Пак авария - тръбата във Варненското езеро продължава да се пука, но водата била чиста

Варненското езеро и заливът пред града бяха силно замърсени с фекални води след голямата авария от лятото на 2019 г.,

© Профил във Фейсбук на Николай Капитанов

Варненското езеро и заливът пред града бяха силно замърсени с фекални води след голямата авария от лятото на 2019 г.,Нови пукнатини са се образували по тръбопровода, който пренася фекалните води от варненските квартали "Аспарухово" и "Галата" през Варненското езеро до пречиствателната станция в с. Тополи. За това съобщиха от община Варна. Проблемът е бил установен при оглед след завършилия само преди дни пореден ремонт, направен заради авария от 15 януари т.г.


Новите пукнатини


са открити и само три месеца,след като общината приключи ремонт на тръбата за 1.3 млн. лв. Той бе предприет след мащабната авария от август 2019 г., след която за около година в езерото се изляха над 3 млн. куб. м силно токсични фекални води.
Новината за новите пропуквания по тръбата дойде само няколко часа след като районната екоинспекция във Варна и местната Басейнова дирекция оповестиха данни за състоянието на водата във Варненското езеро, след анализи, продължили повече от две седмици. Според оповестените данни, въпреки установените завишени стойности "на индивидуалните емисионни ограничения" и "концентрациите на биогенни вещества, сравнени с провеждания ежемесечен мониторинг", при физико-химични елементи за качество се констатирало "добро състояние".


По ирония на обстоятелствата обаче след новината за нови пукнатини по канализационния колектор, данните за състоянието на водата в езерото вече се оказват остарели.


Отговорът на въпроса


"Защо тръбата продължава да се пука?"


трябва да бъде търсен както във вероятната злоупотреба с европейски средства при изпълнението на проекта за полагането й под дъното на Варненското езеро, така и в неспособността на собственика й - община Варна, да извърши качествен ремонт на последвалите аварии.


Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.


През май м.г. община Варна започна ремонт на тръбата с 1.3 млн. лв. отпуснати от правителството. До него се стигна, след като през лятото на 2019 г. кораб, преминаващ през езерото, скъса с витлото си тръбата, тъй като се оказа, че тя е била положена по дъното му, а не под него, за което са били предвидени 5 млн. евро. От този момент нататък в продължение на повече от година в езерото и Варненския залив се изляха над 3 млн. куб. м фекални води.


Срокът за приключване на този ремонт беше отлаган на няколко пъти, след като изтече в средата на юли м.г. И така до 14 януари т.г., когато зам.-кметът на Варна Христо Иванов обяви, че той е


временно спрян заради проблеми


с проекта за удълбочаването на водния път, минаващ през Варненското езеро, на стойност 350 млн. лв. По тази причина тръбата беше положена (пак временно) на около 30 м. от първоначално предвиденото трасе.


Само ден след брифинга на Иванов - на 15 ануари т.г. ВиК - Варна, установи, че заради явно несъобразения релеф на дъното върху, върху което тръбата е била "временно" положена, тя отново се е спукала. За аварията ведвага е била уведомена община Варна, но администрацията на кмета й


Иван Портних я запази в тайна чак до 25 януари.


Документ, с който "Дневник" разполага, показва, че веднага след установеното спукване фекалната вода от двата варненски квартала - "Аспарухово", "Галата" и прилежащите им вилни зони с над 27 хил. души население е била заустена отново в езерото. Това означава не по-малко от 8.3 хил. куб. м. силно токсична вода дневно.


Така в началото на февруари община Варна започна ремонт на ремонта, който продължи 5 дни. През това време РИОСВ - Варна, и местната Басейнова дирекция явно са имали непреодолими затруднения с анализа на пробите, взети от Варненското езеро още на 25 януари. Резултатите от тях бяха оповестени едва днес, но станаха неактуални само часове по-късно, след като бе обявено, че тръбата в езерото се е напукала отново.


"С цел трайно недопускане на заустване


на механично пречистени отпадъчни води от КПС "Аспарухово" във Варненското езеро фирмата изпълнител има техническа готовност за отстраняване на проблемите и осигуряване на допълнителна защита на временно положеното съоръжение", пише в съобщението, разпространено преди час от общинския Пресцентър във Варна. Но тъй като ремонтните дейности били зависими от метеорологичните условия и корабния трафик във Варненското езеро, "индикативният срок" за отстраняване на възникналите проблеми бил "до 30 дни", се уточнява още в съобщението.


Като се има предвид обемът от 8.3 хил. куб. м. фекална вода дневно, който според данните на екоминистерството се заустват във Варненското езеро при авария с тръбата, това означава, че до края на "индикативния срок" за ремонта й в него ще се излеят още най-малко 250 хил. куб. м. токсични води.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди и изобщо не става въпрос САМО и просто за тази тръба и просто за този прасешки казус!!!

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Весело

  Това е възможно само и единствено при ГЕРБ и Портних .......от канализация с отпадъчни води да изтича манна небесна !

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Както каза един колега преди няколко дни - вероятно е 'лош късмет'.

  Няма друго обяснение.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Замърсяване няма. Варненци акат еко брикети и пишкат чиста водица.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Другия вариант е Христо Иванов да се гмурка там нощем с водолазно оборудване и да разбива тръбата в опитите си да разклати Стабилността.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално


  « Пак авария ... «


  Няма проблем, варненци са джентълмени и такива дреболии не са в състояние да ги разклатят ? Колко пъти си избираха Портних ? Колко пъти си избираха Боко ?
  Е, нали твърдя, че са джнтълмени ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Сутринта имаше статия за туризма в БГ/Полша.Е как се прави туризъм когато престъпната шайка в град Варна само краде и лъже!?

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 664 Весело

  Водата била чиста :))))

  С какво се хранят варненци ?

  Спокойно се къпете в езерото

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Тръбата не спира да се пука, ама всичко е точно. Излива се злато оттам. Видими резултати :)

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  От вашите са.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 11 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 578 Неутрално
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Ми, такава е природата в България, к'во да праиш...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  Че щом водата е чиста, няма нужда от тази тръба. Нека си тече.

  Леко завишение "на индивидуалните емисионни ограничения" и "концентрациите на биогенни вещества, сравнени с провеждания ежемесечен мониторинг" не е за червен флаг на плажа!

 15. 15 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Костов е. Той е бил забелязан в надуваема лодка и водолазен костюм във Варненския залив.

  BohrMottelson
 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Във Варна много отдавна много здраво смърди и изобщо не става въпрос САМО и просто за тази тръба и просто за този прасешки казус!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Санкции за виновните има ли ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Сутринта имаше статия за туризма в БГ/Полша.Е как се прави туризъм когато престъпната шайка в град Варна само краде и лъже!?
  —цитат от коментар 7 на wpo34378687  Виждаш ли, туризмът в България беше позанемарен малко, защото бургазлията WCимеонов и варненецът Магарешки бяха се залепили твърде яко в ръководството на НС и творяха благини за Родината, но сега след изборите ще останат далече от презряната политика и ще се заемат сериозно с туризма .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Дали водата е чиста или просто варненци свикнаха, че лайната са естественото положение?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Добре дошли във Варна, сезона предстои. Водата е чиста, всичко е наред, точно както беше и миналата година. Гарантирано от ГРОБ и свинско-сарайската кочина, пак си ги изберете!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  Таз тръба съща царска дъщеря - и със сто коняри да преспи пак е девствена!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  Тръбата във Варна
  Бълбук, бълбук!
  Толкова харна
  Бълбук, бълбук!
  Гордост невярна
  Бълбук, бълбук!
  Изпуска коварна
  Бълбук, бълбук!
  И плувват в морето
  Бълбук, бълбук!
  На ГЕРБ-а гюбрето
  Бълбук, бълбук!

 22. 22 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  И добре да е направен ремонтът, трябва и късмет.

  "Играли смо добро, али нисмо имали шансе."

 23. 23 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  България на три морета. Е, засега на две - Черно и ... Кафяво.

  От идиоти отговор не чакам
 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Пак питам - къде е Иван Гешев ?? Защо упорито, водещото се за прокуратура нещо, продължава да се прави на сляпо за тази грандиозна далавера, причинила огромна екокатастрофа ??! .... тази тръба е трябвало да бъде вкопана НА МЕТРИ ПОД ДЪНОТО, за което и са взети милиони .....

 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Тук са 11 млн евро европейски средства, нещо ОЛАФ, прокуратурата? Още повече, че екологична катастрофа се санкционира много строго, ОПГ е на местопрестъплението.

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Това и надигналите се релси на метрото се конкурират за първото място на герберската некадърност

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#16:"NessaRox"][/quote]


  « Санкции за виновните, има ли ? «


  Интересно, къде видя виновни, а на всичко отгоре и питаш за санкции ?!
  Виновни НЯМА, както за тръбата в езерото, така и за КТБ, така и за самоварите, така и за потока, така и за изпарилите се 700 милиона и ... нататък, ако не те мързи, можеш да пишеш роман « След 10 години « и то без да подражаваш на Александър Дюма .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Кой открадна парите бе БУДАли? Кой
  Уж била вкопана ама се оказа не съвсем . Какъв е този апетит да пълните чекмеджета за сметка на здравето на хора и природа?

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#15] от "BohrMottelson":

  Радев с дрона

 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Тръбата във Варна Бълбук, бълбук!Толкова харна Бълбук, бълбук!Гордост невярна Бълбук, бълбук!Изпуска коварнаБълбук, бълбук!И плувват в моретоБълбук, бълбук!На ГЕРБ-а гюбретоБълбук, бълбук!
  —цитат от коментар 21 на xm...  ++++++
  Браво !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Любопитно

  Жълтата некадърност за пореден път "ос.а" Варненският Залив и най-скандалното е , че няма никой подведен под наказателна отговорност за това!

 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Гневно

  До коментар [#8] от "yavooor":

  Видим резултат...
  Да вземат да възстановят пречиствателната станция в кв. Аспарухово и няма да има нужда от тръба......ама далаверата ще секне...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Във Варна най-ясно се вижда жълтата административна некадърност!

 34. 34 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  Генералното решение изисква да се поканят момчетата от АРКАД, които за 20-30 дни да заобиколят езерото с най-хубавите стоманени тръби!

 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Това и надигналите се релси на метрото се конкурират за първото място на герберската некадърност
  —цитат от коментар 26 на nij50393132


  Това също е потресаващо ..... чисто нова метро линия, поработи няколко дена и даде фира ..... все е било крадене, но тези се оляха. Още по-лошото е, че застрашават с алчността си и здравето и живота на хората.

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":  « Пак питам - къде е Гешев ? «


  Громи казанджийте по селата, след което вероятно ще се заеме с лелките по детските градини ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Това и надигналите се релси на метрото се конкурират за първото място на герберската некадърност
  —цитат от коментар 26 на nij50393132


  Ами подпорната стена? Днес баце я открива след няколко дни едва се размина без жертви.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Чиста е водата, разбира се!Както беше чиста и след Чернобил!
  Както БКП навремето ни уверяваше, така днес ГЕРБ го правят!

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#25] от "nij50393132":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е най-скандалното в случая !Няма никой подведен под отговорност!

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":

  Тази тръба въобще не трябваше да я има - достатъчно беше да се направи ремонт на съществуващата пречиствателна станция в кв. Аспарухово през 2011 г., а не да се преобразува в помпена...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 41. 41 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Че се пука е ясно, само не се разбра кой чука, за да се пука...

  Дали не е международното положение?
  Или родното безхаберие?

  Как бе там - Роналд Рейгън : враг номер 1 на тутраканското ТКЗС??!!
  Нищо ново не е научено, а и старото не р забравено.

  Говняните води видите ли били чисти, не е допуснато трайно заустяване?

  А да има учудени защо БГ е толкова бедна територия?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 42. 42 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  И стана ли ясно защо е ФК Черно море вече?!
  ФеКалии!

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Тихо е ! Областния координатор на герб е муден с опорките.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#37] от "K2":

  Там нямаше акт 15, то престъплението си е явно, недопустимо е на невъведен обект в експлоатация да пускаш масово хора, а тъпотията е, че първо асфалтиране, а се кръстим да не падне скалата, докато не се укрепи. :)

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ма нема ли да има Севда ТВ. Как баце пристига и решава проблема със вунята.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#38] от "Капабланка":

  Нали УЖ бяхте с нов морал и различни?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Чиста е водата, разбира се!Както беше чиста и след Чернобил! Както БКП навремето ни уверяваше, така днес ГЕРБ го правят!
  —цитат от коментар 38 на Капабланка  Как ти хрумна да сравняваш управленческите похвати на тогавашния комунист Живков и днешният десен демократ Борисов ?
  Тцъ, тцъ, тцъ ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  На далият тази експертна оценка да му бъде потопена главата до пукнатата
  част от тръбата за по реална преценка !!!

 49. 49 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Интересно защо никоя от медиите не взе проба от плажа в Аспарухово?

  От анализираните основни физико-химични елементи за качество, се констатира добро състояние, съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води, по следните показатели: pH, разтворен кислород, БПК5, азот нитратен и общ азот.

  Останалите измерени показатели отговарят на нормите за умерено състояние на водите: азот амониев (0,42 mg/l при норма 0,3 mg/l), азот нитритен (0,117 mg/l при норма 0,06 mg/l), ортофосфати като фосфор (0,086 mg/l при норма 0,06 mg/l) и общ фосфор (0,100 mg/l при норма 0,075 mg/l).

  Всяка квартална лаборатория може да даде резултати за азот и фосфор.

 50. 50 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Бойко защо не отиде с джипката да се топне?

 51. 51 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Според мен проблемът не е в изпълнението на проекта или във община Варна. Не , не е там . Проблемът е във гражданите на Варна .
  Въобще властта у нас не е виновна за нищо лошо случващо се в живота ни. Виновни са хората. Защото търпят да бъдат унижавани.

 52. 52 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Какви лъжи им разправят,
  хората да се успокояват.

 53. 53 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Тръбата с фекалиите е като гербЕва марка. Могат да я защитят в патентното ведомство за географско наименование и т.н.
  Най са ми интересни милиционерите, как бранят Баце и шайката, също както комунягите си бранят до гроб партията. Дали краде, дали е тъп и му миришат краката, няма значение. Щом е от старшинката баща и от майката БКП роден, значи си е тяхно мило и родно.
  Почти съм сигурен в уникалният характер на домораслия милиционер - не, няма лайна в залива, това е плюене по Герб и по всичко българско.
  Лош, Костов, лош..

 54. 54 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Дай им тръби на ГЕРБ ...

 55. 55 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Чакаме г-н Борисов да спусне окръжно - лятос всички народни представители на ГЕРБ и общинския съвет на Варна на плаж само до тръбата ! Да докажат на простия и вечно недоволен български народ колко е чиста водата.

 56. 56 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 928 Весело

  Ако Боко заведе и изкъпе Мата Хари преди и след... във Варна ,тогава ще се съглася ,è всико е наред. Симеонов да слага релсата,па да си пие до насита.А Марешки?- предполагам ,чè след известно време ще продава лечèбните свойства на Варненския залив в шишенца и на конкурентна цена.

 57. 57 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#6] от "niksan1":


  « Пак авария ... «Няма проблем, варненци са джентълмени и такива дреболии не са в състояние да ги разклатят ? Колко пъти си избираха Портних ? Колко пъти си избираха Боко ?Е, нали твърдя, че са джнтълмени ...
  —цитат от коментар 6 на niksan1


  Сериозно ли мислите, че има значение кой ще бъде избран за кмет?!?

 58. 58 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#17] от "niksan1":

  Де да бяха само те.Най-силно залепен е Доган, а всички останали са послушковци.На него можем да благодарим на Бетономорието.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Бойко защо го заобикаля това езеро, че не отиде да обясни на хората, къде са европейските пари, с които така калпаво е построена тази тръба.

 60. 60 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Аз вярвам на експертите. Щом казват значи водата е чиста. Миризмата на тоалетна вероятно идва от Румъния. А и тези дни като застудее ще изчезне.

 61. 61 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 239 Весело

  Много сте черногледи! Съвсем спокойно можем да го кръстим Кафявото Езеро и да обясняваме на туристите, че цвета се дължи на най обикновенни микроорганизми живеещи във водата. Даже с малко повече далновидност можем да го представим като туристическа атракция.

 62. 62 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Изводът е един. Изберете ГЕРБ и ще има шоколад за всички!

 63. 63 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пак авария - тръбата във Варненското езеро продължава да се пука, но водата била чиста
  Ами защото жителите на Аспарухово и Галата не акат. А кога прокуратурата ще се пропука и ще се заеме с изпълненията на варненската администрация.

 64. 64 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 416 Весело

  Мдаааа,направо сме за Гинес-В България,в град Варна от тръбите за лайна се лее чиста вода!Дали пък не е и минерална лековита или поне трапезна,а?!

 65. 65 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 483 Весело

  Другия вариант е Христо Иванов да се гмурка там нощем с водолазно оборудване и да разбива тръбата в опитите си да разклати Стабилността.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Топло. Но не е само Христо Иванов. Заедно с Костов саботират стабилността. И не са с водолазно оборудване, а с подводница, специално поръчана за случая от Сорос. Гешев обаче бди и е въпрос на време да им повдигне обвинение.

 66. 66 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Нека и аз да попитам, къде е Гешев?
  Това не е ли проблем с националната сигурност?!
  Абе, Гешев, къде си?! Изяви се по този наболял проблем! Докажи висотата на своя пост!

 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  За тръбата и подобни видими резултати „са виновни от шоплука”. Затова си гласувайте за Портних, ГЕРБ и за по-малкото зло. Изберете ги още един път и може да попрявят тръбата, някога.

 68. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  Каква е тази макаронена тръба? Какви тръби опънаха за нула време от турската граница до Сърбия, а под езерото - спагети!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  Най-после осъществиха в реалност вица от времето на Живков за добрата и лошата новина в икономиката.
  "Лошата - както са трягнали нещата ще трабва да ядем/пием екскременти.
  Добрата - Екскременти има достатъчно за всички."

 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Представям си какво още се излива във въпросното езеро, щом канализацията на цял квартал не може да окаже видимо влияние. Само се чудя, като изкопаят дъното, за да удълбочат канала, колко време ще трябва на биохумиса за да го запълни?

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#70] от "ivanpopov":

  Добра формула - "биохумус". А може "ще компостираме биохумус за износ"?

 72. 72 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Българският народ е свикнал да плува сред .... ... екскременти, така че това, че някакви акита се изливат във езерото никой не го протеснява.
  Ние пак всички ще гласуваме за герп, защото управлението на ДпС най много си ни харесва!

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Ами да, те лaйнaтa са напълно естествено ми екологично нещо

 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  "Във Варна много отдавна много здраво смърди и изобщо не става въпрос САМО и просто за тази тръба и просто за този прасешки казус!!!"

  Още малко и ще започнете да звучите като протестиращ срещу властта ! И такава радикална смяна на позиции не е здравословна ! Казвам го най - искрено ! По - добре се радвайте на статуквото у нас, което ражда всичко кафяво, не само субстанцията във варненското езеро.......

 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#66] от "papunqk":

  " Нека и аз да попитам, къде е Гешев?
  Това не е ли проблем с националната сигурност?!
  Абе, Гешев, къде си?! Изяви се по този наболял проблем! Докажи висотата на своя пост!"

  Моля ви, не го безпокойте ! На инструктаж при сараите е, да видим кой е следващия, който ще " опраска" вместо мафията !

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  " Новината за новите пропуквания по тръбата дойде само няколко часа след като районната екоинспекция във Варна и местната Басейнова дирекция оповестиха данни за състоянието на водата във Варненското езеро, след анализи, продължили повече от две седмици. Според оповестените данни, въпреки установените завишени стойности "на индивидуалните емисионни ограничения" и "концентрациите на биогенни вещества, сравнени с провеждания ежемесечен мониторинг", при физико-химични елементи за качество се констатирало "добро състояние"."

  Жалко, че не е дошло лятото, та който е направил такива констатации да отиде да плажува във водата на варненското езеро, намираща се в " добро състояние" !

 77. 77 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Потедният обилен хейт на “неудовлетворен” журналист :)

 78. 78 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 893 Неутрално
 79. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Българският народ е свикнал да плува сред .... ... екскременти, така че това, че някакви акита се изливат във езерото никой не го протеснява. Ние пак всички ще гласуваме за герп, защото управлението на ДпС най много си ни харесва!
  —цитат от коментар 72 на 1107


  Поправка. Българския народ напълни НС с екстременти, че за едно езеро ли ще му пука?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 80 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 357 Неутрално

  споко водата е минерална, сега ще правят отклонение към центъра на града , да могат варналии да си наливат от тази благинка, баси кочината

 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Весело

  "Tръбата във Варненското езеро продължава да се пука, но водата била чиста"
  To и с управлението е така. Шкафчетата са пълни, а корупция няма.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 82. 82 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Еее, кво толкова, настигнахме средновековието на останалият свят, след 500-600 години ще стигнем и 21 век.

  мурзилка
 83. 83 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Еее, кво толкова, настигнахме средновековието на останалият свят, след 500-600 години ще стигнем и 21 век.

  мурзилка
 84. 84 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Работата е ясна ... нова тръба за няма и 20-ина милиона... щото този път ще трябва да е заровена :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":

  Ма как ще си причини Гешев такова нещо - нали ще се умирише! Че ще замирише и на комшиите си в Бояна - премиера и президента!

 86. 86 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ГЕРБ са патологични лъжци, Борисов има присъда за лъжа и клевета! Затънали са в собствените си л*йна, смърди и не се трае!

 87. 87 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Някой от вас има ли елементарна представа , къде се изливат останалите фекални води на хотели и селища по черноморието , до 80те години Варна ,по скоро централните квартали ,основно гръцката махла ,изливаха отпадъчните си води през вълнолома на южният плаж. А Дружба , а Златни пясъци , а Кранево , всичко тотално отива в морето и продължава и до ден днешен. Пречиствателната станция на Албена , няма капацитет дори за собствените си хотели. Практиката е такава , късно вечер , след като се подпише акт 16, за пускане на обекта в експлоатация , се копае канал и се полагат тръби на 10на метра в морето , до сутринта се зариват и спете спокойно деца.

 88. 88 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  А трябва ли пречиствателната станция да е на другия бряг на езерото?

 89. 89 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Не по темата-
  г-н Спасов разходихте ли се днеска до спирка Захари Дончев - имаше протест срещу поредното безобразие на Кмета и арх. Бузев.
  Ако не знаете, проучете и Ви гарантирам интересна тема - изсичане на борова гора, превръщането и в урбанизирана зона и т. н.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 90. 90 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Не по темата-
  г-н Спасов разходихте ли се днеска до спирка Захари Дончев - имаше протест срещу поредното безобразие на Кмета и арх. Бузев.
  Ако не знаете, проучете и Ви гарантирам интересна тема - изсичане на борова гора, превръщането и в урбанизирана зона и т. н.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 91. 91 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#87] от "Dimi Ivanov":

  Затова и не ходя отдавна по нашето черно /лайно/ бетономорие.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 92. 92 Профил на Валентин Делчев
  Валентин Делчев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хубаво пишете, създавате сензация... Но дали казвате истината?
  Защо никой досега не зададе въпрос, защо пречиствателна станция Аспарухово е превърната в помпена, положена е тръба около 3 км по дъното на плавателното Варненско езеро до другия бряг, там е построена нова пречиствателна станция която връща пречистените води пак в същото езеро. А можеше старата станция Аспарухово да се модернизира и да се избегнат всички усложнения и намалят разходите за този безсмислено усложнен и рисков проект.
  А също кой счупи тръбата, не преди а сега.
  Разследвайте и след това пишете и публикувайте, но истината не скалъпени измислици от дран-недодран и клан-недоклан.

 93. 93 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Аспарухово,Галата и другите селищни образования спряха да серат и затова тече чиста вода

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK