Президентът наложи вето на закона за разследващия главния прокурор

Държавният глава върна изцяло текстовете на законопроекта като посочи, че в момента България се намира под безпрецедентно тройно външно наблюдение, а с тези предложения не се създава ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

© Юлия Лазарова

Държавният глава върна изцяло текстовете на законопроекта като посочи, че в момента България се намира под безпрецедентно тройно външно наблюдение, а с тези предложения не се създава ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари и с който се създаваше нов специален прокурор, който да има правомощието да разследва главния прокурор и неговите заместници.


Държавният глава връща закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите, съобщиха от прессекретариата на президентството. С промените в закона по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на Обединените патриоти се създаваше специален прокурор, който да има правомощия да разследва главния и неговите заместници, който да бъде избиран от пленума на ВСС и да е с мандат от 5 г.


Приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона. смята държавният глава.
В своите мотиви президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.


За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема.

"Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг", смята президентът Радев.

"Споделям необходимостта от намиране на законодателно решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор и други висши прокурори. Продължаващата неяснота по този въпрос уронва доверието на гражданите в националното правосъдие, а в международен план доведе до ситуация, в която България се намира под безпрецедентно тройно външно наблюдение: от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и по новия механизъм за наблюдение на върховенството на правото във всички държави членки на Европейския съюз, както и от Комитета на министрите на Съвета на Европа, който упражнява засилено наблюдение над изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата от групата "С. З. / Колеви срещу България", посочва в мотивите си държавният глава.


Той намира за правилна оценката, изразена в становището на Висшия адвокатски съвет по Законопроекта за допълнение на НПК, че "продължаването на това състояние е нетърпимо, защото уврежда трайно и непоправимо авторитета на страната".


Президентът отчита все пак като положително развитие обстоятелството, че при обсъждането на текстовете в Народното събрание бе изоставена една от идеите специалният прокурор да бъде назначаван с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и тази отговорност беше прехвърлена върху Пленума на ВСС (в който влизат и прокурори, и съдии - бел. ред.).


"Това решение е несъмнено по-удачно, доколкото ограничава възможността действащият главен прокурор да предопредели избора на прокурора, който ще води разследването срещу самия него", подчертава президента в мотивите си.


"Не мога обаче да пренебрегна факта, че по законопроекта вече бяха изразени категорично отрицателни становища от ВСС, от Висшия адвокатски съвет и от самата прокуратура. Нито една от институциите, от които ще зависи практическото осъществяване на приетия на 29.01.2021 г. закон, не е съгласна с предложенията на народните представители. Изложените от Висшия адвокатски съвет и от прокуратурата основания за отрицателното им становище по законопроекта са съществени и засягат основната идея на приетия ЗД на НПК, включително и нейната целесъобразност", допълва още държавният глава.


Приетият от Народното събрание законопроект съществено застрашава автономността на главния прокурор и на неговите заместници, а доколкото прокурорската служба е йерархична - поставя под заплаха и автономността на всички останали прокурори, върху които главният прокурор и неговите заместници имат власт, подчертава в мотивите си държавният глава.


Законът постановява, че статутът на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник е практически приравнен с този на самия главен прокурор: и двамата се избират от един и същ орган при сходни критерии, разликата е единствено в това, че главният прокурор се назначава от президента.


ГЕРБ са твърдо решени да приемат промените преди изборите


След серия от промени в генералната идея за това кой да може да разследва главния прокурор на 29 януари в Народното събрание окончателно беше гласувана трета поредна редакция на концепцията на управляващите. Дебатът мина по един и същ начин както в комисията по правни въпроси на 27 януари, така и в пленарната зала два дни по-късно - с критики на БСП и обяснения от ГЕРБ и "Обединените патриоти", но без да отстъпват от намерението да приемат текстовете до края на мандата на това правителство.


Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.


Управляващите многократно заявиха, че са решени да приемат поправките и да създадат такъв специален прокурор до края на мандата на това правителство, въпреки критиките както на опозицията, така и на Висшия съдебен съвет, самата прокуратура и редица европейски институции.


Предстои законопроектът да бъде преразгледан отново в Народното събрание като в него могат да бъдат внасяни поправки. Ако той бъде повторно приет от мнозинството в парламента, държавният глава няма правомощие да го върне и текстовете трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. От датата на обнародването зависи и кога би могла да започне процедурата по избор на първия в България прокурор, който да може да разследва главния.


Как депутатите приеха окончателно промените в законопроекта - четете тук
Критиките на ВСС към законопроекта - четете тук и тук
Защо Съветът на Европа също отправи критики към законопроекта - четете тук
Какви са предложенията на неправителствени организации - четете тук
Коментар на Андрей Янкулов - вижте тук

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Върнал е поредното недоносче на ,,правните гении" от ГЕРБ.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Е и какво от това, пак ще мине.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Президентът и тук показа принципна позиция. Въпреки че е критик към действията на Гешев, на практика, той показва, че не се влияе от пристрастията си.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона. смята държавният глава."

  То промените в НПК именно това целят - бетониране на произвола на модела КОЙ у нас, не " справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор " !!!

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Браво ... Ако тия бързат да си "изберат" втори главен , да не се подписва указ...Следващото събрание трябва да се заеме с това !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":"Защо Радев подписа указа за назначаване на Каскета?"

  Ако не беше го подписал, сега нямаше да има срещу кого да пишеш.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  След дъжд качулка.
  Защо не сложи вето за назначаването на главният каскет или като му се изсипаха въоръжени в Президентството се сети, че е противоконституционно вместо да ги арестува.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":"Защо Радев подписа указа за назначаване на Каскета?"Ако не беше го подписал, сега нямаше да има срещу кого да пишеш.
  —цитат от коментар 9 на evtimvz


  Пак щях да пиша, защо не го е подписал! Важното е да пиша," да взема надницата"

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Браво на Президента! Изключителна личност. Най-добрият политик в 1300 - годишната история на България!

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":
  Явно много не са разбрали иронията Ви и са ви сложили минуси.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 912 Неутрално

  По принцип е прав-тези текстове са едно недоносче/както казваше дедо Тошко/Само дето и резидента е едно недоносче.Да се чудиш да се смееш ли да плачеш ли.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално
  Браво на Президента! Изключителна личност. Най-добрият политик в 1300 - годишната история на България!
  —цитат от коментар 15 на Alarmstufe: Rot


  Организатор, ръководител и вдъхновител на изборните победи на МаяМа, Слави и ДБ!

 20. 20 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Принципна позиция, там трябва да се сменя надълбоко.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Весело

  Хммм... поредният опит на ГЕРБ да назначат със закон още едиа яка бухалка, без да се съобразяват , че е опасно на върха на тортата да има още една по-голяма и корумпирана черешка.
  За „умниците“ дето напомнят, че Радев е назначил Главния Каскет-гешев.... прочетете правата и задълженията на президента в Конституцията на РБ и тогава седнете да ръсите простотии.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 27. 27 Профил на Радоил Градинаров
  Радоил Градинаров
  Рейтинг: 0 Весело

  По принцип е прав-тези текстове са едно недоносче
  —цитат от коментар 18 на dolna4erti4ka


  Наричате "недоносче" фундаменталния принос на най-великия юрист на всички времена - Радан Кънев и останалите корифеи в юриспруденцията като Христо Иванов, на които дължим тази гениална идея? Моля, не си позволявайте волността да сеете съмнения в тяхната експертиза!

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/19/2797661_pravnata_komisiia_ne_vuzprie_da_ima_nezavisim/

 28. 28 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Предлагам Главния прокурор да се разледва от "Главен Прокурор Про", който пък може да бъде разследван от "Главен Прокурор Про Макс", а той - от "Главен Прокурор Про Макс Ултра".

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Просто прокуратурата трябва да излезе от съд. власт и да се премахне длъжността гл. прокурор.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Весело

  Мисля,че следващите трябва да изработят подобна глупост за разследващи прокурори за депутатски решения и министерски такива , без значение , какво разпорежда Основният закон......

 33. 33 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Не съм изненадан, до края на парламента нещата ще са на инат

 34. 34 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радоил Градинаров":

  Венецианската комисия не е НПО, както твърдите (https://bg.wikipedia.org/wiki/Венецианска_комисия ). Ако ставаше дума за някой познат бих предположил незнание, но във Вашия случай предполагам умишлена лъжа.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Президентът "Организатор, ръководител и вдъхновител на изборните победи на МаяМа, Слави и ДБ!"
  —цитат от коментар 19 на 4ort


  Известни като Изправи се, Лягай и брой си сама и Коленичи пред фатмака

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#29] от "Радоил Градинаров":

  Натиск над Венецианската комисия и подкупи....на какви медикаменти сте?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#34] от "fantomas":


  До коментар [#29] от "Радоил Градинаров":Венецианската комисия не е НПО, както твърдите (https://bg.wikipedia.org/wiki/Венецианска_комисия ). Ако ставаше дума за някой познат бих предположил незнание, но във Вашия случай предполагам умишлена лъжа.
  —цитат от коментар 34 на fantomas


  Грешно предположение! Аз бих заложил на кофти инструктаж!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Сега делянпеевистите трябва да се съберат, за да преодолеят ветото. Тъкмо ще ги преброим кои са.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Весело

  До коментар [#29] от "Радоил Градинаров":

  Тези предложения са подкрепени и от Европейската комисия , Венецианската , ЛИБЕ , Съвета на Европа.
  Дори Джесика Ким и посолството на САЩ подкрепят реформите , които предлага Радев.
  А менте “реформите” на Боко и Каскетурата са подкрепени само от руската тьотка Митрофанова и Юрий Чайка

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Според мен е необходимо това вето, да попречи на днешните депутати и да остане да се решава от новия парламент.

  подпис
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 834 Неутрално

  "Тупане на топката" или нищоправене, привичка масово разпространена по времето на 45-те години съветски режим у нас, причина за изостаналостта на България (даже от Гърция) и в настоящето.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Хората на ДБ какво се възхищават на Резидента.

  ДБ=БКП
 57. 57 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Браво на Радев!Само той и Христо Иванов останаха като светъл лъч в мрака!🐵

  Много съм прост
 58. 58 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2586 Любопитно

  Просто прокуратурата трябва да излезе от съд. власт и да се премахне длъжността гл. прокурор.
  —цитат от коментар 30 на hodounski


  И къде да бъде подслонена, към правителството?

  И що за идея да няма ръководител на прокурорите, т.е. всеки прокурор ще прави каквото му е кеф?

  Сигурно е идея на ДъБъ?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 59. 59 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2586 Весело

  Радев връща закони, после Парламента му отхвърля ветото, игра на бадмингтон! Но така президентът отчита работа в ползу рода!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 60. 60 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 266 Неутрално

  [quote#30:"hodounski"]Просто прокуратурата трябва да излезе от съд. власт и да се премахне длъжността гл. прокурор.[/quoteС Точно с една добавка .Прокурорските актове да подлежат на СЪДЕБЕН КОНТРОЛ/при жалба/!!!!!!!!!

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Не съм фен на червения президент, но ветото е правилно. Най-сетне Румен Ветото да свърши нещо полезно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Баце и Пеефски искат да са сигурни, че разследващият главния прокурор може да е само един, за да си сложат техен човек.

  Така безнаказаността на модела "КОЙ" става гарантирана, или както каза ЦеЦо с апартаментите "Няма кой да ме накаже!"

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Не знам , защо ГЕРБ толкова упорито настояват за приемане на абсурдните им закони, като знаят, че всичко след изборите ще се смени/дай Боже/.

 64. 64 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Президентът и тук показа принципна позиция. Въпреки че е критик към действията на Гешев, на практика, той показва, че не се влияе от пристрастията си.
  —цитат от коментар 4 на evtimvz


  Ами то този Закон го е писал Гешев или някоя секретарка на Гешев - какви пристрастия какви пет лева - Радев разобличава поредният цирк в Прокурорска Република България.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Весело

  Не знам , защо ГЕРБ толкова упорито настояват за приемане на абсурдните им закони, като знаят, че всичко след изборите ще се смени/дай Боже/.
  —цитат от коментар 63 на Роси


  Точно така.
  Всички абсурдни закони на титаните туристи и юристи от герб, ще бъдат отменени.

  Цацаров и Гешев ще бъдат уволнени преди да бъдат разследвани.
  За по-сигурно...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK