Недостъпната за хора с увреждания зала на парламента обърка клетвата на нов депутат

Недостъпната за хора с увреждания зала на парламента обърка клетвата на нов депутат

© Цветелина Белутова, КапиталНовият народен представител от ГЕРБ Павел Савов не успя да положи днес клетва от трибуната на народното събрание, защото в новата зала на парламента няма как до нея да се стигне с инвалидна количка. Савов, който влиза на мястото на Валентин Николов, напуснал, за да се бори за шеф на Българския енергиен холдинг, е с увреждане и е на количка.


Проблем се оказа, че разположените амфитеатрално 12 реда с депутатски банки са свързани със стъпала. По казуса с ограничения достъп на хора с увреждания в новата сграда на парламента проверка обеща да направи и Комисията за защита от дискриминация.


Все пак, за да има клетва, днес Павел Савов беше вкаран в дъното на залата, бутан от квестор, и изпълни ритуала настанен зад последния депутатски ред, като използва подвижен микрофон.
По принцип на мястото на Николов трябваше да влезе Атанас Андонов Бояджиев, но той се отказа, вероятно за да не загуби поста си в надзорния съвет на създадения наскоро "Български ВиК холдинг" заради пост, на който ще е по-малко от месец.


Новата зала на парламента, разположена в бившия партиен дом, беше открита през есента на миналата година след ремонт на стойност почти 41 млн. лева без ДДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK