Валентин Радев подписал договора, разследван от ОЛАФ, защото не допускал, че има нередности

Валентин Радев подписал договора, разследван от ОЛАФ, защото не допускал, че има нередности

© Юлия ЛазароваБившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е подписал договора за покупката на автомобили за МВР, за който сега Европейската служба за борба с измамите (OLAF) иска България да възстанови отпуснатите близо 6 млн. евро, защото не се усъмнил, че има нередност. Пред Би Ти Ви той няколко пъти обясни, че съвестта му е чиста и е сложил подписа си без да се съмнява договора за доставката на 290 автомобила, тъй като той е подготвен от предходния служебен кабинет, в който поста заемаше Пламен Узунов, настоящ секретар на президента Румен Радев. Казусът от няколко дни се използва в продължаващия конфликт правителство-президентство.


Той не обясни, но и не бе попитан защо все пак не е направил проверка преди да се подпише след като по жалби, свързани с избора на доставчик на автомобилите "Грейт Уол", са правили проучване и са се произнасяли Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд.


"Не съм допускал, че служебен министър може да застраши по такъв начин националната сигурност", аргументира позицията си Радев. "Ако е имало такива дефекти, които са казали от ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Имало ли е политически натиск?", попита той и посочи, че няма как политиците да вникнат, че има пороци в обществената поръчка, при положение, че на ОЛАФ са трябвали две години и половина да ги открие."Никой не ме е осведомил, че има някакви слабости в тази обществена поръчка", каза бившият вътрешен министър.
На свой ред насочи стрелите си към президентската институция като посочи, че след като заел поста се чудел защо служебното правителство, което има основна задача да подготви изборите, се е фиксирало в изпълнението на обществени поръчки.


В студиото преди него участваше адвокатът на Пламен Узунов Емилия Недева. Самият Узунов досега лично не е коментирал случая. Тя заяви, че не знае нищо по тезата на ГЕРБ, че подмяната на критериите за полицейските автомобили е направил Узунов.


В официалните изявления на прокуратурата нямаше нищо такова, няма го и в прессъобщението на ОЛАФ, коментира Недева. Според нея ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна, или умишлено подтиква разследването в определена посока.


"За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има", попита Недева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK