Делото по случая "АЕЦ Белене" е внесено тихомълком, без Делян Добрев да е сред обвиняемите

Делото по случая "АЕЦ Белене" е внесено тихомълком, без Делян Добрев да е сред обвиняемите

© Юлия ЛазароваНа 8 февруари прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд дело по случая "АЕЦ Белене" - за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщава "Антикорупционен фонд". Това обаче се случва без прессъобщение от прокуратурата, а от обвиняемите се оказва, че е отпаднал бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев. Официалното обяснение е, че материалите срещу Добрев са отделени.


"Остава неясно защо, въпреки големия обществен интерес и по този случай, той е третиран различно например от делото "Бобокови", което е внесено в Специализирания съд в същия ден, 8 февруари - и за този факт институциите не са пропуснали да информират обществеността", коментират от "Антикорупционен фонд" на страницата си във фейсбук. "Антикорупционен фонд" (АКФ) е неправителствена организация, която се определя за съдействаща на правосъдието за възпрепятстване, изобличаване и разследване на корупцията.


През 2016 г. Софийска градска прокуратура обявява, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков. Твърдените в обвиненията щети за държавата са за внушителната сума от общо над 500 млн. лева. След 2016 г. никаква информация повече не е публикувана за хода на това разследване. "Никаква информация не ни беше предоставена и след двукратни запитвания за целите на подготовката на годишния мониторингов доклад на АКФ", информират от фонда, същевременно определяйки делото като едно от 40-те най-значими разследвания за твърдяна корупция по високите етажи на властта, които са описали в годишния си мониторингов доклад от 2020 г.
"Другият съществен въпрос е какво се е случило с обвинението срещу бившия министър Делян Добрев, също обвиняем по казуса "АЕЦ Белене". Справката в системата на съда показва, че лице с неговите инициали не е предадено на съд по това дело", пишат от АКФ.


От Специализирания съд съобщават за БТА, че делото е било внесено в съда преди дни, а системата за случайно разпределение е определила да бъде гледано от съдия Виктор Чаушев. Подсъдими по делото са Румен Овчаров, Петър Димитров, които са бивши министри на енергетиката, както и Мардик Папазян и Любомир Велков, бивши директори на НЕК. Прокуратурата обаче не е включила в групата обвиняеми бившия министър на енергетиката Делян Добрев, на когото през 2016 г. бяха повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, в резултат НЕК била ощетена с около 4.5 млн. евро. Румен Овчаров е обвинен за умишлена безстопанственост в особено големи размери - над 193 млн. евро, на Петър Димитров му е повдигнато обвинение, че не е упражнил контрол върху директорите на НЕК Папазян и Велков, които са обвинени за сключване на неизгодна сделка с "Атомстройекспорт", нанесла вреди за около 77 млн. евро.


От прокуратурата обясниха пред сайта "Сега", че на 22 октомври м.г. от делото са отделени материали срещу Добрев, които са пратени в спецпрокуратурата, а делото срещу Димитров и Овчаров е внесено в спецсъда от градската прокуратура. Добрев няма повдигнато обвинение, казват още от пресцентъра на прокуратурата. И отричат внасянето на обвинителния акт да не е огласено целенасочено. "Никой не иска да се крие, делото ще е публично в съда", обясняват от пресслужбата на Иван Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK