НДК е предложил още един списък победители на "Златния Орфей" за награждаване

Снимката е от концерт в НДК "Златните хитове на "Златния Орфей", състоял се през 2009 г. по повод 50-годишнината на БНТ. Водещи са Драгомир Драганов и Анахид Тачева.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е от концерт в НДК "Златните хитове на "Златния Орфей", състоял се през 2009 г. по повод 50-годишнината на БНТ. Водещи са Драгомир Драганов и Анахид Тачева.Ръководството на Националния дворец на културата е внесло в Министерството на културата нов списък с предложение за награждаване на участници в конкурса за популярна музика в годините на тоталитаризма "Златният Орфей". Това съобщи министерството на сайта си.


Преди седмица правителството одобри 65 творци, повечето музиканти, да получават държавни парични награди в продължение на три години от по 350 или 500 лв. Сред наградените са Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Васил Найденов, Данчо Караджов, Орлин Горанов, Кирил Маричков, Йорданка Христова, Недялко Йорданов, Хайгашот Агасян, Митко Щерев, Петя Буюклиева, Стефка Берова и други. Пълният списък на хората, които ще получават такива награди и мотивите - тук. Поводът е 50-годишнината от създаването на фестивала "Златният Орфей", а разликата в сумите е обоснована с това дали творците са носители на първа или втора награда на фестивала.


"Златният Орфей" е номенклатурен фестивал и 90% от песните са абсолютен брак


Митко Щерев, музикантКомисията, която предлага творците за такива награди, не е с публичен състав, като основният аргумент за това, е че така членовете се опазват от натиск. Известно е единствено името на председателя - Иван Попйорданов.


Според Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. предложения към министър-председателя и съответния министър за награждаване могат да правят органи на централната и местната власт, научни организации, висши училища, юридически лица с нестопанска цел и инициативни комитети на граждани. В конкретния случай инициативата е от НДК.


Не се съобщава колко души са предложени във втория списък, но вестник "Сега" отбелязва, че в първата група получили държавна финансова подкрепа не са попаднали трима носители на награда на "Златния Орфей" - Христо Кидиков, Георги Станчев и Мария Ганева.


Министерството на културата казва, че ръководството на НДК е било водено "от желанието никой, свързан с фестивала "Златният Орфей" и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен". Обяснението за пропуските е в това ,че "събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е не лека задача".


"Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци", се казва в писмото от НДК.


Композиторът Митко Щерев каза пред Би Ти Ви по повод наградите, че Министерството на културата отдавна е в дълг към хората, които работят в поп и рок музиката, особено в условията на ограничения заради коронавируса, в които им е трудно да печелят. "Имам една забележка, че не трябваше мерилото да бъде "Златният Орфей", а да дадат на певци и композитори, които имат поне три албума и един златен хит.", каза музикантът. "Три четвърти от него е номенклатурен фестивал и 90% от песните са абсолютен брак", каза композиторът и добави, че е участвал в него само веднъж, защото не е бил допускан. Напомни, че достъпът на млади композитори в него е бил ограничен и са допускани само членове на Съюза на композиторите и завършилите консерваторията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK