Нова мобилна станция ще измерва замърсяването на въздуха в София

Новата мобилна автоматична измервателна станция на Столичната община.

© Георги Кожухаров

Новата мобилна автоматична измервателна станция на Столичната община.Нова мобилна станция за измерване на въздуха купи Столичната община. Цената й е 573 хиляди лева и задачата е да подава достоверни данни за наличието на фини прахови частици (ФПЧ) с размери до 2.5 и до 10 микрона, както и серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, бензен, олово и други вещества във въздуха на София.


Данните ще се качват на air.sofia.bg, както и на сайта на Столичната община. "На всеки 5 секунди данните ще се събират на сървъра и ще можем да ги предоставим на всеки гражданин чрез сайта на общината. С новата станция допълваме инструментариума, който имаме за измерване на показателите за качеството на атмосферния въздух", каза Десислава Билева, зам.-кмет по околната среда.


Новата станция ще реферира данните от 22-те сензорни
"Инструментариумът" на общината досега са 22 сензорни станции, монтирани на различни места в града през декември 2019 г. Те бяха купени по програма "Балкани-Средиземно море" на ЕС. По нея общината поръча изработването на онлайн платформа за открити данни от тези сензорни станции за 401 хиляди лева. Отделно бяха дадени още 45 хиляди лева за проучване къде в София да се монтират. След година работа се оказа, че сведенията за въздуха, подавани от тях се оказаха спорни при висока влажност и мъгла в София.


При новата мобилна станция възникването на подобни проблеми не е възможно, увери Билева. "Бусът е оборудван със специална изолация и така ще се подава постоянна температура. Това е изключително модерна европейска апаратура", подчерта тя.


"Данните от различни точки на града, измерени по различни методи ще могат да бъдат реферирани от новата станция. И ще знаем, че данните са проверени и измерени с научни методи и няма да са данни, в които хората да се съмняват", добави и Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.


Зам.-кметът Десислава Билева се запознава с апаратурата на мобилната станция.

© Георги Кожухаров

Зам.-кметът Десислава Билева се запознава с апаратурата на мобилната станция.


Досега надеждни данни за замърсяването на въздуха в София се получават от петте измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" към екоминистерството. Информацията от тях се качва на сайта на общината. "Новата е като тях, даже е по-модерна и с още едно качество - може да бъде преместена там, където поискаме", обясни проф.Николай Козарев от Химикотехнологичния и металургичен университет. Той от години разработва програмите на общината за опазването на чистотата на въздуха.


Първият работен ден ще е в район "Красна поляна"


Сега новата мобилна станция е паркирана в кв. "Павлово", където ще бъде тествана 72 часа. Вторите проби на работата й, както е по договор, също ще са 72 часа, но ще са в район "Панчарево". След това Столичната община ще я получи за редовна експлоатация и първият адрес ще бъде район "Красна поляна", поясни Билева.


В началото мобилната станция ще бъде пращана на адреси, които вече са избрани от научен съвет към общината. Това са места, където вече е установено, че има източници на замърсяване на въздуха. Сигналите на граждани, които ще предлагат къде да измерва мобилната станция, ще бъдат преценявани от научния съвет, посочи Билева.


С нея ще се уточни къде ще са нискоемисионните зони


"С новата станция ще допълним нашите знания за източниците на вредни емисии, за интензивността им. Така постепенно ще установим тези зони, които трябва да бъдат обявени като нискоемисионни", обясни проф.Козарев.


В София тази мярка ще бъде въведена след като през юли започне поставянето на екостикери на колите при годишния технически преглед. Тези стикери ще са с пет степени и няма автоматично да повтарят фабричния екостандарт на колата. Предстои да се изберат къде ще са нискоемисионните зони и улиците към тях ще се оборудват със сензори, които ще спират по-замърсяващите автомобили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK