"Имаме ги негласно": критериите, по които областите въвеждат ограничителни COVID мерки

"Имаме ги негласно": критериите, по които областите въвеждат ограничителни COVID мерки

© Георги Кожухаров"Идеята на общината в Кюстендил да не се допускат болни хора в поликлиниката е гениална" .


Това е един от поредицата неодобрителни и иронични коментари, които се завъртяха в социалните мрежи по повод решението да се "въведе филтър" в местната поликлиника, за да се ограничи бумът на заразени с коронавирус в града. Ограничението, оказа се по-късно, важи само при определени условия и цели да запази личните лекари и пациентите, които търсят помощ за други заболявания. Разминаването между факти и интерпретации, както и поредицата от недоразумения около въведените по-строги противоепидемични мерки в Кюстендил, обаче очерта далеч по-сериозен проблем:

почти година след началото на COVID пандемията и анонсите, че именно те трябва да управляват кризата, местните власти продължават да нямат ясно описани правила за действие и срещат трудности при определянето и оповестяването на ограничения.

Кюстендил е първата тежко засегната област в България, след като едномесечното затишие приключи и заразата започна отново да настъпва. Близо половината области в страната - 12, вече са в т. нар. червена зона - със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население за две седмици. С отчетените към 7 февруари 329 на 100 хил. новозаразени засега Кюстендил е единствената, прескочила прага от 200 на 100 хил., над който - според изявленията на здравния министър - трябва да се пристъпва към допълнително затягане на ограничителните мерки. Така от 9 февруари местните власти в Кюстендил добавиха още забрани към валидните за цялата страна изисквания. Те важат само за общината, тъй като в останалите места в областта ситуацията не е толкова тежка.


(Вече) задължителните маски и забранени шлемове


Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция от полунощ на 9 февруари до 22 февруари "носенето на защитни маски за лице на открити и закрити обществени места на територията на общината е задължително". Нареждането идва няколко месеца, след като задължението - по заповед на здравния министър - беше въведено за цялата страна. Единствената разлика между двете нареждания е, че на национално ниво има изрично уточнение на открито носът и устата да се закриват само при "струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 метра". За град Кюстендил тази възможност отпада.
В съобщението на областната управа на Кюстендил за новите мерки се казва, че е допустимо носенето на шалове, кърпи и шлемове - нещо, което според заповедта на национално ниво не е разрешено от началото на февруари.


Областният управител на Кюстендил Виктор Янев аргументира пред "Дневник" решението за маските с това, че не е известно в кой момент дистанцията между хората може да бъде скъсена и затова се смята за по-сигурно цялостно маските на открито да са задължителни. Изключения се правят за спортуващите на открито, за децата до шест годишна възраст. Допускането за употреба на шлемове и шалове той обясни с пропуск от недоглеждане.


Кой (не) ще влезе в поликлиниката


Със същата заповед на директора на РЗИ се въвежда и задължителен "пропускателен режим в сградата на поликлиниката". Той изисква мерене на температурата и изследване с антигенни тестове "при съмнение за COVID-19".


По думите на областния управител решението е съгласувано с Министерството на здравеопазването и е предложено от местната организация на общопрактикуващите лекари. Според него целта на пропускателния режим не е на хората със симптоми на COVID-19 да бъде отказван преглед, а те да бъдат отделени, за да получат грижи и при нужда да бъдат изпратени в болницата, а в същото време да не застрашават останалите чакащи пациенти.


В съобщението, с което областната управа оповести мерките, решението е обобщено с лаконичното: "въвеждане на филтър на територията на поликлиниката". Тъкмо то - след препредаването му от медиите, предизвика вълната от коментари в социалните мрежи.


Все още не е известно на какво се дължи значителният ръст на нови заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) в Кюстендил. На брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов не потвърди опасенията, че може да е в резултат от появата на по-силно заразния британски вариант на коронавируса в България. Той заяви, че засега няма проби, в които да не е засечен т. нар. S антиген (което се смята за белег за мутирал вариант на вируса), а само пробите, при които той липсва, се изпращат за специализираното генетично изследване (секвениране), доказващо характеристики на британски, южноафрикански или бразилски вариант на коронавируса.


Как се взимат решенията


Въпреки многобройните заявки, че местните власти трябва да определят мерките, защото познават най-добре ситуацията и защото са най-гъвкави, писмен регламент за техните действия няма. Не известно и дали оповестеният от властите принцип - при над 200 болни на 100 хил. население за последните 14 дни идва ново затягане на мeрките, а последно отпадналите ограничения, се връщат първи, действа само на национално ниво, или важи и за отделните области. В четвъртък министърът не отговори на този въпрос, а отбеляза единствено очевидното - че във всяка община ситуацията с COVID-19 е различна.


Пред "Дневник" областният управител на Кюстендил Виктор Янев заяви, че все пак местните администрации имат ориентир: "Ние ги имаме негласно. Когато бройките са над 200, над 300, областните кризисни щабове могат да взимат допълнителни противоепидемични мерки там, където се налага".


Така, преценката кога да се въвеждат мерки остава изцяло на областните кризисни щабове. В Кюстендил, например, мерките се взимат от 9 февруари, въпреки че нивата на заболеваемост са високи още от миналия месец - към 31 януари заболеваемостта е 245 души на 100 хил. население за 14 дни. В същото време мерките не засягат фитнес залите и присъственото обучение на учениците от 7, 8 и 12 клас , въпреки че според посочената от министъра логика, те би трябвало първи да се върнат към по-строгите ограничения.


Нямаме информация за заболели във фитнесите и училищата. Направихме анализ и заболеваемостта в училищата е под 1%, но ако заболелите стигнат 400-500, ще предприемем и други мерки


Виктор Янев,

областен управител на област Кюстендил


По закон право да въвеждат ограничения имат областните и общинските власти, както и директорите на Регионалните здравни инспекции. По време на извънредното положение редица общини дори бяха въвели допълнителни мерки като вечерен час, периметър за разходки и КПП-та в кварталите. Местните власти не могат обаче да облекчават въведените на национално ниво мерки, наложени от здравния министър.


Кои са следващите


Областите Бургас и Сливен също са близо до посочения праг от 200 нови заразени на 100 хил. население за две седмици - съответно 189 и 186.


В сряда следобед е заседавал общинският кризисен щаб в Бургас, като е решено засега да не се въвеждат нови ограничения, а да се засили контролът по спазването на мерките. В отговор на въпроси от "Дневник" пресцентърът на общината съобщи, че ще продължи дезинфекцията в детски градини, училища, автобуси на градския транспорт и спирки. "Обмисля се и нова дезинфекция на публични пространства в кв. "Победа" (където живее предимно ромско население - бел. ред.), както и предоставяне на 15 хил. антигенни теста от Регионалната здравна инспекция на бургаските медицински центрове", съобщава общината.


Директорът на РЗИ в Сливен Петя Балулова заяви за "Дневник", че областният кризисен щаб следи показателите на епидемията в общините, но няма указания за стойности, при които да следва затягане на ограниченията. Д-р Даниела Калева от същата здравна инспекция изрази мнение, че националният праг от 200 болни на 100 хил. население би следвало да се прилага и на регионално ниво, но уточни, че решенията се взимат от областния кризисен щаб.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 639 Весело

  Така де, общинарите имат критерии, но ги държат в тайна сами от себе си...

  73! Go Go
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Преди една година в"Дневник" от 23.01 се говори за наличие на епидемия при заболяли 250-280 на 10000. И заболяли в 90% от страната, според Ангел Кунчев. Сега имаме 120-150 на 100 хиляди. Тоест, 2500-2800 на 10000. Та, за каква епидемия говорим?

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Да уточня 2500-2800 на 100000. А имаме 12-15.

 4. 4 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Критерият винаги е бил само един - как би се отразило едно или друго решение на рейтинга на главния "джипар" в държавата.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Не ги знам какви ги вършат, но е трагично това което подават личните лекари за желаещите за ваксинация, В някои общини от 1600 пациенти са изявили желание 40, в други няма нит един желаещ. Реално правителството се очертава да претърпи тотален провал с борбата с вируса.

 6. 6 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ваксинирайте се бе хора, че до изборите ще ни скъсат от маски и отваряне-затваряне. Купени са, според д-р Антония Първанова, над 18 милиона ваксини. Кво праим, ако така върви ваксинацията?

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 645 Неутрално

  В Кюстендил предстои регионален /градски празник/на 21 март.Като се сложи инкубационният период на вируса и върнатите ученици на училище, за този празник здравната картина в град Кюстендил може да е много проблема.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  На вируса не му пука от забраните ви. А административния капацитет ви е нулев, за това само раждате абсурди и подигравки

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petio Petkov":

  > критериите, по които областите въвеждат ограничителни COVID мерки

  Значи като пуснеш заразата в два 'дома от семеен тип' (за които би трябвало да отговаря общината), после почваш да я бориш като караш всички останали да носят маски на открито.

  Гадни диверсанти, дето се опитват да клатят Стабилността като пръскат зараза в домовете за хора с проблеми, ще видят те.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  > областният кризисен щаб следи показателите на епидемията в общините

  Ей това са ни ШАБарите - наблюдатели и статистици.

  Само дето и числата за нищо ги нямат, дали поръчаните нови ваксини били 3 милиона или половин милион - на кой му пука, важното е да дърдорим някаква числа по телевизията и да показваме загриженост за народа.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#5] от "nij50393132":

  В борбата с ...ваксинацията.
  Мерките целяли да запазят личните лекари, които под дефолт уж трябва се ваксинират.?!?!
  А ваксините на нежелаещите ваксинация медици не стигат до пациентите а кой знае до кои наши-ваши. Вследствие на пълния хаос вече доста познати се записаха в комисии на изборни секции след уверение, че там всички щели да ги ваксинират.
  Просто уж нещо се прави,..работа, работа, работа.
  Мерки, мерки, мерки..че и за ваксинирани. Сега последните сами ще поискат по един печат на челото, че да ходят без маски по улици, на лекар, на кино..
  Овча простотия срещу популистка шмекерия.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#5] от "nij50393132":

  Т.е правителството е виновно че хората не искат да се ваксинират ? И какво предлагате, да ви ваксинират насила ли - тогава какъв вой ще се вдигне !!!

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#4] от "pafaka22":

  Ако беше така, нямаше да има никакво затваряне щото това неминуемо се отразява на рейтинга на джипкаря. Но се налага като станат много болните и очевидно така ще продължава докато се наваксинираме (или преболедуваме) повечето хора.

 14. 14 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Да и тогава първата грипна епидемия тръгна от Перник, после Кюстендил. Децата бяха грипна ваканция краят на февруари. Къде изчезна Грип А и Грип Б?

  Колкото повече - толкова повече
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitakadm":

  > Къде изчезна Грип А и Грип Б?

  Бяха заличени от Мерките!

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  > Т.е правителството е виновно че хората не искат да се ваксинират

  Има разни концепции за комуникационни стратегии и последователност в изявленията.

  Като дърдориш непрекъснато празни приказки, през няколко дни започваш да приказваш точно обратното на това което си твърдял досега и част от изявленията ти очевидно са откровени лъжи ... еми да, очевидно е че всяко нова твоя препоръка ще бъде посрещната със силно съмнение.

  А иначе доста хора искат да се ваксинират, ама няма с какво.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ан Он":

  Доста, доста - няма средно 10% записани при джипитата т.е ако наистина са толкова, още до края на Март (260к февруари + 400к март) ще са получили първата доза.
  И не, не е вината на Борисов, той не се е изказвал против ваксините. За разлика от всякакви други знайни и незнайни мисирки, дето бълват антиваксърска пропаганда по цял ден.

 18. 18 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Когато общинари почнат да вземат решения...


  В същност глупостта се свлича от горе - борят заразени на 100к е количествен показател. Той е крайна точка и факт.
  Смисленият показател е коефициентът на заразяване - той ни дава шанс за коректна прогноза.

 19. 19 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  По медиите 99% е проваксърската пропаганда. Антиваксърите са в социалните мрежи. И не мисля, че те са виновни за преобладаващото нежелание за ваксиниране, а недоверието в управляващите и в НОЩ. За други страни не зная, но мога да ви кажа как е ситуацията в Румъния - там няма конфликти между техния НОЩ и дори малка част от медициската общност. Защото - в щаба им са не администратори и хирурзи, а уважавани специалисти епидемиолози, пулмолози и вирусолози. Постепенно влязоха и там администратори, но това са директори на най-успешните антиковид болници. Ние сложихме един хирург начело на щаба, и друг - на МЗ. Върви един математик по специализация - всъщност физик по образование - и дава прогнози, без да обяви моделът, който използва и информацията, на която стъпва. С погрешна информация и най-добрият модел не дава резултат, а у нас един твърди, че заболелите са 220 000, а други, включително хора от щаба, че срещналите се с вируса са 2 - 2,5, че и 3 милиона. И Господ да направи математически модел за разпространението на вируса, с подобно разминаване в началната информация той няма да проработи.

 20. 20 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Така става ,когато цял живот броиш на 10 000 болни, а сега на 100 000

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Гневно

  До коментар [#17] от "m17":

  И какъв е смисълът да се записват от сега, като единствено е ясно, че ваксини няма? Размятат се някакви таблички с някакви числа, уж представляващи поръчаните ваксини, но нямаме нищо черно на бяло. Ето, онзи ден Ботоксовата кралица излъга на всеослушание как били поръчали още много ваксини, а се оказа, че изобщо не е така. Шайката един ден казва едно, на другия ден точно обратното, а на третия нещо съвсем различно, защото не помни какво е лъгала предните два дни. Наглостта и скудоумието им вече надминаха всички възможни граници на морала и приличието. Толкова са се самозабравили, че дори не си правят труда поне да дават вид, че нещо се прави и има някаква надежда.
  Пристигат някакви смешни количества, посрещат ги с бъклица и дрян на летището и после тези количества изчезват неясно къде. В момента ваксинират актьорите. Понеже те са най-важните хора в държавата и всичките до един са хронично болни и/или възрастни. Пенсионерите не са ваксинирани, а за хора на 42 с диабет изобщо не се знае кога ще има ваксини. Имаме страхотен план. Ваксините са кът и се пазят за наши хора, а вие мрете по стълбищата и коридорите.
  Та кажи ми пак, защо да се записват хората, като няма абсолютно никакъв смисъл?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  > той не се е изказвал против ваксините.

  Проблемът не е в изказванията против ваксините.

  Проблемът е с натрупване - за да ни спасят: милиционери пазят Витошка, къртят пейките от морската градина, глобяват по 5000 лева ако си без маска, ама само до 11:30, след 11:30 вече е промоция - само 300 лева...

  Отделно истории като внезапно изникналите плаващи пясъци дето блокират току що построеното най-модерно метро в света за неясно колко време...

  И после може ли да очакваш някаква реакция различна от 'Я бе ми се разкарайте от главата.'

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  > няма средно 10% записани при джипитата

  > още до края на Март (260к февруари + 400к март) ще са получили първата доза.

  Май имахме една дискусия по сходна тема - че до края на февруари щели да бъдат направени още 300 000 ваксинации ?

  Как върви прогреса ? 17 денонощия останаха ако броим и днес.

  Готов съм да се обзаложа че и приказките за март са точно толкова изсмукани от пръстите.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#21] от "Хриси":

  Ами примерно за да знаят колко шишенца да доставят на вашето джипи другия месец. Ако не знае колко искат, как да знае колко да вземе и кого да викне да го боцка, джипито да не ви чете мислите ?!? Аз съм се записал и казах като и остане доза и няма желаещи да ме вик, оставил съм и телефон. И смятам че още март ще ме викне ако наистина от 1500 човека само 40-50 искаме. Това са 5 шишенца по 10 дози.

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petio Petkov":

  > в щаба им са не администратори и хирурзи, а уважавани специалисти епидемиолози, пулмолози и вирусолози.

  Вероятно и другаде по света има проблеми, но в България бяха 'назначени' да ни спасяват от КОРОНА Заразата военен, счетоводител и пожарникар-милиционер. Ни един епидемиолог.

  С умиление с сещам за думите на сегашния изпълняващ длъжността МинЗдрав преди няколко дни за повишаването на случайте в Кюстендил - 'Нямаме никаква представа защо се случва така'. Ами като нямате идея с какво сте се захванали, вземете някой дето има представа от епидемии.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petio Petkov":

  Това са пълни глупости, оправдавате простотията на населението с всякакви несвързани неща. А истината е далеч по-проста - 80% дебили. И конкретно сега те вярват на всякакви конспирации за ваксините. И по мои наблюдения кретенизма не зависи от образовани или социален статус - познавам успешни и интелигентни хора, които вярват искрено в тотални глупости.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  И какво общо имат ваксините с плаващите пясъци на метрото ?. Тия ваксини не ги бърка Борисов в двора си в Банкя, доставят ги големите фармацевтични концерни, одобрени са от службите на ЕС, вече са поставени на десетки милиони граждани в Германия, САЩ,....

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petio Petkov":

  Точния цитат може би е:

  > ... Това ни притеснява, защото не знаем защо това се случва. ... Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил, предаде БГНЕС...

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  70 хиляди са доставени (от АЗ, другите са отделно), общо 220 хиляди потвърдени за февруари при мое очакване 300 хиляди. Това как е според вас, лъжа ли ?

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  > И конкретно сега те вярват на всякакви конспирации за ваксините.

  Аз нито съм анти-ваксър, нито вярвам в конспирации. Както и повечето ми познати.

  > И по мои наблюдения кретенизма не зависи от образовани или социален статус

  Така е, ежедневно го виждаме в изявленията на властите които са 'оторизирани да овладеят' КОРОНА Пандемията.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  И не съм твърдял че ще бъдат направени толкова ваксинации, твърдях че ще дойдат 300 хиляди ваксини на АЗ през февруари. И твърдя че до 10тина дена всички те се поставят на хора.

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  > И какво общо имат ваксините с плаващите пясъци на метрото

  Че голяма част от населението не вярва на тази сган която окупирала властта и всеки ден се показва по телевизора да дърдори поредната доза глупости и лъжи.

  Моя баща иска да се ваксинира. Още преди два месеца му казах му да се обади на Джи-Пи-то, да се посъветва с него и да му каже че иска. Надали до май месец ще има развитие.

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ан Он":

  Е значи проблема ще се реши съвсем скоро - само след месец и половина ща махнем "тая сган", после Х.Иванов ще стане премиер и доверието ще се върне. И хората масово ще поискат да се ваксинират, щото вече вярват на властта.

 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  > 70 хиляди са доставени (от АЗ, другите са отделно), общо 220 хиляди
  > потвърдени за февруари при мое очакване 300 хиляди. Това как е според вас, лъжа ли ?

  Нямам представа, следях с умиление на живо доставката със специализиран транспорт на първата пратка и оттогава не ги броя.

  Ако аз бях водил преговори, щях да следя по-отблизо ситуацията и да пледирам за неустойки.

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  При условие че БКП-ДС в различните и разновидности (включително ГЕРБ) държи сигурно поне 300 000 позиции на различни нива в държавната и общинска администрация, аз промяна не очаквам.

  Но за ваксините, може пък и де сте прав, това дето министъра на здравеопазването няма престава дали е поръчал допълнително 3 милиона или половин милион нови ваксини - на никой не му прави впечатление. Виновни са АНТИ-ВАКСЪРИТЕ които промотират вредни идеи в социалните мрежи.

  Според мен да затваряме социалните мрежи и да приключваме с тая глупост.

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  До коментар [#24] от "m17":

  Ти какво си мислиш, че утре ще дойде хладилният камион пред поликлиниката и ще стовари пет кашона ваксини? Това да не ти е Amazon Prime? Имаше тук една статия миналата седмица, че личните лекари изобщо не знаят какво и как ще правят с тези ваксинации и как никой нищо не им казва и че трябва сами да ходят да си взимат ваксините.
  Скудоумие тотално.
  А що се отнася до мен, аз дори не съм включена във великия ваксинационен план. Нито съм милиционер, нито съм актриса, нито работя във ВиК или фабрика за норки, нито се занимавам с организация на изборите, даскалица не съм, пенсионерка още не съм и, слава богу, засега тежки хронични заболявания нямам. Не съм и в "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот", т.е. - ромка.
  Та кажи ми, о апологете на разкошния ваксинационен план, кога и къде ще ваксинират здравите бели хетеросексуални жени на средна възраст, че да ида да се запиша?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 37. 37 Профил на върбакова
  върбакова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кюстендил е разположен в котловина. Преобладаваща част от населението се отоплява на твърдо гориво. В безветрени периоди, случващи се предимно зиме, градът потъва в гъст смог. Защо никой не направи връзката между качеството на въздуха и нивото на заболеваемост?

 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#37] от "върбакова":

  Според мен не е лошо да пуснете един имейл до министерството на здравеопазването - щото там вероятно все още се чудят какво се случва:

  > ... Това ни притеснява, защото не знаем защо това се случва. ... Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил, предаде БГНЕС...

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  > следях с умиление на живо доставката със специализиран транспорт

  Под специализиран транспорт нямам предвид брандирания бус, а 'специалната количка за пренасяне на кашончета с ваксини' която няколко десетки човека и мисирки чакаха пред съответното заведение в Пловдив.

  Ето тук е запечатана:

  https://youtu.be/I2xPfwGN9eE?t=79

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#36] от "Хриси":

  Не, мисля си че ще стане точно както с всички други ваксини по държавните програми - джипито ви ще отиде в РЗИ, ще му дадат 10 шишенца и ще си ги сложи в хладилника в кабинета, заедно с всички други ваксини. И ще почне да звъни по телефона на всеки заявил желание по списъка си в една тетрадка, където е записвал обадилите се по телефона. И който се появи на вратата ще го боцне, точно както е боцнал стотици деца тоя месец. И ще му каже да се обади след 10 седмици за втора доза.
  А ако вашето джипи не знае какво да прави с ваксина и чака инструкции, ви съветвам да го смените и да го репортнете - очевидно е с фалшива диплома и нищичко не разбира от медицина.

 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  Пък някакви наблюдатели разправят че в момента в Израел най-малко нови случаи на КОВИД имало баш там където не искат да се ваксинират (гетата). И че тамошната минздрав власт се чудела какво се случва като нашата тук за Кюстендил.

  http://www.memoriabg.com/2021/02/10/tretiat-lockdown-v-izrael-spektakal-na-neuspeha/

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 813 Неутрално
 43. 43 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Пак повтарям че ни съм анти-ваксър, ни ме е страх от боцкане или ваксини. Просто чета, слушам и мисля.

  Оригиналната статия е тук:

  Israel’s Third Lockdown- a Spectacle of Failure
  FEBRUARY 07, 2021 BY GILAD ATZMON

  https://gilad.online/writings/2021/2/7/israels-third-lockdown-a-spectacle-of-failure

  Превод на Български - тук:

  Третият локдаун и ваксинацията в Израел – спектакъл на неуспеха

  http://www.memoriabg.com/2021/02/10/tretiat-lockdown-v-izrael-spektakal-na-neuspeha/

  કટાક્ષ
 44. 44 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Та кажи ми, о апологете на разкошния ваксинационен план, кога и къде ще ваксинират здравите бели хетеросексуални жени на средна възраст, че да ида да се запиша?
  До коментар [#36] от "Хриси":

  Мангъров ти е отговорил преди две седмици: "Нещата ще приключат преди ние да се натуткаме с ваксините"

 45. 45 Профил на върбакова
  върбакова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "върбакова":Според мен не е лошо да пуснете един имейл до министерството на здравеопазването - щото там вероятно все още се чудят какво се случва:> ... Това ни притеснява, защото не знаем защо това се случва. ... Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил, предаде БГНЕС...
  —цитат от коментар 38 на Ан Он


  Защото първото, което направиха, беше да забранят достъпа до парка и планината. Нормални хора биха ли го сторили?

 46. 46 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#45] от "върбакова":

  Парковете и планините са най-големият развъдник на вируса. След това идват реките, особено тези, които се вливат в р. Марица.

 47. 47 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#45] от "върбакова":

  > Нормални хора биха ли го сторили?

  Значи ние отдавна сме разбрали че това отсреща не са 'нормални хора' а милиционери.
  Които нямам никаква идея от наука и медицина, просто трябва да се издават безмислени заповеди и да следи спазването им - за да се демонстрира грижа за народа.

  Като 'отвориха' парковете, у нашия едни милиционер с куче гонеше единични лица от пейките за да не се заразят, но 15 тийнейджъра на тревата два метра встрани не бяха проблем (от гледна точка на 'струпване на хора').

  કટાક્ષ
 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bond007":

  > Парковете и планините са най-големият развъдник на вируса.

  От друга страна миналия път като затвориха Витоша и победихме Първата Вълна.

  Може би е време да я затворят пак, за да пропуснем Третата Вълна, ако все още не е късно.

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  100 - 150 човека в болницата. Две трети не са за там изобщо. Поликлиниките празни като пустиня. Някой друг само дошъл за медицинско. Това видях днеска, като ходих да оправям документи на хлапето.
  Областния здравен инспектор от понеделник настоява за затягане на мерките. Да видим докога областния управител ще издържи. Типична картинка.

 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Както от началото казвам, ваксини има само за "наши" хора, защото съвсем се върнахме в соца. Като въведат всички държави освен Танзания и Малдивите изискване за ваксини, ще се види как по-светло зелените ще си джиткат по света, а тъмно зелените ще се къпят в кафява вода на Черно море.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  > Не, мисля си че ще стане точно както с всички други ваксини по държавните програми

  А па личните лекари разправят че към момента все още нямали никаква идея как точно ще протича масовото ваксиниране, щото никой не ги е информирал.

  > Личните лекари очакват на 15 февруари да получат указания от здравното министерство за организацията на ваксинацията, каза днес пред "Нова телевизия" зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

  Перфектната организация какво винаги - нали ?

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#49] от "petiopit":

  От Кюстендил ли сте ?

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на върбакова
  върбакова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,1984", „451 градуса по Фаренхайт", „Прекрасен нов свят". Няма какво да се добави, казано е всичко.

 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#53] от "върбакова":

  Пък аз като бях малък си мислех че тези романи са фантастика, а не документални.

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#50] от "fpyyh":

  Какви наши хора, за всички медици имаше ваксини - едва 30% се навили, за всички старци в домове - едва 40% са съгласни, за всички учители има - едва 20% са съгласни и им слагат в момента. Скоро ща има за всички джипита - и едва 10% от хората искали. за какви наши хора става дума !?!

 56. 56 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#36] от "Хриси":Не, мисля си че ще стане точно както с всички други ваксини по държавните програми - джипито ви ще отиде в РЗИ, ще му дадат 10 шишенца и ще си ги сложи в хладилника в кабинета, заедно с всички други ваксини. И ще почне да звъни по телефона на всеки заявил желание по списъка си в една тетрадка, където е записвал обадилите се по телефона. И който се появи на вратата ще го боцне, точно както е боцнал стотици деца тоя месец. И ще му каже да се обади след 10 седмици за втора доза.
  —цитат от коментар 40 на m17


  Мне, ти изобщо не мислиш. Знаеш ли, например, че по време на епидемия или пандемия, се прекратяват женски и детски консултации, т.е. не се ваксинират бебета? В момента не сме ли в пандемия? То да ваксинираш 5 бебета против морбили не е като да организираш по време на пандемия, примерно 10 човека, да дойдат в точно опредлен час, да се занимаваш с всеки от тях по поне 30 минути (щото трябва да им "снемаш анамнеза", пък да изпишеш пет кофи мастило, пък да им обясниш, пък декларация да четат и да подписват), после да кесят в коридора още 30 минути да не вземе да им стане лошо, пък да няма струпвания, пък да има отстояние. А останалите, дето идват за друго, какво ги правим? Лесно е да си чешеш пръстите по форумите, особено като нямаш акъл за 5 стотинки.

  А ако вашето джипи не знае какво да прави с ваксина и чака инструкции, ви съветвам да го смените и да го репортнете - очевидно е с фалшива диплома и нищичко не разбира от медицина.
  —цитат от коментар 40 на m17

  Може ли да видим твоята диплома по медицина? В Харвард ли си завършил или в Станфорд, та толкова ги разбираш нещата?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 57. 57 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 825 Неутрално

  С три думи: трудно управляема цигания - това е "управлението" днес на България.

 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  > Какви наши хора, за всички медици имаше ваксини - едва 30% се навили,

  Колега, нещо бройките дето споменавате май не се връзват баш с броя поставени ваксини спрямо заложените числа в 'Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България' .

  Сега ще проверя.

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#49] от "petiopit":

  В Кюстендил изключиха ли вече хемодшализите като през есента?
  Тази мярка се оказа особено ефективна тогава.

 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  Статистика за ваксинация към днешна дата:

  * общо боцнати лица: 51435
  * лица с една доза: 31747
  * лица с две дози: 19688
  * общо поставени дози: 71123

  ----
  Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/04/natsionalen_plan_za_vaksinirane_sreshchu_covid-19_v_republika_blgariia.pdf

  Фаза I:
  Очакван брой подлежащи: 243 600 лица

  Фаза II:
  Очакван брой подлежащи: 112 080 лица

  ----

  Ако вашето предположение че около 30% от медицинските лица искат да се ваксинират, това прави 73 080 броя ...

  Та като гледам май за месец-два не сме ги обслужили дори тия дето са от Фаза I и искат да се ваксинират, обаче основното ни оплакване е че имало другите дето не искали ?

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  Не ги знам какви ги вършат, но е трагично това което подават личните лекари за желаещите за ваксинация, В някои общини от 1600 пациенти са изявили желание 40, в други няма нит един желаещ. Реално правителството се очертава да претърпи тотален провал с борбата с вируса.
  —цитат от коментар 5 на nij50393132


  А за чий някой в момента би се записал при личните лекари?? Личните лекари ваксини нямат и е напълно неясно, кога изобщо ще имат и кой ще може да се ваксинира... нали някакви "фази" има. Още повече, че министърчето каза, че сме поръчали още ваксини от Pfaizer понеже тези от AstraZeneca няма да дойдат... обаче с тях личните не могат да работят. За сметка на това не се правят планове за ваксинационни центрове, като при всички други държави, които успяват да направят нещо... Цялата работа е тотален хаос, безхаберие и корупция. Важното е, че Баце вчера каза, че България първа ще излезе от пандемията... колко трябва да си скъсал с реалността?!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 62. 62 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  > Какви наши хора,

  Ами например ей такива:

  > На 9 януари са имунизирани 24 души, сред които и роднина на
  > директора на лечебното заведение, които не са включени във Фаза 1
  > от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19.

  https://bnr.bg/post/101404561/ministar-angelov-ako-bah-principal-shtah-da-uvolna-shefa-na-bolnicata-v-sandanski

  А горното се разчу само защото няколко от уредилите се 'да не се похаби ваксината' общински съветници бяха толкова тъпи че да се похвалят по телевизията.

  Колко още аналогични случаи има, в които участниците са имали няколко мозъчни гънки в повече ?

  કટાક્ષ
 63. 63 Профил на върбакова
  върбакова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "petiopit":В Кюстендил изключиха ли вече хемодшализите като през есента?Тази мярка се оказа особено ефективна тогава.
  —цитат от коментар 59 на k_


  SARS-CoV-2 е вирус предаван по въздушно - капков път.Хемодиализата, или процедурата по апаратно пречистване на кръвта, е животоспасяващ процес. Значи, ритваш камбаната от бъбречна недостатъчност - пишем те умрял от ковид. Не че се случва, просто ми мина през ума.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petio Petkov":
  Купени не значи доставени. Ще ги получаваме на час по лъжичка, до края на годината.

 65. 65 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ан Он":

  Не от друга област в червено.
  Интересно,че днес като говорих с личния лекар, те хич не са притеснени. Преболедували са почти всички. Другите са ваксинирани. За разлика от преди, преглеждат всеки, който дойде, но хората не ходят. Скука.
  В болницата имам познати. Там засега вземат всеки който се съгласи да влезе. Все пак трябва да се печели. Като ти цитират числа, изглежда натоварена болницата.
  В областния кризисен щаб, дето не са виждали болен от ковид, се плащат от числата и напъват за местни ограничения.
  На хората им е писнало и гледат да избягват белите престилки. Жената онзи ден звъня на родители заради тестовете на ученици. На повечето първото изречение им е "Стига сте ме занимавали с глупости."

 66. 66 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Кюстендил е разположен в котловина. Преобладаваща част от населението се отоплява на твърдо гориво. В безветрени периоди, случващи се предимно зиме, градът потъва в гъст смог. Защо никой не направи връзката между качеството на въздуха и нивото на заболеваемост?
  —цитат от коментар 37 на върбакова


  Защото им е толкоз акъла на управляващите. Освен това от години се съсипва градската растителност, вкл. Лесопарк "Хисарлъка", което води до ръст на хронично болните с респираторни заболявания, кото са уязви на КОВИД 19.

 67. 67 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#65] от "petiopit":

  > Като ти цитират числа, изглежда натоварена болницата.

  Някой беше пуснал сравнение на брой хоспитализирани към брой 'заразени' за няколко държави, по спомени (*) в България отиваше към 15% , пък в някой не-толкова далечни страни 3-5%. Ако наистина е така, това е интересен индикатор.

  (*) не приемайте числата на доверие, някой ден ще поровя за истински статистически данни и ще ги сметна сам

  કટાક્ષ
 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":Да и тогава първата грипна епидемия тръгна от Перник, после Кюстендил. Децата бяха грипна ваканция краят на февруари. Къде изчезна Грип А и Грип Б?
  —цитат от коментар 14 на mitakadm


  Начи ... аз от началото на сагата си имам идно обосновано сУмнение, че "Грип Б" си беше коронавируса.
  Спомнете си какво стана ... грипна ваканция, грип, грип, грип ... после поотпусна и Кунчев и Кантарджиев изведнъж седмица-две след края на грипната ваканция подскочиха, че "оня грип" не бил просто грип, те го мислили за "Грип А", ама бил И "Грип Б" към края на епидемията, който бил много страшен и че за това ги светнали от СЗО ...Което го вярвам, защото не мисля, че нашите са тествали с PCR грипа, та да "хванат" и "Б".

  Та никъде не е изчезвал, уверен съм, "Грип Б".
  Изчезна ... "грип А" ... И сите останали грипове с него ...

  Прочее ... мина новина, че в Япония се появило огнище на птичия грип.
  Явно поне в Азия са си с акъла и си гонят гриповете, а не са потънали изцяло в бурбътъ с короната ...

 69. 69 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Медицинска пандемия НЯМА има икономическа!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#56] от "Хриси":

  Верно нямате акъл за 5 стотинки, съжалявам но нямате интелектуалния капацитет да разберете за какво става дума в тоя разговор.

 71. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Айдееее, ковид-новината на деня!

  Чешкият парламент отказа на правителството да им продължи "извънредното положение"!

  Льод тронулса, май?

 72. 72 Профил на върбакова
  върбакова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айдееее, ковид-новината на деня!Чешкият парламент отказа на правителството да им продължи "извънредното положение"!Льод тронулса, май?
  —цитат от коментар 71 на xm...


  Идеята е:...Графиня изменившимся лицом бежит пруду". Поздравления за чехите, само че други командват парада.

 73. 73 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ан Он":

  Нямаме точни числа. Това е най тъжното. Никой не си прави труда да изследва, каква част са се срещали с вируса. Нито едно такова изследване няма за цяла година. Началството казва, че не било важно. Как се управлява такава криза, като не знаеш колко хора са все още податливи на заболяването?
  Има откъслечна информация от тестове за антитела. Например в Бяла русенско където есента общината взе решение да тества към 600 възрастни хора и излязоха повече от половината с антитела.
  Мисля че преболедувалите са в пъти повече от най смелите прогнози на оня "математик" в щаба.

 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#73] от "petiopit":

  > Как се управлява такава криза, като не знаеш колко хора са все още податливи на заболяването?

  Властите поддържат водата мътна. Не знам дали е поради некадърност, некомпетентност, липса на елементарни способности за създаване на някаква проста организация или поради желание за корумпираност. Най-вероятно поради комбинация от всички изброени причини.

  А в мътна вода, много улов пада, кой където успее да се включи.

  Та ако говорим за управление на кризата, май общото желание на всички в играта с
  'управлението на кризата' е да се продължи да се 'управлява кризата' още колкото се може по-дълго.

  Пък ако стане издънка - населението ще виновно, защото не спазва Мерките.

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#73] от "petiopit":

  > Мисля че преболедувалите са в пъти повече

  Аз пък си мисля че всички отдавна са Заразени, разликата е дали / какво / кога / как е избило / ще избие. Въпрос на концентрация на Вируса и реакция на имунната система всичко това разпределено във времето...

  Та термина 'преболедувал', не ми ясен.

  કટાક્ષ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK