Парламентът даде право на общините да забраняват замърсяващи автомобили в определени зони

Парламентът даде право на общините да забраняват замърсяващи автомобили в определени зони

© Николай ДойчиновОбщините ще имат право с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден двуокис и да забраняват в тях движение на коли, които замърсят въздуха над определени норми. Това реши Народното събрание с приетите на първо четене промени Закона за чистотата на атмосферния въздух, съобщи БНР.


Мярката ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха. Ограничението ще е на база екологичната категория на превозните средства, която предстои да се прецизира с въвеждане на екостикери от юли, давани при годишния технически преглед.


Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като в екостикери ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.
С промените в закона депутатите прехвърлиха на местните власти почти цялата отговорност за въвеждането на ограниченията. Според текстовете общините ще определят зоните, в които движението ще се ограничава.
Решението за прилагане на мярката ще се одобрява от общинския съвет, който и е в правото си да прецени коя категория превозни средства да спре.


Левицата подкрепи идеята за въвеждане на нискоемисионни зони, но изрази резерви по отношение на контрола на изпълнението. "Аз не вярвам, че ако заровим главата си в пясъка, ще дишаме по-чист въздух. Много ясен трябва да е ангажиментът на националния орган и партньорството с общините. Не направим ли този механизъм работещ и ефективен, а само прехвърляме функции от едното място на другото, пак няма да имаме резултат", каза по този повод депутатът от БСП Атанас Костадинов.


Съпартиецът му Любомир Бонев коментира, че липсва финансовата обезпеченост на контрола в бюджета на общините.


Управляващите настояха, че промените в закона ще допринесат за пречистване на въздуха в столицата и големите градове.


"Има заложени конкретни мерки, които са свързани с подобряване на енергийната ефективност и това има пряко отражение върху подобряването на качеството на атмосферния въздух", каза председателят на екокомисията в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK