Радев поиска тълкуване на разпоредби в конституцията, прилагани противоречиво от парламента

Радев поиска тълкуване на разпоредби в конституцията, прилагани противоречиво от парламента

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредби от конституцията, свързани със законодателния процес. Целта е да се изясни допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане. До този момент президентът е наложил вето на 26 закона. "Държавният глава упражнява конституционното си право, воден от разбирането, че е необходимо тълкуване на чл. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от основния закон, за да се създаде яснота и да се установи предвидимост на законотворческия процес", съобщават от президентството.


В съобщението се посочва, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане от законодателя на посочените разпоредби. Има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени. В други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон. Наред с това има и практика Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави измененията, преди да е изтекъл срокът по конституция, и то с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо. В съобщението се казва също, че наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от КС, се прилагат по различен начин.


Според президента е недопустимо, докато не бъде обнародван законът, неговите разпоредби да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето. В противен случай се създават предпоставки за нарушаване на принципа за правовата държава, тъй като ще има неяснота относно текста на приетия закон и ще бъдат засегнати адресатите на правните норми, които няма да знаят какво поведение се изисква от тях.


Какво има предвид президентът
Пример за посочените от президента действия е случилото се в пленарната зала в началото на декември 2020 г. Тогава мнозинство от депутати на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" отхвърлиха вето на президента Румен Радев върху скандалната двойна неустойка при бързите кредити, въпреки че са против нея.


Седмица по-рано по предложение на ГЕРБ депутатите правят спешна законова поправка, за да отменят приетата дни по-рано възможност за двойна неустойка при бързи кредити, макар че заради ветото на държавния глава тя не бе обнародвана в Държавен вестник и на практика не съществуваше, т.е. те промениха несъществуващ закон. След това със 121 гласа "за" мнозинството отново одобри двойната неустойка, за да отхвърли президентското вето.


Така в Държавен вестник трябваше да бъдат обнародвани два закона. Първият е Законът за ДДС, с преходни и заключителни разпоредби на който по предложение на независимия депутат Спас Панчев се променя Законът за потребителския кредит и се дава възможност неустойката при бърз кредит да е два пъти повече от главницата, т.е. например 1000 лв. при 500 лв. кредит. Вторият е Законът за бюджета за 2021 г., с преходни и заключителни разпоредби на който по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ текстът за неустойката в Закона за потребителския кредит се отменя. Така законът няма да приема като приемлива двойната неустойка при бърз кредит, т.е. поправката ще е отменена.


Законодателните действия на управляващите тогава бяха обяснени с информацията, че парламентът е получил указа за ветото на Румен Радев, след като е променен необнародваният закон и възможността за двойната неустойка вече е премахната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK