На живо

Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Лили ТоушекБроят на новозаразените с коронавирус расте с над една трета на седмична база, показват данните на Националната информационна система. Около 9 на сто от направените за последното денонощие над 13 хил. теста са положителни. Без съществена промяна остават броят на настанените в болница пациенти, а според директора на столичната Александровска болница здравната система е много по-подготвена да посрещне нов пик на заболели, отколкото беше при предишния през ноември.


В Кюстендил, където има бум на заболеваемостта от COVID-19, властите обявиха допълнителни ограничителни мерки. На заседанието си пък правителството взе решение да поръча допълнително количество ваксини от първия одобрен в Евросъюза тип - по технология, използваща информационна РНК. Хронология на събитията от деня можете да прочетете в статията. Ситуацията по света следете тук.
Тестването на ученици от 1 до 12 клас с антигенни тестове за коронавирус ще е доброволно, а за резултатите ще бъдат уведомени лично родителите. Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието (МОН) след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация "Родители", Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Повод за сбирката е проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи. Кои са най-често задаваните от родителите въпроси и техните отговори четете тук.

Още по-строги изисквания към пристигащите във Великобритания

В допълнение към действащите в момента мерки срещу коронавируса от 15 февруари 2021 г. Великобритания въвежда по-строги изисквания за влизащите в страната, сред които в някои случаи и карантиниране в хотел, съобщи Министерството на външните работи.


По информация на българското посолство в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък (публикуван тук: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk---banned-countries) трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия.


От 15 февруари 2021 г. британското правителство планира да задължи пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).

Започна ваксинирането на полицаите

Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Лили Тоушек


Започна и ваксинирането на работещите в Министерството на вътрешните работи. "В Медицинския институт на МВР днес бяха ваксинирани над 200 служители на Столичната дирекция на вътрешните работи", съобщи пулмологът д-р Александър Симидчиев във видео, качено в YouTube канала на МВР.


Поръчаните нови ваксини се оказаха не над 3 млн, а под 500 хил. дози

Новите иРНК ваксини, които по-рано днес здравният министър обяви, че България ще поръча, се оказаха под 500 хил. дози.


На днешното правителствено заседание Костадин Ангелов обяви, че предлага да бъдат поръчани над 3.3 млн. дози и уточни, че става дума за 2 897 694 дози от ваксината на "Пфайзер/БионТех" и 460 хил. дози от ваксината на "Модерна".


От правителствената пресслужба не отговориха на въпросите на "Дневник" дали става дума за нови 2.9 млн. ваксини на "Пфайзер/БионТех", или за същото количество, които страната вече заяви в подписания в първата половина на януари допълнителен договор на Еврокомисията с компанията.


В късния следобед обаче здравното министерство осъвремени таблицата с очакваните количества ваксини до края на годината, които обяви в края на януари, като промяна в дозите от тази ваксина няма. Добавено е единствено съобщеното ново количество от "Модерна", с които общият очакван брой дози от този препарат до края на 2021 г. се увеличава от 500 хил. на 960 хил. Според разчетите дозите от ваксината на "Пфайзер/БионТех", които трябва да пристигнат тази година, остава 3 898 694. Подробности - тук.

Ръководителят на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София Нина Янчева се обяви срещу прилагането на ваксината на "Астра Зенека" при хора над 65-годишна възраст. Тя изрично подчерта, че причината е липсата на данни за ефективността на препарата при тези хора, а не заради установени противопоказания.


"Уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини", коментира Янчева в предаването "12 3" на БНР. По думите й постоянно се получава нова информация и поведението се определя от новостите.

Нощувките спадат с над 70% през декември

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други, регистрирани през декември 2020 г., е 271 хил., или със 70.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, съобщиха от Националният статистически институт.


Най-голям отлив на клиенти се наблюдава в хотелите 4 и 5 звезди - минус 78.7%. В сравнение с декември 2019 г. общият брой на работещите места за настаняване, намалява с 24% до 1538 обекта, а броят на леглата в тях - с 23.1% до 92 хил. Подробности по темата - тук.

Как върви ваксинирането (графика)

До момента България е получила общо 137 410 дози от препаратите на трите одобрени ваксини, достатъчни за имунизирането на 68 705 души.
Най-много дози има от ваксината на "Пфайзер/БионТех" - 102 610.
Първата и досега единствена пратка от "Астра Зенека" съдържа 28 800 дози.
От другата иРНК ваксина - на "Модерна", има 6 хил. дози.

Общо поставените дози от наличните ваксини са 62 428. Хората, които вече са получили и двете дози и са завършили имунизацията към 10 февруари са 17 946. Ето обобщение на данните, които официалната статистика съобщава от началото на кампанията до момента:


Кабинетът обяви, че ще поръча още иРНК ваксини

България ще поръча допълнително над 3 млн. дози от иРНК ваксини, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното правителствено заседание. Той уточни, че става дума за 2 897 694 дози от ваксината на "Пфайзер/БионТех" и 460 хил. дози от ваксината на "Модерна", а доставката е възможна заради допълнителното споразумение за ваксините, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства "Пфайзер" и "БионТех".


Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Юлия Лазарова


По официални данни България вече е договорила да получи до края на годината 3 898 694 дози от ваксината "Пфайзер/БионТех". В този брой са включени и близо 2.9 млн.дози ваксини, които страната заяви в подписания в първата половина на януари допълнителен договор на Еврокомисията с компанията.
От днешното изявление на здравния министър не се разбира дали става дума за същите 2.9 млн. дози, или за още толкова нови. "Дневник" изпрати уточняващи въпроси до правителствената пресслужба, но до момента няма отговор

Стойността на новите ваксини не се съобщава, но в разпространения от пресслужбата на правителството видео запис от обсъждането премиерът Бойко Борисов посочва, че към отделените до момента от държавата 300 млн. лв за ваксини, се добавят още 9 млн.лв. , за да има препарати от целия спектър и ваксинационният план да се приложи най-бързо.

Пълзят леко нагоре данните, но мисля, че с усиленото ваксиниране и с броя на оздравелите трябва да удържиме ситуацията


Бойко Борисов,

министър-председател


Решението идва малко след като производителят на третата, одобрена в Евросъюза, ваксина срещу COVID-19 - "Астра Зенека", обяви, че няма да успее да произведе обещаните количества и влезе в спор с Европейската комисия. Запис от заседанието вижте във видеото:

Бургаската регионална туристическа камара обяви в писмо до ресорния министър, че България, за разлика от конкурентите си Гърция и Турция, все още не е обявила при какви условия ще приема туристи идното лято.


"От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи, поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест", посочват от организацията. По данни на НСИ в предкризисната 2019 г. общо 406 хил. руснаци са дошли на почивка в България. Тогава туристите от ЕС са били 2.8 млн.


Организацията пита министерството какви мерки се предприемат за стимулиране на туристите да изберат България за лятната си почивка вместо Турция и Гърция, дали хората с две дози ваксина ще могат да влязат в страната без да правят и PCR тест и какво се предвижда за визовия режим за туристи от трети страни.

Болниците са много по-подготвени за очакваната нова вълна на болни от COVID-19, отколкото бяха при предишната, коментира директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богов. Той прогнозира, че следващия пик на зараза се очаква между 25 февруари и 1 март.


По думите му болниците имат готовност при необходимост да възстановят в рамките на 48 часа изискваните легла за лечение на пациенти с коронавирус. В петък директорите на големите лечебни заведения в страната имат среща със здравния министър, за да уточнят процеса по връщане към извънреден режим на работа.

Болниците вече имат повече организация и апаратура, както и лекари с готовност да влязат в COVID отделенията и да лекуват


Борис Богов,

директор на Александровска болница


Проблемът с умората на медиците, които не са почивали в продължение на месеци заради коронавируса, също вече не стоял на дневен ред, тъй като имало желаещи от други отделения да лекуват пациенти с COVID-19.

Ваксината на "Астра Зенека" е по-малко ефективна, ако човек вече се е срещал с аденовируса

Ефективността на ваксината на "Астра Зенека" е по-ниска, ако човек вече е имал среща с използвания в препарата аденовирус - това обясни в интервю за БНТ директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богоев. За разлика от иРНК ваксините, които имат над 90% ефективност, тази гарантира малко над 60 на сто.


Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Лили Тоушек


"АстраЗенека" и Оксфордския университет базират ваксината си на технология, при която се използва вече познат аденовирус, модифициран с гена на спайк протеина (т.нар. шипчест протеин), използван от SARS-CoV-2, за да проникне в клетките. Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да причинява болест, но ваксината дава на клетките генетичния код на коронавируса, а имунната система го разпознава като чуждо тяло и започва да изгражда имунитет чрез Т-клетки и антитела.


Богов повтори, че ваксината е единственото средство за предпазване от заболяване от COVID-19 и напомни, че всеки ваксиниран може да носи вируса и да заразява. Той отказа да коментира решението на здравните власти в България ваксината да бъде прилагана и на хора над 65-годишна възраст, въпреки че клиничните изследвания са правени на хора до 55 г., поради което много западноевропейски държави се отказаха да я ползват над тази възраст.


Защо много държави в Европа отказаха да ползват ваксината на "Аста Зенека" за хората над 55 г. четете тук.

Кюстендил въвежда по-строги мерки в опит да ограничи бума на заразени

Кюстендил въвежда по-строги мерки в опит да ограничи бума на заразениОт днес маските в област Кюстендил са задължителни навсякъде на открито, съобщи в интервю за "Нова телевизия" областният управител Виктор Янев. Мярката е въведена в опит да се ограничи бума на заразени с коронавирус, които достигнаха 328 на 100 хил. души население за последните 14 дни. Според заповед на здравния министър маските на открито са задължителни за цялата страна, но само в случаите на струпване на хора, когато не може да се осигури дистанция от поне метър и половина.


Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Юлия Лазарова


Въведа се филтър за влизане в поликлиниката в община Кюстендил, съобщават от Областния кризисен щаб. Пациентите ще бъдат допускани само след отрицателен резултат от тест за коронавирус. В болницата в града са настанени 75 души, като има пациенти в интензивното отделение.


За разлика от лятото, когато имаше бум на зараза в ромския квартал на Кюстендил, сега заразата не е концентрирана на едно място, коментира Виктор Янев. Той уточни, че най-много болни са установени в предприятие и в два центъра от семеен тип в града, без да уточни подробности. Ден по-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че заразяването става " предимно в семейства, дори родове и работната среда на хората.".

С една трета повече са заразените на седмична база

Коронавирусът в България: Заразените са с една трета повече за седмица (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на новозаразените с коронавирус се увеличава с над една трета на седмична база, сочат данните на Единната информационна система. Регистрираните случаи за деня са 1212 - с 33% повече в сравнение с предходната сряда на базата на среднодневните показатели.


Те са установени при 13 228 направени теста, от които преобладаващият брой са антигенните (7 075), но повечето заразени са открити с PCR изследвания (770).


Общо 3 540 дози ваксина


са поставени за изминалия ден, сочи статистиката. Те са били основно от препарата на "Пфайзер/БионТех". Така общият брой поставени ваксини от началото на кампанията досега достига 62 428. Хората, които са завършили ваксинационния курс с двете необходими за това дози, са 17 946.


Почти без промяна остава броят на настанените в болници пациенти с COVID-19. Подробности за данните за деня - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  Вчера бяха 25%, днес са 33.3%,,,,развитието е "положително"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  > От днес маските в област Кюстендил са задължителни навсякъде на открито

  И колко от 'заразените' към момента са се 'заразили' на открито ?

  Нула ?

  Но все пак трябва да се преструваме пред населението че държим нещата под контрол. И че то ве виновно че не изпълнява Мерките.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1.-530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  27.1 -2.2. – 590
  28.1 – 3.2 – 607
  29.1 – 4.2 – 654
  30.1-5.2 – 684
  31.1.-6.2 – 705
  1-7.2 – 712
  2-8.2 – 754
  3-9.2 - 788

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  > В болницата в града са настанени 75 души,

  При условие че вируса е супер заразен, предава се по въздушно капков път и дори на открито на здрави хора с маски властите препоръчват да се спазва дистанция х метра, възникват следните въпроси:

  1. ако сложим здрав човек за 5 дни в една болнична стая с КОВИД пациенти - какво очакваме да се случи с него ?

  2. ако просто държим 5 дни в една болнична стая 10 КОВИД пациента - какво очакваме да се случи с тях ?

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса също е стабилно. За съжаление над 1:
  10-20.1 – 0,74
  11-21.1 – 0,76
  12-22.1 – 0,84
  13-23.1 – 0,86
  14-24.1 – 0,90
  15-25.1 – 0,96
  16-26.1 – 1,02
  17-27.1 -1,04
  18-28.1 -1,07
  19-29.1 – 1,12
  20-30.1 – 1,14
  21-31.1 – 1,16
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Според НСИ :
  период Починали 2020 Починали 2021 разлика Починали от ковид %
  4-10.1 2110 2543 433 448 17,6
  11-17.1 2275 2423 148 357 14,7
  18-24.1 2182 2446 264 337 15,4
  25-31.1 2393 2386 -7 225 9,4
  Излиза, че смъртните случаи от обичайните заболявания са намалели - за януари с 6%. Което е нормално - твърде много хора измряха миналата есен, които, ако не беше епидемията, щяха да измират през тази и следващите години. Освен това в момента корона-инфекцията измести миналогодишния грип по това време /ако е било грип - миналата година през януари и февруари тестове за коронавирус не се правеха и едва по-късно се установи, че още през януари и февруари е имало случаи с типична картина на коронавирус/.
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  последните дни броят на починалите е на едно ниво. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  24-30.1. - 31
  25-31.1 - 32
  26.1-1.2.- 37
  27.1. -2.2 -37
  28.1 – 3.2 – 39
  29.1 – 4.2 - 43
  30.1 – 5.2 – 42
  31.1.-6.2 – 40
  1-7.2 – 41
  2-8.2 – 40
  3-9.2 - 43

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  До коментар [#5] от "Patsis":

  А при "проклетите" Британци намалява с всеки ден. Дори се пише за отрицателен прираст от -5% до -2% представяш ли си, а и починалите са намалели с 25% за последните 7 дни........😱

  https://coronavirus.data.gov.uk/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  > Той уточни, че най-много болни са установени в предприятие
  > и в два центъра от семеен тип в града, без да уточни подробности.

  Не мое да бъде.

  Значи Заразата се движи по стандартите схеми:
  - вътрешно болнични инфекции
  - домове за стари хора и хора и хора с проблеми
  - предприятия / цехове

  но ние ще я борим със носене на маски на открито

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Старите идиотщини на нов глас. Лекарският терор е отново настъпление. Днес в Кюстендил, утре и в останалите градове.

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Ама я виж Англия колко милиона ваксинира вече

 12. 12 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  ..... ние ще я борим със носене на маски на открито
  —цитат от коментар 9 на Ан Он

  Това че парцалките въобще пазят е доста спорен въпрос😃 , но трябва да има репресии - иначе матряла не иска да се ваксинира!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4911 Весело

  До коментар [#11] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Знам колко са ваксинираните във Великобритания, и аз вече съм с първата доза и още не съм започнал да припадам или да ми израстват по две неща от определени органи😂
  А и Интернета ми е все същият, никакво подобрение. Очаквах "чипа" да го подобри ама не... какво разочарование. Надявам се след втората доза да ме включат през "чипа"на "централното" управление ама ще видим 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Нормално. При тях третата вълна с британския щам отмина, а при нас тепърва започва.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  > При тях третата вълна с британския щам отмина, а при нас тепърва започва.

  И като носим маски на открито и спазваме дистанция 4.5 метра ще я преборим ли ?

  Ще помогне само ако британския щам се разхожда на някакви други места, а не като предишните по-прости щамове:

  > най-много болни са установени в предприятие и в два центъра от семеен тип в града

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Неутрално

  Като стегне студът след два дни, ще имаме застой.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А така туряй комбинезона на главата и цепи въздуха ахахахаха клетници мили

 18. 18 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  е чакай де, има две три години още да видим

 19. 19 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Това, за аденовируса при АЗ, ми се струва изсмукано оправдание за слабите резултати. Нали АЗ ползваха такъв от шимпанзе? Не е естествено човек да се е срещал с него.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  > От днес маските в област Кюстендил са задължителни навсякъде на откритоИ колко от 'заразените' към момента са се 'заразили' на открито ?Нула ?Но все пак трябва да се преструваме пред населението че държим нещата под контрол. И че то ве виновно че не изпълнява Мерките.
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Би ли отговорил КАК може да се определи кой къде се е заразил?

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  > Би ли отговорил КАК може да се определи кой къде се е заразил?

  Ми той колегата (областен управител ?) с голямо нежелание - и без подробности - го е споделил.

  > коментира Виктор Янев. Той уточни, че най-много болни са установени
  > в предприятие и в два центъра от семеен тип в града, без да уточни подробности.

  Сигурен съм че всички тия са се заразили поотделно като се разхождат в парка без маски, и после по една случайност се оказало че основната част от тях са били колеги в едно предприятие, път другата част обитават два центъра от семеен тип.

  Случайност.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  На всички медицински лица им е ясно как и къде се разпространява заразата (*). Само че на никой не му изнася да каже истината.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Тия дето играха хоро в Тунджа и ония другите дето се трупаха в Джъмбо сякаш не измряха чак толкова много.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  А под 'център за настаняване от семеен тип' явно се имат предвид такива институции:

  https://plushenomeche.org/otb/region/10

  които в моя списък за вектори за разпространение на КОВИД са стандарно на второ място:

  1. вътрешноболнични инфекции
  2. домове за стари хора и хора с проблеми
  3. предприятия / цехове

  и задължителното носенето на маски на открито надали ще помогне особено при тях

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Скоро България ще бъде Кюстендил.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Бизнесът се разраства.

  > Борис Богов, директор на Александровска болница

  Вчера обяви че Александровска щяла да прави безплатни прегледи за хора минали с КОВИД - дори неофициално. И няма проблем да ги хоспитализират по здравна каса по каквито в момента са им оплакванията, пък и минитърът бил обещал ако парите в здравната каса свършат - да додава.

  >тъй като имало желаещи от други отделения да лекуват пациенти с COVID-19.

  Преди някой месец всички медици се страхуваха да се занимават с COVID-19 пациенти, че и напускаха работа ако ги карат насила. А сега ше започне една надпревара кой да е пръв ?

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Колко са се разболяли от грип и, колко от коронавирус. Все пак сме в сезона на грипа.

 28. 28 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  Недей с това хоро по Тунджа, че някои душици още не могат да проумеят как така не се стигна до армагедон след него.

 29. 29 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1602 Весело

  Ден по-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че заразяването става "предимно в семейства, дори родове и работната среда на хората."

  Шибни им едни маски навсякъде да им дойде акъла в главата, нали, Ангелов? Няма значение, че е абсолютна тъпня да ходиш с маска по безлюдната улица, вместо да дишаш чист въздух. Тази идиотщина масово няма да се спазва от хората и това е удобно за калинка като Ангелов. Ако заболяемостта се понижи - ние взехме мерки, ако не се понижи- хората не спазват. Гиди калинки неумни ... :-)

 30. 30 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1418
  България - 1371
  Румъния - 996
  Гърция - 579
  Сърбия - 477
  Турция - 318

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

 31. 31 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  203.996 приключени случая
  194.514 оздравели (95%)
  9482 починали (5%)

 32. 32 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Това с маските на открито се опитват за трети път да го играят - сега уж само в Кюстендил, но много скоро си мисля, че и други "областни щабове" от "специалисти" ще се натегнат да покажат, че взимат "мерки" по този начин. Току-виж другата седмица Ангел Кунчев вземе, че предложи в цялата страна да се носят маски на открито. Смешници!
  Есента, когато се опитаха да наложат отново това безумие, излезе един истински компетентен, смел и честен млад лекар - д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - и каза в прав текст при Цветанка Ризова, че носенето на маски на открито е абсурдно. Обадиха се и други истински специалисти, които убедително доказаха, че това е политическа, а не медицинска мярка. Толкова шум се вдигна, че в крайна сметка заповедта беше прецизирана само до някои случаи, в които е задължително носенето на маска на открито - то и в тези случаи е безсмислено, но това е друга тема.
  И сега какво - трети опит?!
  Къде са истинските медицински специалисти да издигнат глас срещу това безумие?! Докога хората ще се подчиняват на подобни малоумни и откровено унизителни заповеди?! С толкова ограничения живеем, нека поне правото ни навън да дишаме свободно чист въздух да не ни се отнема! Толкова пъти се каза вече, че заразяването става при дълготраен близък контакт, затова и заразените в Кюстендил са в домове от затворен тип и предпирятия. На улицата такъв контакт е невъзможен. Да ти искат маска в парка, докато се разхождаш кучето, е не просто малоумие, а гавра. А да се подчиниш на такава заповед е овчедушие.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  В село Бабици живеят 10 души. Единият има коронавирус. Заразените са 10 000 на 100 000 - най-висок в цялата галактика

 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bond007":

  > Недей с това хоро по Тунджа, че някои душици още не могат да проумеят как така не се стигна до армагедон след него.

  Тя белята че стана, стана.

  В момента властта се опитва да покрие последствията от своята некадърност. Района се обезлюди. Труповете ги извозват нощем към Марица Изток с тирове, брандирани със стикери на месни продукти, за да не притеснят населението.

  Ама всичко ще се разбере след няколко години.

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1602 Весело

  От днес, в Кюстендил, дишането на чист въздух струва 300 лв ... :-)

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иполит Матвеевич":

  > От днес, в Кюстендил, дишането на чист въздух струва 300 лв

  Е пак е евтино.

  Не много отдавна беше 5000 лв.

  કટાક્ષ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван":

  Ако трябва и патешката ще се ходи ако извадят статистика че до един метър от земята вируса е с 20 проценга по-малко

 42. 42 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван":Ако трябва и патешката ще се ходи ако извадят статистика че до един метър от земята вируса е с 20 проценга по-малко
  —цитат от коментар 41 на k_


  На метър под земята пук изобщо няма -що не "иде" политическата каста там та да е защитена.... от всичко!😉

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 43. 43 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Комън сенс и малко познаване на местните общности, места...а и тия заразени нали говорят, не са добичета. А, и по външен вид, социална среда...както казах, въпрос на здрав разум и малко упражнение в мисловен потенциал, не да включиш копчето "мерки".

  С други думи: жълтопаветникът с нитрилни ръкавици не помага тъй щото да не се зарази цяла ромска тумба.

 44. 44 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "Ваксината на "Астра Зенека" е по-малко ефективна, ако човек вече се е срещал с аденовируса"
  Да му се чудиш на акъла за това изявление. Ваксината на "Астра Зенека" използва аденовирус, който го няма при хората а при маймуните. Точно за това се използва маймунси аденовирус. Проблем има при руската ваксина, защото използва за вектор човешки аденовирус. Руснацте правят втората доза с втори различен човешки аденовирус, за да намалят проблема, но ако човек се е срещал с него (с тях) то имунната система ще го блокира и ваксината няма да действа. Ваксината на "Астра Зенека" няма този проблем, явно други са и проблемите.

 45. 45 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  И какво стана сега, бритишите ги ваксинираха с ваксина, която не се знае против какво е.

 46. 46 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 372 Любопитно

  Ден по-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че заразяването става " предимно в семейства, дори родове и работната среда на хората.".

  И какво - затворитхе ли всички цехове и фабрики и поехте ли издръжката на работниците им, докато не работят? Циркът "затваряме всичко, но оставяме фабрики, цехове и т.н. да работят" не е само у нас. И редовното ми питане - щом са толкова ефективни тези локдауни, а вирусът толкова смъртноносен - защо да не се затвори всичко и държавата изцяло да поеме издръжката на населението за месец - два?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Ден по-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че заразяването става " предимно в семейства, дори родове...
  —цитат от коментар 46 на shymi

  Родове да не е новият евфемизъм за "фамилии", тоест да имаме предвид определен етнос...

 49. 49 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Гледам, че организирани тролчета във форума (вижда се ясно кои са), имат заръка да подклаждат съпротива срещу носене на маски. Явно началниците им виждат в това потенциал за създаване на недоволство. Целта им е да има раздори и разделение.

 50. 50 Профил на ear54701244
  ear54701244
  Рейтинг: 39 Неутрално

  иРНК??? Това пък що за животно е?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  "Пълзят леко нагоре данните, но мисля, че с усиленото ваксиниране и с броя на оздравелите трябва да удържиме ситуацията"
  Бойко Борисов, министър-председател

  Кой му вярва на глупостите?!?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Това, за аденовируса при АЗ, ми се струва изсмукано оправдание за слабите резултати. Нали АЗ ползваха такъв от шимпанзе? Не е естествено човек да се е срещал с него.
  —цитат от коментар 19 на Manol Nedyalkov

  А ти мислиш, че Файзер и Модерна не лъжат? Те също ползват чужда РНК и дали е от шимпанзе или не все тая, организма създава и към нея имунитет. Просто англичаните са малко по честни, или по скоро не толкова нагли.

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Астра Зенека ли е ваксината?

  Анатема на комунизма!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  На тая кампания с ваксините не и тръгна на късмет още с буса за кренвирши и 50 годишния съветски хладилник. Вече въпросът е докога управляващите ще успяват да прикриват провала си.

 61. 61 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#52] от "Virgin":

  Кантарджиев си призна в едно интервю, че най-големият им проблем е липсата на доверие в институциите. Явно си го знаят.

 62. 62 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  иРНК??? Това пък що за животно е?
  —цитат от коментар 50 на ear54701244

  Информационна рибонуклеинова киселина. Копира от ДНК-то и произвежда . При ваксините обаче нищо не копира от нашето ДНК а си произвежда това което и е закодирано. Впрочем и вируса така прави, разликата е единствено че вируса се самопроизвежда изцяло, а ваксината - частично - само няколко фрагмента белтъци на които организма създава имунитет.

 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Не бързай, има време, бъзикането ще се разбере след време.
  Например че има рязко увеличение на раковите заболявания на ваксинираните с Модерна след десетина години. Пример ти давам, но е напълно възможен.

 64. 64 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#61] от "nij50393132":

  > че най-големият им проблем е липсата на доверие в институциите

  Е то при всички простотии които натвориха последните десетина месеца, дори и преди да е имало доверие, всичко окончателна замина.

  Какво доверие да имаш на министър на здравеопазването който през 15 мин пуска нова заповед - ако излезеш без шапка навън, глоба 300 лева, а 15 мин по-късно вече може и без шапка.

  Или на другия дето се вози на джипката да разглежда мантинелите, а не може да осигури елементарен транспорт за най-важното събитие на годината - първото кашонче с 'елексир'.

  કટાક્ષ
 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#63] от ".":

  > Например че има рязко увеличение на раковите заболявания на ваксинираните с Модерна след десетина години

  Ако си на 85, може и да е жива промоция.

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2161 Разстроено

  Какво стана ясно? 17000 приближени до властта и може би 2-3000 лекари са ваксинирани с хубавата ваксина, лятото ще почиват където си искат и животът за тях ще продължи нормално. Останалата рая я ще получи неефективна ваксина, я не, ще им пълни хотелите по бетономорието, а те ще си харчат парите където си искат. Връщане на изходната виза от байтошово време, но сега се казва ваксина и има само за избраници. Като сред тях вече се нареждат журналистите в телевизиите, за да станат по-послушни.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 67. 67 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ан Он":

  Бе за ББ то си е нормалното му състояние, но министъра на здравеопазването даже го надмина по простотия, такива глупости даже и ББ не може да съчини. И то на ниво престъпление, изобщо тоя човек си няма и представа от закони, здравни норми и тн. Как ти ще ваксинираш с ваксина без поне формално тестване и разрешение от здравни органи на България и ЕС? По фирмено тестване извършено някъде си.... Беше се залетел и добре че Файзел го прати за зален хайвер, иначе щеше да згази лука.

 68. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#49] от "Smoke":

  > имат заръка да подклаждат съпротива срещу носене на маски.

  Колега Пушек,

  Ако общуването на открито между здрави хора на разстояние 1.5 метър един от друг без маска се смята за особено опасно.

  Защо набутваме хората с 'КОВИД проблеми' по 10-15 в едно закрито болнично помещение ? Тоя лошия вирус няма ли да го умори, дори и да седят в стаята с другите заразени само пет дни ?

  કટાક્ષ
 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ан Он":
  Механизма на клетъчния имунитет и памет е още тъмна индия за науката, то и още много неща са. Механизмите - неизучени, тук таме светло петно, НО - ваксините и такъв имунитет давали. Един въпрос обаче стои - откъде тогава тая гаранция, че като ти вкарват чуждо РНК няма и влияние на ДНК и другите механизми на възпроизводство?

 70. 70 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ан Он":

  Съгласен, може би този подход да не признават грешките си, а да им търсят нелепи обяснения беше прелома, поне според мен.

 71. 71 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#69] от ".":

  Че кой търси гаранция?

  На тоя етап надпреварата е кой ще успее да спечели максимално много приходи като пробута на клиентите нещо което е 'що-годе е минало през съкратените процедури за проверка дали няма нежелани странични ефекти' ...

  Па ако стане издънка, ще се оправдаваме че сме били във времена на форс-мажор

  કટાક્ષ
 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Някой знае ли как върви обещания план минимум - да ваксинираме 300 000 човека до края на месец февруари (по 15 000 ваксинации на денонощие, броено от вчера) ?

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  За да има ефект от ваксината трябва да се ваксинират 70% от 6.9 милиона или около 4.8 милиона човека.
  При положение, че имунитета е за около 8 месеца (според австралийски учени) и при положение, че месец и половина вече са пропуснати, излиза, че на ден трябва да се поставят около 30 000 дози.
  Когато с организацията създадена от Обединени патриоти и ГЕРБ (ОПГ) се поставят 30х дози за един ден елате и ми се обадете!

 74. 74 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#55] от ".":

  Доколкото разбрах е синтетична иРНК-та, затова и могат да я произвеждат бързо. Но там пък имало забавяне с опакъчните липиди.

 75. 75 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ан Он":

  Странен въпрос, очевидно не върви, като всичко друго.

 76. 76 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#19] от "Manol Nedyalkov":

  Може би не е добре обяснено - срещаш се с този адено-вирус при първата доза и ако организмът реагира с имунен отговор към него при втората доза, все едно не си я получавал. Ако Спутник е наистина по-ефективна една от причините, които предполагат е, защото те ползват два различни вируса за носителите в двете дози. При тях проблемът беше, че това са човешки вируси и е възможно определени хора наистина вече да са ги срещали по естествен път, но явно засега, от това, което показват излиза, че няма такъв ефект. Защо Оксфорд не са сложили различни вируси в двете дози? Изглежда все едно са си спестили работа, но може да има основателни причини. Но те затова пуснаха възможността за комбинация евентуално със Спутник, явно затова и пробват ваксиниране през дълъг период - белким организмът до втората доза забрави с кого се е срещал при първата.

 77. 77 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Това с маските на открито се опитват за трети път да го играят - сега уж само в Кюстендил, но много скоро си мисля, че и други "областни щабове" от "специалисти" ще се натегнат да покажат, че взимат "мерки" по този начин. Току-виж другата седмица Ангел Кунчев вземе, че предложи в цялата страна да се носят маски на открито. Смешници!Есента, когато се опитаха да наложат отново това безумие, излезе един истински компетентен, смел и честен млад лекар - д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - и каза в прав текст при Цветанка Ризова, че носенето на маски на открито е абсурдно. Обадиха се и други истински специалисти, които убедително доказаха, че това е политическа, а не медицинска мярка. Толкова шум се вдигна, че в крайна сметка заповедта беше прецизирана само до някои случаи, в които е задължително носенето на маска на открито - то и в тези случаи е безсмислено, но това е друга тема.И сега какво - трети опит?!Къде са истинските медицински специалисти да издигнат глас срещу това безумие?! Докога хората ще се подчиняват на подобни малоумни и откровено унизителни заповеди?! С толкова ограничения живеем, нека поне правото ни навън да дишаме свободно чист въздух да не ни се отнема! Толкова пъти се каза вече, че заразяването става при дълготраен близък контакт, затова и заразените в Кюстендил са в домове от затворен тип и предпирятия. На улицата такъв контакт е невъзможен. Да ти искат маска в парка, докато се разхождаш кучето, е не просто малоумие, а гавра. А да се подчиниш на такава заповед е овчедушие.
  —цитат от коментар 32 на Diana Stamenova


  В БГ не е имало бум на такива заразни инфекции от години. Имаме само една инфекциозна болница и това е детската начело с Мангъров. Откъде се взеха тея стотици "специалисти" дето дават акъл нон-стоп не мога да разбера. То това са същите "специалисти", които закриха инфекцизните болници, щото нямало нужда от тях. А сега ни обясняват какво и как трябва да се затваря понеже болничната система не издържа. Цинизъм.

 78. 78 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Някой знае ли, защо прекаралите със симптоми ковида, също трябва да се ваксинират?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 79. 79 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Да ,за догодина ,само*аняци едно нещо като хората не свършиха пълна неграмотност на всички нива.

 80. 80 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#76] от "znaya":

  Възможно е да е така, но АЗ по принцип дава по-слаб резултат и при първата доза. Докато Гамалея практически са направили две ваксини - с два различни аденовируса. Опитах да намеря информация, но не успях: дали при двата "модифицирани" аденовируса е направено едно и също или и там има разлика? Каква част от Короната са копирали в двата? Както и да е Гамалея са се справили по-добре ...

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  За "Аста Зенека" ще ни кажат ли накрая нещо категорично. Става за възрастни, не става, ама ние пак ще я слагаме. Аз не искам формално да ме ваксинират и да нямам никаква защита или някакви 10%.

 82. 82 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Някой знае ли, защо прекаралите със симптоми ковида, също трябва да се ваксинират?
  —цитат от коментар 78 на Полковник за европейско развитие на България


  Понеже толкова много хора вече го прекараха, че ако не се ваксинират, тия милиони дози дето ги поръчаха остава да си ги наврат отзад.

 83. 83 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4920 Любопитно

  Явно предстоят ленински съботници за ваксинации с Пфайзер , а се готвят и дарения....

 84. 84 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 915 Неутрално

  За АЗ, нека не я забраняват за възрастните наистина. Достатъчно е оповестен проблемът с липсата на данни, всеки да си преценя какво иска.

 85. 85 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Да те пускат в болнично заведение само с температура 36.6 и отрицателен писиар е връх на инженерната мисъл .

 86. 86 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Бучков":

  Под строй ,на стадиона. И то ако има достатъчно вакса. Те даже и производителите се чудели ,как юдеите вайснали толкоз много хора за толкоз кратко време хахахаха. Може и да не са произвели толкоз хахахаха

 87. 87 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Досега "уж" са гласувани/отпуснати 305 млн. лв. за ваксини. "Уж" обещаха на всяко джипи по 10 лв. на ваксиниран. Да кажем 5 млн., че ще се се ваксинират (напушваме смях от тази цифра), това са 50 млн. лв.
  Останалите 250 млн. лв. стигат за около 8 млн. дози от най-скъпите на Пфайзер и Модерна, които са по 30 лв дозата. Да, ама тиквениците са поръчали най-много от АЗ, която пък е най-евтина и е на точните хора. А днес щели да отпускат още кинти за ваксини!
  Някой май има още място в чекмеджетата и гардеробите...

 88. 88 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ако оставим настрана, голата истина, която лъсна, че България не се е възползвала от квотите си за Файзер и модерна тогава, когато е трябвало...

  българинът продължава да не му пука, че само 45 000 души са ваксинирани...и 75 000 ваксини седят в хладилника, при следваща пратка след 3 дни (75 000 дози).

  Правим по 3000-4000 ваксини на ден, уикенда по 150.

  Последна дупка на кавала.

  Само за вчера в следните ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОСИ са направени:

  - Румъния - 39 000 дози
  - Гърция - 20 000 дози
  - Словакия - 14 000 дози
  - БЪЛГАРИЯ - 3500 дози

  По общо ваксинири до сега не просто сме на последно място в ЕЮ ами с по 4-5пъти зад другите бедняшки държави.

  СЪД. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИМА СЪД....

 89. 89 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#88] от "sowhat":

  За брачата србе ше кажеш ли нещо ?

 90. 90 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#89] от "pavur":

  Сърбите сключиха сделка с китайците (дявола).

  Получиха 1млн ваксини "мейд ин чайна" :)

  Срещу какво точно ще видим след 10 години...

  Може би инфрасктрутурни проекти, заводи, замърсени реки...ще видим.

  А ти си трол.

 91. 91 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ....уикенда по 150.
  До коментар [#88] от "sowhat":

  Спорно е за уикенда.
  Миналата неделя са направени 22 ваксинации, според "информационният" портал, но Балтов каза в ефир, че само в Пирогов са направени 30 (тридесет).
  Така че и тези 50,000 ваксинирани може да са само на книга...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#91] от "Bond007":

  Като стана въпрос за миналата неделя:

  - Румъния - 15 000
  - Унгария - 5000
  - Чехия - 3000
  - Словакия - 200
  - БЪЛГАРИЯ - 22

  абе важното е умрат колкото се може повече сухи съчки...един пенсионер колко спестява на държавата (оставя за крадене) за 5-10 години по-рано в гроба.

  Лошото е, че сме единствената държава в Европа с брутално завишена смъртност при 15-65 годишните....Та покрай сухите съчки...

  Пазете се, щото държавата е вдигнала на мушка, с помпата...

 94. 94 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#93] от "sowhat":

  Не крадат ли от пенсионните фондове? Там златна мина ве ,онзи?
  Умира пенсията ,пишат го жив и крадат . Тва са го измислили у Гърция и Япония.

 95. 95 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  за един месец - няма и един процент. за колко месеца ще станат 70% :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#96] от "Bond007":

  Не мн добре те разбрах.

  Просто, криенето и манипулирането на каквито и да е числа (тестове, ковид жертви) идва малко някакси второстепенно, когато дори те изглеждат като от страна някъде на кофти място в Африка.

  Смърността в Бг от ковид, дори при официалната (след умишлено малкото тестване) все още оставя първи, втори, трети вълни в държави като Италия, Франция и Англия в сянката си.....

  Правителството скри едни 7000-8000 трупа ( близо 100% повече реални жертви от ковид ала Африкански геноцид ), та за едни безочливо нагли разлики във ваксините ли ще се притеснява...

  В това отношение се учим от Русия. При извънредна смърт от 320 000 души пишат 60 000 ковид....и на 2 пъти министърката там излиза им казва право в очи, че НАЙ-ВЕРОЯТНО СМЕ СКРИЛИ ЕДНИ 200 00 трупа и ония търпят.

  Абе супер сме.

 98. 98 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#96] от "Bond007":

  Но истинския проблем знаеш ли къде се крие ( като почнахме мохабета тук сред ордите от тролове :))

  Едва ли има и бездомно куче в БГ, което да е очаквало

  от политическия елит

  (бай дъ уей опозиция къде сте - пенсионери мрат вие май се ваксинирате тайничко)

  ДА СЕ СПРАВИ С КОВИДА.

  Просто няма кой да ме убеди в това.

  И в такъв момент си задаваме въпроса - само преди няколкото месеца лятото 2 месеца бирички на жълтите, МАФИЯ МАФИЯ...дали не се оказа внимателно оркестрирана диверсия...от СЛОНА В СТАЯТА НАРЕЧЕН НАЙ-СМЪРТОНОСНАТА КОВИД СТРАТЕГИЯ В ЕВРОПА.

  Та накрая май, не може някакси да виним хората, на които не вярваме от десетилетия,

  че ни ЛЪЖАТ и ИЗБИВАТ.

  Трябва малко повече да виним себе си.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#99] от "pavur":

  Не бе просто съм в добро настроение и за тва не се гавря с вас.

  Приятелски съм ви предупреждавал мн пъти тук - едни мн умни хора зад едни мн умни алгоритми, ще ви оправят. Видяхме вече един оранжев пример....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK