Безплатно превозване на велосипед в метрото и в някои автобуси се разрешава в София

Безплатно превозване на велосипед в метрото и в някои автобуси се разрешава в София

© Красимир ЮскеселиевВлизането с велосипеди и тротинетки в градския транспорт ще става по-лесно от 1 май. С почти пълно единодушие, с изключение на ВМРО, Столичният обществен съвет подкрепи доклада на Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и "Демократична България", и на експерта Виктор Чаушев. Какво се променя от 1 май:


- Влизането с тротинетки се разрешава в цялата мрежа на градския транспорт по всяко време.
- Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите, но максимум два велосипеда в автобус.
- В работни дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7 ч. сутринта и след 20 ч. като превозването им ще е позволено само в последния вагон.
- В крайградските автобуси в работни дни се разрешава влизането с колело - сутрин до 6.30 ч. и след 20 ч. Пак с до два велосипеда в рейс.
- Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта на самия пътник.


Шест месеца след въвеждането на тези промени Центърът за градска мобилност ще изготви доклад за ефекта от прилагането им. "Надявам се докладът да покаже, че конфликти между пътниците практически няма. Промените са важни, защото с оглед на качеството на въздуха сме длъжни да стимулираме всички видове придвижване, различни от автомобилното", уточни мотивите си вносителят Панев.


Вече са купени пет автобуса с велобагажници и те ще обслужват линиите до Витоша, каза Зафир Зарков от ГЕРБ. За другите превозни средства на градския транспорт се обмисля монтирането на колани или велкро, с които да се закрепват велосипедите.Става въпрос за допълнително разширяване на възможностите за взаимодействие между различните алтернативи на автомобилния транспорт, което за мен е стъпка и в борбата за чист въздух, обясни Панев. Промените, които гласувахме днес са най вече тотална либерализация за влизането с тротинетки в обществения транспорт, както и допускане на влизане с велосипеди в крайградските линии през почивните дни. Така хората ще стигат по лесно до Витоша без помощта на автомобили. Разширява се и часовият диапазон за влизане с велосипеди в метрото през работни дни. Досега беше само след 21 часа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK