Прокуратурата отказа да разследва сигнал на Гебрев за офшорка, свързана с Пеевски

Емилиян Гебрев се опитва да придобие "Дунарит" от началото на 2016 г., а според него това е една от причините за опита да бъде отровен.

© Юлия Лазарова

Емилиян Гебрев се опитва да придобие "Дунарит" от началото на 2016 г., а според него това е една от причините за опита да бъде отровен.Софийска градска прокуратура е отказала да образува разследване по сигнал от фирмата на оръжейния производител Емилиян Гебрев "Емко" за действията на "Виафот инвестмънт България". Това е дъщерно дружество на едноименната офшорка Viafot Limited, която е била контролирана от свързания с Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. През последните четири години "Виафот" по всякакъв начин блокира опитите на Гебрев да придобие "Дунарит", пише в подробна публикация по темата "Капитал".


Собственикът на "Емко" определи Viafot като "офшорката, на която цялата държава помага", след като през пролетта на 2016 г. дъщерното ѝ дружество "Виафот инвестмънт България" представи пред Търговския регистър договор за цесия на вземане от "Е. Миролио" към "Дунарит" и на тази база поиска да се впише като заложен кредитор. "Виафот инвестмънт България" използва тази цесия, за да блокира опитите на "Емко" да получи контрол над "Дунарит" чрез увеличаване на капитала.


Изданието посочва, че свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски компания, е регистрирана на Британските вирджински острови. "Виафот" e била ликвидирана още през 2017 г., а според търговския закон "когато капиталът е притежание на едно юридическо лице, с прекратяването му трябва да се прекрати и дружеството." Въпреки това "Виафот инвестмънт България" е продължила да води дела и да извършва търговска дейност, но без да подаде нито един отчет пред търговския регистър от основаването си. Управителят Роман Венев е разпитван от прокуратурата по делото КТБ по повод друга компания, а в показанията признава, че е бил подставено лице. Тези обстоятелства са в основата на сигнала до прокуратурата, пише "Капитал".
Прокурор Ивайло Петров от специализирания отдел на Софийска градска прокуратура е приел обаче, че всички действия на управителя на "Виафот инвестмънт България" са били съобразени с търговския закон без да отговори как от 2017 г., когато е била ликвидирана Viafot Limited, до 2019 г. управителят на дъщерното дружество не е разбрал, че "работодателят" му не съществува и защо през този период не са подавани финансови отчети.


Според прокурор Ивайло Петров се касае за "усложнени гражданско-правни, търговски и административни взаимоотношения" между дружествата, които според него трябва да се уредят по съдебен ред.


Преди това прокурор Петров беше отказал да разследва бездействието на властите за мръсния въздух в София. Той е и един от наблюдаващите прокурори по прекратената преписка за видеото и снимките от резиденцията на премиера Бойко Борисов, припомня изданието.


Емилиян Гебрев в интервюта е свързвал опита за отравянето му с "новичок" през 2015 г. именно с намерението му до придобие "Дунарит".


Всичко по темата - четете в "Капитал"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK