Започва проучване как да се оправи срутената стена по новоремонтирания път Кричим - Девин

Скрийншот от репортажа на БНТ.

Скрийншот от репортажа на БНТ.Предстои да се направи проучване, а после и проект за укрепването на срутената подпорна стена по пътя Кричим - Михалково. Възможно е да се стигне и до изграждането на нова. Това се разбра след извършената проверка от областния управител Дани Каназирева, представители на Областно пътно управление и фирмата изпълнител "ИСА - 2000", съобщи БНР. Инцидентът стана в късния следобед в понеделник, като засегнатият участък е около 30 метра.


Той е по трасето на път, чийто основен ремонт завърши в края на 2020 г., а премиерът Бойко Борисов официално посети и похвали ремонта през есента.


Сутринта пред БНТ инженер Валентина Бакърджиева от Пътно управление - Пловдив, обяви, че при огледите, направени от специалистите на ведомството, не е забелязано нищо тревожно, затова и тази подпорна стена не е била обследвана по време на рехабилитацията на пътя, нито пък е била включена в проекта за ремонт.
От снощи движението в участъка е пренасочено в една лента и е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона. Регулира се с пътни знаци и светлинна сигнализация.


"Тежко е положението. От вчера сме в непрекъсната връзка с Агенция "Пътна инфраструктура", както и с Областно пътно управление. Взеха се незабавни мерки и укрепването започва. По време на укрепителните дейности тежкотоварни превозни средства ще минават по обходния маршрут през Пампорово, но околовръстното в Пловдив също се ремонтира и този трафик ще се прехвърли през Пловдив. Затова държа да се обсъди внимателно техническо решение за възможност преминаване по тоя път в едната лента с всички предпазни мерки", коментира още Каназирева.


Днес на място има аварийна група на ЕВН, а утре ще бъде изключено високото напрежение, за да могат да започнат всички необходими действия по укрепването.

Паун Иванов, представител на фирмата, която ще извърши укрепването, обясни, че това са подпорни стени, правени преди повече от 50 години. Те не са били включени в проекта при изпълнението на пътя и цялостната му реконструкция. Той не се ангажира с конкретен срок на изпълнение, защото първо трябва да се обследва много внимателно срутването.

Обясни, че предстои да се направи проект на нова подпорна стена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK