Варненският областен управител е продал почти декар от Морската градина (допълнена)

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум", отбелязан с червена окръжност

© Google Maps

Теренът, върху който има намерение да строи "Феста делфинариум", отбелязан с червена окръжностДържавен терен от 863 кв.м в Морската градина на Варна е бил продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември м.г. Това показва съдържанието на договор, сключен между фирмата, която е еднолична собственост на Славова, и областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Цената, на която е продаден имотът, е малко под 204 хил. лв.


Като основание за извършената продажба е посочен текст от Закона за държавната собственост, според който земя - частна държавна собственост, или съответни идеални части от нея може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Според отразеното в кадастъра въпросната сграда, послужила като основание за продажбата на почти декар от Морската градина на "Пропъртис ПС", е едноетажна, със застроена площ 19 кв.м и с предназначение "за водоснабдяване и/или канализация". Според запознати със сделката най-вероятно става дума за канализационна инфраструктура, обслужваща съседния Делфинариум, който също е собственост на Петя Славова (председател на надзорния съвет на Инвестбанк) през друго дружество.


Договорът за продажба на терена в Морската градина на Варна

© Дневник

Договорът за продажба на терена в Морската градина на Варна
Теренът, обект на сделката, граничи с друг имот на Петя Славова от над 2700 кв.м, който се намира на практика на "първа линия" с панорамна гледка към Варненския залив. Точно върху този терен в средата на 2018 г. общинският Експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж, а решението беше отразено в протокол от заседанието.


Теренът, продаден на "Пропъртис ПС"

© Скрйнош от АГКК

Теренът, продаден на "Пропъртис ПС"


Става дума за проект, внесен от дружеството "Феста делфинариум", част от "Феста холдинг" на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до варненския Делфинариум "басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения". Проектът предвижда и аквапарк.


Всичко за одобрения строеж - тук.


Проектът на "Феста делфинариум" за строителство във варненската Морска градина доби публичност само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.


За смъртта на морските бозайници във варненския делфенариум - тук, тук и тук.


След публикациите от "Феста делфинариум" се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им. Вероятно с този мотив - за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените, сега идеята за строителството на нови басейни и аквапарк в Морската градина ще бъде върната на дневен ред.


Целият терен след продажбата на държавен имот през ноември м.г.

© Скрйнош от АГКК

Целият терен след продажбата на държавен имот през ноември м.г.


"Дневник" изпрати до областния управител на Варненска област Стоян Пасев въпроси, които трябваше да изяснят мотивите, с които той е продал държавният терен на частно дружество, и било ли е представено инвестиционно намерение за него? Отговорите бяха получени седмица, след изпращането им и три дни след публикацията на този текст. (Вижте ги в края на статията) Компанията "Пропъртис ПС" на Петя Славова не е посочила никакви контакти за комуникация.


Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността си да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Последните примери за това са въвеждането в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина - двуетажна сграда, собственост на "Зърнени храни - гр. Силистра", и довършваните в момента строителни работи в имот на компанията "Марешки недвижими имоти", свързана със зам.-председателя на парламента Веселин Марешки.


Отговори на въпросите, изпратени до областния управител на Варненска област Стоян Пасев, във връзка с продажбата:


Държавата е собственик на имот с идентификатор 10135.536.244 по КК и КР на гр.Варна, с площ 863 кв.м., съгласно акт за частна държавна собственост 5422/2004 г. В имота има изградена сграда- фекална помпена станция, разделена на две части с площ 19 кв.м., утаечен водоем за морска вода, свързан чрез 50 метров тръбопровод с основната сграда на Делфинариума- Варна, бетонов резервоар с цистерна, свързан чрез 10 метров тръбопровод с основната сграда на Делфинариума- Варна, агрегатно помещение и помпена станция с тръбопровод за морска вода. Всички тези съоръжения са неразделна част от основната сграда на Делфинариум-Варна, собственост търговското дружество « Пропъртис ПС» ЕООД.


На основание чл. 44, ал.3 от Закона за държавната собственост/ЗДС/ във връзка с чл.84 и сл. от Правилника за прилагането на закона за държавната собственост ППЗДС/ производството (по продажбата, бел. ред.) започва по искане на всяко физическо и юридическо лице, притежаващо собственост върху законно построена сграда , изградена върху земя - частна държавна собственост или идеални части от правото на собственост върху законно построена сграда, изградена върху такава земя.


Търговското дружество е представило всички изискуеми документи по реда на ЗДС н ППЗДС и след определяне на пазарната стойност на имота е заплатило сумата в размер н 169 800 лева без ДДС за придобиване на правото на собственост върху имот с идентификатор 10135.536.244 по КК и КР на гр.Варна с площ 863 кв.м.


Търговското дружество « Пропъртис ПС» ЕООД е собственик и на сграда с идентификатор 10135.536.534.3, представляваща Делфинариум, изграден в имот 10135.536.534 (съседен на имот с идентификатор 10135.536.244) и собственик на имот с идентификатор 10135.536.248 (съседен на имот с идентификатор 10135.536.244).


В заявлението на собственика на сградата и съоръженията , находящи се в имот с идентификатор 10135.536.244 по КК и КР нa гр. Варна е посочено, че е необходим като допълнителна площ за изграждане на нов външен басейн на Делфинариума и необходимите съоръжение към него, като се създадат максимално добри условия за местообитаване на делфините.


Стартирана е и амбициозна научна, медицинска и образователна програма съвместно с Делфинариума в Констанца - Румъния, Технически университет - Варна и Медицинска академия-Варна по изучаване и съхранение на делфините и морските бозайници. Ще започне и лечение с делфини на деца с аутизъм и ДЦП. Един от предвижданите в плана басейни ще бъде за спасяване и рехабилитация на черноморски делфини в кризисна ситуация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK