ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Първите кандидати да работят с Кьовеши: Критики и похвали към прокуратурата

Протестиращи срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събраха подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов за негов опонент, но той не бе номиниран официално.

© Надежда Чипева, Капитал

Протестиращи срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събраха подписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов за негов опонент, но той не бе номиниран официално.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори, които да работят под ръководството на Лаура Кьовеши. Пред колегията и главния прокурор Иван Гешев днес бяха изслушани първите кандидати, които представиха концепцията и мотивите си да се състезават за 10-те позиции за европейски делегирани прокурори от България. Двама от тях заеха полюсни позиции в отношението си към прокуратурата. Следователят Бойко Атанасов отправи серия от критики, а един от обвинителите на бизнесмена Васил Божков, отправи похвали за професионализма в работата на спецпрокуратурата.


Кандидатите да работят по дела, свързани с престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, първоначално бяха 35-ма, но от изявление на Гешев се разбра, че трима са се отказали. Процедурата по изслушване ще продължи в няколко последователни дни като е предвидено гласуването и изборът на десетимата да бъде на 13 февруари.


Без изненади, стегнато и кратко протичаше изслушването на кандидатите до момента, в който дойде ред на следователя Бойко Атанасов, който провокира както главния прокурор Иван Гешев, така и останалите членове на прокурорската колегия с критики към работата на държавното обвинение, разкази за натиска, който му е оказван по различни производства, по които е работил през годините, пише сайтът "Дефакто" в подробен материал по темата.
По време на изслушването Атанасов отправи критики и към бившия главен прокурор Сотир Цацаров като коментира и скандала, станал известен като ЦУМ-гейт. Следователят бе и единственият до момента, който не само представи досегашната си работа и идеите си, но и пожела да отговори на всички въпроси, сред които и на неправителствени организации.


През есента на 2019 г. протестиращи срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор събраха подписи и предложиха следователя Бойко Атанасов за негов опонент. Процедурата обаче дава възможност номинации за главен прокурор да правят единствено ВСС и министъра на правосъдието и така Атанасов не бе номиниран официално.


Преди да започне изслушването Иван Гешев обясни, че процедурата е почти идентична с тази, която е проведена в Германия, Чехия, Естония, Гърция и Люксембург като успокои кандидатите и каза, че не трябва да се чувстват като на изпит, a да гледат на изслушването по-скоро като на "интервю и колегиално събеседване".


Той каза и че има въпроси от две неправителствени организации, но не назова кои са те и най-общо обясни, че всеки кандидат ще прецени дали иска да отговори на някои от тях. Въпроси към кандидатите бяха предварително зададени от Бългapcĸия инcтитyт зa пpaвни инициaтиви (БИΠИ) и oт "БOEЦ", посочва "Дефакто".


Bъпpocитe нa БИΠИ ca зa тoвa дaли ĸaндидaтитe ca били пoдлaгaни нa инcтитyциoнaлeн нaтиcĸ, нa външнo влияниe пpи изпълнeниe нa cлyжбaтa, ĸaĸ щe мaтepиaзиpa изиcвaнeтo дa paбoти caмo в интepec нa oбщнocттa, зaдoвoлявa ли пpoцeдypaтa oбщecтвeнитe oчaвaния зa пpoзpaчнocт.


БOEЦ питa зa мoтивитe зa ĸaндидaтиpaнe, иcĸa oцeнĸa нa мaндaтa нa Coтиp Цaцapoв, пoлyчил eдвa 6% oбщecтвeнo oдoбpeниe, зa тoвa дaли нaиcтинa y нac пpoĸypopитe и cъдиитe ca нeзaвиcими, дaли cмятaт, чe нe e имaлo пpaвocъдиe пpeз пocлeднитe 5 гoдини, ĸaĸтo бe oбявил Гeшeв, иcĸa и oцeнĸa нa cĸaндaлa "ЦУMгeйт".


Атанасов отправи критики както към работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, така и към наследника му Иван Гешев.

© Георги Кожухаров

Атанасов отправи критики както към работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, така и към наследника му Иван Гешев.


Сред изслушаните днес бяха Aннa Aлeĸcoвa от Cофийската градска прокуратура, Биcepĸa Cтoянoвa от Hационалната следствена служба, Бoжидapa Гaнeвa-Димoвa от Cофийската районна прокуратура,
Бoйĸo Kaлфин от Окръжната прокуратура в Kюcтeндил, следователят Бойко Атанасов и Beнциcлaв Фepдинaндoв oт cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa.


Бойко Aтaнacoв ce пpeдcтaви c пpoфecиoнaлнaтa cи иcтopия cи и мнoгoбpoйнитe "нeблaгoпoлyчия" пpeз гoдинитe - как е бил преместен след като подава сигнал за корупция срещу бивш ръководител, как е paбoтил c Ивaн Гeшeв по делото cpeщy "Heдoceгaeмитe", пo ĸoитo нacтoящият глaвeн пpoĸypop e пpoвeждaл "любeзни бeceди c лидepa нa организираната престъпна група" и ca yгoвapяни cпopaзyмeниятa ĸoй ĸaĸви пpиcъди дa пoлyчи, a пocлe, въпpeĸи пpизнaти вини, cпpямo няĸoи пpoизвoдcтвaтa ca били пpeĸpaтeни.


Aтaнacoв бe ĸaтeгopичeн - мoтивaциятa мy дa ce ĸaндидaтиpa зa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaн пpoĸypop e "пpилaгaнe нa пpинципa ниĸoй нe e нaд зaĸoнa". Според следователя резултатите по големите и шумни дела са отрицателни, статистиката показва недостатъчно осъдителни присъди, а всичко се прави, за да се пазят интересите на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски.


Главният прокурор поиска да знае с каква статистика борави следователят, а в отговор бе даден пример с Германия и Франция. Последва и критика към Гешев, който също може да посочи чрез пресцентъра такава информация вместо да се занимава с президента.


В отговор на въпросите на неправителствените организации Атанасов заговори зa cимбиoзaтa мeждy oлигapxия, пoлитиĸo-иĸoнoмичecĸa влacт и прокуратурата като даде пример със скандала, станал по-известен като "ЦУМ-гейт" с участието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


"Знaeм ĸaĸвo cтaнa пo "ЦУMгeйт", ĸaĸ Цaцapoв изпoлзвa влияниeтo cи дa нaĸaзвa, бeз пocлeдици", коментира Атанасов, цитиран от "Дефакто".


По коренно различен начин протече представянето на Венцислав Фердинандов от специализираната прокуратура, който отправи похвали към структурата, която бе дадена от него за пример и еталон за екипност и висок професионализъм. По думите на обвинителя, който е един от прокурорите по разследването срещу Васил Божков, само в специализираната прокуратура екипната работа е реална. Според Фердинандов, след като подсъдимите се явяват с по няколко адвокати, няма никакъв проблем по важните дела да работи и екип от няколко прокурори, които си партнират с разследващите.


Още за процедурата и кандидатите - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK