На живо

Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Лили ТоушекПри продължаващ ръст на заразените в страната започна ваксинирането с препарата на "Астра Зенека", на който основно България разчита въпреки редуцираните и закъснели доставки от производителя. По прогноза на директора на "Пирогов" при наличието на препарати масовата ваксинация може да започне до 2 седмици.


Министърът на образованието даде заявка за масово тестване в училищата и обяви, че в над 300 от тях ще бъде удължена учебната година.


По традиция официалните данни за разпространението на коронавируса в неделя показват по-малко нови случаи при по-малко тестове като неотразените случаи от уикенда намират място в данните във вторник.
За последното денонощие са направени едва 5 733 теста и са установени 493 нови случая, които на седмична база са с 26% повече. В болница се лекуват 3 133 души, а в интензивни отделения са 281.
Починали през последното денонощие са 9.


"Дневник" проследи на живо ситуацията. Актуалната обстановка по света можете да видите тук.

На територията на София през нощта в събота срещу неделя са извършени множество проверки от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съвместно със Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), за спазването на противоепидемичните мерки, определени със заповед на министъра на здравеопазването. При една от проверките полицаите реагирали на сигнал от граждани, че в хостел на бул. "Хр. Ботев" има струпване на хора и се хвърлят предмети на улицата. На място са установени 14 лица, 11 от тях - непълнолетни, и 3 - пълнолетни, съобщи МВР.


За случая е уведомен инспектор към "Детска педагогическа стая" при 4 районно управление. Родителите на един от непълнолетните са отказали да дойдат и да вземат детето си. Един от пълнолетните, присъствали на адреса, се е ангажирал да го съпроводи до дома му. Всички непълнолетни са призовани да се явят в понеделник с родител в полицейското управление.

Балтов: Масовата ваксинация може да започне до 2 седмици

В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и с оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици. Това прогнозира пред "Нова телевизия" Асен Балтов, директор на спешната болница "Пирогов".


По думите му в момента, в който ваксините са налични в страната, ще бъдат поставени максимално бързо.


Увеличават се случаите на инсултите и инфарктите, които водят до т. нар. постковид синдром, обяви той за преминали през вируса хора. "Трябва да се наблегне на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си излекуван до край. Препоръчваме профилактика", посочи той, макар в официалната статистика всички изписани от болница и тези, на които е изтекла карантината да се водят излекувани.


Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Юлия Лазарова

Томислав Дончев обясни темпа на ваксиниране с избраната стратегия

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни по-бавния темп на ваксиниране в България в сравнение с други страни от ЕС с избраната стратегия - да се пази и втора доза за вече ваксинирането. Другите страни подходили различно и прилагали за първа доза всички доставени количества. Пред Би Ти Ви той посочи, че стратегията е избор на експертите.


В края на януари брюкселското издание "Политико" изчисли, че с темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.


За ръста на заразата той посочи, че според него се дължи на това, че училищата бяха отворени от началото на годината за по-маликте ученици и те се превръщат в нещо като хъбове за заразата.


По повод забавените плащания на служителите в затворените бизнеси като заведенията от 24 лева на ден, каза, че плащането е ускорено и че вече почти всички кандидатствали са получили парите.


Колко са ваксинираните четете тук.


Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Юлия Лазарова

Нова вълна на вируса може да се контролира, обяви директор на болница

Задаващата се нова вълна на заразата може да бъде контролирана с всички средства, с които разполагаме – носене на маски, мерки в учебните заведения, ограничаване на събирането на хора и т. н. Ефектът от тях е доказан научно във водещите медицински списания. Това коментира пред Би Ти Ви Татяна Червенякова, директор на Инфекциозната болница в София.


В отговор на въпрос за събраните наблюдения за дългосрочния ефект при преболедуване на ковид, тя посочи, че "като че ли" не се получават дълготрайни увреждания. Все пак посочи, че се срещат след това проблеми с отделителната система, сърдечно-съдовата система и др. При голяма част от пациентите над 65 г. пък се среща миокардит.


За мен няма разлика между всичките ваксини, базирани са на различен принцип, но постигат добър имунитет.

Пристигат още ваксини на

В понеделник сутрин в България ще пристигнат още 17 550 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" Pfizer/BioNTech, съобщи Министерството на здравеопазването.


Днес сутринта започна ваксинирането с продукта на "Оксфорд"/"Астра Зенека" след пристигането с голямо закъснение и в намалено спрямо първоначалния план количество на 28 800 дози в събота вечерта.


Според данните от Единния информационен портал към събота вечер в страната са поставени общо 57 016 дози ваксина.

313 училища са решили да удължат учебната година

Ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас, коментира пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него при тези ученици има по-малко пропуски, отколкото в предходни години."В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше", обясни той.


По данни на министерството 24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, а 5-6% са преболедували коронавируса.


Обяви, че обсъжда с министъра на здравеопазването масово тестване на учениците при това няколко пъти. Призова родителите да се съгласят.


313 училища са решили да удължат учебната година


за различни класове, сочат данни на министерството. Оценката му е, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено. "Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка", обясни Вълчев.


Посочи, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7-ми и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко. "Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми... Все пак се мерят знания, натрупани за няколко години", коментира той.

Дания налага 10-дневна карантина при влизане

Датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната, от днес 7 февруари до 28 февруари, съобщи Министерството на външните работи.


Всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището в Копенхаген, но ще трябва и да се самоизолират за 10 дни, независимо от резултата на теста.


Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания.


Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на Covid-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.


Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната.

Зачестяват сигналите в Спешна помощ

От миналата седмица сигналите в Спешна помощ за случаи на COVID-19 са започнали да нарастват, съобщи пред БНТ Катя Сунгарска, говорител на центъра в София.


В понеделник имахме 19 повиквания за COVID-19, във вторник те вече бяха 30, с в сряда - 46. Тенденцията отново е нагоре.


Катя Сунгарска,

говорител


Обяви, че неодобрението към работата на центъра идва от неразбиране, а не заради несвършена работа. "Най-трудно е това, че няма как да не се губи време, защото когато става въпрос за COVID-19, колегите трябва да се върнат в централата и да се опаковат и оборудват. Трудно е да успокоят хората и това създава трудност. Има хора, които просто трябва да се успокоят и да прекарат състоянието си у дома, а не се налага да отидат в болница.", допълни тя.


Съобщи, че мобилни екипи на центъра са се включили в свободните си дни в процеса по ваксиниране.


Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

В 77% от малките училища няма заразени в момента, сочи анкета

В близо 77 % от училищата в страната в момента няма заболели ученици и учители. В почти 20% има до 5 % заболели и едва 2.5 % имат над 10 % заболели. Това показва анкета от 1 до 3 февруари в 233 училища от цялата страна като над половината от тях са с до 150 ученици. Около една четвърт са с над 250 ученици. Анкетата е направена от Център "Амалипе" и е в училища от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник". Тя обединява близо 300 училища, голямата част от които са с различна концентрация на ученици от уязвими групи и особено на ромски ученици.


В 50% от училищата до 5 % от учителите са се срещнали с вируса,


а около една четвърт от училищата споделят, че досега не са имали заразени преподаватели. По-голямата част от тях (около 75%) са селски училища.


По отношение на учениците, над три четвърти от училищата споделят, че никой от техните ученици не се е сблъсквал с болестта (75.5%), в 20% от училищата от коронавирус са преболедували до 5 % от учениците.


Почти всички декларират, че или всички или по-голямата част от учениците спазват предпазните мерки като ползване на топла вода, дезинфектанти, лични предпазни средства в междучасията, по коридорите и общите помещения. 86 % от училищата посочват, че успяват да осигурят напълно или в много голяма степен социална дистанция в час. 93% имат създадена организация на движението по коридорите, а 98% са гарантирали да няма струпване на големи групи ученици на едно място.


Над 57 % от участвалите в проучването са селските училища, 28.57% са училищата в малките населени места, и съответно около 15% са училищата, които се намират в областни градове и в София (като столичните училища са само 4).

Да не се смесват ваксините, съветва шефът на Александровска болница

Никой не може да предвиди какво би се случило, ако за първата доза се използва един вид ваксина, а за втора - друг вид, тъй като те са създадени на различен принцип. Затова не съветвам да ес прави такова смесване, коментира пред БНР Борис Богов, изп. директор на Александровска болница, където по-късно започва ваксинирането с пристигналата снощи ваксина на "Оксфорд"/"Астра Зенека".


Допълни също, че риск за ваксинираните няма дори много да закъснее обхващането на 70% от населението, за да се постигне стаден имунитет. Прогнозира, че до началото на идната година би трябвало поне 65% от населението да е в групата на ваксинираните и прекаралите коронавируса.


През седмицата бе обявено, че Александровска болница започва прегледи след записване на хора, прекарали вируса, за да се прецени нуждата им от долекуване и рехабилитация. Богов посочи, че вирусът може да доведе до белодробни проблеми, депресивни състояния, високо кръвно, отключване на бъбречни и др. заболявания.

Започва ваксинирането с "Астра Зенека"

Тази сутрин първо в "Пирогов", а по-късно и в Александровска болница ще бъдат ваксинирани първите българи с ваксината на "Астра Зенека" (Oxford University/AstraZeneca), първите 28 800 дози от която пристигнаха снощи в България. Сред ваксинираните ще има представители и на избирателни комисии, което означава, че се слага началото и на третата фаза от плана за ваксиниране, обяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.


Той уточни, че в официалната листовка на ваксината е посочено, че може да бъде поставяна на хора над 18 г. и не са посочени ограничения над нея.


Предимството на тази ваксина е че може да се съхранява в хладилник без да е нужно да е на много ниска температура, а освен това разстоянието между двете дози може да бъде между 4 и 12 седмици. Това е причината властите да планират да поставят всички налични дози без да пазят втората за вече обхванати хора, тъй като се очакват следващите количества. Това е и ваксината, която ще е масовата за България.


Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Лили Тоушек

По-малко случаи при по-малко тестове

Коронавирусът в България: започна ваксинирането с "Астра Зенека" (хронология)

© Георги Кожухаров

По традиция официалните данни за разпространението на коронавируса в неделя показват по-малко нови случаи при по-малко тестове като неотразените случаи от уикенда намират място в данните във вторник.


За последното денонощие са направени едва 5 733 теста и са установени 493 нови случая, които на седмична база са с 26% повече.


В болница се лекуват 3 133 души, а в интензивни отделения са 281.


Починали през последното денонощие са 9.


Данните в графики можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  За всяка инжекция - видео клип !! Изтрещяване в последна фаза ..

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Браво бойко. Ти си нашто знаме!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  Де не се пропусне мига, след като е сложена първата ваксина на някой щастливец, да му се зададе въпроса: "Как се чувствате сега"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 417 Неутрално

  ЕМА одобри въпросната ваксина за употреба при всички възрасти в разрез със своите правила. Швейцарците го казаха почти директно.

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 539 Любопитно

  "Допълни също, че риск за ваксинираните няма дори много да закъснее обхващането на 70% от населението, за да се постигне стаден имунитет. Прогнозира, че до началото на идната година би трябвало поне 65% от населението да е в групата на ваксинираните и прекаралите коронавируса."
  Значи са оптимисти , ако не успеем да ваксинираме населението то останалите ще го преболедуваме , ако го преболедуваме .
  Дневник продължава да слага всички статии за коронавируса на едно място , когато тръгнеш да пишеш или четеш коментар половината ти се струват безсмислени трябва да губиш много време за да разбереш кой коментар за коя статия се отнася .
  Отдавна спрях да ги чета ,или да пиша коментари в такава поредица от 10-15 статии една под друга .

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Статистиките на Дневник са леко изкривени, защото данните са отнасят не за деня за пеброяване, а за следващият ден.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2698 Весело

  Най -добре да ги ,,разджуркат"всичкитие ваксини и ...стадна радост

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Анализирай това
  https://www.segabg.com/hot/avstriya-i-chehiya-obmislyat-da-zakupyat-ruskata-vaksina

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Като няма ваксини, всеки се хваща за каквото може. Друг е въпроса, че нейното производството е в трагичомични малки мащаби...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  И по немската държавна телевизия подготвиха почвата, изказвайки се ласкаво за ефективността на "Шпутник Фау", както те произнасят Sputnik V.
  Въпросът е, властите там дали ще изнесат всичките си ваксини за престиж, забравяйки за необятната си страна?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1400
  България - 1346
  Румъния - 982
  Гърция - 573
  Сърбия - 472
  Турция - 314

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":всеки се хваща за каквото може.

  Тук си прав, от "ветеринарна ваксина" до трагикомични мащаби.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Унгария вече била поръчала 2 000 000 и тези дни получила вече 40 000 дози. Премиера на Чехия —Бабиш лети за Орбан да обсъждат ваксината. Ама защо с Орбан а не с производителя, не знам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#6] от "Корки":

  Викаш в Дневник са врачки и знаят данните за следващия ден?!

  По-скоро данните са за предния ден!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Не се ли очакваше Унгария да ги произвежда

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Първото руско нещо, което бих си купил / ползвал, няма да е лекарство!

 17. 17 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  28500 ваксини, не знам как ще насмогнат с ваксинирането? май армията ще трябва да помага. или кой държи лотарията да пусне да се търкат картончета с голямата печалба ваксина

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 18. 18 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Астра Зенека май обявиха, че тяхната ваксина не предпазва от южноафриканския щам.
  Та да ви питам, тия дето ще се ваксинирате с нея, този щам ли ще боледувате?

 19. 19 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "xkoleva":

  "Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.
  "

  Статистиките за смъртността през 2020 вече са публикувани. Ето сръбската:
  https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Pdf/G20211017.pdf

  За 2020 Сърбия има 13 000 повече починали от 2019. За България са мисля около 17 000. Разликата е сериозна, но в никакъв случай не е три пъти.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Това не знам, но със сигурност в Чехия ще се произвежда някакви компоненти за Бионтек.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Ваксината на Астра Зенека към момента се очертава като възмоно най-куцата. А ние сме заложили на нея!

 22. 22 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Ваксината на Астра Зенека към момента се очертава като възмоно най-куцата. А ние сме заложили на нея!
  —цитат от коментар 21 на bpcorp


  Абе те и другите може би не борят южноафриканския щам, но не са правили проучване.
  Астра Зенека направиха, и го обявиха, прави им чест.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Любопитно

  До коментар [#21] от "bpcorp":

  Нали уж от всички видове ще имаме, за да може да се избира. Къде казаха, че сме заложили на нея?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Големи русофили се раждате бе, Дерибеев!? И ваксината наистина е била с ветеринарно приложение, както и ивермектина, който също се оказа, че върши добра работа срещу ковид-19...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#11] от "xkoleva": "Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия." Статистиките за смъртността през 2020 вече са публикувани. Ето сръбската:https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Pdf/G20211017.pdf За 2020 Сърбия има 13 000 повече починали от 2019. За България са мисля около 17 000. Разликата е сериозна, но в никакъв случай не е три пъти.
  —цитат от коментар 19 на fec32306340


  Не е зле и човек да се разходи до Сърбия, за да се запознае с цената, на която сърбите постигат по-ниската си смъртност: там е почти военно положение. Ако някой се опита да въведе подобни мерки у нас, нов девети септември ще е неминуем!...

  Мараба, С-ДС доносници!
 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1846 Весело

  започва ваксинирането с "Астра Зенека"
  *****************************************************

  Е куцата ваксина вече е тук!
  Хайде, демократи на 55+ , бягайте да се ваксинирате, чакат ви!

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Задължително е да се слагат етикети фили/фоби дори и за лекарства?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  От миналата седмица сигналите в Спешна помощ за случаи на COVID-19 са започнали да нарастват, съобщи пред БНТ Катя Сунгарска, говорител на центъра в София. В понеделник имахме 19 повиквания за COVID-19, във вторник те вече бяха 30, с в сряда - 46. Тенденцията отново е нагоре.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Опасявам се, че малоумието от октомври - ноеври 20 г. ще се повтори. Системата просто се срина, заради това, че пътят на инфектираните, почувствали се зле, към хоспитализация, трябваше да мине единствено през "Спешна помощ". Нямаше как да не настане колапс - тази система е със дизайн за коренно различни ("не-ковид") ситуации. Да очакваш, че СП ще може да реагира на лавиообразно скачащите обаждания на 112, е пълна идиотия. (друг въпрос, че поради месеци продължаващата медийна истерия се получи ефектът "рън-он-банк" - никоя система (банка /здравеопазване) не може да го понесе). Чак накрая на срива от ноември на управляващите им светна идеята за "триажни центрове", които да отнемат непоносимия натиск над "Спешна помощ". Колко са готови властите тази глупост да не се повтори ще зависи само от това колко яко ще бъде нагнетяването за "третата вълна". Ако паниката отново сработи, "СП" ще се окаже в същото състояние на кома.

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  Поне един от пишещите тук има ли реална (не от интернет) представа как се определя ефективността на един медицински препарат, в случая ваксина?
  При Файзер от контролната група от 22000 има 8 души които са дали положителен резултат за Ковид, при Астра от 20000 души контролна група с положителен тест са били 33ма. и това е само след ПЪРВАТА инжекция, докато при Файзер е след ДВЕТЕ инжекции. Ако това прави Астрата ваксина на половин ефективна както всички тук обяснявате, еваларката. Големи специалисти сте.
  При Файзера това дава "заболели" от 0.004% от контролната група.
  При Астрата "заболелите" са 0.016%
  Е това е, всеки да си прави сам сметките колко по "неефективна" е Астра Зенека.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Статистиките на Дневник са леко изкривени, защото данните са отнасят не за деня за пеброяване, а за следващият ден.
  —цитат от коментар 6 на Корки


  Статистиката не е на Дневник, а на "Националния щаб".
  Дневник обаче можеше да представят статистиката с по-разбираеми графики.

 31. 31 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Мисля, че Дън Сяо Пин казваше:
  ''Няма значение котката дали е бяла или черна, ваажното е да лови мишки"

 32. 32 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":

  Тебе с каква те дамгосаха? Или не посмя да питаш? Дай инфо!

 33. 33 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Астра Зенака в момента е най-доброто между тия къде ни карат. По принцип всичките тия са кофти щото ти вкарват някакво РНК, ма поне на тая се знае и вируса - вектор е от шмпазе и е изучен. Докато на Файзер и Модерна ще си го изучават тепърва по ваксинираните. Гаранция - франция че няма вреда след година, две и тн. С имунната система шега не бива, нито експерименти.

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1265 Весело

  Гледам, ще въкцинацията напредва. Кога ще има в дневник една анкета, с флаг "важна" да седи в поредицата заглавия все най-отгоре? В анкетата, да има изброени различни нежелани реакции и последствия за ваксинираните и всеки, който е получил, или изгубил от ваксинира ето, да маркира отговор. Примерно: "пораснаха ми рога", "смали ми се чурката", "почнах да изпитвам нужда да пия човешка кръв", " дойде ми кеф да намаля заплатите на работниците във фирмата ми", "присърбя ме да си построя подпорна стена на девствен плаж в Натура 2000" и тъй нататък.

  мурзилка
 35. 35 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Тя не фатяла, ама тея ше бодат хахахаха, блажени са верующите

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Най-добрата ваксина е тази, до аз която имам достъп, с изключение на новичок и китайските билки

  подпис
 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  Хах, още ли пишат някои за стаден имунитет? Който за такъв тип вируси, за които придобитият имунитет е с доста ограничена продължителност, е невъзможен?

  мурзилка
 38. 38 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Астра Зенака в момента е най-доброто между тия къде ни карат. По принцип всичките тия са кофти щото ти вкарват някакво РНК, ма поне на тая се знае и вируса - вектор е от шмпазе и е изучен. Докато на Файзер и Модерна ще си го изучават тепърва по ваксинираните. Гаранция - франция че няма вреда след година, две и тн. С имунната система шега не бива, нито експерименти.
  —цитат от коментар 33 на .


  Ми не, не е изучен... няма друга одобрена ваксина досега (за каквото и да било), която да използва за вектор аденовирус от шимпанзе и като цяло има ЕДНА одобрена ваксина изобщо, която използва аденовирус. За сметка на това има няколко провалили се на клинични изпитания аденовирусни ваксини

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 39. 39 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#38] от "FvH":

  Спутника ползва 2 различни аденавируса за двете дози , за това за него 2 дози е ОК, тия аденавируси са изучавани поне 30 години. При един и същи аденавирус, както е в Астра Зенека, при втората доза човек вече има имунитет освен към коронавируса, така и към вектора, и практически е тя е неефективна. За това и предлагат да се изчаква с втората доза. За това е правилно да се ползват всички доставени ваксини за първа доза , защото с нея тежките и средно тежки случаи се изключват и се ваксинират два пъти повече хора. Аденавируса от шимпазе също е изучаван много години и най вече е естествен и съществуваш в природата вирус. Макар че и той е бъзикан де.
  Абе чиста ваксина сега е само тая на Вектор, ма за нещастие тия са в Новосибирск а не в Москва, и московските лобита и бизнес ще е бавят поне още 6 месеца руснаците докато си пласират Спутника. Щото продават на държавата Спутник по близа 30 долара. Далавера яка.

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Най-интересното е, че всички се кълнат, че тия ваксини са безвредни и нямат последствия. И даже с гордост заявянат, че и клетъчен имунитет предизвиквали, ма като погледнеш за механизма на клетъчният имунитет, за него съвсем ясно си пише че механизма му не е изучен.... има само хипотези и то само за някой неща.
  Е как при това положение може да се говори за безопастност изобщо. Това е като с разните облъчвания, нямало данни че са вредни ....

 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#40] от ".":

  Важното е да се продава. За да се продава, има два варианта. Читава реклама, ако рекламата не стига - принуда. Принудата може да е явна, в прав текст те задължават да се ваксинират, или дори го правят принудително, с употреба на физическо насилие. Принудата може и да е косвена, правят така, че ако не си ваксиниран, ти намаляват свободата на придвижване, отказват ти работа, отказват ти лечение и др.

  мурзилка
 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#41] от "Маршалов":

  Бе хората ще се ваксинират, принуда или не, въпроса е поне честно да бъдат информирани. Ама то е един бизнес и огромни печалби, изобщо световните и европейски здравни органи, че и ЕК и всичкото брюкселско зеле , наши управляващи пък не могат и даже да се коментират, са се превърнали в лобистки организации на фирми акули, ако ще и с физеологичен разтвор да ни боцкат.

 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Какво значи "уязвими групи", конкретно в случая на циганите ??! От кое са уязвими ??! Докога все жертва ще го изкарвате този етнос ?? ...уязвими групи са хората, страдащи всеки ден от огромната циганска престъпност. Уязвими групи сме тези, които бъхтим всеки ден, за да плащаме данъци, които после да отиват в джобовете на циганите под най-различни форми и канали ......

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":

  Имаме представа. Пфайзе и Модерна чакаха с месеци да се появят стотина заразени от 20000 с плацебо да обявят статистика.
  От тоя супер-дупер заразен вирус 20000 души не могат да го прихванат няколко месеца.

 46. 46 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 10 Весело

  Много ясно, че ще зачестят сигналите.
  0:58
  https://www.youtube.com/watch?v=so9XIXUCyJg
  Комунягите от титръбата пак са изключили брояча на гледания. Ей , шубето голям страх..

 47. 47 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 10 Весело
 48. 48 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":Имаме представа. Пфайзе и Модерна чакаха с месеци да се появят стотина заразени от 20000 с плацебо да обявят статистика.От тоя супер-дупер заразен вирус 20000 души не могат да го прихванат няколко месеца.
  —цитат от коментар 45 на k_


  Радвам се, че има и хора като теб които могат да мислят а не само да повтарят опорки. 👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Напомня ми за 1995 като чакахме траншовете от международния валутен фонд и Алчето МакГръч на летището.

 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#49] от "blondofil":

  А на мен за новина по радиото от близкото минало: “Корабът с бананите приближава пристанището в Бургас”...

  કટાક્ષ
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":


  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Те го те прясно инфо от задният двор: https://kurier.at/politik/inland/kurz-will-sputnik-v-in-oesterreich-produzieren-lassen/401180758

 54. 54 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#52] от "Nathan Cohen":

  Защото са "пауновски" и най-евтини. Затова сме усвоили 305 млн. за ваксини, които би трябвало да стигнат за над 10 млн. дози от най-скъпите на Фазер и Модерна. Тия чекмеджета и гардероби не се пълнят лесно.

 55. 55 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":
  Щот си с облъчен мозък Вася, а австрийците щот са прости дори искат да произвеждат руската ваксина.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Гневно

  Абе кви са тези ката ден транспортни справки?
  На пощенски клон го обърнахте!
  Пишете да пандемичното състояние на страната.
  За перспективи, възможности, евентуално развитие на ситуацията....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  По отношение на ваксината на Астра Зенека нека почакаме мнението на американския регулатор (FDA). За разлика от британския регулатор ( MHRA ) американцит се интересуват само от данните при изпитанията и сами си правят анализа, докато британците вземат анализа на производителите. Европейския регулатор (EMA) изглежда прави нещо по средата. В щатите наричат досегашните резултати "странни" и в момента се провеждат изпитания на ваксината там. Резултатите се очакват към месец март. Без тези допълнителни изпитания Астра Зенека няма шанс да получи одобрение в САЩ. Това не значи че ваксината не е добра, а само че не сме сигурни колко е добра.

 58. 58 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":Те го те прясно инфо от задният двор: https://kurier.at/politik/inland/kurz-will-sputnik-v-in-oesterreich-produzieren-lassen/401180758
  —цитат от коментар 53 на Гарван


  Много ми хареса тази част от статията:
  Er halte es "für problematisch, wie bürokratisch und langsam die Europäische Arzneimittelagentur bei der Zulassung der Impfstoffe arbeitet".😂😂😂😂

  Или казано на Български:
  Той смята за "проблематично колко бюрократично и бавно работи Европейската агенция по лекарствата по одобряването на ваксините".

  По същата причина те се мотаха и с Астра и затова Британците са с над 12.5 милиона ваксинирани или близо 23.5% от населението което е повече от Германия, Франция, Италия и Испания взети заедно....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 59. 59 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#57] от "blagoj":

  Англичаните са обзети от местен шовинизъм и понеже бльоджата на АЗ си е тяхна, я блъскат на всички и разправят колко е хубава. В ВВС всеки ден има бодряшки статии колко е успешна и ефективна, как от всички щамове пази и, изобщо, е най-великото откритие след колелото и течащата топла вода.
  Аз съм се консултирала с хора, които са ги учили и ги работят тези неща и на които имам доверие, и този боклук, или който и да е друг, базиран на аденовируси, няма да си го слагам. Може и да е много хубав и ефективен, но генетично модифицирани вируси от шимпанзета аз няма да си инжектирам, щото не се знае след години накъде може да избият нещата. Ако не мога да се докопам до иРНК ваксина, изобщо няма да се ваксинирам. Който иска да си слага астри или спутници - предоставям му моята доза.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 60. 60 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хриси":

  Моля, моля! Пърдиньо ще ви напсува за тия думи!

 61. 61 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  По традиция официалните данни за разпространението на коронавируса в неделя показват по-малко нови случаи при по-малко тестове като неотразените случаи от уикенда намират място в данните във вторник.--------------------------
  -------------------------------------
  Знаете много добре, че в неделя и понеделник има рязък спад на обявените починали, който се компенсира с рязък скок във вторник. Причините са ясни. РЗИ-та и т.н почиват и не си дават зор да актуализират данните.

  [email protected]
 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Весело

  До коментар [#58] от "padrino":

  Да, обаче ЕМА гарантира живота, здравето и ценностите на гражданите си. Не го разбирате това не европейците и това си е.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#19] от "fec32306340":

  Само дето в Сърбия средно-седмично умират по 8000, а в България по 2000.. хайде сега ги сравнете с 13000 и 17000 наднормена смъртност съответно..

 64. 64 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#58] от "padrino":Да, обаче ЕМА гарантира живота, здравето и ценностите на гражданите си. Не го разбирате това не европейците и това си е.
  —цитат от коментар 62 на дерибеев


  😂😂😂😂

  Как беше? Блаженни са вярващите ако смятат, че ЕМА ще гарантира каквото и да е било.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 65. 65 Профил на foxpopuli
  foxpopuli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стават ли за пиене? Като течен аналгин примерно..?

  Fox pópuli fox Déi
 66. 66 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#46] от "Marga Sol":

  Можеш ли на членоразделен български да изкажеш някаква теза, вместо да ми цитираш некви маймуняци в рокли отвъд океана?

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Гневно

  "Коронавирусът в България: в понеделник пристигат още ваксини.."?!


  Кой го интересува?! Who cares?! А quien le importa?!
  Жалка история! Pathetic story!
  Пфуууу...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#58] от "padrino":

  Е в Англия, не Британия картата в еуромомо е тъмносиня от месец вече.
  Така и нямам обяснение защо само в Англия докато в Уелс Шотландия и сев.ирландия нищо аномално в смъртността не се случва.
  Нещо не съвсем коректно се случва в английските болници май

 69. 69 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#58] от "padrino":
  Какво ще кажеш за бюрократиама в САЩ? Защо ли Астра Зенека още не са подали заявление за разрешение там? И защо ли американците не са ти на мушката?
  В държавите от ЕС (както почти навсякъде по света) се водят политически борби. Темата за ваксините са част от това и ако четеме избирателно всякакви тези ще изглеждат верни.

 70. 70 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Една извадка : от клас 25 деца на който сме "анкетирани " родителите, дали желаем безплатен бърз тест за детето ни само 1 родител е отговорил че желае. Конкретното дете е с проблемно поведение и е хващано да краде от съучениците си - това като информация за възпитанието , интелектуалното равнище на родителите и средата в която е отглеждано.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 71. 71 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Много ясно, че ще зачестят сигналите. 0:58https://www.youtube.com/watch?v=so9XIXUCyJg Комунягите от титръбата пак са изключили брояча на гледания. Ей , шубето голям страх..
  —цитат от коментар 46 на Marga Sol


  Август 2020, някой си Алексей Навални: "Руската ваксина е поредната лъжа на Путин". Февруари 2021, Жозеп Борел, външен министър на ЕС: "Руската ваксина е голям успех и за Европа, мислим как да я използваме".
  Февруари 2021: всички "проевропейци" са на границата на нервна криза.

  Свободата, Санчо...
 72. 72 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хриси":

  Г-н padrino има малък пост-брекзитен комплекс към ЕС, затова пише по този начин. Ваксината не е непременно лоша - тя е такава, каквато предварително се очакваше. Това че вируса е от шимпанзе е предимство, а не недостатък. Ако аденовируса беше човешки и човек се е срещал с него и има имунитет към този вирус ваксината няма да подейства. За съжаление последните изпитния показват че е слабо ефективна срещу южноафриканския вариант. Има надежда да предпазва само от тежко протичане на болестта, но и това остава неопределено - средната възраст на участниците в изпитанията е само 31 години ( да им се чуди човек защо не правят изпитания с възрастни). Аз бих се ваксинирал и с нея само ако няма да мога с по-добра.

 73. 73 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#72] от "blagoj":

  Изкуственото вкарване на напълно непознат за организма вирус, какъвто и да е колкото и безобиден да изглежда, е твърде рисковано. Дали е от човек, шимпанзе, прилеп, котка или кокошка, няма значение. След години може да предизвика кошмарни усложнения, в т.ч. ракови заболявания. Тъй като съм на средна възраст и се предполага, че ще живея още известно време, нямам желание да рискувам с нещо, забъркано набързо и с доста съмнителни клинични изпитания. Записала съм се, че искам да се ваксинирам, но ако единствената ми опция е векторна ваксина, ще пропусна.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 74. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1846 Весело

  Британците са с над 12.5 милиона ваксинирани или близо 23.5% от населението което е повече от Германия, Франция, Италия и Испания взети заедно....
  —цитат от коментар 58 на padrino


  Колко е хубаво да си отлично ваксиниран, докато заболеваемостта/смъртността ти са на едно от първите места в Европа! Браво на британците, гинат ваксинирани!
  Неповторимият британски стил на гордо публично насиране!

  Мараба, С-ДС доносници!
 75. 75 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#58] от "padrino":Е в Англия, не Британия картата в еуромомо е тъмносиня от месец вече.Така и нямам обяснение защо само в Англия докато в Уелс Шотландия и сев.ирландия нищо аномално в смъртността не се случва.Нещо не съвсем коректно се случва в английските болници май
  —цитат от коментар 68 на k_


  Не забравяй, че само в "голям" Лондон (Metro Area) живеят близо 14.5 милиона души. Това е близо 22% от населението на ОК. В Лондон живеят средно 5700 души на км2 а в Шотландия са 65 души на км2, как искаш да нямат проблем в Англия?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 76. 76 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#58] от "padrino":Какво ще кажеш за бюрократиама в САЩ? Защо ли Астра Зенека още не са подали заявление за разрешение там? И защо ли американците не са ти на мушката?В държавите от ЕС (както почти навсякъде по света) се водят политически борби. Темата за ваксините са част от това и ако четеме избирателно всякакви тези ще изглеждат верни.
  —цитат от коментар 69 на blagoj


  В САЩ причината е същата както е в ЕС. Там Файзер държи палмата на първенството. Местна компания, с местно производство когато Американците имат проблеми с всичко Европейско....ти ми кажи дали това не е избирателно? Файзер очакват да доставят 200 МИЛИОНА дози до края на Април само за щатите....пл#с Модерна която също е "местна" компания.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 77. 77 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  По традиция официалните данни за разпространението на коронавируса в неделя показват по-малко нови случаи при по-малко тестове като неотразените случаи от уикенда намират място в данните във вторник.---------------------------------------------------------------Знаете много добре, че в неделя и понеделник има рязък спад на обявените починали, който се компенсира с рязък скок във вторник. Причините са ясни. РЗИ-та и т.н почиват и не си дават зор да актуализират данните.
  —цитат от коментар 61 на karabastun


  Точно затова сравняваме данните с данните за същия ден на предната седмица. За тази неделя например има повишение 1.41 пъти - от 349 предната неделя до 493 сега. Броя новозаразени се повишава от 22-ри януари до сега всеки ден. Говорят ни че щяло да е до март, защото топлото време щяло да спре вируса. В Бразилия винаги е топло - екватора минава през държавата, само че вируса от там още не си е тръгнал.

 78. 78 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Ваксини има. Дори след като Бойко и сие НЕ са се възползвали оптимално от квотите договорени от ЕС. Ваксините в ЕС се разпределят пропорционално на населението, но всяка държава има свободата да поръча по-малко от това, което и се полага. Това, което е направил Бойко Борисов.

  Доставките се изпращат едновременно към всички държави. Няма забавяния само за България.

  И ВЪПРЕКИ ТОВА ВАКСИНИ ИМА. ПРОСТО СА В ХЛАДИЛНИКА. УМИШЛЕНО.

  Вчера, събота 06.02.2020 в Република България са направени 157 ваксини.
  В сравнение, този ЕВРОПЕЙСКИ КОЛОС РУМЪНИЯ е направил 19 260 ваксини. Словакия (по-малка държава) - 2700.

  Доказателство - ми ето проста графика:
  https://ibb.co/m820ZSd

  Планът в България е да няма ваксинационен план.

  57 000 дози направени (не хора дози!) - а в хладилника утре с новата пратка ще се седят на студено 37 000 дози + днешните 17 550 + утрешните 28 800 = 83 000 дози (грубо). Ваксини има.


  Вицът, че ги пазели за втора доза - дори не ми се коментира. Никъде в Европа не пазят за втора доза. Защо ли? Защото по-добре повече хора с с някаква защита, отколкот да чакаш една шепа хора с пълна защита. Като говорим за първа и втора доза и защитата -

  One dose of the Pfizer/BioNTech vaccine gives people about 90% protection from Covid by 21 days, according to an analysis of Israel’s mass vaccination programme.

  https://www.theguardian.com/world/2021/feb/03/one-pfizerbiontech-jab-gives-90-immunity-from-covid-after-21-days

  Знам, че пропагадната машина и властта зад нея иска да изкара Европа виновна. Че нямало ваксини. Евентуално и Спутник да купи. Но за пореден път не се връзва в момента, в който погледнеш останлите бедняшки страни в Европа. Там са ваксинирали 10ки пъти повече хора от България. Как така Европа има ваксини за Румъния, Словакия, Словения, Хърватска И ТЕ ВАКСИНИРАТ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ (ДОРИ В АБСЛЮТНИ СТОЙНОСТИ ПО-МАЛКИ ДЪРЖАВИ)... а за България все някой друг е виновен.

  Графиката долу говори достатъчно убедително. За разлика от медиите на властта.

  https://ibb.co/K0sQQYQ

  Ваксини има. План няма. Умишлено.

  Но пък фитнесите бачкат. Там се кове Българската стратегия, не само за КОВИД.... 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#75] от "padrino":

  Плътността на кв.км е разумно обясние за разпространението на вируса.
  Обаче в еуромомо става реч за аномална смъртност която в Уелс изобщо я няма.
  Защо в Англия умират отчетливо повече а в Уелс не?
  Хипотезата, че в Уелс няма повишена смъртност заради липса на заразени поради по-малка плътност на населението не ми се връзва.
  Ако дори да приемем, че е така, защо тогава не блокират Лондон и другите големи градове а оставят другите хора да си живеят живота нормално?

 80. 80 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#75] от "padrino":Плътността на кв.км е разумно обясние за разпространението на вируса. Обаче в еуромомо става реч за аномална смъртност която в Уелс изобщо я няма.Защо в Англия умират отчетливо повече а в Уелс не?Хипотезата, че в Уелс няма повишена смъртност заради липса на заразени поради по-малка плътност на населението не ми се връзва.Ако дори да приемем, че е така, защо тогава не блокират Лондон и другите големи градове а оставят другите хора да си живеят живота нормално?
  —цитат от коментар 79 на k_


  Уелс конкретно са под карантина от 6 седмици, и като пиша карантина разбирай 100%....Лондон, там всички са тарикати, точно както е в Бг. Пълно е с "професори" които си мислят, че те знаят всичко и разбират по-добре от останалите. Без да звуча ксенофобски Лондон имат и друг проблем, точно както и Бирмингам. Много хора с друга религия и цвят на кожата. Точно вчера публикуваха едно проучване и се оказа, че до момента има само 12% черни: 8% индийци и пакистанци и едва 4% Азиатци които са се ваксинирали. Системата не прави избор според принадлежност, просто ре са много "образовани" и не искат да се ваксинират. Друг интересен факт бе, че 69% от ваксинираните до момента са хора с по високо образование от средното. Това може да ти даде обяснение за огромните разлики.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 81. 81 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не е зле и човек да се разходи до Сърбия, за да се запознае с цената, на която сърбите постигат по-ниската си смъртност: там е почти военно положение.
  —цитат от коментар 25 на Манчо


  Ето какво пишат австрийците по въпроса вчера:
  https://www.krone.at/2332483
  На кого да вярвам?

  Sapere aude
 82. 82 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Между другото - какво става в Израел след ударната ваксинация? Нещата промениха ли се?

  Sapere aude
 83. 83 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Системата не прави избор според принадлежност, просто ре са много "образовани" и не искат да се ваксинират. Друг интересен факт бе, че 69% от ваксинираните до момента са хора с по високо образование от средното. Това може да ти даде обяснение за огромните разлики.
  —цитат от коментар 80 на padrino


  Това е противопоставяне на хора , дето вярват в Мерките - и са сигурни, че Мерки и Теглилки ще ги опазят .. и хора дето са скептични и искат и да се ваксинират!

  Ако бяха у нас - бихме ги назовали Мутафисти , осланящи се на Мерките, и Мангъристи - малко конспиролози, не вярващи в силата на маските и изкъртването на пейките , напъващи да са боднати ! ..

  Два свята - единият е излишен!

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ваксината не е непременно лоша - тя е такава, каквато предварително се очакваше. Това че вируса е от шимпанзе е предимство, а не недостатък.
  —цитат от коментар 72 на blagoj


  Според мнозина, използването навремето в поливаксината биологичен материал от шимпанзе е разнесло СПИН из Африка ..

 85. 85 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#76] от "padrino":

  "В САЩ причината е същата както е в ЕС. Там Файзер държи палмата на първенството. Местна компания, с местно производство когато Американците имат проблеми с всичко Европейско....ти ми кажи дали това не е избирателно?"

  Пишеш как е в САЩ, а аз се сещам за Великобритания. Да не би да работиш за Астра Зенека ? :-)
  И изобщо ли не ти минава през ума, че причините може да са други - например че не е изпитана на възрастни хора?
  Сега чета за това, че тази ваксина е малко ефикасна за южноафриканския вариант - мутация E484K. Не предпазва достатъчно от леко и умерено протичане на болестта. Има надежда че ще предпазва от тежко протичане - значи може и да не предпазва от заболяване, но да е "животоспасяваща". О.К., но как да го докажат, когато средната възраст на участниците в това изпитание е 31 години? За мен е странно че избягват тестове с възрастни и не обясняват защо.

 86. 86 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Хм, интересна стратегия. Личи си, че има опит със стратегийте човека. Напомня на стратегията по дигитализация. И май със същите успехи ще бъде.

 87. 87 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#85] от "blagoj":

  Разликата и всичката тази какафония е защото профила на изследваните хора при Файзер и Астра е различен.
  При Астра само 12.9% са били над 55 години, докато при Файзер 41% са били над тази възраст. както винаги съм го казвал методиката която е използвана е съвсем различна защото ваксините са различни. Метода който ползват Астра е известен от десетилетия, Файзер е нещо ново затова те са искали да си вържат гащите в което няма нищо лошо, но това е основната причина за тази разлика. Ако трябва да бъдем съвсем откровенни, Файзер поеха голям риск когато включиха толкова възеастни хора , за да тестват нещо за което се знае много малко. Методиката на Астра както написах е известна от десетилетия.
  Ама всички са се вторачили във факта, че Британците участват и както ти сам написа това е една огромна политическа игра. Сега всички се молят да не стане някакъв карък с Файзер или Астра защото или ЕС или Британците ще има да се надуват с десетилетия ако другата страна се изложи.
  Да аз защитавам подхода на Британците защото просто се организираха много по бързо а и имам 14 години зад гърба си работейки във Фарма индустрията така, че всички глупости за чипове и "лоши" и "непроверени" ваксини е пълна глупост. Бил съм в кухнята и знам точно как се разработват ваксини и лекарства. Повярвай ми, никой не прави компромиси. Има протокол който ТРЯБВА да се следва и няма начин да се заобиколи, просто няма такава възможност. Другото което трябва да знаеш е факта, че производителите на лекарства и ваксини НЕ ПРОВЕЖДАТ изледванията. Това се прави от други, напълно независими компании. Аз работех именно за такава компания. Имало е моменти когато сме изследвали едно и съшо лекарство разработвано от две компании и това всичко е строго контролирано. Затова изследванията се правят на тъмно (blinded or double blinded)
  Ето виж сам за себе си:

  https://www.biopharma-reporter.com/Article/2020/11/23/COVID-19-vaccine-hope-for-older-adults-AstraZeneca-Pfizer-Moderna-trial-data

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (20)32623-4/fulltext

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 88. 88 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  До коментар [#86] от "ghristoz":

  "Хм, интересна стратегия. Личи си, че има опит със стратегийте човека. Напомня на стратегията по дигитализация. И май със същите успехи ще бъде."

  Дончев е по стратегиите, не очаквай от него каквито и да са резултати......

 89. 89 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#85] от "blagoj":

  Ето и доклада за третата фаза на Астра, с точната бройка на участниците и техните възрастови групи:

  https://www.ox.ac.uk/news/2020-12-08-first-peer-reviewed-results-phase-3-human-trials-oxford-coronavirus-vaccine

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 90. 90 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  На внимание на габровския философ - Томи!

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-06/astra-vaccine-less-effective-against-south-africa-variant-ft?srnd=premium-europe

  Много ми е интересно защо от Щаба не дочакаха ваксината на Астра-Зенека, а се ваксинираха с Пфайзер?

 91. 91 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#52] от "Nathan Cohen":

  Защо не ги поръча ти?

 92. 92 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#85] от "blagoj":

  +++

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-06/astra-vaccine-less-effective-against-south-africa-variant-ft?srnd=premium-europe

  Астра-Зенека е слабо-ефективна спрямо южноафриканския щам!

 93. 93 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Спокойно - дръжката на знамето е за Вас!!!

 94. 94 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Вижте, време е да си кажем Истината в очите:

  Здраво, право, младо, старо, куцо, кьораво и сакато...ТРЯБВА да бъде ваксинирано, т.е. ние говорим за задължителна ваксинация.

  НЯМА ДРУГ НАЧИН да се избавим от заразата. Това го казвам в качеството си на вече преболедувал.

  Моля всички с теориите за чиповете, просто да не ми коментират поста.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 95. 95 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Егати плана на мутренската шайка. Да сме на последно място, но да имало втора ваксина за вече ваксинираните.

  Къде са ваксините, за които сикаджията се хвали, че е дал 305 млн. лв.?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Днеска слушах , каква е стратегията в Израел. Боже, това е велика държава. Стратегията направена още през първото тримесечие на 2020 година. Преговорите с производителите на ваксини са започнали през второто тримесечие. Сега имат 3,5 млн. ваксинирани /200 хиляди всеки ден/, като всички се проследяват.

 97. 97 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#87] от "padrino":

  Съгласен съм с повечето от това, което пишеш, но е несериозно Астра Зенека (или тестващия орган) да не смее да поеме "голям риск", както Пфаизер и да се бои да тества ваксината на възрастни, а регулаторния орган да е толкова смел и да я препоръчва за възрастни. Пфаизер не са поели голям риск, защото ваксината е проверена във фаза 2 и с трикратно по-голяма доза и не е показала по-силни странични ефекти.
  Хубавото нещо при тестовете на Астра Зенека е, че са давали за плацебо друга ваксина, а не физиологичен разтвор. Това е правилно, обаче то наклонява резултатите леко в полза на Астра Зенека, защото ако за плацебо се инжектира физиологичен разтвор хората от плацебо-групата ще се досетят че са с плацебо (няма да усетят странични ефекти) и ще се пазят повече.

 98. 98 Профил на nns11715321
  nns11715321
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днеска слушах , каква е стратегията в Израел. Боже, това е велика държава. Стратегията направена още през първото тримесечие на 2020 година. Преговорите с производителите на ваксини са започнали през второто тримесечие. Сега имат 3,5 млн. ваксинирани /200 хиляди всеки ден/, като всички се проследяват.
  —цитат от коментар 96 на Роси


  ... и имат (тези, великите) и 5,5 млн. неваксинирани... т.е. "неваксинираните" тук са по-малко от неваксинираните там...

 99. 99 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 10 Разстроено

  I asked a doctor when they thought this virus would end. She told me : How should I know, I'm a doctor not a politician.

 100. 100 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Ами, да зи кажем истината в очите, а?
  България е бедна страна с безгрижни политици.
  Загрижени само за собствените си врътки.
  Как очаквате ваксинирането да е с европейски (да не говорим израелски или британски) темпове, а не с африкански?
  Как?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK