Случаят със сина на президента: има ли нарушения и какви

Кадърът е от 2020 година.

© Валентин Николов, Президентство

Кадърът е от 2020 година.Вторник, 9 февруари, преди обед, бул. "Христо Ботев", София. На № 8 се намира малка къща в стар архитектурен стил с партер и един етаж. На адреса има вход за пицария, "интериорно студио", книжарница, магазин за обувки, а на етажа - предполага се - е хостелът, за който според МВР в събота вечерта е имало сбирка, в която са участвали група непълнолетни, сред които по информация разпространена в близки до властта издания и потвърдена от здравния министър Костадин Ангелов и синът на президента Румен Радев - Георги Радев.


На заключената входна врата е окачено уведомление, че входът и тротоарът са под видеонаблюдение. Посочен е телефон за резервациии, на който отговаря мъж. Той уточнява, че не било хостел, а къща за гости. Мъжът отрича там да е имало сбирка "нито в събота, нито друг ден", тъй като резервациите се правят дългосрочно предимно от чуждестранни туристи.


Пицарията е затворена през деня, посочен е телефон за храна за вкъщи вечер след 18 ч. В книжарницата продавачите не бяха чували нищо за случай в събота, но потвърдиха, че етажът над тях е хостел. В магазина за обувки също не знаеха за инцидент.
В тези няколко квадратни метра в центъра на столицата от четири дни е приковано сериозно медийно внимание, но все още остава неясно къде точно и какво точно се е случило. Адресът е установен по замесените в историята хостел и пицария и кадри от първите репортажи. Част от публикациите и оскъдната официална информация си противоречат, "уточнението" направено от МВР по повода повдига допълнителни въпроси, а разкриването на самоличността на непълнолетен в случая е нарушение независимо от статута на родителите.


"Дневник" се опита да провери и потвърди какво се е случило. Обобщаваме какво се знае и какво не и къде има някакви нарушения на закона или съмнения за такива.


Странна случка в събота късно вечерта


На 7 февруари в сайта ПИК, известен със силната си подкрепа за премиера Бойко Борисов, е публикувана информация, че синът на президента Георги Радев "се забърка в скандал в заведение" (по написаното в сайта) в София. Изданието се позовава на "свои източници в РЗИ". Според описаното на адреса е отишла проверка по сигнал, защото на покрива на заведението се "мяркали хора и хвърчали предмети". ПИК твърди, че Радев е бил отведен в районно полицейско управление, а майка му е отказала да го прибере. Информацията е цитирана в същия ден в "24 часа", който пише, че МВР е отказало да потвърди дали синът на президента е участвал.


Заради медийния интерес, МВР публикува също на 7 февруари - уточнение:

"Във връзка с множество запитвания от медии уточняваме: на територията на столицата през изминалата нощ са извършени множество проверки от екипи на СДВР, съвместно със СРЗИ, за спазването на противоепидемичните мерки. При една от тях полицаите реагирали на сигнал от граждани, че в хостел на бул. "Хр.Ботев" има струпване на хора и се хвърлят предмети на улицата. На място са установени 14 лица, 11 тях - непълнолетни и 3- ма пълнолетни. За случая веднага е уведомен инспектор "Детска педагогическа стая" на Четвърто РПУ. Родителите на един от непълнолетните са отказали да дойдат и да вземат детето си. Един от пълнолетните, присъствали на адреса, се е ангажирал да го съпроводи до дома му. Всички непълнолетни са призовани да се явят в понеделник с родител в столичното Четвърто РПУ".

На 7 февруари Би Ти Ви излъчва репортаж, от който става известно, че сигналът е подаден от гражданин - Калин Николаев, представен като собственик на пицарията на адреса. Той твърди, че момчетата "скачаха върху покрива на пицарията, псуваха, хвърляха фасове, крещяха", "буквално щяха да я бутнат". "Полицията дойде, младежите не искаха да си дават личните карти. Може би някои нямаха и 18. Видимо бяха малки", обяснява още Николаев. От думите му се разбира, че явно събирането е било в задната част на адреса, където е и заведението и над него. В излъчения разговор няма информация в колко часа се развива ситуацията.


В понеделник (8 февруари), докато медии търсят изясняване на фактите и официално потвърждене дали наистина синът на президента е замесен, то идва от неочаквана посока - здравният министър Костадин Ангелов потвърди, в отговор на журналистически въпроси, че синът е участвал в събирането на непълнолетни.


Няколко часа след коментара на Ангелов, от президентството разпространиха позиция, в която също потвърждават за случая, но отричат синът нa Рaдeв да е бил задържан или отвеждан от МВР:

"Синът на президента Румен Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ. Неверни са и твърденията, че събирането по повод на рожден ден е било в столично заведение, както и за отказ на родителите му да го придружат до дома след проверка за самоличност.
Жaлкo e, чe прeдcтaвитeли нa изпълнитeлнaтa влacт cтaвaт cъпричacтни в тирaжирaнeтo нa нeиcтини и, oт другa cтрaнa, пoгaзвaт зaкoнoвитe гaрaнции зa зaкрилa нa личнocттa нa нeпълнoлeтни."

Какво не е ясно


- Какво точно е нарушението на младежите


От МВР не коментираха какво точно е нарушението на обществения ред, заради което децата са били извикани на следващия ден с родителите си в районното. Както и на какво основание е сезиран инспектор от детската педагогическа стая. "Такава информация не можем да ви дадем, когато става дума за непълнолетни", отвърнаха по телефона от пресцентъра на СДВР. Въпреки че "Дневник" не попита за имена, а за действия какво точно са извършили младежите. Добавиха, че "има свобода на словото и МВР не отговаря какво пишат медиите". От официалното съобщение на полицията се знае, че на събитието са присъствали и пълнолетни.


От детската педагогическа стая в Четвърто РПУ отказаха да разговарят с "Дневник".


Няма официална информация дали МВР проверява и за какво нарушение, нито дали Георги Радев или други от младежите са се явили в полицията. Мълчанието на вътрешното министерство по случая подпомага и интерпретациите за случая и е възможно нищо повече официално да не бъде научено.


- Има ли нарушение на противоепедимичните мерки в случая


Според информацията, цитирана в Би Ти Ви от собственика на пицарията, младежите не са били в заведението, нито в двора му, а в апартамент. Техният брой по данни на МВР е 14, което е допустима бройка за събиране, според заповедта на министъра на здравеопазването (частни събирания може да има до 15 души).


Няма официална информация от РЗИ дали е констатирано нарушение, какво и какви ще бъдат санкциите. От институцията не отговориха на въпросите ни.


По информация на "Дневник" екипът на здравната инспекция се е оказал само свидетел на инцидента и няма констатирани нарушения.


Това повдига и въпроса защо министърът на здравеопазването е бил уведомен в такива детайли, ако наистина е бил информиран за участието на Георги Радев първоначално, а не впоследствие. Пред журналисти в Кюстендил той коментира, че "има информация за всички нередни случаи. На всички места, където са открити нередности по спазването на противоепидемичните мерки са съставени необходимите административни документи от органите на РЗИ". На източници в РЗИ се позовава и ПИК в първата си публикация по темата.


На въпроси на "Дневник" дали е установено нарушение на обществения ред или на мерките и за какво Георги Радев е викан в педагогическата стая, от президентството отговориха общо, че "президентската институция не разполага с подобна информация. Тя е от компетенциите на други държавни органи. В отговор на манипулативното представяне на случилото се, президентската институция вече оповести фактите, които и са известни."


- Къде точно е било събирането и в колко часа идват органите на реда


Това са от по-дребните въпроси, но и тяхното изясняване има отношение към случилото се, въпреки че за хостелите няма забрана да работят. След 22 часа непълнолетните могат да са навън само с придружители - техните родители или други пълнолетни.


Пред "Дневник" Калин Николаев отказа да коментира повече случая и някои детайли не могат да бъдат изяснени.


Смущаващо е че се знае малко за фактите и детайлите, както и за нарушението, но знаем за кого става въпрос. Децата, а според българското законодателство такива са всички под 18 години, имат специална закрила, когато участват в наказателни производства. Тяхната самоличност трябва да бъде запазена.


Адела Качаунова ,

адвокат, от Българския хелзински комитет


Каква е процедурата при случаи с непълнолетни


Когато има нарушение на обществения ред, за което има данни, че е извършено от непълнолетни, редът е да бъде установена самоличността на децата и да бъдат уведомени техните родители. След 22 ч. младежите под 18 години не могат да бъдат навън без придружители, които трябва да са пълнолетни. Уведомяването става по телефона, като родителите или други пълнолетни лица трябва да вземат детето.


Не е известно защо участниците в съботния купон са били извикани впоследствие заедно с родителите си. Неявяването няма да донесе последствия на тези, които са отказали да отидат.


В зависимост от нарушението законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (който действа вече над 60 години с няколко корекции през годините - бел. ред.) предвижда различни мерки - от предупреждение, през забрана да посещава определени места, до консултации, обучения и срещи за преодоляване на отклонението в поведението. Крайна мярка по закона е настаняване в интернат или възпитателно училище.


Проблемът, според адвокати, с които "Дневник" разговаря, е че определението за противообществена проява е много широко. "Противообществена проява" е деяние, което е обществено опасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави", гласи законът и това много често става повод децата да понасят последствия. По достъпната информация може да става въпрос за хулиганство, неспазване на обществения ред. Не е известно да има щети или ранени от хвърлени предмети, ако последното също е вярно, а не е само описание в издания.


"Смущаващо е че знаем малко за това за какво става въпрос, но знаем за кой става въпрос. Когато дете се намесва в такива производства, то се ползва със специална защита. Неговата самоличност трябва да бъдат запазени. Защото те не могат да се справят с интереса, който ги връхлита. Цялата публичност, е не защото те са известни, а защото техните родители са такива", коментира пред "Дневник" Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК).


Според нея с разкриването на самоличността на детето, е нарушено неговото лично пространство. Има редица международни документи, в който е разписано колко е важно в такива ситуации, детето да остане анонимно.


"Фактите така се представят на обществото, че има хулиганско поведение и престъпление. Директно се посочва, че детето е извършител, въпреки че няма нужните факти за това. Това представяне на информацията представа лавина от слухове и предположения. Така се нарушава и етичния кодекс на медиите, според който не трябва да се публикува снимки и информация за деца, освен ако не е от значителен обществен интерес", коментира пред "Дарик радио" Антоанета Баева от Националната мрежа за децата.


По думите й тийнейджърите са много уязвими. "И когато са подложени на такъв обществен линч, виждат себе си през погледа на обществото. Това може тотално да подкопае самочувствието им. Трябва да говорим за противообществените прояви по друг начин, не като съдници, не пред цялото общество да линчуваме едно дете. Да регистираме, че има такъв проблем, но спазвайки журналистическата етика", смята още Баева.


Според Закона за закрила на детето "сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители" освен в случаите, когато това дете се нуждае от закрила. Според здравния министър Костадин Ангелов той не е огласил нищо, а е казал истината и е нямало какво повече да направи. Той коментира това във вторник (9 февруари) отново в отговор на журналистически въпрос.


"Дневник" не успя да се свърже с никой от агенцията за закрила на детето (нейн председател в момента е Елионора Лилова), който да коментира дали ще се сезира във връзка случая и има ли нарушаване на правата на непълнолетен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK