От ваксината на AstraZeneca няма да се запазва втората доза

От ваксината на AstraZeneca няма да се запазва втората доза

© Лили ТоушекВсички пристигнали дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) ще бъдат поставяни, без на отделните хора да се запазва втората доза. Това става известно от съобщение на Министерството на здравеопазването до медиите след заседание на ресорния щаб. Очакването е, че така ще се ускори темпът на ваксиниране в България.


Стратегията на здравните власти за другите две одобрени ваксини - на производителите "Пфайзер"/"БиоНтех" и "Модерна" - остава непроменена: на всеки човек се пази втората доза. С това досега здравните власти обясняваха последното място на България в Европейския съюз по темп на ваксиниране и аргументираха, че дори и при забавяне в доставките от тези производители, няма риск ваксинираните с една доза да не получат втората.


В съобщението не се посочва причината за подхода към ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет, но най-вероятно се корени в това, че страната очаква значително по-големи количества от този продукт, а и от него втората доза се поставя след най-голям интервал от време - от четири до дванайсет седмици. Препоръката на щаба е втората доза от ваксината на "АстраЗенека" да се поставя след десет седмици.
Ваксината на "АстраЗенека" е удобна на здравната система в България и защото не изисква съхраняване на много ниски температури, достатъчно е да се държи в обикновен хладилник. Тя обаче е с най-ниска ефикасност, в сравнение с другите две одобрени за употреба ваксини в Европейския съюз - едва 60%.


В съобщението на пресцентъра на Министерството на здравеопазването отново се потвърждава намерението на България да ваксинира и възрастните хора над 55 години с продукта на "АстраЗенека", въпреки че редица страни в Европейския съюз се въздържат от това. Причината е, че ваксината не е достатъчно тествана върху по-възрастно население.


Освен членовете на избирателните комисии, които с решение на правителството станаха приоритетна група за ваксиниране заради парламентарните избори на 4 април, предимство за ваксиниране ще имат и работещите в медиите, се посочва още в прессъобщението на Министерството на здравеопазването.


Хората в избирателните комисии ще бъдат ваксинирани с продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех", твърди ведомството. Вероятната причина за това е, че интервалът между двете дози е най-малко три седмици и ще има достатъчно време за поставяне на втората доза и изграждането на имунитет до изборния ден.


Без досега да е имало публични индикации за това, към т.нар. трета фаза на правителствения план за ваксинирането ще бъдат причислени и журналистите. Към тази приоритетна група е записано общо, че спадат "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности".


"Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочил ваксинационният щаб, цитиран в съобщението до медиите. В текста няма информация, дали попадащите в трета фаза ще се ваксинират при личните си лекари или пък във ваксинационните пунктове в лечебни заведения. Не е определено и дали на журналистите ще бъде предложена конкретна ваксина или пък ще имат избор.


Към трета фаза принадлежат още служителите на АЕЦ "Козлодуй", ВиК дружествата, работещите в сферата на транспорта и комуникациите, полицаите и военните. След всички тях ще дойде ред на възрастните над 65 години и хронично болните.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Това със журналистите много ми хареса. Недялко, Ива, Беновска трябва да са първи и за пример на гилдията.

 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  То както върви, въобще няма и да има смисъл от нея.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  И с втора и без втора, пак сме последни. Толкова сме назад,че няма начин да стигнем някого.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Весело

  Очакват се опашки.....а след призива на ЕС и дарения !

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Весело

  "без на отделните хора да се запазва втората доза." - това, че често си противоречат, т.е. сменят тактиката, е тиПИЧно за днешните ОПравящи ни. А освен това се наредиха и достатъчно "с предимство", дори мин-р Банов-ало пледираше за първа линия на кОлтурните деятели. Иначе хронично болните ще си следят реда както си следят и хроничните болести, т.е. постоянно, т.е. стрес, че и за "облагодетелстваните" с коридор по магазините. ПРИОРИтети!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Да се комбинира с втора доза от друга фирма. Тази английска стратегия може да е полезен ход.

 7. 7 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Как така ще се ускорява ваксинизацията !!
  Ева Майдел да си пълни гушката !!
  Не може така !!

 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Това за журналистите е много закъсняла реакция особено за телевизионните.Ако мисирките не са здрави , кой ще ни разсейва?

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  "В съобщението не се посочва причината за подхода към ваксината на "АстраЗенека"/Оксфордския университет, но най-вероятно се корени в това, че страната очаква значително по-големи количества от този продукт"

  Вярно ли е, че ЕК е предвидила за всички страни по една трета от всяка ваксина - на Пфайзер, на Модерна и на АстраЗенека? Или по около 2,5 млн. от всяка за България? Вярно ли, че ЕК е дала възможност на страните да разменят помежду си количества от отделните ваксини? И че България се е отказала от близо 2 млн. ваксини на Пфайзер за да получи 2 млн. ваксини повече на АстраЗенека? А освободените от България 2 млн. ваксини на Пфайзер са били незабавно взети от Германия? С това ли се обяснява факта, че България е на последно място в ЕС по темп на ваксинирането? Това ли е и причината властите неистово да търсят начини да отчетат някакъв ръст на принципа "след нас и потоп"?

 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  За втората доза ще чакат Спутник5

 11. 11 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ще се пиша журналист и аз... пиша по форуми :)

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Весело

  Без досега да е имало публични индикации за това, към т.нар. трета фаза на правителствения план за ваксинирането ще бъдат причислени и журналистите.
  ______________
  Те герберите 3 бордюра не могат да сложат последователно а какво ли ще е с няколко милиона ваксини?
  Е колко са журналистите работещи на терен с простолюдието,че и те са ваксери на зор?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията ..., като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочил ваксинационният щаб
  —цитат от коментар 0 на статия


  Много несръчен опит за свалка. Впрочем, под горната дефиниция чудесно се вписват продавачките на касите на Билла...

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  С тези темпове на ваксане ще трябват няколко години да ни изкарат от постоянните локдауни. Те само се подиграват с нас. Хем ни затварят и банкрутирал постепенно малкия и средния бизнес, Хем така или иначе хората постепенно се заразяват, Хем твърдят че ваксане то било решението, Хем няма, ваксина.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Много е вероятно през март да се утвърди за прилагане ваксината на Джонсън&Джонсън, тя е само една ваксинация и предпазва 85% от тежки усложнения на Ковид, а 100% от смърт от заболяване с този вирус. Тази ваксина ще е особено полезна за хора живеещи по селата далеч от модерни болници с подходяща хладилна техника.

 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Не е точнонвярно. Вярно е че компаниите саботират ЕС, затова ЕС е далеч назад спрямо Израел, Великобритания и САЩ във ваксането. Но в ЕС България е на последно място защото сме заявили повече от половината ваксина на Сан официално, която още не желае одобрена и на замъка която саботира ЕС. Освен това, нито сключване договори с алтернативи като руските или китайските, нито сме сложили и Лев, в разработване на свои. В резултат се очертава България да бъде в локдауни поне още 2 години.

 17. 17 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 808 Весело

  Интересно, че до момента не сме ваксинирали достатъчно хора, за да покрием дори хората от фаза 1, но вече започваме фаза 3 :D

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":


  Само дето от нея сме поръчали само 5% от всички ваксини и тъй като в ЕС разделят ваксите спрямо поръчките и там ще капитан по лъжички. Очертават се поне 2 година локдауни още...

 19. 19 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Нищо от това не е вярно. Други въпроси?

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#18] от "Daria ":

  Има една стара полска поговорка, че на бедния винаги вятърът му вее в очите, тъжно но факт ...

 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Бе то не е само проблема в бедността. Тук се, саботира, нарочно България с участие на вътеешни хора, най високо в държавата. Направо си работят срещу държавата България.

 22. 22 Профил на pvb49648510
  pvb49648510
  Рейтинг: 30 Неутрално

  По всичко личи, че гербаджиите вървят към една символична и бутафорна ваксинация - с най-калпавата ваксина, но за сметка на това само с една доза. Целта е да увеличат максимално броя на "ваксинираните" на хартия с чисто предизборни цели.
  Тотален крах в справянето с епидемията. Последно место в ЕС по ваксини и тестове, в топ 3 по смъртност. България май ще е първата страна в Европа, която ще "пребори" коронавируса чрез естествен имунитет, с цената на много жертви и трайно увредени. Или по-скоро обратното, първата страна, победена от коронавируса.

 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#17] от "FvH":

  Целта е да завършил всички фази на имунизационния календар преди да са, вакснали и 1% от населението. Това им е математическия модел и стратегията в борбата с копие. Ще го патентоват.

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2027 Гневно

  Малей то стана циганаска работа,
  Кой онождал майка си кой баща си а некой и двамата.
  Ако е за шмекерлъци става аз глупакът си мислех че верно работа ще се върши.
  Ми раздайте ваксините направете един клип за мускулна инжекция тип:
  "Абе момче как да го свържа" и си отчетете процентите и парите.
  Ебати циркът

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  С една пратка могат да ваксинират всички дъ бъ гъбари.
  Това е предимството да си партийка с малка подкрепа

 26. 26 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#23] от "Daria ":

  Единствено фактът, че за момента няма достатъчно ваксини прикрива тоталната безпомощност и липса на какъвто и да е план.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 27. 27 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Това със журналистите много ми хареса. Недялко, Ива, Беновска трябва да са първи и за пример на гилдията.
  —цитат от коментар 1 на nij50393132


  Те ще са първи, но това не ги прави журналисти.
  Остават си мисирки.

 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#26] от "FvH":

  Ми то няма Нето на достатъчно ваксини да не е спуснато от Господ нали пак зулумджиите го сътворили. Те само печелят от краде не и предателства.

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Някои много хвалят руската ваксина. Може и да е добра. Но много точно си спомням, че те искаха сътрудничество с Астра Зенека за подобряване качествата на двете ваксиви. И друго, в Русия са ваксинирани около 0.6 % от населението. Някъде четох, че са по-малко от България. Що така за най-големите износители?

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#19] от "dzenlandia":

  До коментар [#9] от "Един препатил":Нищо от това не е вярно. Други въпроси?
  —цитат от коментар 19 на dzenlandia


  Да, разбира се.

  Вярно ли е, че България взема 4,5 млн. ваксини на АстраЗенека само защото изпълнителен директор на АстраЗенека за България е майката на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел? Не им ли стигнаха на герберите милиардите от магистрали, потоци и какво ли не та посегнаха и на няколкото жалки милиона от ваксините?

 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Вярно е, че са 4.5 млн. ваксини. Вярно е за майката. Ваксините са най-евтини и се съхраняват много по-лесно. Най-вероятно е заради това за ги поръчали. Икномии!!!

  Но не е случайно за майката, която е усетила за келепира. И аз го усетих, но никой не ми обърна внимание.

  И между другото - ваксината е "векторна", тоест нещо като грипните ваксини. Всяка мутация с нова ваксина.

 32. 32 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 697 Весело

  И правилно. Тя така и така не действа, оксфордската ваксина, де

 33. 33 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ами то и от пфайзер ваксината нито една държава не пазеше за втора.
  Да не са полуидиоти, при увеличаващи се доставки да предпочетеш да чакаш една шепа с 2 дози, отколкото възможно повече хора с някаква все пак защита.

  и като говорим за защита - 90% при само една доза.

  One dose of the Pfizer/BioNTech vaccine gives people about 90% protection from Covid by 21 days, according to an analysis of Israel’s mass vaccination programme.

  https://www.theguardian.com/world/2021/feb/03/one-pfizerbiontech-jab-gives-90-immunity-from-covid-after-21-days

  Ваксини имаше, дори през Януари. Ваксинационен план нямаше. УМИШЛЕНО.

  Съд....рано или късно.

  Съд за
  - ГЕНОЦИДА и скритата статистика (досущ като руснаците) за смърността (първи в Европа през есента), единствени със завишена смърност при 15 г -65 г в ЕВРОПА.
  - липсата на тестове (последни в Европа есента, предпоследни в момента)
  - невъзможността на личните лекари да пращат на тест
  - тоталното пренебрегване на най-добрите практики навсякъде в Европа преди вълната Ноември месец (скрийниг, палатки, телефонни линий, информационни кампании, най-късния локдаун в Европа есента с оглед на експонециалния растеж, стадиони дискотеки...)
  - провала с квотите за ваксини
  - лиспата на ваксинанционен план (последни в ЕЮ по абсолютни и на глава от населението), липса на ваксинационни центрове, централизирана датабаза със списъци...

  СЪД! РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИМА СЪД!


 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#31] от "evtimvz":

  Чакайте сега. Какво от това, че ваксината на АстраЗенека се съхранява по-лесно? Нали след като превозиха първите ваксини на Пфайзер с баничарка за кренвирши министърът на здравеопазването обясни, че следващите ще се превозват от производителя директно до РЗИ? Нали затова се и купиха хладилници за -70 градуса? Не помните ли онзи дето го въртяха докато го разтоварват?

  И сега какво излиза? Ваксината на АстраЗенека ще си я съхраняваме в старите ЗИЛ-ове, а в новите хладилници за -70 градуса ще съхряваме кренвирши?

 35. 35 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Ми не е вярно. Няма как да е вярно, защото:

  1. Нито майката, нито българското правителство участва в преговорите за купуване. Преговорите се водят от ЕК с централата на Астра Зенека.
  2. Нито майката, нито българското правителство определят цената на ваксините. Тя е договорена от ЕК, фиксирана е и е еднаква за всички страни-членки.
  3. Няма механизъм по който майката лично или българското правителство да се облагодетелстват от по0големия брой ваксини на Астра Зенека в България. Ако има такъв, чакам с интерес да споделиш как се случва. За самата Астра Зенека е абсолючно безразлично дали тези два милиона ще дойдат в България, Испания или Тимбукту, тъй че майката отново няма интерес да натиска за конкретната ваксина.

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Историите около Астра Зенека е мащабен експеримент с вярващите във фейкове. Тя е достатъчно евтина, за да стимулира конкурентите за черна кампания.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на pvb49648510
  pvb49648510
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Някои много хвалят руската ваксина. Може и да е добра. Но много точно си спомням, че те искаха сътрудничество с Астра Зенека за подобряване качествата на двете ваксиви.
  —цитат от коментар 29 на evtimvz

  По-скоро беше обратното, от Астра искаха да вдигнат ефективността СИ като комбинират своята слаба ваксина с руската.
  Колкото до "най-големите износители", плановете са да се използват производствени мощности в други страни за по-бързо осигуряване на големи количества, същото правят и западните компании.

 38. 38 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Направо да не запазват и първата доза, тя тази "ваксина" се оказва обикновенно плацебо за актуалните щамове на коронката.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#35] от "dzenlandia":

  Много добре обяснявате. Защо не обяснихте така добре и за онова чекмедже, ами оставихте Бойко Борисов да се мъчи с Мата Хари?

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2598 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  И като ”примоция” за всеки ваксиниран по една кутия прах за пране 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1987 Любопитно

  Ауууу, бравоооо! И "журналистите" прередиха възрастните и хронично болните. Всеки ден, всеки час, шайката покорява нови невиждани върхове във ваксинационния план! То, изобщо, остана ли някой, дето да не пререди най-застрашените от тежко заболяване и смърт в тая шибана "държава"? Май само бакшишите още не са се написали "ключови за функционирането на държавата", но според мен е въпрос на дни.

  До коментар [#29] от "evtimvz":

  Да де, ама в абсолютни стойности 0.6% от населението на Русия е горе-долу колкото 100% населнието на България.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 42. 42 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Интересно, че до момента не сме ваксинирали достатъчно хора, за да покрием дори хората от фаза 1, но вече започваме фаза 3 :D
  —цитат от коментар 17 на FvH


  Понеже работят по схема на Димитър Пенев с чувствата, за това. :)

  https://www.youtube.com/watch?v=Kl3ks2Jjf8o

 43. 43 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Какво ревем за ваксини? Нали болшинството от нас доскоро казваха, че няма такава болест. Абе майстори сме на грешните решения. И това идва отчасти заради липса на компетентност и професионализъм.

 44. 44 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#41] от "Хриси":
  Я сметни по-добре! Да не са 960000. Защо населението на Русия е 160 млн. Сега светни колко е 0.6%

 45. 45 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#37] от "pvb49648510": "По-скоро беше обратното, от Астра искаха да вдигнат ефективността СИ като комбинират своята слаба ваксина с руската."

  Я прочети и това преди да се произнасяш. Хубаво е да прочетеш цялата статия.

  https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-iska-da-smesi-sobstvenata-si-vaksina-s-tazi-na-astrazeneca-316876/

 46. 46 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 563 Неутрално

  По отношение на решенията за поставяне на всички налични дози и отдалечаване на втората доза до десетата седмица, това са правилни решени и се базират на събраните научни данни за ваксината на Оксфорд/АстраЗенека.

  По отношение на решението да се приоритизират групи от населението по НЕмедицински критерии и конкретно деленето на хората на такива, които извършват "основни за обществения живот дейности" и такива, чиито дейности не са толкова основни, то смятам, че така държавата признава, че оценените от нея като "неоснавни" граждани не следва да са и основни данъкоплатци. Тази чест средва с гордост да се носи от гражданите с "основни" дейности. Според мен е цинично при приоритизирането на групите за ваксинация да има други, освен медицински критерии, а именно първи се ваксинират медиците, чиято роля е да осигурят работеща здравна система и след това по рискови групи, което на практика означава от най-възрастните към по-младите. Така следва да се подхожда в една цивилизована държава.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 47. 47 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Весело

  Да се обърнат към "творчеството" на Ицо Хазарта, той им каза какво ще се случи с тези темпове на ваксиниране

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#40] от "DDR":

  Това за евентуалния страничен ефект на ваксината ли ли или от радост че е ваксиниран :-)

 49. 49 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Весело

  Да не пропуснат да ваксинират приоритетно и специалистите, обслужващи интерконектора с Гърция - вече 20 години част от стратегическата инфраструктура на Европа!

 50. 50 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Вярно е, сега майката на Ева Майдел ще получи бонус и повишение на заплатата, а българите кучетата ги яли.

 51. 51 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#35] от "dzenlandia":


  Има, след като от правителството имат право да изберат пропорцията от коя колко да вземат и те са взели тройно повече от Астра Зенека, като тя е с най-ниска ефективност, не става за хора над 55. Т.е. Все неща, които са в противоречие, ако управляващите се водеха от грижа за здравето на хората, да я изберат, говори само по себе си за комерсиална причина за избора. Та майката е такава, за едната комисионна на поредната герберка сме в това положение.

 52. 52 Профил на pvb49648510
  pvb49648510
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#45] от "evtimvz":

  От статията личи точно обратното на онова, което си написал. Както казах вече, целта е да се вдигне ефективността на БРИТАНСКАТА ваксина, не на руската. А руснаците просто трупат точки и рекламират ваксината си.

 53. 53 Профил на lvq33688807
  lvq33688807
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#16] от "Daria ":

  Това от какъв език е преведено? Преводачката на гугъл се е провалила.

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  От ваксината на AstraZeneca няма да се запазва втората доза
  **************************************************

  Това преди или след като се изхвърли първата?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 55. 55 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#45] от "evtimvz":От статията личи точно обратното на онова, което си написал. Както казах вече, целта е да се вдигне ефективността на БРИТАНСКАТА ваксина, не на руската. А руснаците просто трупат точки и рекламират ваксината си.
  —цитат от коментар 52 на pvb49648510


  Тъй като прочетох статията, ще си позволя да не се съглася с Вас. Там не пише, че целта на съвместната работа на Гамалея (института, а не човека, очевидно) с Оксфорд/АстраЗенека е да се повдигне ефективността на британската ваксина, а само че така твърдят руснаците, които всъщност целят да решат своите проблеми с производствения си капацитет и немодифицируемостта на ваксината си. Това е, което пише в статията, която колегата Ви е цитирал. Иначе е от всеобщ интерес да се подобряват и двете ваксини, както и да се разширяват производствените възможности и на двете ваксини. Като принцип, ваксините не се делят на руски и британски, а на достатъчно ефикасни и недостатъчно ефикасни, както и на достатъчно безопасни и не до там безопасни, което пък се отразява на това дали са съответно регистрирани за употреба или не са регистрирани за употреба от съответните ресорни агенции, след като са подали необходимите документи и данни. В нашия случай ресорната агенция за ЕС е ЕМА. От достъпните до момента данни знаем, че както ваксината на Оксфорд/АстраЗенека, така и тази на Гамалея са достатъчно ефикасни, като няма лошо да станат по-ефикасни или пък да бъдат подобрени производствените капацитети. Изобщо това псевдо-съревнование между руските и западните ваксини, което режимът в Москва се опитва да наложи в съзнанието на хората чрез "тролските" си методи, по никакъв начин не променя олигархичния характер на този режим, а само го затвърждава и е жалко за благородните усилия на многото достойни хора, които участват в разработването на ваксини и от двете страни на това псевдо-съревнование.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 56. 56 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Каквото и да стане с ваксина е по сигурно ,дори да е на Астра, много е спорно и другите дали създават имунитет срещу новите щамове ,затова спора е глупав , докато стигнем до масово приложение и ваксините на Пфайзер и на Астра ще са подобрени така, че да обхващат и южноафриканския и бразилски щамове ,така че тези 4-5 милиона дози докато дойдат ще имат много по добра ефективност за населението ,а и се знае ,че това не е последното ваксиниране ,явно ще повтаряме като при грипните ваксини ,така ,че нищо не пречи следващите да са от най ефективните ваксини .

 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  И с втора и без втора, пак сме последни. Толкова сме назад,че няма начин да стигнем някого.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  И защо трябва да сме първи?! Нали въобще сте против ваксините, против маските, против реда! Какво ти пука?! Или щом може да се оплюва правителството не пропускате? Ама народа вече не е глупав! Няма да ви мине номера!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 74 Неутрално

  До коментар [#57] от "lz2":

  Никой не е против реда. Против реда, създаден от пожарникаря от Банкя сме.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  А Великобритания защо взеха 100+ милиона дози от АЗ и даже вече приложиха 10+ милиона, майката на Майдел от ГЕРБ ли ги подучи?

 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#35] от "dzenlandia":Има, след като от правителството имат право да изберат пропорцията от коя колко да вземат и те са взели тройно повече от Астра Зенека, като тя е с най-ниска ефективност, не става за хора над 55. Т.е. Все неща, които са в противоречие, ако управляващите се водеха от грижа за здравето на хората, да я изберат, говори само по себе си за комерсиална причина за избора. Та майката е такава, за едната комисионна на поредната герберка сме в това положение.
  —цитат от коментар 51 на nij50393132


  Хайде да бъдем малко по-обективни, а?
  Можем да имаме много основателни претенции към управлението на пандемията от това правителство, но трябва да си дадем ясна сметка, че решението за покупка на ваксината на АЗ е било напълно оправдано към момента на вземането му. И цената, и условията за съхранение са по-добри от тези на конкурентите. Едва в последните седмици става ясно, че има проблем с ефекта на ваксината при хората над 55. Но решението за покупка е вече взето и договорите - сключени.
  Няма труп в това мазе, мисля!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 61. 61 Профил на Д-р Ох Боли
  Д-р Ох Боли
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Дневник, моля да си свърите часовника. Ефективността на ваксината на АстраЗенека е 82% след втората доза.
  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3777268

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK