Гилдията на архитектите се опълчи на законови промени, инициирани от Фандъкова

Надстрояването на покривите ще стане масова практика с промените в ЗУТ, предупреждават от Камарата на архитектите

© Велко Ангелов

Надстрояването на покривите ще стане масова практика с промените в ЗУТ, предупреждават от Камарата на архитектитеБраншовите организации на архитектите и инженерите се обединиха в искането президентът Румен Радев да наложи вето на "скандалните промени" в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Техен вносител е депутатът Александър Ненков от ГЕРБ по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им е от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Промените бяха приети от Народното събрание на 27 януари.


С промените общините се освобождават от своето задължение да прилагат регулацията и да отчуждават частните имоти (върху които минават улици), както и да благоустрояват с улици и тротоари около новите сгради. Така общините ще прехвърлят тази отговорност на собствениците на имотите и на строителните предприемачи, разтълкува промените в ЗУТ арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ).


Промените са от полза на общините, които не си вършат работата
"Там, където общините не работят, те се опитват работата им да бъде свършена от други хора, които нито имат тези права, нито задължения за това. С тези поправки в ЗУТ уж се търси решение на проблемите, а всъщност се цели да се разтоварят общините от основните им задължения", посочи проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите.


Заради тези промени в закона ще се повиши цената на строителството и това ще се усети до една-две години, прогнозира арх. Милков.


В София новото строителство е обременено в най-горните етажи, които се дострояват и надстрояват допълнително с тераси, остъкляват се и гледката е "прекрасна". Именно срещу това се борим и искаме да запазим член 24, ал.3 от ЗУТ, подчерта той. Приетите нови алинеи 4 и 5 в този член обаче го обезсмисляли.


Ул. "Иван Пейчев" е частна, защото не е отчуждена от общината и няма как да се премести стълбът.

© Максим Караджов

Ул. "Иван Пейчев" е частна, защото не е отчуждена от общината и няма как да се премести стълбът.


ЗУТ няма нужда от такива кърпежи, които обслужват определени интереси, а от цялостна ревизия и балансиране между частния и публичния интерес, защото този закон не работи и постоянно се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата, смята Булев.


С процедурни хватки прокарали промените в Народното събрание


Спорните текстове в проекта за изменение на ЗУТ са били прокарани в последния момент - между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка на въздействието. Това се посочва в обща декларация, подписана и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, от Съюза на ландшафните архитекти, от Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти, от КАБ и САБ.


Арх. Милков: Няма политически интереси в искането ни за вето


Искането за налагане на вето от президента не е продиктувано от политически интереси, подчерта арх.Милков. Позицията на браншовите организации е била изпратена на министър-председателя и на председателя на Народното събрание, но отговор не е бил получен, посочи той. Ако президентът не подкрепи искането на архитектите, те са готови да отнесат въпроса до европейските институции.


ГЕРБ-София: Столичната община не бяга от ангажиментите си


След изявленията на архитектите групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет излезе с позиция за приетите промени в ЗУТ.


"Столичната община не бяга от ангажимента си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци трябва да понасят допълнителна финансова тежест , за да догонват амбициите на строителните предприемачи. Столичната община ще продължи да отчуждава терени за улици и публична инфраструктура според възможностите на бюджета", се заявява в позицията.


В проектобюджета на Столичната община за 2021 г. са заделени общо 8 млн. лева за отчуждаване. Само за район "Лозенец" ще са необходими милиони левове за изкупуване на частни имоти, върху които минават улици, според кмета на района Константин Павлов от "Демократична България".

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Стават все по нагли. Ако спечелят през април - още повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Стават все по нагли. Ако спечелят през април - още повече.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Строителите точно това искат. Архитектите пак нещо не са разбрали или защитават някакви собствени интереси.

 3. 3 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 527 Неутрално

  А някой знае ли, какво е проектирал този Главен архитект. Площада на Червен бряг или нещо друго?

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Избрахте фандъка, сега си носете последствията...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Първата снимка в някоя фавела ли е правена?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Абе, учителката по руски и от закони ли разбира. Кой и дава акъл да ги предлага.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  София единственият град в Европа, в който няма квартали на средната класа. В "затворените комплекси" липсва свързаност с канализация и градски транспорт, зимно почистване. За детска градина и училище въобще не говорим. Пред бариерата на луксозния затворен комплкекс с басейн започва осеян с дупки двулентов селски път, по който сутрин и вечер задръстването е като по "Орлов мост". Гледахме филмите на бТВ за наши роми, самонастанили се в изоставените постройки на Дуисбург. Да предположим, че от Дуисбург в София се телепортира един такъв квартал от сгради с еднакъв фасаден силует, без климатици и сателитни чинии по прозорците, с равни тротоари, ивица зеленина между тротоара и платното, джобове за паркиране на колите, трамвайна спирка със закачено разписание по час и минута. Това е напълно достатъчно в условията на София, за да му излезе прякор "баровския", "милиардерския", "Ориндж каунти", "Паралийския". Ученички и студентки от цяла София да започнат да се навъртат по улиците, за да си намерят материално обезпечено потомство "на уреденото", вместо в гетото.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 734 Неутрално

  След като има "ремонт на ремонта", е редно и да има надстройка на надстройката, мансарда на мансардата, апарт хотел като разширение на будка за вестници и тнт. Докато има кой да купува имоти без зелени пространства. без места за паркиране, без гаражи, улици, тротоари, детски градини, училища, поликлиники итнт. ще има и кой да им ги строи. А общината най-умее да губи неусетно имотите си и да плаща за някакви хипотитчни услуги, които евентуално са били извършени, или се е смятало чеможе да се извършат, или ако биха били извършени, може би щяло да са нужни в минали периоди.
  Ама данчето я преизбират безотказно, та явно "столичани" са доволни!

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Спорните текстове в проекта за изменение на ЗУТ са били прокарани в последния момент - между първо и второ четене, без обществено обсъждане, без оценка на въздействието. "

  Това е една от първите точки в наръчника на напористия гербаджия.

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  Стандартна практика, нищо ново под слънцето.
  Постоянно трябва да си играем на стражари - апаши

 11. 11 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  прави са архитектите, не трябва да има промяна, сега нещата са си наред. такива чудеса нароиха в София. красиви сгради, уредени квартали. и сега фандъка иска промяна. не става.
  преди време архитектите спряха на бойко детската болница и сега каква нова хубава имаме. ако бяха оставили предишния проект щяхме чак началото на 2022 да имаме модерна педиатрия.

 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Гневно

  Самоковските цигани са по-малко вредни, отколкото самоковската даскалица!
  Затова ни казват: Бате, вие крадете повече!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 785 Неутрално

  София, един прекрасен град за живеене :)

 14. 14 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много манипулативна статия. Целта на промените е затваряне на вратичките позволяващи сегашното презастрояване. Забрана на сгради само с ателиета, които не спазват отстояния и нямат паркоместа. Аман от художници .
  Като не е отчуждена улицата - няма да се строи и готово. Защо трябва всички данъкоплатци нда плащат за да могат да се застроят всички ниви, с които са били оземлени да дни време софийските селяни, а сега изкупени от мутри и зализани бизнесмени.

 15. 15 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Като чета коментарите виждам, че цялата комунистическо-костовистка измет не е пропуснала да се отчете с пост.

 16. 16 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ех, Калинка Малина...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 17. 17 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Класика, между първо и второ четене, толкова ли е трудно да се спазва процедурата? Дори една идея да е добра, така се опорочва, няма как да се предвиди всичко от вносителите. Нали затова така е направено. Или юристите в ГЕРБ са безгрешни и нямат нужда от такива лигавщини?

  Не ме търсете преди обяд
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "..... както и да благоустрояват с улици и тротоари около новите сгради."

  Искам да споделя, но само в българската столица (и в България разбира се) първо се строи жилищната сграда, и след това улици и тротоари. Защото някой би ли си представил да се строи сграда, дори и сред полето без строително разрешение? 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "..... както и да благоустрояват с улици и тротоари около новите сгради."

  Искам да споделя, но само в българската столица (и в България разбира се) първо се строи жилищната сграда, и след това улици и тротоари. Защото някой би ли си представил да се строи сграда, дори и сред полето без строително разрешение? 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Когато прочетох "Сияйна зора" на Джек Лондон бях шашнат, че по негово време строителството започвало с градската инфраструктура (улици, канализация, тротоари), и след нова сгради. Всъщност това е римския образец за градове.
  При нас вирее османският образец - къща сред полето, и след това се мисли за улица, тротоар, осветление (автобусна спирка - това е лукс).

  В Истанбул са се отказали от османския образец преди повече от 50 години - първо пресичащи се под прав ъгъл улици, после тротоари, и накрая се продават терени за строителство.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Най-големия проблем в страната е, че гласуващите не могат да различат простака от ерудирания и знаещия. Простащината у нас е институциялизирана.

 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  Така е , със специалистите по " всичко " , а и личният пример бил заразителен казват......

 23. 23 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Когато се прибират пари (и рушвети) за строителни разрешения - може. Когато трябва да се дават за улици и тротоари - не може!

  Не плащам данък обществено мнение
 24. 24 Профил на rvm
  rvm
  Рейтинг: 11 Неутрално

  за мен нещата не са напълно едностранни.
  Това което предлагат от общината е да си измият ръцете, но от друга страна го има проблема, че на строителите им се позволява да строят абсолютно както си искат. правят сградата на средата на къра и хом общината (тоест всички) трябва да им прокарат улица до там. Има не един или 2 случая в които часта от улицата която е в частният имот абсолютно нарочно не се асфалтира (защо те да дават пари).
  Трябва да има точен и ясен баланс кои за какво отговаря, но по нашите географски ширини обичаме да се мятаме от единия край на другия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK