От ваксината на AstraZeneca няма да се запазва втората доза

От ваксината на AstraZeneca няма да се запазва втората доза

© Лили ТоушекВсички пристигнали дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) ще бъдат поставяни, без на отделните хора да се запазва втората доза. Това става известно от съобщение на Министерството на здравеопазването до медиите след заседание на ресорния щаб. Очакването е, че така ще се ускори темпът на ваксиниране в България.


Стратегията на здравните власти за другите две одобрени ваксини - на производителите "Пфайзер"/"БиоНтех" и "Модерна" - остава непроменена: на всеки човек се пази втората доза. С това досега здравните власти обясняваха последното място на България в Европейския съюз по темп на ваксиниране и аргументираха, че дори и при забавяне в доставките от тези производители, няма риск ваксинираните с една доза да не получат втората.


В съобщението не се посочва причината за подхода към ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет, но най-вероятно се корени в това, че страната очаква значително по-големи количества от този продукт, а и от него втората доза се поставя след най-голям интервал от време - от четири до дванайсет седмици. Препоръката на щаба е втората доза от ваксината на "АстраЗенека" да се поставя след десет седмици.
Ваксината на "АстраЗенека" е удобна на здравната система в България и защото не изисква съхраняване на много ниски температури, достатъчно е да се държи в обикновен хладилник. Тя обаче е с най-ниска ефикасност, в сравнение с другите две одобрени за употреба ваксини в Европейския съюз - едва 60%.


В съобщението на пресцентъра на Министерството на здравеопазването отново се потвърждава намерението на България да ваксинира и възрастните хора над 55 години с продукта на "АстраЗенека", въпреки че редица страни в Европейския съюз се въздържат от това. Причината е, че ваксината не е достатъчно тествана върху по-възрастно население.


Освен членовете на избирателните комисии, които с решение на правителството станаха приоритетна група за ваксиниране заради парламентарните избори на 4 април, предимство за ваксиниране ще имат и работещите в медиите, се посочва още в прессъобщението на Министерството на здравеопазването.


Хората в избирателните комисии ще бъдат ваксинирани с продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех", твърди ведомството. Вероятната причина за това е, че интервалът между двете дози е най-малко три седмици и ще има достатъчно време за поставяне на втората доза и изграждането на имунитет до изборния ден.


Без досега да е имало публични индикации за това, към т.нар. трета фаза на правителствения план за ваксинирането ще бъдат причислени и журналистите. Към тази приоритетна група е записано общо, че спадат "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности".


"Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочил ваксинационният щаб, цитиран в съобщението до медиите. В текста няма информация, дали попадащите в трета фаза ще се ваксинират при личните си лекари или пък във ваксинационните пунктове в лечебни заведения. Не е определено и дали на журналистите ще бъде предложена конкретна ваксина или пък ще имат избор.


Към трета фаза принадлежат още служителите на АЕЦ "Козлодуй", ВиК дружествата, работещите в сферата на транспорта и комуникациите, полицаите и военните. След всички тях ще дойде ред на възрастните над 65 години и хронично болните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK