"Имаме ги негласно": критериите, по които областите въвеждат ограничителни COVID мерки

"Имаме ги негласно": критериите, по които областите въвеждат ограничителни COVID мерки

© Георги Кожухаров"Идеята на общината в Кюстендил да не се допускат болни хора в поликлиниката е гениална" .


Това е един от поредицата неодобрителни и иронични коментари, които се завъртяха в социалните мрежи по повод решението да се "въведе филтър" в местната поликлиника, за да се ограничи бумът на заразени с коронавирус в града. Ограничението, оказа се по-късно, важи само при определени условия и цели да запази личните лекари и пациентите, които търсят помощ за други заболявания. Разминаването между факти и интерпретации, както и поредицата от недоразумения около въведените по-строги противоепидемични мерки в Кюстендил, обаче очерта далеч по-сериозен проблем:

почти година след началото на COVID пандемията и анонсите, че именно те трябва да управляват кризата, местните власти продължават да нямат ясно описани правила за действие и срещат трудности при определянето и оповестяването на ограничения.

Кюстендил е първата тежко засегната област в България, след като едномесечното затишие приключи и заразата започна отново да настъпва. Близо половината области в страната - 12, вече са в т. нар. червена зона - със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население за две седмици. С отчетените към 7 февруари 329 на 100 хил. новозаразени засега Кюстендил е единствената, прескочила прага от 200 на 100 хил., над който - според изявленията на здравния министър - трябва да се пристъпва към допълнително затягане на ограничителните мерки. Така от 9 февруари местните власти в Кюстендил добавиха още забрани към валидните за цялата страна изисквания. Те важат само за общината, тъй като в останалите места в областта ситуацията не е толкова тежка.


(Вече) задължителните маски и забранени шлемове


Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция от полунощ на 9 февруари до 22 февруари "носенето на защитни маски за лице на открити и закрити обществени места на територията на общината е задължително". Нареждането идва няколко месеца, след като задължението - по заповед на здравния министър - беше въведено за цялата страна. Единствената разлика между двете нареждания е, че на национално ниво има изрично уточнение на открито носът и устата да се закриват само при "струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 метра". За град Кюстендил тази възможност отпада.
В съобщението на областната управа на Кюстендил за новите мерки се казва, че е допустимо носенето на шалове, кърпи и шлемове - нещо, което според заповедта на национално ниво не е разрешено от началото на февруари.


Областният управител на Кюстендил Виктор Янев аргументира пред "Дневник" решението за маските с това, че не е известно в кой момент дистанцията между хората може да бъде скъсена и затова се смята за по-сигурно цялостно маските на открито да са задължителни. Изключения се правят за спортуващите на открито, за децата до шест годишна възраст. Допускането за употреба на шлемове и шалове той обясни с пропуск от недоглеждане.


Кой (не) ще влезе в поликлиниката


Със същата заповед на директора на РЗИ се въвежда и задължителен "пропускателен режим в сградата на поликлиниката". Той изисква мерене на температурата и изследване с антигенни тестове "при съмнение за COVID-19".


По думите на областния управител решението е съгласувано с Министерството на здравеопазването и е предложено от местната организация на общопрактикуващите лекари. Според него целта на пропускателния режим не е на хората със симптоми на COVID-19 да бъде отказван преглед, а те да бъдат отделени, за да получат грижи и при нужда да бъдат изпратени в болницата, а в същото време да не застрашават останалите чакащи пациенти.


В съобщението, с което областната управа оповести мерките, решението е обобщено с лаконичното: "въвеждане на филтър на територията на поликлиниката". Тъкмо то - след препредаването му от медиите, предизвика вълната от коментари в социалните мрежи.


Все още не е известно на какво се дължи значителният ръст на нови заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) в Кюстендил. На брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов не потвърди опасенията, че може да е в резултат от появата на по-силно заразния британски вариант на коронавируса в България. Той заяви, че засега няма проби, в които да не е засечен т. нар. S антиген (което се смята за белег за мутирал вариант на вируса), а само пробите, при които той липсва, се изпращат за специализираното генетично изследване (секвениране), доказващо характеристики на британски, южноафрикански или бразилски вариант на коронавируса.


Как се взимат решенията


Въпреки многобройните заявки, че местните власти трябва да определят мерките, защото познават най-добре ситуацията и защото са най-гъвкави, писмен регламент за техните действия няма. Не известно и дали оповестеният от властите принцип - при над 200 болни на 100 хил. население за последните 14 дни идва ново затягане на мeрките, а последно отпадналите ограничения, се връщат първи, действа само на национално ниво, или важи и за отделните области. В четвъртък министърът не отговори на този въпрос, а отбеляза единствено очевидното - че във всяка община ситуацията с COVID-19 е различна.


Пред "Дневник" областният управител на Кюстендил Виктор Янев заяви, че все пак местните администрации имат ориентир: "Ние ги имаме негласно. Когато бройките са над 200, над 300, областните кризисни щабове могат да взимат допълнителни противоепидемични мерки там, където се налага".


Така, преценката кога да се въвеждат мерки остава изцяло на областните кризисни щабове. В Кюстендил, например, мерките се взимат от 9 февруари, въпреки че нивата на заболеваемост са високи още от миналия месец - към 31 януари заболеваемостта е 245 души на 100 хил. население за 14 дни. В същото време мерките не засягат фитнес залите и присъственото обучение на учениците от 7, 8 и 12 клас , въпреки че според посочената от министъра логика, те би трябвало първи да се върнат към по-строгите ограничения.


Нямаме информация за заболели във фитнесите и училищата. Направихме анализ и заболеваемостта в училищата е под 1%, но ако заболелите стигнат 400-500, ще предприемем и други мерки


Виктор Янев,

областен управител на област Кюстендил


По закон право да въвеждат ограничения имат областните и общинските власти, както и директорите на Регионалните здравни инспекции. По време на извънредното положение редица общини дори бяха въвели допълнителни мерки като вечерен час, периметър за разходки и КПП-та в кварталите. Местните власти не могат обаче да облекчават въведените на национално ниво мерки, наложени от здравния министър.


Кои са следващите


Областите Бургас и Сливен също са близо до посочения праг от 200 нови заразени на 100 хил. население за две седмици - съответно 189 и 186.


В сряда следобед е заседавал общинският кризисен щаб в Бургас, като е решено засега да не се въвеждат нови ограничения, а да се засили контролът по спазването на мерките. В отговор на въпроси от "Дневник" пресцентърът на общината съобщи, че ще продължи дезинфекцията в детски градини, училища, автобуси на градския транспорт и спирки. "Обмисля се и нова дезинфекция на публични пространства в кв. "Победа" (където живее предимно ромско население - бел. ред.), както и предоставяне на 15 хил. антигенни теста от Регионалната здравна инспекция на бургаските медицински центрове", съобщава общината.


Директорът на РЗИ в Сливен Петя Балулова заяви за "Дневник", че областният кризисен щаб следи показателите на епидемията в общините, но няма указания за стойности, при които да следва затягане на ограниченията. Д-р Даниела Калева от същата здравна инспекция изрази мнение, че националният праг от 200 болни на 100 хил. население би следвало да се прилага и на регионално ниво, но уточни, че решенията се взимат от областния кризисен щаб.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK