Едва 20% от родителите са отговорили на анкетата за антигенните тестове на децата

Едва 20% от родителите са отговорили на анкетата за антигенните тестове на децата

© Георги КожухаровЕдва 20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест. Приблизително половината от тях са дали съгласие, другата половина - не. "Към момента не можем да вземем адекватно решение дали да предприемем това действие", заяви директорът на дирекция "Приобщаващо образование" в министерството на образованието Грета Ганчева в ефира на "Нова телевизия". Тя уточни, че резултатите от анкетата все още не са обобщени.


По думите й поне 70% от децата от класа трябва да се тестват, за да се прецени реалната ситуация. Децата, които имат положителен тест, ще се обучават временно дистанционно.


"Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас, на този етап не се предвиждат бързи антигенни тестове за децата в детските градини. То няма да е задължително, а доброволно и със съгласието на родителите на учениците", каза още тя.
По-късно от МОН съобщиха пред "Дневник", че 14.65% от общия брой анкетирани родители са изразили положително становище за тестване на децата им с антигенни тестове. Процентът на участвалите родители е 76.67 на сто спрямо общия брой деца и ученици в образователните институции, сочат обобщените резултати от проучването.


"Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация - може да попита за всичко. Ако не иска - пише в декларацията "не" и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика" - това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб за борба с разпространението на COVID-19.


Късно снощи МОН отговори на най-честите родителски въпроси след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация "Родители", Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.


Повод за сбирката беше проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи. В понеделник родителите получиха анкети с въпроса, а резултатите от тях трябваше да бъдат обобщени от МОН вчера. Много родители обаче се чудеха дали да се съгласят да бъдат тествани децата им, а и бяха оставени без отговор много техни въпроси.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  > да бъдат тествани с бърз антигенен тест

  Колко е цената която плаща държавата за един такъв 'бърз антигенен тест' (*) ?

  И на кого (производител / дистрибутор) ?

  (*) 'безплатен' и доброволен

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  И какъв е проблема да се направи (едновременно с това) и изследване със тестове за антитела ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Любопитно

  По логиката че децата трябва да се тестват само с разрешение на родителите , пристигащите в България деца до 18 год . не трябва да им се иска отрицателен тест и да се поставят под карантина .

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":
  Цената е да останат живи бабите и дядовците на тези деца , а не дай боже да останат сираци .

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  ... Едва 20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест ...

  Т.е. 80% от родителите са реагирали с "Я не ме занимавайте с глупости!" ...

  Това дава надежда, че все още е жив здравият разум у българите!

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  20% са попълнили анкетата, обаче в заглавието е изведено, че половината били "за". Половината от колко? От 20%? Защо не написахте, че 10% от родителите са "за" тестването? Пълна пародия и на МОН и на Дневник.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  И как точно еднократното тестването (веднъж в живота) със залежал 'бърз антигенен тест' ще помогне ?

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  Че с 'бърз антигенен тест' дори не те пускат да влезеш в България според текущите правила - резултата от него не го броят за нищо (*).

  Ако возиш всеки ден хора Русе - Гюргево, ти искат на всеки три дни нов ПЦР тест.

  (*) освен за числата в дневните сводки

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  50% отговорили положително, но от 20 % попълнили анкетата, т.е 10% от родителите са дали съгласие.

  То всъщност нямаше анкета, а въпрос с възможност за свободен отговор. Започнаха се едни известия, през 10 секунди. Трябваше да изключа съобщенията от Школо. Пълно посредственост от страна на МОН. Може и да зависи от Директорите, но и при двете училища на децата, организацията беше такава.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  Както казва нашия Богоизбран Бай Бой, всичко е шменти-капели.

  Понеже уж Ваксината ще ни спаси всички, Обаче нещо сме объркали Поръчките и нема количества.

  И сега ще Питаме Родителите дали не искаме да им тестваме безплатно децата с някакъв тест дето не го признаваме за нищо, и накрая като се окаже че 90% от Родителите са на мнение 'Аре стига с тия Глупости', ще обявим официално че те (Родителите) са виновни за цялата Ситуация.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Антигенен е с кръв, питай родителите сега и за това

 12. 12 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Антигенен е с кръв, питай родителите сега и за това

 13. 13 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Напротив, това показва голям брой смесица между недоверие и малоумие

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#13] от "taratanki":

  Недоверие - ясно.

  Малоумие - защо ?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#11] от "taratanki":

  > Антигенен е с кръв, питай родителите сега и за това

  Значи аз не организирам масови мероприятия за да покажа на народа колко грижи полагам за него. Който ги организира - да ги пита.

  Може и да им даде по едно тестче да си го ползват сами в домашна обстановка, пък съобщаването на резултата да е по желание.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Тъпи малоумници. Не са ми никакви, че да ме задължават да им попълвам анкетата, още по-малко с ултимативен тон и срок за отговор няколко часа, без никакви разяснения и пояснения. Като им знам възможностите за организация и потенциалните проблеми с резултатите (най-вероятно сума ти грешки и после плащане на ПСР-и от джоба на родителите), отговора е твърдо НЕ. Цялата работа най-вероятно е заради далаверата на някой свързан с управляващото ОПГ да си пробута антигенните тестове и да напълни гушата. Точно както стана и с ваксината на Астра Зенека.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Още няколко проблема има в тестването на ученици.

  Не всички училища са еднакви. Има "добри училища" и такива, дето светлозелените не си пращаме децата. Има ли съмнение в кое училие ще има "бройка"? Така, бройката обаче ще се сметне като цяло и ще се каже - вижте, учениците разпространяват инфекцията.

  После тая бройка ще се ползва като аргумент за ново затваряне и така до април, докато сезонността си каже думата.

  Има и по-интересни идеи, а именно тест всеки понеделник, докато тече учебен процес. Или даже понеделник и сряда. Просто мечта за родителите. Представям си на работа - не мога да поема ангажимент и да правя планове, щото утре могат да ми кажат да си стоя 10 дни у дома със здравото си дете. Някакъв тест му открил нещо в носа. Ма това срокове, кампании, натовареност - нищо, важно е изолация да има.

  След втория положителен тест, който се прави "за да не зарази някое дете баба си", познайте какво - ами ще викнат бабата да го гледа, защото никой няма да те държи на работа с такива изчезвания. Бабата, която уж е в рискова група и трябва да я пазим от детето...

 18. 18 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 928 Неутрално

  И сега пак се почва спор. Като не искаме да се тестваме, дали сме много умни или много прости. А истината е, че хората са ПРАГМАТИЧНИ.
  В училището на жена ми, накараха класните да звънят по телефона на всички родители. Затова те знаят не само дали искат, а и защо. Освен това си коментират помежду си и така се получава една извадка от няколко-стотин семейства. Говорим за гимназия.
  Половината са преболедували. Искат да се тестват за антитела, но с антигенните тестове им се вижда безсмислено.
  Една сериозна част не са от града и тъй като са дистанционно, за да се тестват трябва да пътуват до друго населено място.
  И така остават 20% мераклии.
  Затова казвам, че хората са прагматични.

 19. 19 Профил на Някой си!
  Някой си!
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Преди да се влезе в излишни спорове "ЗА" или "ПРОТИВ" за тестването на децата, аз искам да се покажат резултати от това колко учители бяха тествани до момента?! Реален брой и процентно съотношение?

 20. 20 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#16] от "rumen_s":

  Абсолютно така си беше - отговорете до 12 на обяд искате или не!
  Никаква информация - как, кога, кой, къде, цели... Нищо!
  Всичко изглежда като масово, безцелно мероприятие. И не е вярно, че децата с положителни резултати ще учат известно време дистанционно! Целият клас изхвърча от училище за минимум 10 дни! Това вече го "играхме".
  Аз не виждам абсолютно никаква практическа полза от подобно тестване. Една моментна, до прекалено голяма степен размазана снимка на положението. Правим го в понеделник, в сряда вече не знаем нищичко!
  И пет лева да струва цялата работа, по-добре ги дайте за подобряване на условията в болниците и на готовността им да реагират при нужда! 'щото все си мисля, че голям процент на хората, които починаха с диагноза Ковид, можеха да бъдат спасени с по-добре подготвена и работеща здравна система...

 21. 21 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Ето линк от изследването на учениците в Австрия, къдетоповечето родители са дали съгласие.
  Резултатат е само 198 положителни от 470 000 теста... Звучи оптимистично

  https://www.derstandard.at/story/2000124065253/nasenborertest-an-schulen-fassmann-faengt-200-dicke-fische

 22. 22 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Преди да се влезе в излишни спорове "ЗА" или "ПРОТИВ" за тестването на децата, аз искам да се покажат резултати от това колко учители бяха тествани до момента?! Реален брой и процентно съотношение?
  —цитат от коментар 19 на Някой си!


  Те го казаха. Около 40% средно за страната от всички учители. 0.2%положителни. Цифрите са сходни и за непедагогическия персонал.
  Но учителите като правило са от същото населено място и не им е проблем да отидат до училище, хем да си свършат друга работа. При учениците не е така. Повечето са електронно. Голяма част от тях трябва да пътуват или да се водят. Зависи от възрастта и къде живеят.
  Често излиза по изгодно да минат да си вземат тест от аптеката, такъв какъвто искат, отколкото да ходят до училище. Доста вече са го направили.

 23. 23 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Е, как да отговориш навреме, като имаше само няколко часа за реакция! В 15 часа я затвориха нашата анкета. Освен това имаше и технически проблем и много хора не успяха да я отворят, трябваше да се пробва през различни браузъри.

 24. 24 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Няма да дам да ми дупчите детето! Какъв е смисъла - здраво, право, кораво? Единствен вариант е да ми го тествате за всички грипове + ПКК. Тогава има смисъл.

  Който учител го е страх да напуска. Бас държа, че ако им трябват пари няма да напуснат особено като им вдигнаха заплатите!!! Аз като бях ученик почти нямаше грипни вакации, а за дървена отваряхме прозорците да стане студено и при 10 градуса пак ни караха да учим. За това знаем и можем, а не като сегашното обучение тука има - тука нема, а под предлог че имало корона пък е съвесем т@ш@к!

  Личната ми лекарка се изцепи че "учен ще си умра" - ей на още ще съм жив 20 години по-късно макар да не се виждаме често.

  Един Българин
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#20] от "quasimodo":

  > Аз не виждам абсолютно никаква практическа полза от подобно тестван

  Че кой търси практически ползи.

  Пуска се поредната порция на на народа, да се дъвчем едни други, а властта да разсее вниманието от поредните си издънки. И накрая Родителите са Виновни.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  “Само 20% отговорили”...
  Ами на мен са ми пратили линк в понеделник 16:00 със срок да отговоря до вторник 12:00. Аз го видях във вторник вечерта. Защо е това бързане, не разбрах. Предполагам, че сред 80-те процента неотговорили има дота като мен.

 28. 28 Профил на hdn38633229
  hdn38633229
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Чакайте сега - един вика 20% били съгласани да ги тестват, сега се оказа 20% били общо отговорили. Тогава тези 20% съгласни ако са от 20% отговорили - излиза колкото децата ми казват единични бройки са се съгласили при тях във Viber питането от госпожата

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Никой родител не ги е упълномощил да бъркат по носовете на децата...... Ако някой родител има такова желание да им пише пълномощно .... Абе тея съвсем изтрещяха, още малко ще ги карат да разтварят бузи като пред донаборна комисия.......

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  А според мен, това е безотговорност. Може да искаш, може да не искаш, но трябва да отговориш.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  >Може да искаш, може да не искаш, но трябва да отговориш.

  Е как да отговориш ако ти пишат в 13:00 че чакат отговор до 14:00 а ти го прочетеш в 19:00 - или на другия ден.

  Освен с нещо като 'и на вас ...'

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Просто всичко е проформа, да се вдига някакъв шум, Родителите да са Окажат Виновни.

  Пък так колко милиона Ваксини сме поръчали или не сме поръчали, или пък сме поръчали ма не сме взели, па тия дето са дошли ги возим с бусове за кренвирши ... нема значение.

  Важното е че 80% от Родителите не са отговорили в рамките на Един Час дали позволяват да бъркат в носа на детето им за да му направят тест, който е дотолкова неясен, че дори негативен резултат от него не е позволено да се ползва като критерий при влизане в България.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Учудвам се ,че изобщосъгласни за тест на децата.освен евентуално на деца с антитела..Положителен тест води до карантина на родителите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK