Заразени и под карантина: обяснението за разликата в числата

Заразени и под карантина: обяснението за разликата в числата

© Associated PressВъзможно ли е хората под карантина заради коронавируса да са по-малко, отколкото доказано заразените? Звучи на пръв поглед абсурдно, но отговорът е "да".


Данните на Единната информационна система сочат, че активните заразени към 12 февруари са 22 801 души, а хората под карантина - 20 621 души. Логично е да се предположи, че инфектираните трябва да са поне равни на карантинираните. А това е възможно само в случай, че заразените нямат нито един близък контактен, както и че няма върнали се от чужбина, които са влезли в страната без отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус.


Причината за разминаването, оказва се, е в заповедите на министъра на здравеопазването, където се използват две думи с различно значение. Оттам следват и различни статистически данни и различни срокове, в които на даден човек е забранено да напуска пределите на дома си. Двете думи са "изолация" и "карантина".


Кой е в изолация
Всички, които са с положителен резултат за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19) подлежат на изолация, независимо дали изследването е направено с PCR тест за коронавирус или антигенен. Тя продължава 14 дни в домашни условия и напускането на адреса е забранено. При изтичането на периода човек може да излиза без да си прави повторен PCR или антигенен тест за коронавирус. Ако обаче по собствено желание и на собствени разноски се направи изследване и резултатът се окаже положителен, следват нови 14 дни задължителна изолация.


Задължителното изследване в края на изолацията отпадна от средата на октомври миналата година, защото здравните власти цитират научни данни, че човек може и след 14 дни от датата на положителното си изследване да е носител на заразата, но да не я предава на другите, тоест да не е зара̀зен за околните.


Заразените, чието здравословно състояние се влоши, са в изолация в болница. След като бъдат изписани, задължителната им изолация продължава, но в домашни условия за нови 14 дни. Според отговори на Министерството на здравеопазването до "Дневник" изписаните от болница са включени в представяната всеки ден статистика за COVID-19 в категория "активни случаи" докато не изтекат задължителните две седмици домашна изолация.


Кой е под карантина


Паралелната статистика отчита задължителната карантина, която продължава десет дни. На карантина подлежат всички, които са близки контактни на положителен за SARS-CoV-2 и се посочват от него. Като близък контактен би следвало да бъде определен човек, който е контактувал със заразения до два дни преди появяването на симптомите му и до две седмици след началото им. Ако доказано заразеният е безсимптомен, то сроковете за определянето на близки контактни са същите, но за отправна точка се зачита денят на взимането на пробата.


Задължителната карантина на контактните на заразен със SARS-CoV-2 не може да бъде отменена с предсрочно представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус. Здравните власти разчитат на съвестта на хората да посочват близките си контактни.


В този контекст е интересно наблюдението, че заразените към 21 февруари са 22 801 души, а хората, които актуално към същата дата са под карантина, са 20 621 души (с 2180 души по-малко).


"Напълно е възможно положителен за COVID-19 случай да няма контактни лица. Освен това съществува и възможността за преминаване на лицата от статус "карантина" в статус "изолация", т.е. заболяване в хода на карантината, което допълнително намалява броя на карантинираните лица", обяснява за наблюдението Министерството на здравеопазването в отговор до "Дневник".


На десетдневна карантина подлежат и хората, върнали се от чужбина, които не предоставят при влизане в страната отрицателен резултат от PCR тест, направен до три дни по-рано. Карантината при връщане в България не се отменя с отрицателен резултат от антигенен тест. Но карантината може да бъде отменена и след пристигането в страната, ако се направи изследване за коронавирус по PCR метода до 24 часа след влизането в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Като са почнали с обясненията, да подшушнат дали сме успели да си внесем бристолската мутация, която според данните се очертава да е кръстоска между английският, южноафриканският и бразилският варианти+ изменения и на спайк протеина и настоящите ваксини като че ли не образуват имунитет срещу тази бристолска мутация.

  мурзилка
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Статистика? Не, стъкмистика! И неадекватно поведение на един здравен министър.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4579 Весело

  Колко "неочаквано". Министъра издал две заповеди с думи с различно значение.....

  Представям си ако някой направи съпоставка с всички закони и поправки към съществуващите да не се окаже, е то няма държава?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1030 Весело

  Ама той министърът не е учил електротехника, а други науки и не знае основното електротехническо правило във вирусологията:

  По-добре изолиран отколкото заземен!

  73! Go Go
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  В тази територия закони и заповеди се пишат на коляно от калинки. Тепърва ще патим от напъните преди изборите ...

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Тая изолация е пълен смех, при условие че теста е пожелателен.
  Второ, каква полза има да изолираме някакви хора, след като е добре известно, че сред нас се разхождат достатъчно безсимптомни или в инкубационен период, които заразяват, и за това се вземат мерки за социална дистанция.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Абсолютно! Даже има и Каспичанска мутация, която е кръстоска на Бристолската с кон, крава, пор и хлебарка

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  А сега обяснете и разликата между 'заразен' и 'лице с поне един положителен резултат от PCR test'.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  А още по-интересно е да обясните разликата между лице с 'поне един положителен резултат от PCR test' и лице с 'поне един положителен резултат от антигенен тест'.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 338 Неутрално

  може ли една година след появата на вируса на наша територия все още никой да не знае каква точно е картината на заболеваемост или пък колко точно може да поеме здравната ни система. Няма една адекватна или навреме взета мярка, след всяка вълна не се прави нищо за постещането на следващата нито да се подобри подготвеността на здравната ни система, министър и местни власти издават противоречащи си заповеди, премиерът ни се е скрил от месеци, районните здравни власти си нямат никаква идея какво става нито подават някаква (да не говорим структурирана) информация по веригата към лично лекари или здравни заведения. Всеки на отговорна длъжност се чуди как да прехвърли топката и да се скътае надявайки се да всичко да отмине по-бързо някак си от самосебе си. Все още нямаме ЕДИН медицински хеликоптер

  За сметка това евросубсидии, бюджета и касата се точат с невиждана досега скорост.

  но "нищо, важното да сме здрави"

  И пак да си ги изберете...

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Тя първата заповед на бившия Здравен беше в духа на 'Всеки трябва да има маска иначе ще бъде глобен 5000 лева'.

  Отне им около едно денонощия да се сетят да добавят нещо в посока че не само трябва да я има, а и да я носи.

  Изобщо първите текстовете на първите анти-пандемични заповеди бяха толкова смехотворни, все едно не са писани от експерти в здравната администрация на които това им част от ежедневното практикуване на професията, а от ученици в трети клас.

  Сега - десетина месеца по-късно - малко се поошлайфаха текстовете...


  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dalag Rij":

  Народа го е казал за мътната вода ...

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2715 Весело

  обяснението за разликата в числата е щото само щаба е "уМин" а всички ние сме прости.......

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  И как ще е верно написаното, след като всеки изписан от болнично лечение с два отрицателни теста минава след това в домашна карантина .... или може би на подскоци още следващият ден след изписването тръгва на работа?.......

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2715 Весело

  И тея заразените те са само ергени, семейства нямат......

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#16] от "MPetr":

  Всички сме Заразени, ама само единици имат честта да бъдат свързани с националната пандемична статистика.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 998 Неутрално

  По повод мерките, прилагани в областите с висока заболеваемост написах:

  "С три думи: трудно управляема цигания - това е "управлението" днес на България."

  Днес пиша това тук, защото то важи и за разликата в числата. Всъщност то важи за цялата държава и за всичко. Създаваното и въвеждано години наред невежество води до това, видими резултати от герберизирането на България.

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#18] от "Uprsport":

  >защото то важи и за разликата в числата.

  Вие, както и някои други колеги, търсите някакви аритметични зависимости в информация която се генерира единствено с пропаганда цел.

  Тия числа се пускат на народа за да го захранват ежедневно със зрелища. Не че е лошо да има и някаква минимална логическа връзка в тях, ама толкова ни е нивото на пропагандния отдел...

  Ей го и МинЗдрав оня чете изявления как сме били поръчали още 3 милиона ваксини, пък то не били 3 милиона, а половин милион - абе на кой му пука за разлика от 2.5 милиона дози... Важното е да дърдорим непрестанно нещо пред населението, за да симулираме грижа за него.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Проблема е в РЗИ-тата. Допреди година "въртяха синджирите" (определение за нищоправене, останало от соца) и в момента в който трябваше да започнат да работят се усети липсата на капацитет. огромния поток от информация остана неуправляем. Поставян съм два пъти под карантина, веднъж като контактен от полет, в който болния е отишъл веднага в "Пирогов". Тогава ме поставиха под карантина на 4-тия ден след кацането. При втория случай, вече с положителен ПСР установиха контакт с мен на 7-ия ден след излизането на резултата. И тогава започнаха да установяват контактните лица, което е пълна безсмислица.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#18] от "Uprsport":

  Какво герберизоране бе смешно? България винаги си е била такава, просто си намери подходящ управник и си го избира отново и отново. Това не е само в България обаче, и нашите приятели хамериканците си избраха Тръмп, унгарците -Орбан, поляците и те избраха някакъв анти-джендър, Австрия, Чехия.... същото.
  Макрон е малко по-адекватни генерално, но по отношение на пандемията - е нема такова идиоти като франсетата. Баба Меркел и нея не бих нарекъл най-великия лидер, а клоуна Джонсън е извън класацията направо.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  положителния можел и да няма контактни лица . заразил се е от норките и катериците в гората и живее в землянка .
  мое да ти отмебята карантината след представяне на отрицателен тест .
  ми то има хора , дето имат по няколко теста с различни резултати.
  пляскам им в челата отрицателния , кати си пазя положителния и тъй ...
  въобще тва са ебати простотиите

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#22] от "pavur":

  > пляскам им в челата отрицателния , кати си пазя положителния

  Не е баш така, положителните би трябвало да заминават по служебен път. Изкараш ли един положителен и вече си дамгосан в регистъра им (въпреки че може след 22 дни да стигнат до преглед на твоя случай).

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на yly08391955
  yly08391955
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#5] от "Go Go":

  "Основното електротехническо правило във вирусологията:

  По-добре изолиран отколкото заземен!"
  +++

  По-добре не може да се каже!

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#22] от "pavur":

  Абе незнам дали са ебати простотиите, ама твоите разсъждения са на ниво 12 годишен, при това не особено умен

 26. 26 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dalag Rij":

  Напротив, много добре се знае заболеваемостта, преминалите вируса и въобще всичко.
  Онези математици където дават интервюта целенасочено и платено за да стресират постоянно, отдавна са сметнали, че вече достатъчно хора са преминали вируса и може да живеем нормално.
  Но този хаус, паника, липса на търсене на отговорност къде се харчат парите. И дето всяко едно престъпно управленско решение може да се обоснове с извънредната епедемична обстановка е много изгодно за управляващите в световен мащаб.
  Правата на всеки човек са сведени до минимум. Всичко се оправдава със здравето е най важно.
  Абсолютеният хаус в държавите е време разделно. В мътна вода риба се лови.
  И това , че нямало да издържи здравната система не е вярно. Тя не издържа не защото има много болни за лечение, а защото много хора са поискали да се лекуват без да има нужда , защото ден и нощ се внушава, че ще умреш дори когато имаш лека температура.
  Стресираният и паникьосан човек не разсъждава правилно а първосигнално.
  Ако от утре се започне масова кампания колко са опасни въшките, болниците също няма да издържат.
  Така ще е с всяко нещо.

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#26] от "ve4e":

  Склонен съм да се съглася с части от коментара ви, но според мен тук ужасно грешите:

  > .. Онези математици където дават интервюта целенасочено и платено за да стресират постоянно, отдавна са сметнали, че ...

  'Онези математици' са точно толкова некадърни, некомпетентни и самовлюбени като останалата част от НОЩната шайка и бръщолевят произволни неща, колкото да запълват ефира.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#26] от "ve4e":

  Склонен съм да се съглася с части от коментара ви, но според мен тук ужасно грешите:

  > .. Онези математици където дават интервюта целенасочено и платено за да стресират постоянно, отдавна са сметнали, че ...

  'Онези математици' са точно толкова некадърни, некомпетентни и самовлюбени като останалата част от НОЩната шайка и бръщолевят произволни неща, колкото да запълват ефира.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#16] от "MPetr":
  И моми.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Много е съмнителна тази статистика. Не се знае, колко от заразените са с направен първи или втори тест. Може да броим някои болни по два пъти. Отделно броим карантинираните, като оздравели, а те може и да не са били болни. Пълна каша.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  > Отделно броим карантинираните, като оздравели, а те може и да не са били болни. Пълна каша.

  Важното е да се джуркат числата и да има зрелища за населението...

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2715 Весело

  До коментар [#29] от "Manol Nedyalkov":

  Много е хитър тоя вирус , само не семейни удря и няма карантинирани от семействата.... Ама хич..... Плющят едни цифри и викат вервайте ни....ние сме мнооооо уМни..... Нййй от щаба велик сме гУлеми.....

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#32] от "MPetr":

  > и няма карантинирани от семействата

  Всъщност има разлика между 'изолация' и 'карантина'.

  Ако теста блесне в червено, ти (като заразо-разпространител) минаваш в режим 'изолация' - за определения период от време.

  Всички контактни с теб лица минават в режим 'карантина', дори да нямат симптоми или червени тестове. Потенциално там периода е по-дълъг отколкото за 'изолирания', понеже трябва първо да се даде време заразата да се просмуче преди да се разсее.

  Така че навсякъде където се говори за карантирани - ако се използва коректната терминология на РЗО-тата - тези карантирани всъщност са от семействата и други близки и познати.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#32] от "MPetr":

  При бързо търсене намерих тези обяснения от норвежките власти, при нас схемата е идентична (но не ми се рови да издиря описанието)

  https://www.fhi.no/contentassets/9648bb76836841468f9f11022d2e0cf8/vedlegg/bulgarsk-bulgarian_til-deg-som-har-fatt-beskjed-om-a-i-karantene-og-hjemmeisolasjon.pdf

  કટાક્ષ
 35. 36 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Здравномедицинския фашизъм е в апогея си, овцете му помагат да вземе нови висоти...дерзайте хамстери, идат инджекциите, буда и как коца обещаха- няма да остане ненабоден ахахахах

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK