Патриотите отново предлагат спирането на новините на турски език

Патриотите отново предлагат спирането на новините на турски език

© Спас СпасовОбединени патриоти", които от години настояват за спирането на новините на турски език, отново правят опит да вкарат темата в дневния ред на парламента. Всички депутати от групата предлагат промени в Закона за радио и телевизия, с които новините и предаванията да са само на български език. Това се разбира от проект, качен на страницата на парламента.


В мотивите на предложението е посочено, че възможността да има предавания и новини на друг език за хора, за които българският език не е майчин, е в разрез с контституционното задължение на всеки българин да учи майчиния си език. Патриотите предлагат да отпадне и записаното в закона задължение на националната телевизия и на националното радио да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският не е майчин, включително и на техния език.


"Именно чрез измененията в закона през 2000 година, които целим да бъдат премахнати, в ефира на БНТ стартират новини на турски език. Смятаме, че те са излишна привилегия за определен етнос и обслужват политически интереси. В България не трябва да има деление на етнически принцип и в тази връзка подобно толериране на отделни групи от населението е недопустимо. В противен случай трябва да има новини на арменски, иврит и други езици", пишат още вносителите.


През 2014 година, когато патриотите влязоха във властта, Валери Симеонов (тогава председател на Националния фронт за спасение на България) обяви, че премахването на новините на турски е най-важно за неговата партия. Тогава въпреки заканите това не се случи. Темата отново беше повдигната в края на 2020 година, когато парламентът приемаше промени в закона за радио и телевизия, с които се транспонира директивата за аудио-визуални медийни услуги. Тогава патриотите се заканиха да внесат отделен проект за промяна в закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK