Заплатите в съдебната системата се увеличават с 10%

Заплатите в съдебната системата се увеличават с 10%

© Надежда Чипева, КапиталЗаплатите в съдебната система се увеличават със 10%. Това ще стане със задна дата от първи януари, реши на заседанието си в четвъртък Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде news.lex.bg. . Така възнаграждението на районен съдия и прокурор - без класа прослужено време и парите за ранг, става 3300 лв., а на върховен съдия и прокурор - 5460 лв.


Също с 10 % се увеличават парите за ранг, което ще струва над един милион и двеста хиляди лева, заяви членът на съвета Севдалин Мавров. Засега няма увеличение на размера на сумите за ранг на служителите. На заседанието стана известно още, че работната група, която трябваше да предложи нов механизъм за формиране на заплатите в съдебната система, се е събирала рядко и не е разработила варианти за заплатите.


Причината за това е, че членовете на съвета, участващи в нея, са били на коренно различни позиции по какъв начин трябва да се формират възнагражденията така, че да се намали разликата в размера им за различните нива на системата. Освен това министерствата на финансите и на социалната политика са отказали да изпратят експерти, които да помогнат за разработването на нов метод за определяне на заплатите.


Членът на съвета от прокурорската колегия Евгени Иванов нарече разликите в заплатите "разлом", който трябва да бъде премахнат по най-справедливия начин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK