Коронавирусът и ваксинирането: данните на 13 февруари

Коронавирусът и ваксинирането: данните на 13 февруари

© Георги Кожухаров
"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR и антигенни тестове и положителните резултати от тях.


От 23 декември в данните влизат и антигенните тестове. До тази дата единствените официално признати от държавата бяха PCR-тестовете. В началото на декември главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост (броят на заразените, открити с антигенен тест, но непотвърдени с официалния PCR) е средно около 10-15%. И в момента не се обхващат всички антигенни тестове, а само тези правени в лаборатории, болници и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти, така че скрита заболеваемост пак има.
Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.


В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали


До 23 декември официалната статистика отчиташе като заразени само хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. След тази дата за официални се приемат и направените там и в COVID центровете резултати от антигенни тестове.


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същи пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък.Ваксинирането


Ваксинационната кампания в България започна на 27 декември, като до момента най-големите количества ваксини, които са доставени и се прилагат, са на "Пфайзер/БионТех". При трите използвани до момента препарата имунизационният курс се смята за завършен след две поставени дози през определен период от време.


Властите отчитат няколко показателя - общ брой поставени дози (независимо дали първа или втора) до момента, дневен брой и брой хора с поставена втора доза, т.е. със завършена ваксинация. В графиката може да се види съотношението между общо приложените дози и реалният брой ваксинирани.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Хората просто вярват на Мерките и Дисциплинираността (благодарение и на разяснителната ковидистка кампания по форуми! ) и не се натискат да се ваксинират!

  Истината е тази!

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2046 Весело

  Умрелите малко заразените много поле за изява и за наще и за ваще.
  Дерзайте Микрофонът е ваш.

  Ееееее а с Хорото какво стана?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Ситуацията на положението е опсайт. А това го пиша за тия така дето не знаят как се пише на английски засада (off side). От данните излиза, че не вирусът, а хората са попаднали в засада. Новооткритите заразени се навъртат около 1000, на това барба Ганьос му вика стабилност, но под пепелта има доста скрити въглени. Синята крива на попадналите в болница продължава упорито да вири нос.

  Носете си маските, момчета и момичета, но не до понеделник, а поне до ф-торник! Тогава ще разберем и числото на гибирясалите за първата седмица на февруари от филето на НСИ.

  73! Go Go
 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Много поздрави на възпитаника на ВИФ, областният управител на Кюстендил- Виктор Янев:
  Според данни на НСИ към 31.12.2019 г. т.е. година преди пандемията от COVID 19 населението на цялата Кюстендилска област е общо: 116 915 души /вкл. мъже, жени, по градове и села/. В момента НОЩ и здравният министър определят броят на заболелите и смъртността само от COVID 19 на база 100 000 души на област. Понеже липсва официална статистика от НСИ за 2020 г., както и че нямаме реална представа колко от жителите на Област Кюстендил работят в страни от ЕС /поради правото на свободното придвижване на работна ръка/ и страни извън ЕС то може обосновано да се направи следните изводи и констатации:
  - в областта живеят много хора в пенсионна, рискова за COVID 19 възраст и подрастващи до 18 години, които прекарват голяма част от вируса безсимптомно.
  - заради същата тая пандемия отложиха реалното преброяване на населението, някъде след изборите т.е. ние не пак знаем, пак по официален ред, броят на активно работещите в чужбина граждани на ЕС, граждани на РБ.
  - Област Кюстендил се нарежда на едно от последните места по икономическа емиграция в страната.
  Иначе казано, мерките на Областният кризистен щаб в Област Кюстендил не отнасят за статистическо публично известно население, а за реално живущите в Областта. Която прави някъде с поне 1/3 жителите на Областта по-малко /реално/.
  Е къде спахте и допуснахте тоя "бум" или втора-трета вълна на COVID 19 в една от най-малко населените области у нас? М? Ама заплати взимахте, нали?

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дръън,дрън.Приказки от жипка в шипков храст.🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бай Иване, така добре ли е?

  :o)
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#4] от "save_knforest":

  > Е къде спахте и допуснахте тоя "бум"

  Тоя 'бум', цитирания по-горе ВИФ-аджия, преди няколко дни с нежелание съобщи че бил основно в едно предприятие е два 'дома от семеен тип'.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Та вероятно в ей такива обекти (за които отговаря администрацията) се вихри най-вече заразата:

  ЦНСТ за деца и младежи с увреждания
  Център за настаняване от семеен тип „Сияние” – гр. Кюстендил

  https://www.kustendil.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=127&Itemid=273

  Ама я борим като издаваме заповеди че нормалното население трябва задължително да носи маски на нивата и в планината.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Предполагам че посетителите на някой нелегален ресторант или дискотека, след нощния запой, са обходили нарочно домовете за хора с проблеми в района на Кюстендил, за да се опитат да разклатят Стабилността предизборно.

  И сега за наказание ще трябва да носят маски на открито.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  "Независият" експерт и водач на листа от Герб- Ангелов октомври и ноември на по-топлото време и лекия щам за децата, държа повече от учениците във ваканция, а януари и февруари на минус 10, 15 градуса и новите щамове ги изкара на училище.

 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2638 Разстроено

  Не ми харесва резкият скок на настанените в интензивните отделения- те са потенциален индикатор за увеличаване броя на починалите.
  Но какво да се прави- мерките поголовно не се спазват!
  Все пак се надявам, че към края на пандемията ще се научим да уважаваме и собственото си здраве, и здравето на другите.
  Но защо да го правим по лесния и не толкова стресиращ начин, като може по трудния и смъртоносния.
  Жалко...

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  >Но какво да се прави- мерките поголовно не се спазват!

  Пише се Мерките. С главно М. Уважително.

  По същия начин и се произнася.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  А колко хора са с положителни тестове от аптеката? Аз познавам пет, заразили се в офис, като само шестия си направи официален PCR. И познайте дали някой от контактните спря да ходи в същия офис или се тества?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Последният рипорт на маскоотрицателите е от 9 февруари (за 10 са същите цифри) За 12 не са пуснали - може да са вече измрели. За 10.02 получаваме (маскоотрицателите са за 2 млн матряла)

  https://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-lagesrapporter-covid-19/2021/02/9-februari-lagesrapport-om-covid-19/

  в болница на 100.000
  маскоотрицатели - 14,25
  маскозатегачи - 44,7

  интензивно на 100.000
  маскоотрицатели - 2,25
  маскозатегачи - 3,8

  Маскозатегачите са 3,13 пъти по - болни и от 1,7 пъти по - тежко болни от маскоотрицателите. За умрели не може да се сметне понеже при маскоотрицателите няма и като се раздели на 0 става безкрайност.

  Хубавото при маскоотрицателите е че броят и мутанти - досега 68 броя. Треба и ние да почнем

 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#10] от "ggot":

  Ти що не си министър, кат си толкова умен?
  Какво трябваше да направи с децата през ноември?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":

  "не се натискат да се ваксинират!"

  И да се натискат, все тая! Ваксини НЯМА!

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1811 Разстроено

  До коментар [#1] от "simChо":"не се натискат да се ваксинират!"И да се натискат, все тая! Ваксини НЯМА!
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Проблемът до момента е че няма достатъчно ваксини за желаещите да се ваксинират, а не обратното!

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  > И да се натискат, все тая! Ваксини НЯМА!

  Има / няма ... няма значение. Важното е че Материалът е Виновен.

  Ако толкова много искаше, щеше да се намери ...

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  Колега, забелязах че анти-веганите са ви големи фенове.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  [quote#17:"plamen_b"][/quote]

  Искаш да се ваксинираш?🙉

  Много съм прост
 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#15] от "taratanki":

  Ти като си толко умен, кажи, какво трябва да направи февруари, като ще ги пази да не се разболеят? И без това само се ослушват, какво правят в другите страни, поне да преписват, както трябва.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  [quote#17:"plamen_b"]
  —цитат от коментар 20 на Шакир Зулов
  Искаш да се ваксинираш?🙉[/quote]

  Да, искам! Какво е офертата? Без китайска и руска ваксина, моля!

 23. 23 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  [quote#22:"vassilun"][/quote]

  Ваксинирай се с Астразенековата,тя е с 60% ефикасност🐵

  Много съм прост
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  [quote#22:"vassilun"]
  —цитат от коментар 23 на Шакир Зулов
  Ваксинирай се с Астразенековата,тя е с 60% ефикасност🐵[/quote]

  Дай, я!

 25. 25 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Подробна и безпристрастна статия.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1.-530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  27.1 -2.2. – 590
  28.1 – 3.2 – 607
  29.1 – 4.2 – 654
  30.1-5.2 – 684
  31.1.-6.2 – 705
  1-7.2 – 712
  2-8.2 – 754
  3-9.2 – 788
  4-10.2 -815
  5-11.2 – 842
  6-12.2 - 850

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  В последните дни броят на починалите е относително стабилен. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  24-30.1. - 31
  25-31.1 - 32
  26.1-1.2.- 37
  27.1. -2.2 -37
  28.1 – 3.2 – 39
  29.1 – 4.2 - 43
  30.1 – 5.2 – 42
  31.1.-6.2 – 40
  1-7.2 – 41
  2-8.2 – 40
  3-9.2 – 43
  4-10.2 -44
  5-11.2 – 41
  6-12.2 - 42

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Репродуктивно число на вируса:
  10-20.1 – 0,74
  11-21.1 – 0,76
  12-22.1 – 0,84
  13-23.1 – 0,86
  14-24.1 – 0,90
  15-25.1 – 0,96
  16-26.1 – 1,02
  17-27.1 -1,04
  18-28.1 -1,07
  19-29.1 – 1,12
  20-30.1 – 1,14
  21-31.1 – 1,16
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19
  31.1 – 10.2 – 1,20
  1.2 – 11.2 – 1,22
  2.2 – 12.2 – 1,20

 29. 29 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  А защо когато е имало лагери като Белене и Скравена е нямало вируси, маски, затваряни и корупция и мошеничество?

 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  След като на "златната пътека" едно добиче докарва над 22 хилядарки приход, дали остават средства за другите болести? Щото от "мисирките" разбираме, че има само една болест и тя е Перлата в Короната на властта.

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  При около 10000 годишно починали от пневмонии явно около 2000 ще ги пишат на ковида за да поддържат шаша в обществото

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#22:"vassilun"]
  —цитат от коментар 23 на Шакир Зулов
  Ваксинирай се с Астразенековата,тя е с 60% ефикасност🐵[/quote]

  Ами много хубаво! Утре да ме повикат и още сутринта съм там за ваксинация!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":"не се натискат да се ваксинират!"И да се натискат, все тая! Ваксини НЯМА!
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  А защо се сме вторачили само към тези ваксини - много по-лесно е да спазваме Мерките ..
  Като няма ваксини - няма ли пейки по парковете?

  Просто не сядайте на тях - и спасявайте Човешки живот!

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#17:"plamen_b"][/quote]

  Ами спазвайте Мерки!

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "Независият" експерт и водач на листа от Герб- Ангелов октомври и ноември на по-топлото време и лекия щам за децата, държа повече от учениците във ваканция, а януари и февруари на минус 10, 15 градуса и новите щамове ги изкара на училище.
  —цитат от коментар 10 на ggot


  Като беше топло - и Мерките изискваха децата ДА НЕ СА НА УЧИЛИЩЕ , а да се събират на тумби, на тумби, да си пускат нещо по телефоните , да пият енергийни и бирички от кенчета, да се заливат жизнерадостно от смях ..

  В момента в тоа студ - няма как подобни Мерки да се спазват!
  За това е логично, децата да са на училище!

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "Независият" експерт и водач на листа от Герб- Ангелов октомври и ноември на по-топлото време и лекия щам за децата, държа повече от учениците във ваканция, а януари и февруари на минус 10, 15 градуса и новите щамове ги изкара на училище.
  —цитат от коментар 10 на ggot


  Като беше топло - и Мерките изискваха децата ДА НЕ СА НА УЧИЛИЩЕ , а да се събират на тумби, на тумби, да си пускат нещо по телефоните , да пият енергийни и бирички от кенчета, да се заливат жизнерадостно от смях ..

  В момента в тоа студ - няма как подобни Мерки да се спазват!
  За това е логично, децата да са на училище!

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  А колко хора са с положителни тестове от аптеката? Аз познавам пет, заразили се в офис, като само шестия си направи официален PCR. И познайте дали някой от контактните спря да ходи в същия офис или се тества?
  —цитат от коментар 13 на fpyyh


  Контактните бяха и са изправени , пред костеливия ПРИЗРАК НА ГЛАДА!
  Да припомним, през цялото време НА КОНТАКТНОСТ - седиш у вас, няма кой да ви донесе нито ядене, нито лекарства, нито котешка храна!

  Мерките го изискват да е така !
  Целта?
  Да се спаси човешки живот ..

  Не всички хора, биха изтърпяли на глад повече от седмица , за това и мнозина контактни - не се самоизолираха.

  Освен това, ако не отидат на работа по повод самоизолация - повечето хора ще бъдат уволнени дисциплинарно, а някои (полиция, армия , гранична охрана ) ще бъдат и съдени ..
  И да си представим - че имаме ЕДИН заразен, ама не е в офис, а е в цех .. или в диспечерната зала на НЕК, АЕЦа, или “Марица Изток“..
  Това означава ЦЕЛИЯТ ЦЕХ да е контактен!

  Такива случаи имаше - примерно в “Идеал Стандарт“ .. и там в грамадно хале има една линия с пещи, на които се пече фаянса, които не спират и работят 24 часа!
  И какво да направят контактните - да не идат на другия ден??

  А ако има контактни в АЕЦа?
  Да се самоизолират??

  “Майната им на реакторите - да гърмят, по е важно да спрем Пандемията!“

  Та ако е в офис - ОК .. ясно, да се самообявят за контактни .. ама ако не са с офис и са контактни - най-малкото повече работа , в тая сфера няма да видят..

  Да си представим хора в село - на работа в кравеферма ..
  И решават, че са контактни и се самоизолират .. кравите мучат, мучат - ненахранени и ненапоени , спешно самият шеф отива да оправя дереджето

  Не само в кравефермата, не сампо в това село после контактния няма да намери работа, ами и в областта - шефът на всички ще каже “не го взимайте“!

  Та така е животът извън офисите!
  Извън офисите са заводи и цехове , строежи, кравеферми, АЕЦа и ТЕЦовете , ж.п. депа , гаражи с шофьори автобуси и камиони , складове и логистични паркове ..

 38. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  [quote#17:"plamen_b"]
  —цитат от коментар 34 на simChо
  Ами спазвайте Мерки![/quote]

  Спазвам мерки, но искам и да се ваксинирам! По този начин пазя себе си, семейството си, и сънародниците си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK