НДК е предложил още един списък победители на "Златния Орфей" за награждаване

Снимката е от концерт в НДК "Златните хитове на "Златния Орфей", състоял се през 2009 г. по повод 50-годишнината на БНТ. Водещи са Драгомир Драганов и Анахид Тачева.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е от концерт в НДК "Златните хитове на "Златния Орфей", състоял се през 2009 г. по повод 50-годишнината на БНТ. Водещи са Драгомир Драганов и Анахид Тачева.Ръководството на Националния дворец на културата е внесло в Министерството на културата нов списък с предложение за награждаване на участници в конкурса за популярна музика в годините на тоталитаризма "Златният Орфей". Това съобщи министерството на сайта си.


Преди седмица правителството одобри 65 творци, повечето музиканти, да получават държавни парични награди в продължение на три години от по 350 или 500 лв. Сред наградените са Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Васил Найденов, Данчо Караджов, Орлин Горанов, Кирил Маричков, Йорданка Христова, Недялко Йорданов, Хайгашот Агасян, Митко Щерев, Петя Буюклиева, Стефка Берова и други. Пълният списък на хората, които ще получават такива награди и мотивите - тук. Поводът е 50-годишнината от създаването на фестивала "Златният Орфей", а разликата в сумите е обоснована с това дали творците са носители на първа или втора награда на фестивала.


"Златният Орфей" е номенклатурен фестивал и 90% от песните са абсолютен брак


Митко Щерев, музикантКомисията, която предлага творците за такива награди, не е с публичен състав, като основният аргумент за това, е че така членовете се опазват от натиск. Известно е единствено името на председателя - Иван Попйорданов.


Според Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. предложения към министър-председателя и съответния министър за награждаване могат да правят органи на централната и местната власт, научни организации, висши училища, юридически лица с нестопанска цел и инициативни комитети на граждани. В конкретния случай инициативата е от НДК.


Не се съобщава колко души са предложени във втория списък, но вестник "Сега" отбелязва, че в първата група получили държавна финансова подкрепа не са попаднали трима носители на награда на "Златния Орфей" - Христо Кидиков, Георги Станчев и Мария Ганева.


Министерството на културата казва, че ръководството на НДК е било водено "от желанието никой, свързан с фестивала "Златният Орфей" и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен". Обяснението за пропуските е в това ,че "събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е не лека задача".


"Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци", се казва в писмото от НДК.


Композиторът Митко Щерев каза пред Би Ти Ви по повод наградите, че Министерството на културата отдавна е в дълг към хората, които работят в поп и рок музиката, особено в условията на ограничения заради коронавируса, в които им е трудно да печелят. "Имам една забележка, че не трябваше мерилото да бъде "Златният Орфей", а да дадат на певци и композитори, които имат поне три албума и един златен хит.", каза музикантът. "Три четвърти от него е номенклатурен фестивал и 90% от песните са абсолютен брак", каза композиторът и добави, че е участвал в него само веднъж, защото не е бил допускан. Напомни, че достъпът на млади композитори в него е бил ограничен и са допускани само членове на Съюза на композиторите и завършилите консерваторията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Тези артисти са били на щат, имали са и достатъчно добри доходи, когато са изнасяли концерти, участвали са в международни конкурси и фестивали, аи авторските права също допринасят за това.

  [email protected]
 2. За Иръпшъните няма ли награда 300 лева? Пели са там през 1979.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Разстроено

  "нов списък с предложение за награждаване" - не е за чудене, че ще има още по-различен списък! Разделяй, но пак не владей! В родината всичко така се опорочава, че не е за вярване да има нещо, което да не е оплюто, да не е компрометирано, все едно не са го правили хора?! Какъвто и да е бил "Златният Орфей", тогава не е имало друг фестивал, какъвто и да е бил "Ален мак", тогава е бил в услуга на властта. Но, каквото и да е било направено, е било заради творчеството, а дали то е било значимо проличава от това дали се помни, дали се знае, дали поне му се подражава. Типично за всеки българин е да се съмнява, да мисли, че друг му прави мръсничко, подличко, за да изпъкне на негов гръб. Типично е, че не вдява, че подобно дребнаво мислене е отживелица в свят, който се развива въпреки комплексарщината, въпреки мнителността, а най-вече манията, че наш`то си е най-убаво. 8 тона, основни, без вариациите, които доставят радост когато са съчетани в произведение, направено с вдъхновение, с любов - заради ближния, заради възпитанието на всеки, който не се влияе от "списък" за награждаване. Че, то в България са списъци за какво ли не...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  А другаря Тодор Живков, под чието мъдро ръководство са се "изявявали" тия смотаняци, няма ли да го наградят?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Те победителите ги избираха /поне повечето/ според лоялността им към комунизма. Абе, също , като сега.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  А другаря Тодор Живков, под чието мъдро ръководство са се "изявявали" тия смотаняци, няма ли да го наградят?
  —цитат от коментар 4 на quatro_4x3


  Ти май не си чел "новините" за Бай Тодор наскоро 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 282 Любопитно

  ето такива чудеса стават, когато политическата чалга прегърне музикалната, предизборно

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Тези артисти са били на щат, имали са и достатъчно добри доходи, когато са изнасяли концерти, участвали са в международни конкурси и фестивали, аи авторските права също допринасят за това.
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Според някои коментари някои от тях понякога са пропускали да внасят дължимите такси, данъци и осигуровки. Държавата намери начини да компенсира този "пропуск", да "изглади проблема".
  Дали някоя институция ще предложи списък с имена на граждани с "обикновени" професии - лекари, медицински сестри, работници с машинни електрически специалности, инженери, строители, учители, работници и специалисти от транспорта, земеделието и животновъдството, образованието, търговията, ...,, икономисти, юристи, ..., които да получат еднократна или постоянна добавка към пенсията си. Хора, които не са станали известни, работили са, внасяли са такси данъци, осигуровки, ..., попълвали са бюджета, откъдето са формирани заплатите и други хонорари на граждани, които са упражнявали друг вид трудова дейност. И са станали известни. По какви ли критерии се установява, че много от неизвестните, които се включват в посочените по-горе групи, са заслужили по-малко от предлаганите в различни списъци?
  П.П. Не настройвам граждани от различни групи едни срещу други.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  Те победителите ги избираха /поне повечето/ според лоялността им към комунизма. Абе, също , като сега.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Не е същото, "победителите" сега получават сделки финансирани с парите на данъкоплатеца. Далеч по добра далавера е 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и "

  Поне половината от песните им бяха пропагандни, прокомунистически. Иначе нямаше да са не на Златния Орфей, а изобщо на която и да било сцена. Правят всичко възможно да забравим забраните за западна музика и задължителните проценти българска и съветска музика в заведенията. Всички тия певци от онова време са партийни протежета на БКП! Без изключение! Сега предлагат за награди част от слугинажа на комунистическия режим.
  Отврат!!!!!!!!!!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Гневно

  Хайде стига вече с този соц!!!
  За 30 години не ви ли мина???

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Поредния герберски ИЗДЪН!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Има хора, които не са в пенсионна възраст, да очакваме Глория и Мара отварачката.

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  От всичките в онзи списък познавам лично само Асен Драгнев.Познавам го от дете.Баща му,Константин Драгнев,беше фактор в музикалните среди,и ,макар на Асенчо да не му се занимаваше с музика,яко го натискаха на пианото,защото се знаеше,че само в тази сфера може да използва връзките на баща си.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#8] от "zhivko6461":

  " учители"

  Например Теодосий Теодосиев от Казанлък!

  https://teocreator.org/bg/

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  И какво общо има НДК със "Златния Орфей"?
  Относно Митко Щерев - не знам дали песните са брак, но през детството ми "Златния Орфей" бе чакано събитие, което вечер събираше цяла България пред телевизорите.

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  И какво общо има НДК със "Златния Орфей"?Относно Митко Щерев - не знам дали песните са брак, но през детството ми "Златния Орфей" бе чакано събитие, което вечер събираше цяла България пред телевизорите.
  —цитат от коментар 16 на Virgin


  Имаше и друга България. Не бяхте цялата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Весело

  Тук всичко е " вечно " и навеки.......

 19. 19 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 202 Весело

  Като гледам снимката и Драго чая чака нещо.

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Едната тоталитарна държава им прибираше над 70% от приходите и им затри пенсионния архив, другата им подхвърля трохи за да мрат в обидна мизерия като Борето Годжунов.
  Срамна предизборна парлама.

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#8] от "zhivko6461":" учители"Например Теодосий Теодосиев от Казанлък!https://teocreator.org/bg/
  —цитат от коментар 15 на vassilun

  Те0доси Теодосиев е известен. Много известен. Разбира се, за хора, които се интересуват. Имах предвид останалите неизвестни. Защо те са останали неизвестни е ясно. Защо и с какво някои творци са станали известни и много известни подлежи на дискусия. Както и критериите, по които би могло да се направи сравнителен анализ.

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Психопатия пълна..... "Златния Орфей" давал пенсия...... т.е. пожизнена награда !...... Де го видяха тоя иновативен модел на пенсиониране?........ Някой много "уМин" ще да го е измислил....... Ами на организаторите на "Знаме на мира" кога?......

 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Нека хората да си получат наградите.
  Заслужават!
  Да се надяваме, че Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Кирил Маричков ще отделят и за чекмеджето на демократите в България. Богдана Карадочева заслужава патите и като дете на пострадал от комунистите.

 24. 24 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 224 Неутрално

  И какво общо има НДК със "Златния Орфей"?Относно Митко Щерев - не знам дали песните са брак, но през детството ми "Златния Орфей" бе чакано събитие, което вечер събираше цяла България пред телевизорите.
  —цитат от коментар 16 на Virgin


  "17 мига от пролетта" също събираше. Да не говорим за "Робинята Изаура" :)

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Българската ПОП-КУЛТУРА
  НЕ Е САМО Златният Орфей !

  Бандараците
  Сребърните гривни
  Синьо-белите
  Кукери
  и още и още вече забравени обичани тогава от хората
  и недолюбвани от милицията и властта групи и артисти
  сега са забравени и от ГЕРБ и Бокошенко

 26. 26 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  След пенсиите за участници в Златния орфей някак естествено идват връщането на званията "народен артист", "герой на социалистическия труд" и "активен борец срещу фашизма и КАПИТАЛИЗМА" със съответните им финасови и други облаги.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  И какво общо има НДК със "Златния Орфей"?Относно Митко Щерев - не знам дали песните са брак, но през детството ми "Златния Орфей" бе чакано събитие, което вечер събираше цяла България пред телевизорите.
  —цитат от коментар 16 на Virgin


  Душа
  Все едно ни казваш че по онова време
  саламите Кучешка радост и Мортадела са били най-търсените
  около които се е събирала цяла България на трапезата
  Това е имало - на това са се събирали
  Което изобщо НЕ Е никакво мерило за качество

 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Златният Орфей няма такава пряка връзка с тоталитаризма, че да се подхожда към него доктринерски. Той все пак беше прозорец към западната музика. Да не забравяме, че човекът, който го създаде - Генко Генков, беше хвърлен от Държавна сигурност в затвора. Идиотско е наградите да се обвързват със Златния Орфей. Изключително подло е с това да се оправдава циганията на Бойко да не компенсира музикантите (Борис Годжунов така и не дочака и умря в мизерия) и да пести левчета, за да ги дава за прескъпо строителство на магистрали.

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Парадоксът на онова време беше че за свободните музиканти -
  тези които свиреха и пееха в ресторанти и заведения
  а по-късно когато Властта охлаби каиша бяха пускани
  да свирят по круизни кораби и в чужбина
  Та тези хора бяха атестирани от Атестационна комисия

  Парадоксът беше че тази Комисия оценяваше моментната способност
  на човека да музицира и изобщо не я интересуваше образованието му
  и както го казваха творческата му биография

  Тъй че това беше в пъти по-демократично отколкото
  номенклатурни събития като Златния Орфей

 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Опитват се да привлекат "влиателните" артисти и техните симпатизанти за гласоподаватели на настоящето статукво. Не артистите са важни, а гласоподавателите. Ефектът сред шараните може да е обратен. Ще видим. Но целта е оцечовъркаща.

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Абсолютното против.

  ... с двеста...
 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  Момент и аз съм артист! Ей сега ше ви попея:
  кен лий, Буда бида би даут юуу!
  Айде сега и на мене едни пожизнени награди. Ако песента не стига, ще се фръцна кат оная кифла от рекламата на курдисиммо:
  Леле, Шуши!
  Айде, пишете ме в списъка!

  мурзилка
 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Преди 5-6 години от НДК изхвърлиха за претопяване два контейнера документи с получени хонорари.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 34. 34 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  това напълно подкрепя тезта, че герб е просто бкп2

 35. 35 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Имаше и друга България. Не бяхте цялата.
  —цитат от коментар 17 на quatro_4x3


  Имаше, ама друг път...
  След 9-ти септември от планината слязоха 100 пъти повече партизани, отколкото се бяха качили на нея.
  След 10-ти ноември пак така се оказа, че имало десетки и стотици хиляди, противопоставяли се на режима, ама така, тихичко и полека.
  В твоят случай явно си саботирал комунистите, изключвайки телевизора, като пуснат "Златния Орфей".

 36. 36 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#4] от "quatro_4x3":

  Там е платено вече с апартаменти вили по Витоша военни и милиционерски чинове един господ знае ково е вземала тогава някоя метреса

 37. 37 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 859 Гневно

  Няма да си оправят авторските права, а ще се блъскат за пенсия, която никой не им дължи, защото тази пенсия се осигурява от данъкоплатците, на които им е все тая кой каква песен е изпял на Златния Орфей преди 50 години!

 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Любопитно

  Колко рубли са предвидени за др Пугачева? Кога ще отпочват и фестивала "Ален мак" и мелодия на месеца?

 39. 39 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 859 Гневно

  И какво общо има НДК със "Златния Орфей"?Относно Митко Щерев - не знам дали песните са брак, но през детството ми "Златния Орфей" бе чакано събитие, което вечер събираше цяла България пред телевизорите.
  —цитат от коментар 16 на Virgin


  И на наградите на ЕМ ТИ ВИ са се събирали цели семейства. Не съм чувала да плащат пенсии на участниците! Какво всъщност ни казвате - че всеки, който е живял по времето на комунизма, трябва да получава пенсия за заслуги ли?

 40. 40 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2263 Весело

  Появи се и втори списък на заслужили за награждаване творци с неясни критерии за включане. За да няма ощетени предлагам всеки който има дори и една песен пускана по радио , телевизия или записана на плоча да бъде награден.
  Става дума за тези творили до 1989г. За новото поколение след тази дата да чакат награди от Пайнер мюзик.

 41. 41 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Когато една несправедливост (към артистите) се "поправя" с друга несправедливост (под формата на "награда") и това се натрапва на обществото ..... ще го отнесат пак артистите - вече ги възприемат като връзкари, каквито са били голямата част........никога не е късно да станеш за резил, .....е станаха, на стари години!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 42. 42 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Появи се и втори списък на заслужили за награждаване творци с неясни критерии за включане. За да няма ощетени предлагам всеки който има дори и една песен пускана по радио , телевизия или записана на плоча да бъде награден.Става дума за тези творили до 1989г. За новото поколение след тази дата да чакат награди от Пайнер мюзик.
  —цитат от коментар 40 на star bastun


  Аслъ! Нищо не пречи и пайнерите да си потърсят правата след време! Те са обединявали цели села и градове!

 43. 43 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Ами защо не организирате сега един не-номенклатурен фестивал, където 90 % от песните да са абсолютни хитове?

 44. 44 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#21:"zhivko6461"][/quote]

  И според теб го прави за пари? Натиска се? Не мисля! Разликата между него и тях е огромна! Искреност и лицемерие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK