Пак авария - тръбата във Варненското езеро продължава да се пука, но водата била чиста

Варненското езеро и заливът пред града бяха силно замърсени с фекални води след голямата авария от лятото на 2019 г.,

© Профил във Фейсбук на Николай Капитанов

Варненското езеро и заливът пред града бяха силно замърсени с фекални води след голямата авария от лятото на 2019 г.,Нови пукнатини са се образували по тръбопровода, който пренася фекалните води от варненските квартали "Аспарухово" и "Галата" през Варненското езеро до пречиствателната станция в с. Тополи. За това съобщиха от община Варна. Проблемът е бил установен при оглед след завършилия само преди дни пореден ремонт, направен заради авария от 15 януари т.г.


Новите пукнатини


са открити и само три месеца,след като общината приключи ремонт на тръбата за 1.3 млн. лв. Той бе предприет след мащабната авария от август 2019 г., след която за около година в езерото се изляха над 3 млн. куб. м силно токсични фекални води.
Новината за новите пропуквания по тръбата дойде само няколко часа след като районната екоинспекция във Варна и местната Басейнова дирекция оповестиха данни за състоянието на водата във Варненското езеро, след анализи, продължили повече от две седмици. Според оповестените данни, въпреки установените завишени стойности "на индивидуалните емисионни ограничения" и "концентрациите на биогенни вещества, сравнени с провеждания ежемесечен мониторинг", при физико-химични елементи за качество се констатирало "добро състояние".


По ирония на обстоятелствата обаче след новината за нови пукнатини по канализационния колектор, данните за състоянието на водата в езерото вече се оказват остарели.


Отговорът на въпроса


"Защо тръбата продължава да се пука?"


трябва да бъде търсен както във вероятната злоупотреба с европейски средства при изпълнението на проекта за полагането й под дъното на Варненското езеро, така и в неспособността на собственика й - община Варна, да извърши качествен ремонт на последвалите аварии.


Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.


През май м.г. община Варна започна ремонт на тръбата с 1.3 млн. лв. отпуснати от правителството. До него се стигна, след като през лятото на 2019 г. кораб, преминаващ през езерото, скъса с витлото си тръбата, тъй като се оказа, че тя е била положена по дъното му, а не под него, за което са били предвидени 5 млн. евро. От този момент нататък в продължение на повече от година в езерото и Варненския залив се изляха над 3 млн. куб. м фекални води.


Срокът за приключване на този ремонт беше отлаган на няколко пъти, след като изтече в средата на юли м.г. И така до 14 януари т.г., когато зам.-кметът на Варна Христо Иванов обяви, че той е


временно спрян заради проблеми


с проекта за удълбочаването на водния път, минаващ през Варненското езеро, на стойност 350 млн. лв. По тази причина тръбата беше положена (пак временно) на около 30 м. от първоначално предвиденото трасе.


Само ден след брифинга на Иванов - на 15 ануари т.г. ВиК - Варна, установи, че заради явно несъобразения релеф на дъното върху, върху което тръбата е била "временно" положена, тя отново се е спукала. За аварията ведвага е била уведомена община Варна, но администрацията на кмета й


Иван Портних я запази в тайна чак до 25 януари.


Документ, с който "Дневник" разполага, показва, че веднага след установеното спукване фекалната вода от двата варненски квартала - "Аспарухово", "Галата" и прилежащите им вилни зони с над 27 хил. души население е била заустена отново в езерото. Това означава не по-малко от 8.3 хил. куб. м. силно токсична вода дневно.


Така в началото на февруари община Варна започна ремонт на ремонта, който продължи 5 дни. През това време РИОСВ - Варна, и местната Басейнова дирекция явно са имали непреодолими затруднения с анализа на пробите, взети от Варненското езеро още на 25 януари. Резултатите от тях бяха оповестени едва днес, но станаха неактуални само часове по-късно, след като бе обявено, че тръбата в езерото се е напукала отново.


"С цел трайно недопускане на заустване


на механично пречистени отпадъчни води от КПС "Аспарухово" във Варненското езеро фирмата изпълнител има техническа готовност за отстраняване на проблемите и осигуряване на допълнителна защита на временно положеното съоръжение", пише в съобщението, разпространено преди час от общинския Пресцентър във Варна. Но тъй като ремонтните дейности били зависими от метеорологичните условия и корабния трафик във Варненското езеро, "индикативният срок" за отстраняване на възникналите проблеми бил "до 30 дни", се уточнява още в съобщението.


Като се има предвид обемът от 8.3 хил. куб. м. фекална вода дневно, който според данните на екоминистерството се заустват във Варненското езеро при авария с тръбата, това означава, че до края на "индикативния срок" за ремонта й в него ще се излеят още най-малко 250 хил. куб. м. токсични води.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK