Нова мобилна станция ще измерва замърсяването на въздуха в София

Новата мобилна автоматична измервателна станция на Столичната община.

© Георги Кожухаров

Новата мобилна автоматична измервателна станция на Столичната община.Нова мобилна станция за измерване на въздуха купи Столичната община. Цената й е 573 хиляди лева и задачата е да подава достоверни данни за наличието на фини прахови частици (ФПЧ) с размери до 2.5 и до 10 микрона, както и серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, бензен, олово и други вещества във въздуха на София.


Данните ще се качват на air.sofia.bg, както и на сайта на Столичната община. "На всеки 5 секунди данните ще се събират на сървъра и ще можем да ги предоставим на всеки гражданин чрез сайта на общината. С новата станция допълваме инструментариума, който имаме за измерване на показателите за качеството на атмосферния въздух", каза Десислава Билева, зам.-кмет по околната среда.


Новата станция ще реферира данните от 22-те сензорни
"Инструментариумът" на общината досега са 22 сензорни станции, монтирани на различни места в града през декември 2019 г. Те бяха купени по програма "Балкани-Средиземно море" на ЕС. По нея общината поръча изработването на онлайн платформа за открити данни от тези сензорни станции за 401 хиляди лева. Отделно бяха дадени още 45 хиляди лева за проучване къде в София да се монтират. След година работа се оказа, че сведенията за въздуха, подавани от тях се оказаха спорни при висока влажност и мъгла в София.


При новата мобилна станция възникването на подобни проблеми не е възможно, увери Билева. "Бусът е оборудван със специална изолация и така ще се подава постоянна температура. Това е изключително модерна европейска апаратура", подчерта тя.


"Данните от различни точки на града, измерени по различни методи ще могат да бъдат реферирани от новата станция. И ще знаем, че данните са проверени и измерени с научни методи и няма да са данни, в които хората да се съмняват", добави и Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.


Зам.-кметът Десислава Билева се запознава с апаратурата на мобилната станция.

© Георги Кожухаров

Зам.-кметът Десислава Билева се запознава с апаратурата на мобилната станция.


Досега надеждни данни за замърсяването на въздуха в София се получават от петте измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" към екоминистерството. Информацията от тях се качва на сайта на общината. "Новата е като тях, даже е по-модерна и с още едно качество - може да бъде преместена там, където поискаме", обясни проф.Николай Козарев от Химикотехнологичния и металургичен университет. Той от години разработва програмите на общината за опазването на чистотата на въздуха.


Първият работен ден ще е в район "Красна поляна"


Сега новата мобилна станция е паркирана в кв. "Павлово", където ще бъде тествана 72 часа. Вторите проби на работата й, както е по договор, също ще са 72 часа, но ще са в район "Панчарево". След това Столичната община ще я получи за редовна експлоатация и първият адрес ще бъде район "Красна поляна", поясни Билева.


В началото мобилната станция ще бъде пращана на адреси, които вече са избрани от научен съвет към общината. Това са места, където вече е установено, че има източници на замърсяване на въздуха. Сигналите на граждани, които ще предлагат къде да измерва мобилната станция, ще бъдат преценявани от научния съвет, посочи Билева.


С нея ще се уточни къде ще са нискоемисионните зони


"С новата станция ще допълним нашите знания за източниците на вредни емисии, за интензивността им. Така постепенно ще установим тези зони, които трябва да бъдат обявени като нискоемисионни", обясни проф.Козарев.


В София тази мярка ще бъде въведена след като през юли започне поставянето на екостикери на колите при годишния технически преглед. Тези стикери ще са с пет степени и няма автоматично да повтарят фабричния екостандарт на колата. Предстои да се изберат къде ще са нискоемисионните зони и улиците към тях ще се оборудват със сензори, които ще спират по-замърсяващите автомобили.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  И десет да са, файда няма. Няма и разумна политика за прочистване на въздуха в София.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Измервателната станция на Орлов мост трябваше да се върне на мястото си "след изграждането на метростанцията". Метрото отдавна заработи, станцията си остана в комплекса на БАН на 7-ми километър. Поради что се срамите от станция на Орлов мост?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Не си прав. Понеже е мобилнаще мерят чистотата на въздуха на Щасливеца, Алеко и пр. точки и ще излезне, че няма проблем със Софийския въздух. Друго си е да си мобилен ...

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  573 000 лв за бус?!!! Тия не са наред

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  Ходи при безветрие на края на бул. Стамболийски и Орлов мост ще ти се види като Китцбюел по чистота на въздуха!

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#3] от "Quo Vadis?":

  Направо мобилни от всякъде (по една реклама)! 😀

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":Не си прав. Понеже е мобилнаще мерят чистотата на въздуха на Щасливеца, Алеко и пр. точки и ще излезне, че няма проблем със Софийския въздух. Друго си е да си мобилен ...
  —цитат от коментар 3 на Quo Vadis?


  Понеже станцията е мобилна, ще мери замърсяването на въздуха от Драгалевци до Щастливеца и обратно! Всеки ден!

 8. 8 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Както винаги - 570.000 лв.

  Хората преди години свършиха тая работа с уреди за по сто лева.

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  една от "най-хубавите" точки на града. Живеещите в района се подписват на прахта по мебелите 1 час след като са бърсали.

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#8] от "Нико":

  Кой им е виновен на хората, че си нямат чекмеджета в къщи ?!?

 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  ахаххаха пак замазване на проблема, типично по ГЕРБерски

 12. 12 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 189 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Виждайки как общината се чуди как постоянно да бяга от отгворност се съмнявам - баничарката ще се разкарва из Витоша или зимата ще бъде в "ремонт" или ще е "повредена"(това редовно се случва с наличните стационарни станции през дните с най-голямо замърсяване). С тези пари да бяха сложили няколко стационарни измервателни станции на места с по-интензивен трафик(например Плиска, Орлов мост, спирката на Св. Анна на Цариградско) + няколко на места, където се отопляват на боклуци и дърва и да следят каква е картината. Не може да ме убедите, че за толкова години не се е разбрало кои са най-замърсените региони в града и че не се е намерила и пукната стотинка, за да се сложат постоянни станции там.

 13. 13 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 299 Неутрално

  задачка закачка:

  - един нов бус на VW струва 85000 лева (най-скъпият вариант в момента на българската им страница)

  - една станция струва не повече от 20 000лв (Review of sensors for air quality monitoring - Joint Research Centre (JRC), the European Commission’s science and knowledge service)

  - преди две години са закупени 22 локални станции на стойност > 400 000лв за рамките на столицата

  Пита се: Колко нагли и алчни са в СО?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#12] от "shymi":

  "С тези пари да бяха сложили няколко стационарни измервателни станции на места с по-интензивен трафик(например Плиска, Орлов мост, спирката на Св. Анна на Цариградско) + няколко на места, където се отопляват на боклуци и дърва и да следят каква е картината. "

  Да! Но пък има такава измервателна станция на Копитото!

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Сметната палата да влиза в СО и после директно в прокуратурата

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dankol":

  На Лъвов мост е най-чистият въздух.

 17. 17 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dalag Rij":

  подсказка:


  Година след като бяха монтирани (на 27 декември 2019 г.), данните от общинската сензорна мрежа (22-те локални станции на стойност > 400 000лв от коментар [#13], бел. Dalag Rij) не се използват за вземане на решения от общината. От обсъждания за тях се разбра също, че често отчитаните стойности са спорни, тъй като при мъгла и висока влажност технологията, по която измерват ФПЧ, дава отклонения.

  Източник: https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/12/23/4155544_stanciite_na_obshtinata_za_mrusniia_vuzduh_v_sofiia_ne/

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#9] от "nij50393132":

  Сега като построят инсенерстора за боклуци , най-чисто ще е на Сточна гара

 19. 19 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Пълна глупост и хабене на пари. Интересно ми е някой задава ли въпроса на тия “експерти” колко точна ще е една такава апаратура като я разкараш един два пъти по гладките софийски улици?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 20. 20 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А какво и беше на старата мобилна станция? А вярно! Не струва близо 600 к лева от бюджета на столичани.

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Добро начало, да се измери колко е мръсно.
  Не че не се вижда, и диша мръсното де!
  Може би пък след някоя годинка и план да има как да се намалява замърсяването?
  И след още някоя и действия да има?
  Ама Ориент, яваш-яваш!

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#3] от "Quo Vadis?": "Друго си е да си мобилен ..."
  С джипка, особено!!! И да те питат плебеите "Quo Vadis Caesar?"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#4] от "nij50393132":
  Много са си вред! Да казвам ли за баницата и лудия?
  Ние не сме в ред, че ги търпим!
  Навсякъде, където не се плеви, избуяват плевели.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 26. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#15] от "nij50393132":
  "Сметната палата да влиза в СО и после директно в прокуратурата"

  Ти сериозно ли го мислиш?
  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Браво. Понеже е мобилна ще могат да се махнат и да идат да мерят там където въздухът е чист.

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Не става само със измерване, трябват и мерки за опазване от замърсяването !!!

 29. 29 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 30. 30 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 31. 31 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 32. 32 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK