"Луковмарш" пробва да се завърне въпреки споровете и съпротивата на властите

"Луковмарш" пробва да се завърне въпреки споровете и съпротивата на властите

© Юлия ЛазароваПрез тази година "Луковмарш" ще се проведе в традиционния му вид на 13 февруари, събота. Това обясниха за "Дневник" от организацията Български национален съюз. Намерението е за факелно шествие, въпреки липсата на съгласуване от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Това все още не означава, че през 2021 г. манифестация по софийските улици ще има.


За статута на събитието и провеждането му през последните години се водят няколко дела. През миналата година за първи път в неговата история то е ограничено до митинг пред къщата на ген. Христо Луков. Формално, фокусът винаги попада върху свободата на събирания, на лични убеждения и слово, а не толкова върху това законна ли е идеологията, която защитават често маскираните участници и символите и лозунгите, които издигат.
Няма подобно събитие в съвременна България, което да е предизвикало и вълна от международни критики - от еврейски организации до позиции на посолства, осъждащи провеждането му и приветстващи намесата на органите на правораздаването.


Какво е "Луковмарш" и кой го организира


Шествието "Луковмарш" се инициира от организацията Български национален съюз, създадена през 2001 г. от Боян Расате, в момента оглавявана от Звездомир Андронов и Пламен Димитров. Тя се определя за националистическа, отхвърляща "крайностите на либералния капитализъм и всички производни на марксизма". В исторически план като най-близък е посочен Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков. Това е националистическа организация, създадена преди Втората световна война, определяща комунистите за свои основни идеологически противници. Последният й ръководител - ген. Христо Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.


По думите на Звездомир Андронов и Пламен Димитров от БНС, Луковмарш се провежда като шествие, в което се почита ген. Христо Луков от 2004 г. Но БНС е е известен с почитане паметта на други български офицери, а преди почти 2 години бе домакин на международна среща на радикални десни формации от Европа, което точно на рождения ден на Адолф Хитлер учредиха съюз "Крепост Европа".


Луковмарш

© Велко Ангелов

Луковмарш


В първото му издание участват 15 човека, а последните са с над 2000 души. През 2020 г. той е ограничен до бдение пред къщата на ген. Христо Луков в София, на ул. Тракия №1. За дата се избира съботен ден около 13 февруари (на този ден през 1943 г. Луков е убит). По време на шествието могат да се чуят скандирания като "Свободен, социален, национален" и патриотични възгласи. Присъстват и чужденци.


Организаторите от БНС коментираха пред "Дневник", че мероприятието се е променило от времената, в които съюзът е била оглавяван от Боян Расате. Те имат организирана собствена охрана на събитието, която следи за всякакви незаконни прояви и забранени символи. През тази година ще бъде обърнато и специално внимание за спазването на противоепидемични мерки, за да се гарантира безпроблемното провеждане и сигурността на всеки един участник.


Политически оценки


Традиционно Луковмарш има голяма група противници, както сред партии, така и неправителствени организации. Организират се и контрашествия.


На 9 февруари (вторник) председателят на БСП Корнелия Нинова в своя позиция го нарече един от най-позорните актове в съвременната история на България. Според нея "десетки планират за пореден път да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет". Според нея да се допусне провеждането на марша е огромна грешка и призова Йорданка Фандъкова да заяви позицията си по темата и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този "парад на омразата".


Под публикацията й във Фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, отговаря, че "убийството на генерал Христо Луков, извършено подло от терористите на БКП е позорно". Определя Луков като герой от войните за българско национално обединение.


На 11 януари (четвъртък) групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с позиция, в която поздравява кмета на София Йорданка Фандъкова, че за поредна година не съгласува провеждането на "Луковмарш". "В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А "преброяването на българските фашисти", по-известно като "Луковмарш", е точно от тези събирания", пишат от най-голямата група в СОС.


Какво означава несъгласуването


По-късно в четвъртък от Столична община изпратиха официален отговор на запитване на "Дневник". В него се казва, че "мероприятието Луковмарш за 2021 г. е заявено на 01.11.2019 г. (във времето на кампанията за местните избори) и не е забранено в регламентирания по закон 24-часов срок. Провеждането на траурното факелно шествие не е съгласувано от Столична община."


Потърсен от "Дневник" за коментар, Звездомир Андронов от Български национален съюз обясни, че режимът на Закона за събранията, митингите и манифестациите е уведомителен, а не съгласувателен. Той добави, че става дума за пиар акция на Йорданка Фандъкова, а не за реални действия срещу провеждането на марша. От БНС не са получили и никакъв документ, който да възпрепятства "Луковмарш". По тази причина той ще се състои по предварителния план.


За същия режим на закона - уведомителен, потвърди пред "Дневник" и адв. Николай Хаджигенов, който бе сред организаторите на продължилите месеци протести срещу властта, организирани в центъра на София от 9 юли 2020 г.


Проблеми около "Луковмарш"


През тази година маршът се провежда под надслов "Ние не капитулираме". Той е свързан с опитите от страна на властите да попречат на провеждането на мероприятието, които започват от 2012 г., когато "Луковмарш" е по-масов, дори с участие на гости от чужбина, разказват от БНС в свой подкаст.


Според Закона за събранията, митингите и манифестациите, той е определен като манифестация, тъй като факелното шествие е с определен маршрут, а не се провежда статично. В закона изискването за провеждане на манифестация е организаторите й да уведомят писмено кмета на общината за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането и.


От своя страна кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни за нарушаване на обществения ред, правата и свободите на другите граждани. Възможна причина е и застрашаване на народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка. Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването.


Ако манифестацията не бъде забранена предварително, законът допуска и друга възможност за упражняване на контрол. В него е записано, че кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени от закона. При прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат.


За първи действия за прекратяване на мероприятието път са проведени през 2015 г., обясняват организаторите. От Столична община уточниха пред "Дневник", че тогава не съгласуват провеждане на факелно шествие, въз основа на постъпили становища от МВР, прокуратурата и ДАНС, а само поднасяне на венци на ул. "Тракия" № 1, където е живял Христо Луков.


На следващата година по думите на организаторите са се събрали 2000 души, а всяка следваща година стават повече. След полицейски проверки на част от хората в района на сборния пункт на събитието, са намерени опасни предмети. Следва уведомяване на директора на СДВР, той от своя страна сигнализира кмета на София Йорданка Фандъкова, а тя издава заповед за прекратяване на събитието в частта шествие. След прекратяването, ескортирани от полиция на групи, присъстващите все пак са стигали до къщата на ген. Христо Луков, но не под формата на факелно шествие. Впоследствие заповедта за прекратяване е обжалвана от организаторите. Административен съд - София-град (АССГ) отменя заповедта за прекратяване, което е потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).


През 2017 г. отново мероприятието е прекратено в частта, която не е съгласувана със Столична община. Този път обаче обжалването от страна на БНС е загубено, твърдят от Столична община. Тук версиите на двете страни започват да се разминават.


В следващите години това, което прави общината е със заповед, която допуска предварително изпълнение да промени събитието от активно в статично - от манифестация в митинг пред къщата на Луков.


През 2020 г. играта на котка и мишка продължава. След нова забрана отново се стига само до поднасяне на венци пред къщата на ген. Луков. От БНС твърдят, че има решение на ВАС от 4 декември 2019 г., в което е записано, че подобни действия на кмета за промяна от манифест в митинг са незаконни. Такова обаче не може да бъде намерено в системата на съда.


По всичко изглежда, че през настоящата година предпоставките са практиката да бъде продължена, а вероятните решения ще бъдат взети в самия ден на провеждането на марша.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bsw28648718
  bsw28648718
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Шествието вече се превръща и в символ на свободата и демокрацията. Дано повече граждани се включат.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Е, поне няма да съберат фашаги от цял свят тази година - поради противоепидемиологичните мерки.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  На язовир Копринка събиране с портрети на Сталин и съветски знамена може, но Луков марш не може ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  До коментар [#5] от "evpetra":

  Фашисти или националсоциалисти?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  " Шествието "Луковмарш" се инициира от организацията Български национален съюз, създадена през 2001 г. от Боян Расате, в момента оглавявана от Звездомир Андронов и Пламен Димитров. Тя се определя за националистическа, отхвърляща "крайностите на либералния капитализъм и всички производни на марксизма". В исторически план като най-близък е посочен Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков. Това е националистическа организация, създадена преди Втората световна война, определяща комунистите за свои основни идеологически противници. Последният й ръководител - ген. Христо Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки."


  Хайде да видим фактите:

  Запасният генерал Христо Луков е роден на 6-ти януари 1888г. в град Варна. Завършил е Военното на Н.В. училище през 1907-ма година и е произведен в първи офицерски чин подпоручик на 27-ми випуск. Бойната си дейност е започнал като батареен командир във 2-ри артилерийски полк, 6-та дивизия. В Първата световна война е участвал във всички бойни действия с 1-ва и 5-та дивизии като командир на отделение. На 23 ноември. 1935 година му беше поверен най-отговорния пост във военната йерархия – министър на войната. Генерал Христо Луков заема този пост до 4 януари 1938г. Своите жизнени сили и труд той отдава за издигане българската артилерия на завидна висота. Още от ранна младост генерал Христо Луков се бе отдал с жар в служба на Родината. В качеството му на батареен командир през Първата световна война той се проявява като един от най-храбрите командири. Ще споменем и за великия подвиг, който извършва тогава. Годината е 1918-та. В последните дни от войната комунистическата пропаганда успява да подведе войниците, които напуснали фронта се насочват към главната квартира на армията ни в гр. Кюстендил, а други обявяват Радомирска република възглавявани от земеделеца Райко Даскалов. Възползвайки се от това критично за България положение, сръбска пехота настъпва към гр.Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък и със снаряди обсипва почти обезлюдените български позиции. Командирите не са в състояние да възпрат нашите отстъпващи войници. На позицията останал само майор Христо Луков с четири оръдия. В този критичен момент българските оръдия пад командата му загърмели и страхотен огън обсипал настъпващите сърби. Те били отблъснати. Примирието вече е било подписано. На другия ден подполковник Томич поискал да поздрави българските артилеристи спрели настъплението му. Войниците посочили Луков, който още бил с обгоряло от артилерийската стрелба дим лице. “А другите?“- попитал Томич. “Те бяха няколко овчари и козари, които подаваха снарядите на майор Луков при стрелбата”- бил отговорът. Сърбинът изревал от яд, но скоро се овладял и поздравил майор Луков за големия подвиг извършен от него. “В историята на Франция”, продължил подполковник Томич, има също един, който останал сам да брани Родината си – маршал Пей. Щастлива е България, че има такива защитници офицери.” Ако не беше геройския подвиг на майор Луков, с необуздания си шовинизъм сърбите щяха да претендират по Ньойския диктат и гр. Кюстендил да бъде включен във “Велика Сърбия”.

  http://www.lukovmarsh.info/примерна-страница/христо-луков/живот-и-дело/


  Хайде сега да видим делата на тези, които сипят хули по паметта на този героичен българин и най - вече да ни покажат каква съизмеримо са направили с неговия подвиг за родината !
  Опраскването на обществото ни от корупционни схеми не се води такъв подвиг ! Да го поясним предварително !

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " На 9 февруари (вторник) председателят на БСП Корнелия Нинова в своя позиция го нарече един от най-позорните актове в съвременната история на България. "


  Обидно за паметта на подобни велики български генерали е дори само споменаването на имената на някои действащи политици, печално известни с такива дела и постъпки, които имат само едно единствено подобаващо място : това на бунището на историята ни !

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Никой не може да забранява мирно шествие, независимо дали ни харесва или не, ако то не нарушава обществения ред. Който го забранява, е фашисто-комунист. И нека тази година посолството на САЩ да се въздържи от оценки за личността на ген. Христо Луков. За посолството на Русия не повдигам въпроса, от тях не се очаква друго, освен погазване на българската история.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Само ще помоля червените безродници,когато направят 1/100 от това на ген.Луков, тогава да коментират. Поклон пред българските офицери защитавали България!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 15. 15 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Когато държавата не почита героите си, други елементи трупат актив.

 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Борисов е пред избори. Не Луковмарш ще пусне ами и портокалов. Освен това неофашистите участници в марша за десни. Също както в Украйна са и русофоби. Херо Мустафа одобрява. Това са избирателите с евроатлантческа ориентация.

  Свободата, Санчо...
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Докато БКП и БЗНС активисти агитират войниците, да резертират от фронта, ген. Луков громи врага.

 19. 19 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Щом може гей парад, трябва да може и Луков Марш, който не му харесва да не ходи и на двете. Все пак трябва да сме толерантни!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "А "преброяването на българските фашисти", по-известно като "Луковмарш", е точно от тези събирания", пишат от най-голямата група в СОС, част от която е и кметът на града Йорданка Фандъкова."

  Българските фашисти? А защо после се възмущате когато в Скопие говорят за "бугарските фашисти"? Те не са ли същите? Как така искате за вас да ги има, а за другите - да ги няма?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Хайде след Украйна и тук фашизоидните групи започват да си показват рогата! Остава и да обявят за национални герои Алексантдър Цанков, генерал Вълков и други подобни българоубийци! Та нали в Украйна вече обявиха вече Бандера, Шукевич, Мелник и др.п., служили в СС за герои на Украйна!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#19] от "bretschneider":

  Без да искам Ви написах +, вместо дълга поредица от -------------------------------------------------!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Ако изключим спора *за и против* за това кой е *по* - Луков марш или *модерно-левичарския* гей парад,да попитаме:
  - кметството КОЛКО ПЪТИ И НА КОИ разреши лиляво-пембения прутест?
  - досега Луков марш не е хвърлят яйца,скумрии,тикви,ПАВЕТА нито по полиция,нито по
  държавни сгради,какъв е проблемът?
  - кметството дали е потърсила отговорност от евентуално подалите заявление за прутестърските сборища за щетите?
  - кой плати щетите - прутестърите или кметството?
  - Луков марш е в памет на един БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ,вещерското сборище на язовир *Копринка* кого възхвалява?А това на вр.Хаджи Димитър?
  Можем да задаваме въпроси много на кметството,а това разпъване от кметицата да се угоди на някои левичаро-безродни организации и личности е дразнещ!

 26. 26 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#18] от "qid44693832":

  Кой враг громи?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 27. 27 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Доста измислици в последната част има. За съжаление фактите са други и никакъв спасител не е

  Pure Chewing Satisfaction
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  Тука в "Дневник" прочетох, че дори нарушаването на обществения ред е оправдано щом гражданите изразяват политическата си позиция. Това по повод блокирането на кръстовища, замерянето на обществени сгради с яйца и домати, както и замърсяването на площада с развалена риба.
  Двоен аршин?

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  ПРАЙДЪТ организиран и провеждан от ЗАВИСИМИТЕ
  от Комунистическата ДС лумпени
  НЯМА НИЩО ОБЩО с генерал Христо Луков

  Това сегашното е КАРЛУКОВ МАРШ на тукашния ДС-фашизъм

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":
  Това са много спорни факти. Тази ‘легенда’ е разпространена от Борис Станимиров – депутат и функционер от ДСБ. Има подобна история, но тя се отнася за майор Балтаджиев. Подробно е описана в книгата наполковник Величко Величков „Моята служба. Военна автобиография“. София: Общински дарителски фонд „Средец“.
  "На път за Черната скала - старата гранична линия със Сърбия, застигнахме оттеглящи се наши пехотни поделения от 20-и и 18-и пехотен полк... Дисциплината на походното движение на тези пехотни поделения беше добра...
  След пладне на 28 септември 1918 г. бяхме при Черната скала, гдето се прибрахме при батареята и артилерийското ни отделение /1-во отделение от 11 дивизионен арт. полк/. То бе на позиция с готовност за стрелба на запад.... От Кюстендил пристигнаха камиони с хранителни и бойни припаси...
  На 29 септември осъмнахме на позицията. Току що след закуска противникова товарна батарея с взводни редове започна да обстрелва нашите предни пехотни поделения. Тя бе открита от нашите наблюдатели. След кратка пристрелка нашите три батареи се нахвърлиха с урагани по нея. Тя замлъкна. Скоро се забелязаха откъм противника двама конници, които се движеха на усилен алюр по шосето към нас. Задният държеше бял флаг. Явно бяха парламентьори. Отправени бяха към майор Балтаджиев /командир на артилерийското отделение/. Парламентьорът беше капитан от сръбската дивизия.
  - Сключено е примирие. Вашите части следва да се предадат в плен. - съобщи той.
  Майор Балтаджиев, видимо нервиран, му отговори:
  - Ние нямаме нареждане от нашето командване за това и ако настъпите ще се бием. Ето - показа батареите - ние сме готови. Доложете това на вашето началство.
  Парламентьорът, смутен, се завърна. Отделението ни веднага се потегна в пълна бойна готовност. В противниковото разположение се наблюдаваше раздвижване. Не след дълго започна пушечна и картечна стрелба от двете страни.
  Противниковата товарна батарея с едно оръдие започна прeстрелка по пехотните ни поделения.
  Отделението ни с ураганен огън се нахвърли по нея последователно и тя спря огъня си.
  В паузата на един от ураганите се забеляза пак идващ към нас парламентьор. Бяха четирима души. Край нас минаха полковник, майор, капитан и тръбач, носещ белия флаг. Сръбският бригаден полковник предяви наново същото искане:
  - Примирието е сключено днес. Предайте се!
  Майор Балтаджиев му повтори същия отговор. Сръбският бригаден полковник се върна видимо пребледнял и сърдит".
  По това време отделението (не батареята) което е командвал Луков в този ден е било на 80-100 км на юг от самия Кюстендил – между Пехчево и Берово в Малешевските планини. Луков може да е участвал в боя само ако предположим, че е дезертирал от отделението си и самосиндикално е отишъл в друга войскова част.

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Весело

  "А "преброяването на българските фашисти", по-известно като "Луковмарш", е точно от тези събирания", пишат от най-голямата група в СОС, част от която е и кметът на града Йорданка Фандъкова."Българските фашисти? А защо после се възмущате когато в Скопие говорят за "бугарските фашисти"? Те не са ли същите? Как така искате за вас да ги има, а за другите - да ги няма?
  —цитат от коментар 21 на Един препатил


  мдам, а докато Джамбазки, Сиди и герпчето се чудят как да изкарат някой лев от генерала, бай Каракачантичко поради липсата на други спонсори, взел че се чифтосал с евангелистите на оня мошеник Виктор Костов хахах... изобщо, шизофренийката напоследък е на мах

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 937 Весело

  преброяване на луковите глави:))

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Щом става въпрос за мирен протест - всеки трябва да има право да изрази позициите си.

 37. 37 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това че един човек е преследвал червени терористи работещи за чужда държава не го прави фашист. Луков е един достоен българин дал живота си за родината.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 38. 38 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Шествието вече се превръща и в символ на свободата и демокрацията. Дано повече граждани се включат.
  —цитат от коментар 1 на bsw28648718


  Глупости.
  Ксенофоби и комплексирани патриотарчета маршируват и въздишат по времената на ген. Луков.
  А тогава не е имало нито свобода, нито демокрация.

 39. 39 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Кой стои срещу Луковмарш? Най-разложената и извратена част от обществото - комунисти, евреи, хомосексуалисти, анархисти и всякаква дрогирана и българофобска сган.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски


  А най-интересното е, че ген. Луков е имал в приятелското си обкръжение и евреи!И е имал много добро мнение за тях!

 40. 40 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 937 Весело

  требе съчетаят гей парада с луков марш,участниците и без това са едни и същи

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ogiigo":

  Александър Цанков и генерал Вълков са убивали комунисти, а не българи.

  В Украйна за другите не зная, но Степан Бандера никога не се е бил на страната на германците. Нямало е и как - от юли 1941 г. до декември 1944 г. той е в концлагера Заксенхаузен.

 42. 42 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Това че един човек е преследвал червени терористи работещи за чужда държава не го прави фашист. Луков е един достоен българин дал живота си за родината.
  —цитат от коментар 37 на ck2013


  По скоро за фюрера и нацистката идея.

  Свободата, Санчо...
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#32] от "Гарван":

  " Това са много спорни факти. Тази ‘легенда’ е разпространена от Борис Станимиров – депутат и функционер от ДСБ. Има подобна история, но тя се отнася за майор Балтаджиев. Подробно е описана в книгата наполковник Величко Величков „Моята служба. Военна автобиография“. София: Общински дарителски фонд „Средец“.
  "На път за Черната скала - старата гранична линия със Сърбия, застигнахме оттеглящи се наши пехотни поделения от 20-и и 18-и пехотен полк... Дисциплината на походното движение на тези пехотни поделения беше добра...
  След пладне на 28 септември 1918 г. бяхме при Черната скала, гдето се прибрахме при батареята и артилерийското ни отделение /1-во отделение от 11 дивизионен арт. полк/. То бе на позиция с готовност за стрелба на запад.... От Кюстендил пристигнаха камиони с хранителни и бойни припаси...
  На 29 септември осъмнахме на позицията. Току що след закуска противникова товарна батарея с взводни редове започна да обстрелва нашите предни пехотни поделения. Тя бе открита от нашите наблюдатели. След кратка пристрелка нашите три батареи се нахвърлиха с урагани по нея. Тя замлъкна. Скоро се забелязаха откъм противника двама конници, които се движеха на усилен алюр по шосето към нас. Задният държеше бял флаг. Явно бяха парламентьори. Отправени бяха към майор Балтаджиев /командир на артилерийското отделение/. Парламентьорът беше капитан от сръбската дивизия.
  - Сключено е примирие. Вашите части следва да се предадат в плен. - съобщи той.
  Майор Балтаджиев, видимо нервиран, му отговори:
  - Ние нямаме нареждане от нашето командване за това и ако настъпите ще се бием. Ето - показа батареите - ние сме готови. Доложете това на вашето началство.
  Парламентьорът, смутен, се завърна. Отделението ни веднага се потегна в пълна бойна готовност. В противниковото разположение се наблюдаваше раздвижване. Не след дълго започна пушечна и картечна стрелба от двете страни.
  Противниковата товарна батарея с едно оръдие започна прeстрелка по пехотните ни поделения.
  Отделението ни с ураганен огън се нахвърли по нея последователно и тя спря огъня си.
  В паузата на един от ураганите се забеляза пак идващ към нас парламентьор. Бяха четирима души. Край нас минаха полковник, майор, капитан и тръбач, носещ белия флаг. Сръбският бригаден полковник предяви наново същото искане:
  - Примирието е сключено днес. Предайте се!
  Майор Балтаджиев му повтори същия отговор. Сръбският бригаден полковник се върна видимо пребледнял и сърдит".
  По това време отделението (не батареята) което е командвал Луков в този ден е било на 80-100 км на юг от самия Кюстендил – между Пехчево и Берово в Малешевските планини. Луков може да е участвал в боя само ако предположим, че е дезертирал от отделението си и самосиндикално е отишъл в друга войскова част."


  Преди време така някой спореше, не помня под коя статия, че подвигът на ген. Вазов и убитите английски и гръцки части при Дойранската епопея - септември 1918 г., били само няколко хиляди ! Другото било измислица на сайта Българска история ! Както и " свалете знамената, минава ген. Вазов, победителят от Дойран" на ген. Милн ! След безмислени спорове, в които му посочих, че около 10 - 11 хиляди души са само изгорените гръцки части, които след касапницата на Дойранския фронт се опитват да минат през Беласица и да ни ударят в гръб единственото, което остана, е безкрайно много постове за историческата истина, която не се нуждае от доказване постоянно и неизменно ! Вярно е, че ген. Никола Недев е описал значително по - малка бройка в своята прекрасна творба " Дойранската епопея", но той не е претендирал за изчерпателност, нито е имал време да брои труповете на загиналите:


  В тези мигове никой и не си помисля, че ще оцелеят почти всички, ще унищожат 47 000 неприятели и ще спечелят най-голямата победа в историята ни. На 16 септември е началото. Враговете започват артилерийска подготовка, след като по българите при Дойран са изсипани 350 000 снаряда, включително и газови. При това огромно количество огнева мощ, благодарение на изградените от генерал Вазов укрепления даваме 9 убити и 40 ранени. На 18 септември в гъсти редици три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака, решени да приключат по-бързо с героите от Дойран. В този момент българската артилерия със своите 220 оръдия и 400 минохвъргачки превръща терена в огнен ад. Четиристотин и четиридесет картечници правят огромни просеки в настъпващите. Огън бълват и 30 000 български пушки. От отсрещната страна англичаните са потресени, удивени. Генерал Милн, главнокомандващият вражеските войски ще напише в спомените си:

  „Два часа след началото на атаката две от дивизиите ми бяха изтребени.”

  Изпаднал в отчаяние той праща резерва – една английска и една гръцка дивизия, в обход през Беласица. Там обаче е Единадесета македонска дивизия, чиито бойци смаяно наблюдават как англичани и гърци пъплят по почти отвесните скатове на планината. Тези склонове са непроходими и през войната се ражда приказката, че не Единадесета дивизия пази Беласица, а Беласица пази Единадесета дивизия. Когато атакуващите достигат на двайсетина метра от позициите на македонците, дивизията използва наличните огнехвъргачки, които подпалват изсъхналите треви и храсти. Град от ръчни бомби, картечен и пушечен огън, разбира се, също съпровождат пламъците. Десет хиляди гърци изгарят по скатовете на Беласица, а англичаните, настъпващи във втория ешелон, имат повече късмет. Подгонени от огъня на артилерията, те се укриват зад един железопътен насип и с големи загуби дочакват нощта, за да се изтеглят на изходните си позиции. На 19 септември генерал Милн събира всичко, което може да носи оръжие (готвачи, санитари и т.н.), за да попълни оределите си редици, но и последната атака е удавена в кръв. Българската артилерия е побесняла, бие с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. В края на деня английските тръбачи свирят отбой. Милн е загубил около 47 000 англичани и 20 000 гърци. Загубите на френската дивизия остават неизвестни, но също са чувствителни. Вазов губи по-малко от 500 бойци и безспорно остава в историята като един от най-гениалните генерали. След сражението генералът съобщава в София, че пред себе си няма противник. Вазов моли да настъпи към Солун заедно с 11-а дивизия и непокътнатата 2-ра армия, заемаща фронта при Серес. В София обаче решават да използват победата при Дойран, за да извлекат максимален дивидент след войната. На започналите преговори за примирие в Солун, използвайки факта, че българската армия е практически непокътната, делегацията ни сключва споразумение, по силата на което армията ни се изтегля от Македония с цялото си въоръжение, а страната няма да бъде окупирана от войски на съседните държави. Така до голяма степен България се спасява от безчинствата на сърби, гърци и румънци.

  https://bulgarianhistory.org/doiranskata-epopeq/


  Подвизи на велики българи не искам да коментирам - не считам, че съм постигнал това, което са направили те за родината си !

 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков. Това е националистическа организация, създадена преди Втората световна война, определяща комунистите за свои основни идеологически противници"
  .................................
  Комунистите винаги са били противници на България!

 45. 45 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":


  На язовир Копринка събиране с портрети на Сталин и съветски знамена може, но Луков марш не може ...
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Уцели ги между очите.........

 46. 46 Профил на rve27597591
  rve27597591
  Рейтинг: 44 Неутрално

  "Ама как така забраняват Луковмарш, а не забраняват гей парада"

  Броя хора, които задават този въпрос е малко тревожен.

 47. 47 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "..Комунистите винаги са били противници на България!
  —цитат от коментар 44 на 4ort

  Комунистите спасиха България да не последва съдбата на Хърватска, Унгария, Финландия, и Румъния да останат с половината от довоенната си територия.

  Свободата, Санчо...
 48. 48 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":
  —цитат от коментар 45 на KRAFTWERK


  Ми чи къ. На язовир Копринка са дементирали пенсии, спомнящи си младините. На пъпа на София се мотат скинари от футболни агитки, препитаващи се с продажба на наркотици. Кой е по-вреден? И двата контингента са еднакво прости и първични,

 49. 49 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":
  Да виждаш спор за ген. Вазов? Аз търся истината за ген. Луков чрез факти и документи, а не чрез митове и легенди.

 50. 50 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Много правилно, защо пък да е само на номенклатурата lifestyle парада, вестниците и така нататък? И нямам предвид ЛГБТ хората, а всекидневния парад на децата на комунистите, които десетилетия мачкаха самодоволно българската култура, а днеска наследничетата искате да го обявите това за нещо правилно, което да бъде наследено ако може... Като издаделите на този вестник например. Ако забранят Луковмарш става ли й вас даа забранят? А?

  Когато като този герой отбранявате България само в окоп с едно оръдие ссрещу дивизия, тогава имате право въобще да се обаждате!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#44] от "4ort":
  СБНЛ е антисемитска, антидемократична и пронацистка организация. Ето какво пише в Рапорт от Областния директор на Бургаската областна дирекция на МВРНЗ на 28.02.1942 г. за С.Б.Н.Л. до министъра: “2. Дейност и прояви
  Дейността на легионерите в областта се очертава в следните направления:
  а) борба с комунизма, еврейството, масонството, левичарството и пораженството, чорбаджиите и пр.
  в) прокламиране на една друга система на управление в страната, сходна с националсоциализма.”

 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Когато някой прави от историята политика се случва това - емоциите и митовете вземат връх и става отровна и взривоопасна смес!

 54. 54 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Когато като този герой отбранявате България само в окоп с едно оръдие ссрещу дивизия, тогава имате право въобще да се обаждате!
  —цитат от коментар 50 на Октавиан

  Това е тотална измислица, по това време дивизията на тогава майор Луков изобщо не е била на сръбския фронт около Кюстендил, а и сърбите са били много далеч от града.. Измислено е от легионери за да се вдигне имиджа на лидера им който не бил от най-високите

  Свободата, Санчо...
 55. 55 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 296 Неутрално

  първо се извинете за престъпленията на комунизма и слугите (каквито са ви поколенията) на руснаците, които са тъпкали тука и ограбвали, и въобще се отречете от оценките, манталитета и изявленията на комунизма, включително за този човек, пък тогава си позволявайте въобще да се появявате сред хората, било то и виртуално!!!


  Няма никаква противоречива оценка за Христо Луков - убиец, фашист и силно корумпиран национален предател. Не случайно личността му е изхвърлена от всички исторически извори и паразитира единствено в главите на двама-трима неуки смешници...
  —цитат от коментар 51 на ПетКо


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 56. 56 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#47:"Bornagain"][/quote]

  "Комунистите спасиха България да не последва съдбата на Хърватска, Унгария, Финландия, и Румъния да останат с половината от довоенната си територия"
  ............
  Ти сериозно ли? Кой ни предложи за савецка република?

 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#49] от "Гарван":

  "Да виждаш спор за ген. Вазов? Аз търся истината за ген. Луков чрез факти и документи, а не чрез митове и легенди."

  Ами търсете я ! Изложеното от вас дотук нищо не опровергава, само се поставя под съмнение ! А и фактите за генерала изобщо не се изчерпват до това, което оспорвате, напротив, има такива, които никой не отрича :

  Колко безмислени спорове, колко нетворчески внушения,колко подменени истини, колко разделителни ли­нии между българи и българи!
  И ще каже ли някой, това отговор­ност пред бъдещето на държава­та ли е?!

  Кой е генерал Христо Луков ?!

  Ето кратката му биографична справка.

  Роден е на 28 септември 1887 г. във Варна. Завършва военно училище в София през 1907 г. Участва в Балканските войни през 1912-1913 г., както и в Пър­вата световна война (1915-1918) Създател е на Артилерийската стрелкова школа и е неин начал­ник (1924-1928). Инициатор и съз­дател на учебното отделение към Артилерийската инспекция при Военното министерство (1928-1934). През 1934 и 1935 г. е командир на Втора и Трета пехотна дивизия. От 23 ноември 1935 г. до 24 януари 1938 г. е ми­нистър на войната. От 1942 до 13 февруари 1943 г. е ръководител на Съюза на българските национал­ни легиони.

  През 1911 година издава книгата си „Военни игри“, през 1928 г. – книгата „Моторизацията на армията“, а през 1942 г. – „Идей­ни начала на СБНЛ“. Редактор и сътрудник е на списание „Артилерийски преглед от 1928 до 1934 г.

  Това са сухите факти. Има обаче два момента от живота на този офицер, които го издигат високо в йерархията на войнската отдаденост в името на Родината.


  Тук се цитира това за битката със сърбите, затова го прескачам. Другото е :

  ВТОРИЯТ момент. Като министър на отбраната той успява да преодолее всички ограничения на Ньойския диктат по отношение на войсковите единици, с които трябва да разполага държавата ни. Само за година и половина, на своя отговорност връща достолепието на Българската войска, като я превъоръжава с десетмилиметрови гаубици, водени от моторни влекачи, осъществява и доставката на модерни самолети и танкове, дисциплинира военослужащите и им
  доказва, че тяхното място е не в политиката, а в казармата…

  Има и ТРЕТИ момент. За него научаваме от книгата „Легионерството“ на Дянко Марков и от задълбоченото изследване на тези събития от проф. Никола Алтънков, озаглавено „Нарекоха ги фашисти“. Анализът на документите, използвани от двамата автори подсказва, че опозиционерството на генерал Луков като водач на Съюза на българските национални легиони спрямо правителството и въпреки хладните му отношения с Царя, не е насочено срещу мо­нархическата институция, а косвено подпомагат усилията на Цар Борис да намери формулата за излизането от Тристранния пакт.
  В този смисъл контактите му с влиятелни личности от Третия райх дали не са също подчинени на поставената цел! ?

  В политиката невинаги това, което е на повърхността, видимо и масово възприемано, отвежда към същността на методите, под­помагащи осъществяването на еднатруднацел.

  https://fakel.bg/истината-генерал-христо-луков-извън-п/

  Така че ген. Луков прави всичко в името на оцеляването на тогавашна България, не само разказа с отблъскването на сърбите ! Тези, които днес вият на висок глас срещу него също имат безспорни факти в биогрфията си ! Както се досещате, далеч от благото на родината си......

 58. 58 Профил на ПетКо
  ПетКо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "Гарван":

  Ето факт: 120 милиона холандски гулдена са открити в сметка на негово име в Холандската национална банка след смъртта му. За сравнение, по това време в Народното събрание се обсъжда заем за модернизация на армията в размер на 80 милиона гулдена.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#39] от "vincenzo76":И е имал много добро мнение за тях!

  Когато са препечени в крематориум.

 60. 60 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#47:"Bornagain"]
  —цитат от коментар 56 на 4ort
  "Комунистите спасиха България да не последва съдбата на Хърватска, Унгария, Финландия, и Румъния да останат с половината от довоенната си територия"............Ти сериозно ли? Кой ни предложи за савецка република?[/quote]
  Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?

  Свободата, Санчо...
 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bornagain":

  " Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?"

  Котаранц, колкото и да сменяш никовете, все си оставаш това, което представлява едно езеро по нашето черноморие в момента ! Със същата миризма !

 62. 62 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 790 Весело

  Няма никаква противоречива оценка за Христо Луков - убиец, фашист и силно корумпиран национален предател. Не случайно личността му е изхвърлена от всички исторически извори и паразитира единствено в главите на двама-трима неуки смешници...
  —цитат от коментар 51 на ПетКо


  Копи-пейст от нпо листовката. Давай Другарю!

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 63. 63 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#39:"vincenzo76"][/quote]

  Тогава много странно приятелство е имал, щом глей кво пишат неговите хора в позив на легионерите от 26.05.1943 г.: "…Българските легионери искат да погледнат опасността ясно и затова правят своето сериозно предупреждение:
  – Не изселвайте евреите из българските провинциални градове! Изселете ги извън пределите на българското Отечество, а дотогава ги изпратете в концентрационен лагер! Тази мярка е най-слабата, която може да се наложи на едни лица, които спокойно и най-основателно могат да бъдат наречени ВОЙНИЦИ НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ.”

 64. 64 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#5] от "evpetra":


  Е, поне няма да съберат фашаги от цял свят тази година - поради противоепидемиологичните мерки.
  —цитат от коментар 5 на evpetra


  Те "фашагите" може вече да са си боцнали
  по две ваксини и да нямат проблем с пътуванията
  и събиранията!

 65. 65 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bornagain":" Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?" Котаранц, колкото и да сменяш никовете, все си оставаш това, което представлява едно езеро по нашето черноморие в момента ! Със същата миризма !
  —цитат от коментар 61 на samoedin

  Нали? Абе има някакъв заговор срещу теб и светлата ти демократична личност.

  Свободата, Санчо...
 66. 66 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#8] от "DDR":


  До коментар [#5] от "evpetra":Фашисти или националсоциалисти?
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Вие пък да не си мислите,
  че масите се напъват да уловят някаква разлика?!?

 67. 67 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 712 Неутрално

  На язовир Копринка събиране с портрети на Сталин и съветски знамена може, но Луков марш не може ...
  —цитат от коментар 6 на DDR


  Опасявам се, че вече реална разлика между Копринка и Луков марш от много години няма. Симеон Костадинов, дългогодишен организатор на Луков марш и автор на биография на Христо Луков основа партия ЧЕСТ - анти-либерална, червено-кафява и откровенно про-руска партия, с амбиции за излизане от ЕС и НАТО и създаване на тесен военно-политически съюз с Русия. Учредител на въпросната партия е и върлият комунист Стоян Тодоров - национализъм (луков марш) + социализъм (Копринка) = национал-социализъм - нищо необичайно и напълно естесвено развитие на нещата.

  Фашизмът идва на вълната на гнева породен от десетилетие управление на организираната престъпна група Борисов-Пеевски-Гешев.


  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 68. 68 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#58] от "ПетКо":

  Бива лъжи, бива неуважение към националните герои, но тук вече комунистите се осрахте да повтаряте измислиците на партизанката Гръбчева.

 69. 69 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#60:"Bornagain"][/quote]

  "Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?"
  ..........
  След като нЕмаме Показен магазин и Кореком, смЕтам, че сме по-добре!

 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#65] от "Bornagain":

  "Нали? Абе има някакъв заговор срещу теб и светлата ти демократична личност."

  Демократична ? Ето къде ги боли руските другари и сръбските им оръдия у нас ! Демокрация, истина - бошлаф приказки ! Важното е да сме задунайски придатък за да се радват такива душици като твоята ! сега каква мъка е, какъв рев - били сме американска провинция ! 😂😂😂

 71. 71 Профил на azw49646119
  azw49646119
  Рейтинг: 0 Весело

  Я, кратунките пак нафъфиха..

 72. 72 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Колкото и наследниците на комунистическите терористи, водили война срещу собствената си държава, за да бъде завладяна от руските азиатски орди и убили национални герои като ген. Луков, днес да се опитват да очернят жертвите си, паметта за тях не може да бъде затрита. Мизерници и предатели на родината си се надпреварват да леят клевети, но нахалост. Ето че близо 80 години след убийството на ген. Луков той продължава да ви смущава сънищата.

 73. 73 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#60:"Bornagain"]
  —цитат от коментар 69 на 4ort
  "Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?"..........След като нЕмаме Показен магазин и Кореком, смЕтам, че сме по-добре![/quote]

  Ами смЕтай, ама милЯрдите на Бойко Американеца за Ф 16 дето ги няма ти ще ги плащаш.

  Свободата, Санчо...
 74. 74 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bornagain": "Е, и ? като американска провинция по добре ли сме?"

  "американска провинция" с 100% руски газов, петролен и атомен енергиен монопол. Монопол, който гарантира най-високите цени в Европа на енергийните източници.

  "американска провинция" с над 150 хил,. руски имота и над 300 хил. фирми на руснаци.

  "американска провинция" която току що плати на Руисия 4 МЛРД лева за изграждане на газова тръба, която да обслужва единствено и само доставките на руска газ до Сърбия. Възвърщаемост и изплащане ще видим ако има изобщо - чак след над 20 год.

  "американска провинция", която съзнателно загуби делата за реакторите за Белене и ги плати тройно и отгоре заедно с неустойките.

  и т.н и т.н. и т.н.

  който и страничен наблюдател да се запознае с тези факти - ще си умре от смях как сме били разбирате ли "американска провинция"... де да бяхме казвам аз.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  глей кво пишат неговите хора в позив на легионерите от 26.05.1943 г.
  —цитат от коментар 63 на Гарван


  ми ако погледнем какво е писал Митрополит Кусев, м... кво ше праите тогава?

 76. 76 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 421 Неутрално
 77. 77 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#73:"Bornagain"][/quote]

  "Ами смЕтай, ама милЯрдите на Бойко Американеца за Ф 16 дето ги няма ти ще ги плащаш."
  ..........
  Първо ти изплати златния резерв, който бая ти Тодар Първи Правешки изнесе в савецкия саюз и тогава е мой ред.

 78. 78 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#14] от "alehandro77":

  На "либералите" това им е през макарона. Те са безродници. Потомствени интернационалисти.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 79. 79 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Генепал Луков първо е български патриот и герой от войната. Никога никъде не е заявявал фашистка или националсоциалистическа идеология. Просто е мразил комунистическата сган. И днес точно отрочетата на тази комунистическа сган са основните противници на Луковия марш - комунистите от БСП и ГЕРБ и ляволибералните гейболшевики.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 80. 80 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Абе по принцип си прав, дефакто и двете трябва да са забранени. А мене ако питаш вместо маршове да си фанат по една жена и да и направят поне по 3 деца да ги отгледат като достойни българи тия от копринка не могат физиологически неколцината които могат ще създадът руснаци!

 81. 81 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#7] от "bsw28648718":

  Той интернационална винаги е
  комунистически опаковката му е различна!

 82. 82 Профил на Живка Павлова
  Живка Павлова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитат:"Това са много спорни факти. Тази ‘легенда’ е разпространена от Борис Станимиров – депутат и функционер от ДСБ. Има подобна история, но тя се отнася за майор Балтаджиев. Подробно е описана в книгата на полковник Величко Величков „Моята служба. Военна автобиография.“ Тази книга е издадена през 2011 г.
  Може да се прояви голяма доза скептицизъм към "разкрития" за събития от Първата световна, публикувани за първи път през 2011г.
  Друго се чудя - възможно ли е родните "борци срещу фашизма" да са оставили "без надзор" внучката на Христо Луков? Обикновено цяла глутница наобикаля такава "трофейна плячка".

  Sofsof
 83. 83 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bornagain":

  Колко американци си виждал в тази провинция живи ходещи?! И провери колко руснаци има постоянно живеещи в България и се сетиш сам. Най богатите хора руски консули създатели на евразиски клубове най богатите компаний в България и най малко данъци плащащи. И не на последно място кой свали Тодор Живков от власт дали не е Москва? И като го е свалила кой е сложила на негово място??

 84. 84 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Фашагите навдигат глава...

 85. 85 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 33 Неутрално
 86. 86 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 763 Неутрално

  По-добре Луковмарш с факли, отколкото извратени мърши на прайд, развявайки знамето на дъгата.

 87. 87 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#10] от "kvasimodo":


  Гей парад може, Луков марш не може? За сведение на безродниците- Ако не беше ген. Луков днес Кюстендил и околностите му щяха да са в Сърбия.
  —цитат от коментар 10 на kvasimodo


  Ама Вие не разбирате. Гей парад може понеже голяма част от депутатите в НС и министрите в МС са .... как да го наречем - весели.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  "Луков марш" до голяма степен показва какво е всъщност съвременна България. От една страна маршируват ултрадесни, които обаче малко общо с едно времешният ген. Луков. От друга страна против тях са комунисти, които пък са си точно червени фашисти.
  И разбира се на знамето на националистите е знакът на древните тюрки IYI...

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 832 Неутрално
 90. 90 Профил на loial
  loial
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Тъжно ми е като чета. Света все повече залита към крайностите . А не би трябвало да се делим само на либерали и националисти. Като че ли изчезнаха умерените убеждения. Имайте собствено мнение по различни теми и не робувайте на идеологии. А от идеологиите по-опасна от фашизма няма. Особено във време когато народите трябва да си помагат . Знайте и не правете глупости. Този марш и фашистите нямат място под слънцето. Четете и се вдъхновявайте от заветите на истински герои като Левски , а не поклонници на третия райх.

 91. 91 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  В България има толкова много тюрски имена, че... Балкан какво име е? Защо в Туркменистан има вилает (провинция) Балкан? Къде е Туркменистан, къде е България?
  IYI е племенният символ (печат) на племето Кайъ.
  Кайъ е огузко тюркско племе.

  ДБ=БКП
 92. 92 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  А, педерастпарада.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 93. 93 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#73:"Bornagain"]
  —цитат от коментар 77 на 4ort
  "Ами смЕтай, ама милЯрдите на Бойко Американеца за Ф 16 дето ги няма ти ще ги плащаш.".......... Първо ти изплати златния резерв, който бая ти Тодар Първи Правешки изнесе в савецкия саюз и тогава е мой ред.[/quote]
  От къде златен резерв в ошушкана от капитализма до 1944 България? Всичко отиде в Германия за оръжие. Като сега в Америка. Златен резерв, то олио е нямало.

  Свободата, Санчо...
 94. 94 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#93] от "Bornagain":

  "От къде златен резерв в ошушкана от капитализма до 1944 България? Всичко отиде в Германия за оръжие. Като сега в Америка. Златен резерв, то олио е нямало."
  .................
  Преди малко ме питаше дали сега е по-хубаво?
  Виж, как сам си отговори! Сега и олио има и Показни магазини и Корекоми неме, дрогаре.
  Съсипаха я тая държава!

 95. 95 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Всеки има право да си устрийства маршове, каквито си иска. Всеки има право да се сдружава, както си иска. Да се бори за присъединяването на БГ към евразийския, марсианския, европейския и какъвто и да е било съюз. Да се бори за излизането от нато, ЕС, федерацията по художествената гимнастика, Световния съюз на ловците на плъхове Слънчевата система. Стига да е със законни средства. И който оспорва това и в същото време се има за демократ, най-добре сам да се гръмне! Бам!

 96. 96 Профил на Живка Павлова
  Живка Павлова
  Рейтинг: 8 Весело

  Хм, да, тамга на племето кайъ, с която са си маркирали собствеността, включително животните.
  Но има и друга скрита символика, обърнете внимание на двете таблици в следния линк, съдържащ информация за еврейската писменост:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Еврейское_письмо
  Във втората таблица за шестата поред буква – „вав“, ще откриете два варианта на изписването й – съвременен като „I” във втората колонка и древен като „Y“ в предпоследната. В първата таблица обърнете внимание на транслитерацията на същата буква – „вав“ на латиница – „w“. И какво се получава - че знакът IYI може да се запише и като „www“ – доста познато трибуквено съчетание. Но нека надзърнем и в още един линк:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Гематрия
  Гематрията е метод, използван в кабалата - религиозно-мистично и окултно направление в юдаизма. Вдясно в таблицата е посочено числовото значение на буквите в еврейската азбука според гематрията. Буквата „вав“ е посочена с числово значение 6. И какво се получава – надписът www, а съответно и знакът IYI, според гематрията, може да се разчете като 666. Това трицифрено число е познато като символ, използван от сатанистките култове и секти. Мис Марпъл, приятно ми е.

  Sofsof
 97. 97 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#93] от "Bornagain":"От къде златен резерв в ошушкана от капитализма до 1944 България? Всичко отиде в Германия за оръжие. Като сега в Америка. Златен резерв, то олио е нямало.".................Преди малко ме питаше дали сега е по-хубаво?Виж, как сам си отговори! Сега и олио има и Показни магазини и Корекоми неме, дрогаре.Съсипаха я тая държава!
  —цитат от коментар 94 на 4ort

  Седи си на олио тогава,то друго не остана, замина за Ф 16 дето още не са построили завода. А че я съсипаха държавата е вярно, щом с олио се хвалиш.

  Свободата, Санчо...
 98. 98 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#96] от "Живка Павлова":

  При всички случаи е езически символ и не бива да се носи от православни християни. А българите го носят на синджир на врата си, татуират си го и го слагат на знамена и на плакати.

  ДБ=БКП
 99. 99 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 365 Любопитно

  А на Бузлуджа като се събират червените терористи и убиици е разрешено,интересна логика.

 100. 100 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 365 Любопитно

  До коментар [#98] от "anonim440":

  що пък да не Е езически,тези същите със езическите символи са основали БЪЛГАРИЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK