Съдът отхвърли иск на Миню Стайков за 30 хил. лв. заради ареста му

Миню Стайков прекара близо две години и половина в ареста, а сега е под домашен арест, който се контролира с електронна гривна

© БТА

Миню Стайков прекара близо две години и половина в ареста, а сега е под домашен арест, който се контролира с електронна гривнаСофийският градски съд (СГС) е отхвърлил иск на Миню Стайков срещу прокуратурата и двете спецсъдилища за 30 хил. лв. обезщетение заради продължителното му задържане, влошено здравословно състояние, стрес и други неимуществени вреди. Решението е от 4 февруари и с него се посочва, че няма как СГС да се произнася по актовете на двете специализирани съдилища, който са се произнасяли за ареста на Стайков, съобщава "Сега".


Няма правен ред, по който общите граждански съдилища да осъществяват извънреден, последващ, специален или ад хок контрол по отношение на актове, постановени по наказателни дела, пише още в акта. Решението на СГС, с което се отхвърля искът на Стайков, не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Миню Стайков бе арестуван през септември 2018 г., когато бе задържан като част от организирана престъпна група (в която попада и синът му Стайко Стайков), която според прокуратурата е участвала в контрабанда на цигари и данъчни престъпления. През май 2019 г. специализираната прокуратура му повдигна ново обвинение - за злоупотреби с еврофондове. Бизнесменът бе предаден на съд заедно с още петима служители на Държавен фонд "Земеделие" за злоупотреба с евросредства по земеделски програми - Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.


След близо две години и половина под стража съдът измени мярката му в домашен арест. За спазването на новата мярка се следи с електронна гривна. Един от мотивите за променената мярка е, че ако продължи да бъде с мярка задържане под стража, това се явява предварително изтърпяване на неналожено наказание, а делото срещу него е на финалната права на първа инстанция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK