпросните конгресно-конферентни мероприятия са разрешени, което пък влиза в колизия с т. 6 от заповед от 25 ноември 2020 г., забраняваща тяхната дейност", пише в писмото Радосвет Радев, председател на управителния съвет на БСК.

Регистрираните положителни проби за COVID-19 се увеличават с 18% на едноседмична база, показва официалната статистика. Когато се взима предвид този показател, е важно да се съпостави с направените тестове, а те намаляват с 1%.


Днес здравните власти съобщиха, че се очаква повишаване на случаите през целия февруари, а до три седмици е възможен и пик на заболеваемостта.


Повишението на регистрираните случаи засега не води до повишение броя на починалите, които намаляват с 6% на едноседмична база.


Кои области са в червената зона по брой заразени с коронавирус, в която се поставят областите с над 120 заболели на 100 хил. случаи за 14 дни - тук.
Още графики около развитието на епидемията в страната - тук.


Швеция ще иска отрицателен PCR тест за влизане в страната

Швеция въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди влизане в страната, считано от 6 февруари. Новите правила ще се прилагат за всички чужди граждани на възраст над 18 г. в срок до 31 март. Изключения се предвиждат за хора на възраст под 18 години, за граждани със статут на постоянно пребиваване в Швеция, за заетите в транспортния сектор, елитни спортни състезатели и за сезонни работници.


Страната въвежда и временна забрана за влизане на всички пътници, пристигащи от Дания и Норвегия, включително и за транзитно преминаващи, която е в сила до 14 февруари. Забраната за влизане от Дания и Норвегия не се отнася за чуждестранните граждани, които живеят и работят в Швеция, за работниците и служителите в транспортния сектор, както и гражданите, които могат да докажат неотложна основателна семейна причина за посещението си в Швеция.


До 14 февруари шведските власти въвеждат и изискване за гражданите, които влизат в Швеция от Великобритания - те трябва да представят негативен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането в сертифицирана лаборатория.


При нужда от съдействие българските граждани в могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Стокхолм на следните телефонни номера: 46 8 20 25 27, 46 8 723 09 38, 46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: 46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

Акад. Петрунов: Коронавирусът ще остане дълго време, независимо от ваксинирането

"Коронавирусът ще остане и още дълго ще трябва да носим маски на съответни места и ще трябва да спазваме противоепидемичните мерки, независимо от резултата от ваксинирането". Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки към БАН.


Според него преболедувалите COVID-19 не бива да се успокояват, че няма как да се заразят повторно. "Антителата, които са се получили и клетъчният имунитет, който се е създал по време на първото ви боледуване, не може 100-процентово да ви защити спрямо английския вариант, или спрямо бразилския, или спрямо южноафриканския. Има шанс да се заразите и втори път да се разболеете", обясни той.


Акад. Петрунов не смята, че връщането на част от учениците в клас е грешка, но същевременно е убеден, че отварянето на фитнесите и търговските центрове е преждевременно и е трябвало да се изчака до началото на март, за да започнат работа заедно с ресторантите.


Видео - тук.

Здравните власти не предвиждат допълнително отхлабване на мерки

"Ако отхлабим мерките 10 души ще заразяват 29. Когато това стане за повече от няколко седмици, ще надминем бройките дневна заболяемост и ще се изкачим в челото по заболеваемост в Европа. Мерките сега са меки, просто носете маска и не се събирайте много хора", каза по време на брифинга на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски също каза, че към този момент въпроси за допълнително отхлабване на мерки биха били неуместни.


От днес присъствено в училищата се завръщат учениците от 7,8 и 12 клас за две седмици. Следващата мярка, която трябва да се промени, според заповедите на здравния министър, е от 1 март да се допускат посещения в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни барове, при използване на не повече от 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

Информационна кампания ще цели 50% от населението да реши да се ваксинира

Проблемът на ваксинацията са хората, които не желаят да бъдат ваксинирани. Също така 50% от населението, които все още не знаят дали биха го направили. Така обобщи процесът по ваксинация срещу COVID-19 в страната министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на здравните власти.


Той обясни, че ще има среща с отговорниците за новините в националните телевизии, за да се организира информационна кампания за ползите от ваксинацията. За такава министърът говореше още в края на 2020 г. Целта на кампанията ще е да се промени тенденцията, а целевата група са основно хората, които все още не са направили избора си дали да се ваксинират.

Очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици

Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

© Юлия Лазарова


"Искам да бъдем готови за трета вълна на заболеваемост от COVID-19, ако тя дойде със силата, с която идва в Европа. На 12-часова база следим данните в София и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимите действия", каза по време на брифинга на здравните власти министърът Костадин Ангелов. Към момента заетостта на болничните легла за неусложнени е 32% в страната, а 38% е на интензивните легла, като най-висока заетост има в областите Силистра, София-област и Шумен.


"Прогнозата ми е, че през целия февруари ще има постепенно покачване на болните от COVID-19", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него пред България има две перспективи - да преминем по пътя по Франция с бавно повишаване на случаите, или на други страни като Португалия, Испания – напълване на болниците и изживяване на кризата от ноември.


Същата прогноза даде ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента са били нужни 7 седмици, за да достигнем връх на броя заразени, сега това според него ще се случи значително по-бързо.


"Изходното ниво беше 35 заболели на 100 хил. души. Сега стигнахме около 90. В момента не сме 90, 113 сме на 100 хил. души. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици", посочи той. В ръководената от него ВМА в понеделник са приети 13 души с COVID-19, като толкова са приемани преди това за една седмица. Той каза, че цифрите доказват - има събуждане в София, в Кюстендил и други области. Мутафчийски отправи апел медицинските директори да затегнат редиците и да са подготвени за увеличен брой случаи.


Кои области са в червената зона по брой заразени с коронавирус, в която се поставят областите с над 120 заболели на 100 хил. случаи за 14 дни - тук.

Брифинг на здравните власти на живо

"Дневник" излъчи на живо брифинг на здравните власти за развитието на епидемията в страната. В него участват здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на "Пирогов" Асен Балтов и Тодор Кантарджиев.

Около 1200 ученици са подали молби да продължат да учат дистанционно от вкъщи и след възобновяването на присъствените учебни занятия. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По-рано днес Ваня Кастрева, директор на Регионалното управление на образованието в София каза, че желаещите да учат дистанционно в София са 1700.


Днес в клас се връщат учениците от 7, 8 и 12 клас. По думите на Вълчев има динамика в това желание - част от подалите такива молби миналата година сега заявяват желание да влязат в клас, но се подават и нови молби за учене от дистанция.


Вълчев подчерта, че ако ситуацията с разпространението на коронавируса се влоши и бъде премината границата от 200 заразени на 100 хил. души, ще бъдат предприети мерки за затягане.


Той пресметна, че определеният от здравното министерство праг означава за две седмици общо за страната да се заразят 14 хил. души. Запитан дали при неблагоприятно развитие ще се прекрати присъственото обучение и на по-малките ученици от 1 до 4 клас, Вълчев отговори: "Всичко е възможно, но засега нямаме условия за това".

1/3 от хората, работещи в сферата на хотелиерството и ресторантьорство вече имат трудови договори във връзка с получаването на пари по мерки за справяне с последствия от епидемията, каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева


По мярката за подкрепа на бизнеса "60/40" има средства до края на септември, уточни тя. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца учат дистанционно е за цялата учебна година и ще продължи да важи за периодите, в които децата са в онлайн режим.


Безработицата в страната се покачва, като за януари е 7%, каза министърът. Според нея това се дължи на освобождаване на служители заради затварянето на различни бизнеси.

Повишава се броят на ученици под карантина в София

"В София постепенно забелязваме процеса с увеличаване броя на учениците под карантина, те са малко над 1 000. След връщането на малките ученици – от 1 до 4 клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават. Оттук нататък трябва да бъдем много внимателни при анализирането на данните", каза пред БНТ Ваня Кастрева, ръководител на Регионалното управление на образованието в СофияКастрева.


Към този момент регионалното управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно.


Кастрева съобщи, че от 17 000 учители в столицата до момента са тествани над 2 000. Ваксинираните учители са над 500.

Най-много регистрирани нови случаи традиционно в София

Област София-град традиционно е с най-много нови случаи, според данните за денонощие, подавани от Единната информационна система.
В столицата са регистрирани 170 новоинфектирани от всички 719 случая. Следват Бургас – 77, Пловдив – 66, Кюстендил – 43, Варна – 37, Пазарджик – 34, Плевен – 30, Сливен, Хасково – 25.

Случаите през последното денонощие в София намаляват спрямо регистрираните на 3 февруари – 208. София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус, в която се поставят областите с над 120 заболели на 100 хил. случаи за 14 дни.

В 10 ч. започва традиционният за четвъртък брифинг на здравните власти за развитието на епидемията в страната. В него ще участват здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на "Пирогов" Асен Балтов и Тодор Кантарджиев.


"Дневник" ще излъчва на живо брифинга.

Работещите в туризма да се ваксинират приоритетно, предлага министерството

Министерството на туризма официално е предложило работещите на първа линия в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно в третата фаза, така че летният сезон да започне безопасно за тях и да се даде повече сигурност на туристите. Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя изреди персонала на заведенията, на летищата, в транспорта. Запитана дали се обмисля "бърза писта" за ваксинираните туристи, тя отбеляза, че на този етап няма такова решение. Ваксинирането е доброволен акт и алтернативата за PCR тест трябва да остане, добави Николова. Тя за пореден път изрази надежда, че новите случаи на заразени с коронавирус няма да се увеличават и заведенията извън хотелите ще могат да отворят на 1 март.


Тя за пореден път изрази надежда, че новите случаи на заразени с коронавирус няма да се увеличават и заведенията извън хотелите ще могат да отворят на 1 март.

Коронавирусът в България: очаква се покачване на случаите и възможен пик до три седмици (хронология)

© Цветелина Белутова


Днес се подновява присъственото обучение за учениците от 7, 8 и 12 клас за период от две седмици. На национално ниво те учат електронно от 28 ноември след заповед на здравния министър Костадин Ангелов.


Става дума за около 170 000 деца, както и 30 000 преподаватели, които подновяват учебния процес след повече от месец на изцяло онлайн обучение.


В училищата са поставени устройства за измерване на температурата, както и дезинфектанти.


Според одобрения от здравните власти график на следващ етап от 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а от 4 март в клас ще влязат и учениците от 6 и 9 клас, както и отново тези от 12 клас.


Преди месец към присъствено обучение се върнаха учениците до 4 клас.

Положителните проби за последното денонощие са 719

719 са положителните проби за COVID-19, отчетени от единната информационна система за последното денонощие. Това са 7.28% от направените за периода 9876 теста (4380 PCR и 5496 антигенни).


В болница към полунощ са регистрирани 2969 човека, от тях в интензивно отделение са 284.


Активните случаи са 20 496. Новооздравелите - 1068. Починалите са 40.


Поставените дози ваксина за последното денонощие са 4207.


Подробни данни за развитието на епидемията на едноседмична база - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Хвала на щаба и на бойко.
  Благодарим ви за третата вълна!
  На изборите очаквайте неочакваното.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Скоро пак ще има умрели на стълбите на болниците.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Разстроено

  По време на османското владичество българите са давали всичко, за да имат децата им образование и да има учикище във всяко населено място. Сега искат децата им да не ходят на училище. Разни хора, разни идеали, както е казал класикът...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Животът и здравето са най-важни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Животът и здравето са най-важни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  Сега ще се разбере колко родители мислят, че тази мярка е грешна като не си пуснат децата на училище. Очакват се 170 хиляди, да видим колко ще са в реалност.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":


  Нашата съвременност е пълна с необразовани хора по върховете на държавата и бизнеса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Да не дава Господ, но, уви, и на мене така ми се струва. Между другото смъртността съвсем не падна достатъчно през последния месец.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Учениците от 12-ти клас повечето са пълнолетни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":Животът и здравето са най-важни.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Още Ботев е казал така! "Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли, или да спи и да сънува. Приятно е, но да има и една от тия две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; лежиш, лежиш, а мисълта ти като у немец, пълна и богата като готварница, дълга и безконечна като суджук..."
  И да е живот и здраве!
  Пък децата - кучета ги яли.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мондиана":

  > Между другото смъртността съвсем не падна достатъчно през последния месец.

  НСИ друго разправят.

  Починалите януари 2017 и 2019 са били бая повече от починалите януари 2021.

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  Ама може нарочно да манипулират данните.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":Нашата съвременност е пълна с необразовани хора по върховете на държавата и бизнеса.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Факт. Ако създадем още необразовани хора това ще подобри ли положението?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1.-530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  27.1 -2.2. – 590
  28.1 – 3.2 - 607
  В последните дни започва и нарастване на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  24-30.1. - 31
  25-31.1 - 32
  26.1-1.2.- 37
  27.1. -2.2 -37
  28.1 – 3.2 – 39

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  По време на османското владичество според Любен Каравелов, основната цел на българите е била да родят колкото може повече деца 10-12 и да ги отгледат живи и здрави - "идиоти може да бъдат, защото тие са им нужни само за оране и копане". Затова, като имало епидемии, са бягали по гори и планини.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Само 9876 теста !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  А Макгахан пише:
  "Представете си моето учудване, когато узнах, че почти всяко българско село има училище и училищата, които са оцелели от пожара, се намират в цветущо положение. Те се издържат от суми по доброволен налог не само без правителствени подбуди, но и въпреки многобройните мъчнотии, правени от властите."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":и да има учикище във всяко населено място.

  Това не беше ли през комунизма?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Виж коментар [#16] ...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  Спокойно можеше да отложат присъствения обучителен процес за началото на лятото, тъкмо няма да има опашки по границата с Гърция. Или направо да бяха анулирали учебната година, сегашното е една мъка и маса двойкаджии са изкласили и минали метър без да се напъват.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  > Работещите в туризма да се ваксинират приоритетно

  Добре де, а с работещите във фермите за норки какво правим ?

  И те седят на тръни от три месеца.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Весело

  Въртяха, сукаха и си дойдохме на думата....Работещите в туризма да се ваксинират с приоритет... Хотелите и баровете след това ресторантите може би? От къде ще започнат? Златните или Слънчев бряг? Има ли изготвен график вече?😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  > Работещите в туризма да се ваксинират приоритетноДобре де, а с работещите във фермите за норки какво правим ?И те седят на тръни от три месеца.
  —цитат от коментар 20 на Ан Он


  Стига с тези норки бре, спри се малко...това го повтаряш от месец.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  >Само 9876 теста !!!

  Китайците разработват една нова технология (*), която ще позволи всяко лице да бъде автоматично тествано няколко пъти дневно и резултатите да бъдат налични за анализ в реално време. Комбинирано с автоматични алерти (предупреждения), това ще донесе значителна сигурност при човешките интеракции.

  (*) не съм сигурен какъв точно е официалното име на технологоята, колегите я наричат 'а*ална т*па'.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  >Стига с тези норки бре, спри се малко

  Епа под 40 човека са, да вземат да ги ваксинират както е записано в плана и да приключваме.

  Или тия от туризма са ти по-важни ?

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Извинявам се, имах предвид

  > ... както е записано в Националния План За Ваксиниране срещу COVID-19 ...

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз много се радвам че децата тръгват на училище. Децата не заслужат това което им причихме през тази година.

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Уф и бройката съм объркал

  > Персонал на ферми за отглеждане на норки – 80 лица

  Ако не са назначили още някой междувременно.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Значи основната идея децата да не ходят на училище е да запазим живота на учителите , нали ?
  Да но сега като се размешат по две седмици 8-ми клас, следващите две седмици 10-и клас, учителите ще са нон стоп в У-ще нали ??
  ОК , вероятно аз съм тъп и никой не ме лъже , просто толкова ми е капацитета , но защо не обясниха за прости хора като мен ( но все пак гласоподаватели ) каква по дяволите е логиката на това разметешено присъствено обучение ???????

 29. 29 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Работещите в туризма да се ваксинират приоритетно"

  Навсякъде първо ваксинират възрастните. Тук- приоритет на всички други, преди тях.
  То не бяха полицаи, служители на енергото, сега туризма...

  Правим пак всичко обратно на нормалния свят.

 30. 30 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2137 Весело

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":Нашата съвременност е пълна с необразовани хора по върховете на държавата и бизнеса.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Е , това ми дава едно спокойствие за бъдещето на клетите ми деца !

 31. 31 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Във връзка с фамозния Ковид, заслужава внимание това четиво тук
  https://off-guardian.org/2021/02/01/locusts/ ,

  Преведено е и на български, на страница
  https://www.otizvora.com/2021/02/13033/skakaltsi/

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  Децата трябва да ходят на училище и там, в класната стая да ги ваксинират под строй. Така правеха с нас по времето на развитото социалистическо общество, наречено "зрелия социализъм"!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#29] от "taratanki":

  Ние открай време правим всичко на обратно спрямо т.нар. нормален свят. Вероятно това е причината нашите възрастни да не искат да се ваксинират. Не че одобрявам идеята на глуповатата министърка, тя е абсурдна, като авторката си, но все пак ваксините са доброволни. Не можеш да ваксинираш масово хора, които не желаят да го направят.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#31] от "oii34567760":

  > заслужава внимание това четиво тук

  Колега в този форум сме се събрали предимно писатели и експерти. (*)

  Това с четенето на четивата които пускате, надали ще се получи - доколкото повечето от нас могат да напишат значително по-добре мотивирано обяснение на това което се случва и това което предстои да се случи.

  (*) е има и няколко милионера, които са тук само за да се забавляват като четат ежедневните ни глупости

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  Знанието е сила а властта не обича силните. Дори ги мрази!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":

  Ако селските училища бяха живи сега можеше да решат много проблеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Ако селските училища бяха живи сега можеше да решат много проблеми.

  Ако преди еди-колко-си години не бяха взели земята на хората за да има властта контрол върху тях ...

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#29] от "taratanki":Ние открай време правим всичко на обратно спрямо т.нар. нормален свят.
  —цитат от коментар 33 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  В “нормалния свят“ не вярват май на Мерките и цялата минала седмица се биха с полицията из Европа, там комай се разчита на главно ваксините..

  При нас обратно - вярваме и държим на Мерките, а не се фъргаме презглава към ваксините..

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  С толко малко тестовете е ясно, че заразените са в пъти повече !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  > С толко малко тестовете е ясно, че заразените са в пъти повече !!

  Китайците работят по въпроса, писах ви подробности в другата тема.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nil satis nisi optimum":

  А първото преброяване в кн.България - 1880 г. намира 3,5% грамотни сред цялото население, или 4,5% спрямо населението над 7 години. Сред най-грамотната част от населението, мъжете в градовете, 80% са неграмотни.
  Нещо не ми прилича на Англия, нито дори на Прусия, където още 50 години по-рано 60% от децата на 7 до 14 години са обхванати от училищното образование.

 42. 42 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":Знанието е сила а властта не обича силните. Дори ги мрази!!!
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти затова ли не искаш сега децата да ходят на училище? За да може когато дойдете на власт да няма знаещи хора? Да не се налга да ги мразиш?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Аз много се радвам че децата тръгват на училище. Децата не заслужат това което им причихме през тази година.
  —цитат от коментар 26 на Sorilea


  Беше им адски яко - лично съм свидетел!
  Цялата минала година бяха на тумби из центъра и пиеха биричка , кротко дърпаха тревица и слушаха хитове по смартфоните си !

  Не ходеха на училище и го приемаха със задоволство - та така спасяваха човешки живот!

  Може би няма да имат знания по математика, но получиха най-важния урок - умението да са ГРАЖДАНИ и да са солидарни!

 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#29] от "taratanki":

  Че за управниците на България полицаите са най-важните - нали ги пазят!

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  С толко малко тестовете е ясно, че заразените са в пъти повече !!
  —цитат от коментар 39 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  НОЩ го сметнаха - поне 8 - 10 пъти повече!

 46. 46 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Весело

  С толко малко тестовете е ясно, че заразените са в пъти повече !!
  —цитат от коментар 39 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Нима? Това е епохално откритие, за което никой досега не се досещал.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#44] от "Patsis":

  > Че за управниците на България полицаите са най-важните - нали ги пазят!

  А възраснитните са проблем, както за социалната, така и за здравната система....

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Сега ще се разбере колко родители мислят, че тази мярка е грешна като не си пуснат децата на училище. Очакват се 170 хиляди, да видим колко ще са в реалност.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  170 000, които не само на училище не пускат децата си, ами не им дават и да сядат на пейки и ги вардят от заразнолъжичност!

  Отговорни хора, с гравданско съзнание!

 49. 49 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":

  Къде в нормалния свят не вярват на мерките? Това, че се преекспонира накакъв протест като новина, не ме кара да си вадя изводи.

  И какви мерки има тук - освен кръчмите, всеки си ходи където и когато си иска.
  И пак се мърмори.

 50. 50 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#41] от "Patsis":

  Приемам, че числата са верни. Е, това ли е целта - да се върнем там?
  Неведнъж съм писал - готов съм да прекарам един грип за да може внукът ми да получи образование! Защо му се отнема това конституционно право?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Скоро пак ще има умрели на стълбите на болниците.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Не са спряха с теа дискотеки ..

  П.П

  В момента ИМА МНОГО свободни легла в Здравната Система .. защо напъваме, напъваме, напъваме и имаме Мерки та да забавяме развитието??

  Та Пандемията в този случай , няма да върви постепенно , с постоянна скорост , а ще се изсипе наведнъж, като лавина??

  ТОГАВА вече би имало хора по стълбите..

  ТОВА ЛИ Е ПЛАНЪТ, КАКВИ СА НИ РАЗЧЕТИТЕ??

 52. 52 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Сега ще се разбере колко родители мислят, че тази мярка е грешна като не си пуснат децата на училище. Очакват се 170 хиляди, да видим колко ще са в реалност.
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Не ми били 170 000, най ми били 1700 - ще се учудите(ако нямате някой познат/а в системата на образованието) колко родители искат да си изтикат децата в детската градина/училището. Изумявал съм се(не са единични случаи) как се обаждат родители на майка ми няколко дена преди официален почивен ден, за да питат дали детската градина ще работи през въпросния.

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":Къде в нормалния свят не вярват на мерките?
  Това, че се преекспонира накакъв протест като новина, не ме кара да си вадя изводи.
  И какви мерки има тук - освен кръчмите, всеки си ходи където и когато си иска. И пак се мърмори.
  —цитат от коментар 49 на taratanki


  Не бива да си вадиш никакви изводи - от нищо!
  Остани си с чисто сърце и с широко отворени очи , остани си с детско отношение към света!

  Иначе и кръчмите са затворени, и училищата!
  Учениците опазват Човешки живот , шматкат се на тумби, на тумби из села и градчета , пият енергийни, слушат Сузанита ..!

  Но ИНАЧЕ СИ ПРАВ!

  Транспортът - не е спрян , строежите - не са спрени , 80% от активното население ВСЕКИ ДЕН лови автобусите за работа и излиза от къщи - отива в цехове, в халетата на заводите, в месопреработващи фирмички, в складовете и дистрибуторските центрове, сяда зад волана , в автосервизите , в животновъдни ферми, в Марица Изток, в АЕЦа , в Девня ..

  В АЕЦа бяха по едно време 4400 човека, в “Видима-Идеал“ са 3000, в Нефтохима и Марица-Изток - и там калабалък ..
  В индустриалните зони край Пловдив - 30 000 са всеки ден- с автобуси от поне 50 населени места!

  И са по 10-11 часа в контакти с по 50-60 човека, поне .. с общи съблекални, общи бани и тоалетни, общо пушат и пият кафе, общо се хранят .. по строежите , газопроводите, магистралите, водните цикли, пречиствателните - хората се хранят във фургони по 7-8 човека.


  И какви мерки има тук - освен кръчмите, всеки си ходи където и когато си иска.
  —цитат от коментар 49 на taratanki


  80% от активното население по 10-11 часа не си е вкъщи, а е навън!
  Ходят, където си искат и са наблъскани!

  Спрете заводите, спрете Транспорта, спрете цеховете, спрете ТЕЦовете!

 54. 54 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  А нещо за Израел, където всичко е затворено, милиони са ваксинирани и случаите им растат?

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#42] от "Nil satis nisi optimum":

  Злобно, глупаво и недоказано твърдение. В нашата фамилия всички сме високо образовани.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Норките са само началото...
  Вируси ще се прхвърлят от хора на животни, и обратно...
  Ваксини ще трябва за всички...

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално


  Не ми били 170 000, най ми били 1700 - ще се учудите(ако нямате някой познат/а в системата на образованието) колко родители искат да си изтикат децата в детската градина/училището. Изумявал съм се(не са единични случаи) как се обаждат родители на майка ми няколко дена преди официален почивен ден, за да питат дали детската градина ще работи през въпросния.
  —цитат от коментар 52 на shymi


  Мнозина родители (виж им акъла) не разбират Мерките!

  Недоумяват, как докато те са на работа, а чедото им се шматка по цял ден неизвестно къде и неизвестно с колко пичлигара се било спасявало Човешки Живот!??
  Па и им е неясно, без реално образование - какво ще е бъдещето на децата им???

  Това се Мерките, свиквайте!
  Учениците ТРЯБВА да не са в училище, а на центъра и да пият биричка и това да е месеци!
  Спасяваме човешки живот!

  А и те ПОЛУЧАВАТ НАЙ-ВАЖНИЯ СИ УРОК- да са граждани!

  Пускайте си, Сузанита, момчета и момичета , отворете си кенчето, дръпнете коз - не обръщайте внимание на мърморковците!

 58. 58 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Ама това си се случва редовно в българските болници бе! Там така лекуват от много болести! Ти чак са ли разбра?

 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Къде в нормалния свят не вярват на мерките?
  —цитат от коментар 49 на taratanki


  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9471870

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nil satis nisi optimum":

  И аз съм готов да го изкарам докато изникне въпроса, ами ако синът ми е един от малцината млади които не "изкарват" този грип

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не съм казал, че Вие и Вашата фамилия сте ниско обрзазовани. Само отбелязах факта, че не искате хората да се образоват, защото

  Знанието е сила а властта не обича силните. Дори ги мрази!!!
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА
  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 62. 62 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#43] от "simChо":

  Ходеха на училище - пускат учителката на телефона и си джиткат по улиците. И още го правят. А Ангел Кунчев се радва, че мерките му действат.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ан Он":

  Я кажи в кои години закрихте селските училища и защо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално
 65. 65 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Досега не се бяхме сетили, наистина. Март месец миналата година някои правеха опити дори да спорят с офицерите от "щаба", но после видяхме, че и те не искат да има повече случаи, и ние не искаме. Искаме хем да го изкараме, хем да не се разчуеме по света, да не ни сочат с пръст. Това е нещо много българско и много мъдро.
  От щаба много се ядосват, като им кажеш правете повече тестове. Само повече се ядосват, като им кажеш, ми тогава отворете и заведенията и пуснете туристите. Не искат да изпуснат парите от ЕС, все пак.

 66. 66 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Скоро пак ще има умрели на стълбите на болниците.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Ще има, защото клиничната пътека плаща еднакво и за умиращите и за тези, с леките симптоми, които могат да си стоят вкъщи.

 67. 67 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#61] от "Nil satis nisi optimum":

  Е, те там имат политически цели да покриват, иначе няма да видат стипендии от чичко Шори.

 68. 68 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#60] от "дерибеев":

  Щом Ви е страх, просто не го пускайте на училище. Но не пречете на тези, които искат да учат да учат. Никой не води тези които не искат насила.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#61] от "Nil satis nisi optimum":

  Толкова сте и разбрали. Казвам точно ОБРАТНОТО. Нарича се функционална грамотност и Езопов език.
  Можеш да ми вярваш, че съм последния човек, който можеш да обвиниш че е фен на властта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Весело

  До коментар [#64] от "Лео":

  До коментар [#59] от "dosetliv":

  Ама недейте така - ще развалите виждането на човека, че тука сме единствените, на които им писна доброволно да се навеждат със свалени гащи по команда.

 71. 71 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  каква по дяволите е логиката на това разметешено присъствено обучение ???????
  —цитат от коментар 28 на stenlyaka


  Никой не знае, защото никой няма данни откъде минава заразата. Номерът е да се симулира дейност.

 72. 72 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#53] от "simChо":

  Спри за малко и помисли, не повтаряй това за заводите?


  Затварят училища - пандемията затихва.
  Отварят училища - 3 седмици след това тръгва нагоре.

  При еднакви други параметри - работещи заводи, транспорт, офиси и всичко друго, което си изброил. Дори и кръчмите не влияят толкова, както видяхме лятото и есента.

  Математика, пич.

 73. 73 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не съм казал, че сте "фен" на тази власт.
  Казх, цитирм точно: "Ти затова ли не искаш сега децата да ходят на училище? За да може когато дойдете на власт да няма знаещи хора?"

  Т.е. подготвяте си "материала" за след победата на социализЪма...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#73] от "Nil satis nisi optimum":


  Къде съм го написал , че не искам? Хайде без вменяване на неказани думи.
  Че и за социализъм говориш. Хайде изчакай малко.
  Май ти си от феновете на властта???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще Ви го обясня за пореден път - смятам сегашната власт за зло. Но смятам, че е по-малко зло от нанионалсоциализма и развития социализъм, които ти така често хвалиш. Ако алтернативата е да сваля Борисов за да доде на власт някой като Вълко Червенков, Живков, Сталин или Хитлер - благодаря!
  Ако целта е по-молко корупция и повече свобода - пиши ме и мен.
  Ти кажи каква е целта?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 76. 76 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 386 Неутрално

  [quote#43:"simChо"][/quote]

  Не знам какво сме им причинили, но не съм чувала за самоубийства на деца през последната година. През 2018 се самоуби съученик на сина ми, а през 2019 - едно дете от английската гимназия в града ни скочи от прозореца.
  На малкото ми дете пък му изчезна тика тази година.
  Важен въпрос, който никой не коментира, е дали да подкрепим децата при връщането им в училище с практически упражнения и консултации, с разговори и препоръки, или да ползваме присъствените седмици за масов разстрел с изпитвания и контролни. Като ни знам учителите, нямам съмнения кое ще е.

 77. 77 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#53] от "simChо":

  Да ви кажа информация от първа ръка от завод - докато работеха училищата, половината работещ на място персонал се разболя от короанвирус. От средата на декември нямаме нито един положителен тест - вчера беше последното тестване.

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nil satis nisi optimum":

  Пак познах. Фен на еманацията на корупцията и некадърността. Всичко срещу което се боря цял живот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nil satis nisi optimum":

  Някога да си чувал комуняга да казва истината? Толкова ще ти я каже и Кмета. Ще смотолеви нещо, ще си измисли друго, докато под някоя статия не се изтърве, колко е било хубаво едно време и не му лъсне червения зад... Между такива, като Кмета и Боко разлика няма никаква. Той затова го мрази толкова много.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#77] от "velvoofell":


  До коментар [#76] от "velvoofell":

  +++
  Колкото до тика , мисля че е въпрос на насилие в училище. Дано не рецивидира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Доверието в този щаб е нулево ....... Вече не си струва да се коментират ......бля-бля

 82. 82 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#50] от "Nil satis nisi optimum":

  Какво му пречи да получи образование?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 83. 83 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-после, изследванията по IFR на COVID-19, осъществени под ръководството на световно известния епидемиолог-статистик Джон Йоанидис (САЩ), са преминали през строга рецензия и са официално публикувани от СЗО. (Въпреки не особено доброжелателното отношение на СЗО към Йоанидис, който не им свиреше по гайдата и още от самото начало не повярва на прословутата лъжа на СЗО за 3.4% смъртност от COVID-19).

  https://www.who.int/bulletin/volumes/99/1/20-265892.pdf

  Изводът е ясен: за заразени под 70 годишна възраст, процентът на смъртност е между 0.04% и 0.2%.

  Към този извод може да се добави още, че за заразените над 70 годишна възраст, процентът е близък до общата смъртност сред хората на тази възраст при всяко заболяване.

  Ами сега?!

  Сега остава,при добро желание, интересуващите се просто да прочетат подходящото за случая мъдро четиво, публикувано на английски език тук https://off-guardian.org/2021/02/01/locusts/ , и преведено на български, на страница https://www.otizvora.com/2021/02/13033/skakaltsi/

 84. 84 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вече ти го казах - има само един човек, който да ме убеди да гласувам за Борисов и това си ти! Като повтаряш непрекъснато опорката му, че падне ли той, комунизма се завръща!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 85. 85 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И защо тогава съсипваме живота и здравето на милиони хора са малоумни дивашки мерки?

 86. 86 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Т.н. "Здравни власти" притежават инструменти да управляват обявените бройки на "положителни" ежедневно и постъпилите в болници.
  Числото на "положителните" зависи основно от това колко теста и от кои лаборатории са включени в дневната сводка. Здравните власти могат да правят това по своя преценка.
  Числото на "постъпили в болнициа" се определя според инструкциите и протоколите на "здравните власти" към зиректорите на болници.
  Числото на интензивните и съйответно смъртните зависи директно от числото на тези в болница.
  В такъв смисъл как ще бъде представена или разказана ковид приказката пред обществото зависи изцяло от здравните власти и какво целят да постигнат според конкретната ситуация.

 87. 87 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мондиана":


  Щото нищо не се променя от “мерки”, колко още време ви трябва за да зацепите?

 88. 88 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#79] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Кмета е готин. Комунист, не човек - ламарина...

  Много върви за мезе към сутрешното кафе...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#79] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Ако визираш вожда ви то да, напълно си прав.А с моето досие в ДС мога да те "съветвам" от тук до границата.
  Ти имаш ли досие в ДС смехурко или си от съствителите на същите.
  Хайде сега мини на другата страница от учебника за омаскаряване на по-умните опоненти на властта. Чакам да видя какво знаеш и можеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Гневно

  До коментар [#82] от "hamiltonf":

  На калпав ученик дистанционното му пречи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Гневно

  До коментар [#84] от "Nil satis nisi optimum":

  Той те пази от комунизма, от путин, от вируса и дори от собствената ти мислА и съвест. Сполай ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Гневно

  До коментар [#85] от "Billy Pilgrim":

  Това е нивото на капацитета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#19] от "cke22715627":


  Може спокойно да отложим живота изобщо за след 10тина години и който оцелее оцелее, важното е да плашим ксшлицата.

 94. 94 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  без налични ваксини ситуацията не е по различна от преди 1 година.

  само масовото ваксиниране може да доведе до нормализация на обществения живот и на бизнеса.

  за съжаление не се очертава скоро да се случи.

 95. 95 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#89] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, с тези заучени фразички се пробвай в пенсионерския клуб. Аз за разлика от теб не съм кадър на рабфак и подобно ниво на общуване ми идва твърде ниска топка. Опитай с някой друг, може и да ти се получи. Мен само ме убеждаваш, че страдаш от сериозен интелектуален недоимък.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 96. 96 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#82] от "hamiltonf":

  Тези, които исат училищата да останат затворени, Мислех, че е ясно...

  Хайде, довиждане, че смятам да се отдам на по-приятни занимания.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Гневно

  До коментар [#81] от "MPetr":

  Вчера пуснах една анкетка тук. Дори и най-върлите тролове на бб не вярват нито на бойко нито на щаба, видимо от първосигналното гласуване.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/03/4170868_zaliatata_ot_covid-19_portugaliia_tursi_pejdunarodna/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#33] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":


  То хубаво, ние сме прости ганьовци ама защо “нормалния свят” не се опази от кашлицата след като предприемат “правилните” мерки? Даже са по зле като бройки.

 99. 99 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#31] от "oii34567760":

  Колега, благодаря.

  કટાક્ષ
 100. 100 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И аз съм на мнение, че ответът към вируса трябва да е "под строй" -
  както изолацията, така и ваксинирането.
  Иначе справяне с него няма.
  Как се мобилизираха китайците и за нула време
  със строга дисциплина "ометоха" вируса?А?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK