Гилдията на архитектите се опълчи на законови промени, инициирани от Фандъкова

Надстрояването на покривите ще стане масова практика с промените в ЗУТ, предупреждават от Камарата на архитектите

© Велко Ангелов

Надстрояването на покривите ще стане масова практика с промените в ЗУТ, предупреждават от Камарата на архитектитеИзбори 2022

Браншовите организации на архитектите и инженерите се обединиха в искането президентът Румен Радев да наложи вето на "скандалните промени" в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Техен вносител е депутатът Александър Ненков от ГЕРБ по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им е от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Промените бяха приети от Народното събрание на 27 януари.


С промените общините се освобождават от своето задължение да прилагат регулацията и да отчуждават частните имоти (върху които минават улици), както и да благоустрояват с улици и тротоари около новите сгради. Така общините ще прехвърлят тази отговорност на собствениците на имотите и на строителните предприемачи, разтълкува промените в ЗУТ арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ).


Промените са от полза на общините, които не си вършат работата
"Там, където общините не работят, те се опитват работата им да бъде свършена от други хора, които нито имат тези права, нито задължения за това. С тези поправки в ЗУТ уж се търси решение на проблемите, а всъщност се цели да се разтоварят общините от основните им задължения", посочи проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите.


Заради тези промени в закона ще се повиши цената на строителството и това ще се усети до една-две години, прогнозира арх. Милков.


В София новото строителство е обременено в най-горните етажи, които се дострояват и надстрояват допълнително с тераси, остъкляват се и гледката е "прекрасна". Именно срещу това се борим и искаме да запазим член 24, ал.3 от ЗУТ, подчерта той. Приетите нови алинеи 4 и 5 в този член обаче го обезсмисляли.


Ул. "Иван Пейчев" е частна, защото не е отчуждена от общината и няма как да се премести стълбът.

© Максим Караджов

Ул. "Иван Пейчев" е частна, защото не е отчуждена от общината и няма как да се премести стълбът.


ЗУТ няма нужда от такива кърпежи, които обслужват определени интереси, а от цялостна ревизия и балансиране между частния и публичния интерес, защото този закон не работи и постоянно се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата, смята Булев.


С процедурни хватки прокарали промените в Народното събрание


Спорните текстове в проекта за изменение на ЗУТ са били прокарани в последния момент - между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка на въздействието. Това се посочва в обща декларация, подписана и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, от Съюза на ландшафните архитекти, от Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти, от КАБ и САБ.


Арх. Милков: Няма политически интереси в искането ни за вето


Искането за налагане на вето от президента не е продиктувано от политически интереси, подчерта арх.Милков. Позицията на браншовите организации е била изпратена на министър-председателя и на председателя на Народното събрание, но отговор не е бил получен, посочи той. Ако президентът не подкрепи искането на архитектите, те са готови да отнесат въпроса до европейските институции.


ГЕРБ-София: Столичната община не бяга от ангажиментите си


След изявленията на архитектите групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет излезе с позиция за приетите промени в ЗУТ.


"Столичната община не бяга от ангажимента си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци трябва да понасят допълнителна финансова тежест , за да догонват амбициите на строителните предприемачи. Столичната община ще продължи да отчуждава терени за улици и публична инфраструктура според възможностите на бюджета", се заявява в позицията.


В проектобюджета на Столичната община за 2021 г. са заделени общо 8 млн. лева за отчуждаване. Само за район "Лозенец" ще са необходими милиони левове за изкупуване на частни имоти, върху които минават улици, според кмета на района Константин Павлов от "Демократична България".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK