Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Участниците в Луковмарш тази вечер се отказаха да преминат в шествие по софийските улици и се отправиха на групи от НДК, където се събраха, към къщата на ген. Луков на софийската ул. "Тракия".


Проявата, за която в Столичната община е подадено уведомление още през ноември 2019 г., преминава при засилено полицейско присъствие. Общината не е дала разрешение за факелно шествие, което е една от традициите на участниците в Луковмарш, нито с нея е бил съгласуван маршрутът.


От общината съобщиха , че кметът Йорданка Фандъкова е прекратила мероприятието.
Два часа след началния час участниците проведоха бдение пред дома на ген. Луков на ул "Тракия" близо до бул. "Дондуков" и поднесоха венци. Бяха запалени и факли.


Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

© Юлия Лазарова


Прокуратурата вдигна полицията накрак


Малко по-рано днес прокуратурата нареди на МВР и кмета Йорданка Фандъкова да осигурят спазването на обществения ред и на противоепидемичните мерки от участниците. Организаторите на марша - Български национален съюз, заявиха пред "Дневник" по-рано тази седмица, че ще следят ограниченията, наложени заради коронавируса, да се спазват. Това означава разстояние между участниците от 1.5 м, а ако е по-малко - носене на маски, въпреки че проявата е на открито. Подробностите четете тук.


Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

© Юлия Лазарова


Шествието "Луковмарш" се инициира от организацията Български национален съюз, създадена през 2001 г. от Боян Расате, в момента оглавявана от Звездомир Андронов и Пламен Димитров. Тя се определя като следовник на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков преди Втората световна война. Той е министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.


Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

© Юлия Лазарова


Днес пообед се състоя протест срещу Луковмарш под наслов "Без нацисти по улиците ни", организиран от "Антифа България".


МВР: Шествието е прекратено


Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено, съобщи МВР. Причината е, че в СДВР е получено съобщение от кмета Йорданка Фандъкова, според което маршрутът на шествието не е съгласуван с общината.с изключение на поднасянето на венци пред дома на ген. Луков на ул. "Тракия" №1. След издаване на заповедта, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка, се казва в съобщението до медиите.


Външното министерство осъди проявата


Министерството на външните работи в декларация изрази подкрепа "за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на "Луковмарш".

Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, се казва в съобщението на дипломатическото ведомство.


Участниците в Луковмарш се отказаха от шествие под натиск от полицията

© Юлия Лазарова


От името на правителството МВнР подчертава, че "Луковмарш" "е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество".


Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията, се казва в изявлението, което призовава за повече единение и толерантност.


"Луковмарш" и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, уверява МВнР.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK