Прокуратурата е започнала разпити в МВР заради договора, разследван от ОЛАФ

Прокуратурата е започнала разпити в МВР заради договора, разследван от ОЛАФ

© МВРИзбори 2022

Специализираната прокуратура е започнала разпити на служители на МВР, имали отношение към договора за доставка на автомобили за нуждите на полицията, разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това съобщи днес пред журналисти министърът на вътрешните работи христо Терзийски.


Той допълни, че преди няколко дни е получил писмо от наблюдаващият прокурор по делото, всички материални да бъдат изпратени в Специализираната прокуратура.


Часове, след като от ОЛАФ обявиха, че в поръчката са открити нарушения и България ще трябва да върне отпуснатите от Европа около 6 млн. евро, от прокуратурата съобщиха, че сигналът е прикрепен към друго дело, по което са обвинени двама души,
Проблемът в конкурса за доставка на 290 автомобила за нуждите на МВР е, че България едностранно е променила условията и вместо за покупка на високопроходими автомобили са взети такива със скромни офроуд възможности, при това произведени през 2013 и 2014 година и стояли на склад. Доставчик е свързваната с Гриша Ганчев фирма "Българска автомобилна индустрия".


Сюжетът се използва във войната между президентство и правителство, тъй като процедурата започва по време на служебния министър на МВР Пламен Узунов, който по-късно става секретар на президента, а договорът е подписан от първия министър на вътрешните работи в актуалния кабинет на Бойко Борисов Валентин Радев.


Днес Христо Терзийски, който по времето на обявяването на поръчката е директор на Националната полиция, обяви, че експертен съвет от службата е изработил критерии за автомобили, близки по качества, използвани от тези на Гранична полиция. Граничните полицаи винаги са имали коли с добри офроуд възможности, тъй като патрулират по терени, на които често няма път.


"Искахме да купим най-добрите автомобили на възможно най-добрата цена. Знаете кога започва и завършва поръчката", допълни той.


Според Терзийски през февруари 2017 година, тоест около месец преди обявяване на поръчката на 2 март, когато начело на МВР е служебният министър Пламен Узунов е взето решение за занижаване на спецификациите. Сегашният министър не посочи от кого конкретно е взето решението, а само уточни, че това е станало "на база съвети, подадени от съветници на Узунов.


Терзийски не отговори на уточняващ въпрос дали под някои от документите, довели до занижаване на критериите, стои подписът на Узунов. Той само уточни, че всички документи по процедурите са в досието на обществената поръчка.


"В хода на изработване на техническите параметри на тези автомобили те бяха занижени, за да купим по-нисък клас автомобили и да спестим средства на ЕС, от които никой нямаше нужда от спестяване", обобщи той.


Самият документ за обявяване на началото на поръчката е подписан от административния секретар на МВР в този период Бойко Славчев, показа проверка на "Дневник".


В интерес на истината поръчката е за "Доставка на полицейски автомобили с висока проходимост", но в заложените технически характеристики няма сериозни условия в тази посока. Изискването е автомобилите да са 4Х4, да имат клиренс (разстояние от най-ниската точка на колата до земята) от минимум 18 сантиметра, което се предлага дори и от леки автомобили и да бъдат доставени с гуми "с шарка на протектора подходяща за движение и извън пътната мрежа (тип "All Terrain").


Какво се знае до момента


Обявлението за старт на обществената поръчка е от 2 март 2017 г. Тогава служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.


Средствата в размер на 5 948 569 евро са по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници".


От президентството смятат, че процедурата по закупуване на автомобилите от МВР е започната през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов.


Докладът на назначената комисия по обществената поръчка за класиране на кандидатите и изборът кой да достави автомобили на МВР е от април 2017 г, когато все още МВР е управлявано от служебния министър Узунов.
В периода между доклада за избор на "Българска автомобилна индустрия" за доставчик на автомобилите "Грейт Уол" през пролетта на 2017 г. и подписването на договор с изпълнителя 10 месеца по-късно е имало обжалвания на процедурата. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховният административен съд не намират нищо съмнително в търга.


Договор със спечелилите изпълнители е подписан на 22 февруари 2018 г. Тогава вътрешен министър е настоящият депутат от ГЕРБ Валентин Радев. Освен договорът за доставка на 290 автомобила "Грейт Уол Ховър", подписан и друг за 51 "Фолксваген Тигуан", избрани в рамките на друга поръчка.


Разследването на ОЛАФ започва през юли 2018 г. и е приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия България да възстанови отпуснатите пари от ЕС. Към българската прокуратура са отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK